Blok i problem z sąsiadem / jak poradzić sobie z konfliktowym sąsiadem

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
piotrekdom

Postautor: piotrekdom » 25 wrz 2020, 20:25

Witam, nie wiem czy tego typu temat zakładać tutaj ale jestem już bezradny... Już wyjaśniam o co chodzi.
Mieszkam w bloku 4 rodzinnym (tzw. czworak), ja mieszkam na dole i mam problem z sąsiadem z góry. Otóż mieszkam tu ponad rok, a niedawno sąsiad mówi mi, że jestem podłączony pod jego komin, uzasadnił to tym, że jak ja palę w piecu to u niego się dymi. Ja jak i sąsiad mamy piece tzw. podkowe ( ogrzewanie centralne). Sąsiad od razu pewny siebie mówi, że on od 20 lat ma podłączony piec i on ma dobrze a my mamy źle, więc zaproponowałem, że wezwiemy kominiarza i niech on się wypowie. Sąsiad kręcił nosem na to, ale i tak kominiarza wezwałem, stwierdził, że ja mam dobrze podłączone, a sąsiad ma źle i musi przerobić.
Sąsiad od razu zgłosił sprzeciw i śmiał się z kominiarzy, że się nie znają, że ja po znajomości załatwiłem i takie tam.
Pierwsze pytanie: Co w tej sytuacji zrobić? Nadzór budowlany? Inspekcja?
Druga sprawa już bardziej ,,łatwa,, Od jakiegoś czasu o moją elewacje sąsiad oparł jakieś stare bramy, poprosiłem go żeby je wziął bo:
- jest to moja ściana a tymi bramami on ją niszczy
- przez tą bramę jest utrudnione przejście do ogrodu
- powiedziałem mu, że chcę ocieplać mieszkanie i niech usunie brami i tyle - on oczywiście tego nie zrobił.
Wczoraj zawołałem znajomego, żeby tą bramę pomógł mi przestawić, bo waży z 60 kilo i ją przestawiliśmy. Sąsiad nas zwyzywał itd. szkoda gadać, że my rządzimy wszystkim itd. Ja mu stanowczo powiedziałem, że to moja ściana i sobie nie życzę ( tym bardziej, że chcę ocieplać mieszkanie) i do dzisiaj był spokój bo siedząc w pokoju nagle coś uderzyło z impetem w ścianę ( hałas taki jakby petarda wybuchła) Okazało się, że sąsiad dosłownie uderzając o moją elewacje bramę postawił z powrotem. Co mam w takiej sytuacji zrobić?
Bardzo proszę o pomoc.
Wiem, że niektórych mogą śmieszyć takie problemy - ja też na początku się śmiałem ale teraz to już mam dosyć.

Witt

Postautor: Witt » 25 wrz 2020, 20:34

Sasiadowi nie pomoga kominiarze... tylko psychiatra. Ja poszukalbym pomocy u prawnika. Z wariatem nigdy nie wiadomo. Zeby nie okazalo sie ze ofiara stanie sie katem...

piotrekdom

Postautor: piotrekdom » 26 wrz 2020, 7:38

Najprościej byłoby się dogadać. Uwierz mi próbowałem nie raz.

Witt

Re: Blok i problem z sąsiadem / jak poradzić sobie z konfliktowym sąsiadem

Postautor: Witt » 26 wrz 2020, 9:26

piotrekdom pisze:Najprościej byłoby się dogadać. Uwierz mi próbowałem nie raz.

Rozumiem i wspolczuje. Ja poradzilbym sie prawnika albo popytal na policji. Oni znaja paragrafy.

piotrekdom

Postautor: piotrekdom » 26 wrz 2020, 10:10

Jeśli chodzi o komin, to może się nie przejmować, skoro u mnie jest dobrze? Ale on zastraszał mnie kilkukrotnie, że cytuję „zatkam szmatom i was zaczadze” więc jakaś obawa jest.
A jeśli chodzi o bramy, to nie da się z nim dogadać, ja odsunę to on znów postawi z powrotem.

Nowy

Postautor: Nowy » 27 wrz 2020, 14:19

piotrekdom pisze:Jeśli chodzi o komin, to może się nie przejmować, skoro u mnie jest dobrze? Ale on zastraszał mnie kilkukrotnie, że cytuję „zatkam szmatom i was zaczadze” więc jakaś obawa jest.
A jeśli chodzi o bramy, to nie da się z nim dogadać, ja odsunę to on znów postawi z powrotem.

Po pierwsze, nie wiem czy na takie przerobienie instalacji kominowej nie ma jakiegoś paragrafu, skoro kominiarz mówi, że jest źle. A groźby zatkania komina, to już na pewno podpadają pod paragraf, powinna u sąsiada zjawić się policja, żeby wiedział, że jest to odnotowane. A o bramę też zapytaj policję, jak ją usunąć, skoro nie jest Twoja, a jest na Twojej posesji. Nie wiem jaki status mają w ten sposób porzucone rzeczy. Prawnik też nie wydaje się dobrym pomysłem. Nie daj sobie wejść na głowę przez kogoś takiego, bo będzie tylko gorzej.

piotrekdom

Postautor: piotrekdom » 18 paź 2020, 17:19

A tu rzeczona brama.

sasiad.jpg
sasiad.jpg (15.51 KiB) Przejrzano 5024 razy

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”