Family Hub Kraków - Modern Living (ul. Stelmachów) / opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
iti

Re: Family Hub Kraków - Modern Living (ul. Stelmachów) / opinie na forum

Postautor: iti » 14 paź 2020, 0:07

joannaprv pisze:czy ktos sprawdzal moze sytuacje potencjalnego zalania osiedla pobliska rzeka Sudół i moze sie podzielic opinia?

Gdzieś w geoportalu / obserwatorium miejskim powinna znaleźć się informacja o tym, jaki może być zasięg potencjalnych potencjalnych wód powodziowych, łącznie z tzw. powodzią 100-lecia, czyli taką, której szansa wystąpienia, to 1%.

rydler32

Postautor: rydler32 » 14 paź 2020, 0:31

joannaprv pisze:czy ktos sprawdzal moze sytuacje potencjalnego zalania osiedla pobliska rzeka Sudół i moze sie podzielic opinia?

bip.krakow.pl/?dok_id=43809

joannaprv

Postautor: joannaprv » 14 paź 2020, 9:01

powodzi to ja sie tam nei obawiam, bo od Wisly daleko - raczej zalania/podmoczenia osiedla przez Sudół podczas obfitych deszczów - ktoś coś wie w tym temacie?

rydler32

Postautor: rydler32 » 14 paź 2020, 14:37

joannaprv pisze:powodzi to ja sie tam nei obawiam, bo od Wisly daleko - raczej zalania/podmoczenia osiedla przez Sudół podczas obfitych deszczów - ktoś coś wie w tym temacie?

na mapie jest oznaczony potok Sudół ...

iti

Postautor: iti » 15 paź 2020, 22:50

rydler32 pisze:
joannaprv pisze:powodzi to ja sie tam nei obawiam, bo od Wisly daleko - raczej zalania/podmoczenia osiedla przez Sudół podczas obfitych deszczów - ktoś coś wie w tym temacie?

No właśnie też mi się wydaje, że to, co podesłał @rydler32 powinno być dla Ciebie wystarczającą odpowiedzią i rozwiać wątpliwości.

Rak

Postautor: Rak » 16 paź 2020, 0:53

slawek pisze:
ABP pisze:Potwierdzę - samoloty niespecjalnie tu przeszkadzają, może to jednak kwestia przyzwyczajenia? Nie wiem czy istnieje możliwość, aby latały "gorzej" dla potencjalnego mieszkańca, bo już latają centralnie nad osiedlem.

No właśnie dokładnie o to mi chodziło, że chyba od zmiany kąta pasa niżej latać nie będą, bo teraz i tak nad osiedlem latają.

Znaczy, ja ogólnie to nie wiem..tylko spekulowałem sobie, że skoro będzie nowy pas, to obsłuży cięższe maszyny potencjalnie czy też raczej więcej lotów, skoro jest potrzeba nowego pasa. ale ja nie wiem, tylko pytam. Zresztą i tak teraz nic nie lata ;) Więc to tak myśląc 5 lat plus będzie miało dopiero znaczenie :)

joannaprv

Postautor: joannaprv » 18 paź 2020, 15:40

rydler32 pisze:

Mapke widzialam - dzieki za podlinkowanie - natomiast czytalam tez o wielokrotnym podtapianiu w przeszlosci mieszkancow przy ul. Jordanowskiej co nie do konca wynika z mapy, stad pytanie bardziej o praktyke niz teorie. No i pytanie jak budowa rondka (betonowanie terenu) przy Jordanowskiej wplynie na Sudol i jego obecne obszary zalewowe, ale to pewnie dopiero bedzie do zweryfikowania przy mocnych deszczach jak roboty zostana ukonczone.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”