Organizacja wspólnoty mieszkaniowej na nowym osiedlu - Przybyszewskiego 64 Kraków

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Przybyszewskiego 64 za którą odpowiada deweloper Atal. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
Mar G

Organizacja wspólnoty mieszkaniowej na nowym osiedlu - Przybyszewskiego 64 Kraków

Postautor: Mar G » 27 wrz 2020, 8:27

Sheikh pisze:
Klitsch.K.O pisze:
Sheikh pisze:Och śmieszny człek pozdrawiam i życzę miłego mieszkania żeby żyłka nie pękła :) A jak liczysz że administracja coś zrobi z tym to.szukaj nowej administracji już heh.
Ja akurat problemu nie mam z parkowaniem :) ale rozumiem ludzi co mają wiecej aut, a osiedle nie pomyślało żeby.poszerzyc drogę i zrobic tez parking naziemny.

Biedni janusze nie mają gdzie trzymać swoich 3 samochodów. Mogą parkować nawet w twojej dupie, ale nie na drogach wjazdowych czy chodniku.

Uu ile agresji. Chyba Pan rowerzysta i użytkownik MPK którego bolą auta innych :)
Póki co nikt na chodnikach nie parkuje , drogą da się przejechać nawet jak trzeba podjechać cos wypakować na szybko. Myślę że masz problem czymś co nawet nie wiesz jak wyglada i jak będzie wyglądać po uruchomieniu całego osiedla.
Inna kwestia jest też taka że przeżywasz auta a polecam skupić się na bloku wewnątrz. Bo administracja.przejmuje bloki w tragicznym stanie bo administracja jest Atalu i ma to w dupie! Windy były bo rozebraniu obudowy w stanie opłakanym, klatki schodowe zabrudzenia od malowania schlapane farba, popękane tynki, itd itp Tu sie skup bo to nie sa Apartamenty tylko "apartamenty"

i co zrobiliście z windami ? porysowane były przez fachowców ?
Jak doglądałem inwestycji Echa to rok od oddania budynku windy były wyłożone w środku kartongips żeby wykańczający lokale fachowcy nie porysowali do imentu. ale klatki i tak poobijali.

Mar G

Re: Organizacja wspólnoty mieszkaniowej na nowym osiedlu - Przybyszewskiego 64 Kraków

Postautor: Mar G » 27 wrz 2020, 8:51

Klitsch.K.O pisze:Niech podpowiada, a nie broni januszy blokujących drogi wjazdowe.

Podobno jeden z bloków miał zabezpieczone windy przez długi czas, a po odpakowaniu były poniszczone. Pisali o tym na f. Jeżeli tak było, to nie mieszkańcy ani ekipy, tylko Atalowcy. Natomiast zarządcę, jeśli nie działa na korzyść mieszkańców po utworzeniu wspólnoty, wywala się na mordę.

1. . jestem za oczyszczeniem terenu wewnątrz
2. może wyciągnęli wnioski - trzeba dopilnować przy odbiorach
3. . - tylko trzeba uzbierać 50% + - a z tym na początku WM trudno bywa - a wygląda, że p. 3 warunkuje sukces p. 1 i 2

Klitsch.K.O

Re: Organizacja wspólnoty mieszkaniowej na nowym osiedlu - Przybyszewskiego 64 Kraków

Postautor: Klitsch.K.O » 27 wrz 2020, 9:01

Mar G pisze:3. . - tylko trzeba uzbierać 50% + - a z tym na początku WM trudno bywa - a wygląda, że p. 3 warunkuje sukces p. 1 i 2

Wiadomo, że na początku nikogo nie ma, ale po czasie ludzie zaczynaja mieszkać i widza co się dzieje. Obecnie „wspólnotę” tworzy z pierwszym etapem Atal, wiec mając większość się nie słucha („ich” zarządca też).

Sheikh

Postautor: Sheikh » 27 wrz 2020, 11:36

Klitsch.K.O pisze:
Mar G pisze:3. . - tylko trzeba uzbierać 50% + - a z tym na początku WM trudno bywa - a wygląda, że p. 3 warunkuje sukces p. 1 i 2

Wiadomo, że na początku nikogo nie ma, ale po czasie ludzie zaczynaja mieszkać i widza co się dzieje. Obecnie „wspólnotę” tworzy z pierwszym etapem Atal, wiec mając większość się nie słucha („ich” zarządca też).

Dalej w błędzie jesteś.
Wspólnota rozciągnie się chyba na 4 etapy.... Tak mi sie wydaje
Więc weź uzbieraj 50% z tych 500 mieszkań.
Część ludzi ma pod najem i maja w dupie.
My teraz mamy 3 bloki.i.problem jest z głosowaniem, ze spotkaniem jest garstka.ludzi która walczy o coś reszta ma gdzieś.
Administracja teraz zaslania sie coronawirusem i nie robi spotkań, trudno od nich cokolwiek uzyskać. Tak jak.i.od Atalu. Na bloku 64h odpada elewacja pół roku zgłoszone i gówno się dzieje. Windy po roku plytki naprawili.
Windy byly zabezpieczone od przejęcia przez administracje (podloga/sciany/sufit). Po poku jak zdemontowali okazało się ze zero cokolika, fuga popękana, płytki się ruszają, ściany porysowane lekko i co więcej winda z zewnątrz nierdzewna a wewnątrz malowana proszkowo.
Może u was będzie.lepiej, może się nauczyli. Walczyliśmy rok i w końcu ułożyli płytki.
NCC NIERUCHOMOŚCI to tragedia ale z Atalem nie jest lepiej słyszałem od innej administracji że ida do sądu z atalem na bagrach bo elewacja zawilgocona pleśnieje odpada.

Mar G

Postautor: Mar G » 27 wrz 2020, 12:35

Sheikh pisze:
Klitsch.K.O pisze:

Dalej w błędzie jesteś.
Wspólnota rozciągnie się chyba na 4 etapy.... Tak mi sie wydaje
Więc weź uzbieraj 50% z tych 500 mieszkań.
Część ludzi ma pod najem i maja w dupie.
My teraz mamy 3 bloki.i.problem jest z głosowaniem, ze spotkaniem jest garstka.ludzi która walczy o coś reszta ma gdzieś.
Administracja teraz zaslania sie coronawirusem i nie robi spotkań, trudno od nich cokolwiek uzyskać. Tak jak.i.od Atalu. Na bloku 64h odpada elewacja pół roku zgłoszone i gówno się dzieje. Windy po roku plytki naprawili.
Windy byly zabezpieczone od przejęcia przez administracje (podloga/sciany/sufit). Po poku jak zdemontowali okazało się ze zero cokolika, fuga popękana, płytki się ruszają, ściany porysowane lekko i co więcej winda z zewnątrz nierdzewna a wewnątrz malowana proszkowo.
Może u was będzie.lepiej, może się nauczyli. Walczyliśmy rok i w końcu ułożyli płytki.
NCC NIERUCHOMOŚCI to tragedia ale z Atalem nie jest lepiej słyszałem od innej administracji że ida do sądu z atalem na bagrach bo elewacja zawilgocona pleśnieje odpada.

Z niską aktywnością na zebraniach problem jest wszędzie w Krk. Mam 4 zebrania co roku i co roku niska frekwencja - bez względu czy w budynku 10 mieszkaniowym, 20-to czy na osiedlu 100 mieszkań. W tym roku zebrań nigdzie nie było.
Przychodzi z reguły po 10-20% elektoratu - i głosowania korespondencyjne zostają.
Żeby coś osiągnąć musi być ambitny Zarządca + aktywny Zarząd WM - kilka osób wśród mieszkańców, którzy będą dosłownie chodzić po sąsiadach i wyjaśniać dlaczego i co. a o takich coraz trudniej.
A tutaj WM powinny mieć wspólnego Zarządcę żeby to sprawnie ogarnąć wszystko skutecznie.

Elewacje w dużej mierze zależy kiedy są wykonywane. Nasze bud.4 na szczęście były wiosną marzec-czerwiec i ładnie wyschły pewnie. ale te w 9.p jak teraz zaczynają i zrobią w deszczowej jesieni to różnie może być. takie są efekty pracy 12 mcy w roku bez względu na pogodę.
W 1 et. niskie budynki elewacje robili latem. a ten 64 H właśnie w okresie X-XII.

Klitsch.K.O

Postautor: Klitsch.K.O » 27 wrz 2020, 13:05

Nie wiem. W moim mieszkaniu w Wawie osiedle składa się z trzech 20 piętrowych bloków i każdy zarządzany jest oddzielnie. Co mnie obchodzi, co robią ludzie w swoim budynku lub co w nim remontują? Nie korzystam i nie wtrącam się w powyższe. Inicjatywy dotyczące wszystkich mieszkańców, jak strefa wyzwalająca samochody z chodników i dróg dojazdowych, podejmowane są w porozumieniu. Tu jest ciekawa sytuacja, bo garaże np. są wspólne, a poszczególne bloki należą do konkretnych mieszkańców. Przy jednym zarządcy, władającym zbiorowo wszystkim, jak funkcjonują wielotysięczne osiedla? Przecież tam nigdy nie zbierzesz ludzi, a jeśli nawet, to na stadionie piłkarskim.

Sheikh

Postautor: Sheikh » 27 wrz 2020, 14:46

Klitsch.K.O pisze:Nie wiem. W moim mieszkaniu w Wawie osiedle składa się z trzech 20 piętrowych bloków i każdy zarządzany jest oddzielnie. Co mnie obchodzi, co robią ludzie w swoim budynku lub co w nim remontują? Nie korzystam i nie wtrącam się w powyższe. Inicjatywy dotyczące wszystkich mieszkańców, jak strefa wyzwalająca samochody z chodników i dróg dojazdowych, podejmowane są w porozumieniu. Tu jest ciekawa sytuacja, bo garaże np. są wspólne, a poszczególne bloki należą do konkretnych mieszkańców. Przy jednym zarządcy, władającym zbiorowo wszystkim, jak funkcjonują wielotysięczne osiedla? Przecież tam nigdy nie zbierzesz ludzi, a jeśli nawet, to na stadionie piłkarskim.

Szczerze wiem. Ale zgadzam.sie z tym że powinno być rozdział na budynki a części wspólne wiadomo że razem trzeba jakoś ogarnąć. Ogólnie to wszystko nie jest jakoś sprecyzowane. Na radzikowskiego no sa 3 bloki.od 1 dewelopera ludzie pozmieniali administracje, każdy.ma.osobną przez co pozakładali.sobie szlabany i sami sobie utrudniają życie. Absurdów jest wiele. Na 100% trzeba jakoś rozmienić bo jakby ktoś chciał coś przerobić u siebie albo dorobić w bloku i musiał na to mieć zgodę kulkuset mieszkań to dupa

SirCinek

Postautor: SirCinek » 27 wrz 2020, 15:53

Jak pytałem w biurze, to Pani podkreślała, że każdy etap będzie miał wydzielona wspólnotę i administrację.. nie wiem co z częściami wspólnymi, raczej trzeba się nastawiać na ncc przynajmniej na początku.

Klitsch.K.O

Postautor: Klitsch.K.O » 27 wrz 2020, 18:52

Etap? Co człowieka w czwórce obchodzi piątka na końcu osiedla? Najlepiej miałby etap III.

Wróć do „Przybyszewskiego 64 Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”