Domy i bliźniaki Zielona Rząska koło Krakowa - KR Grupa Deweloperska - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
K&K

Re: Domy i bliźniaki Zielona Rząska koło Krakowa - KR Grupa Deweloperska - opinie na forum

Postautor: K&K » 20 paź 2020, 9:11

theluuuk pisze:3. Jeżeli faktycznie jest już światłowód z Orange to super wiadomość. K&K, a co tak Ty z tą wiarygodnością dewelopera, co oni Ci zrobili? :P

No właśnie pytanie brzmi czego NIE zrobili ;) A tak na serio, to wolałbym póki co nie robić im "czarnego PRu" bo nie wiem kto czyta to forum, itp. a też nie chcę sobie jakoś zaszkodzić, aczkolwiek cierpliwość mi się powoli kończy. Musiałbym opisać konkretne daty i fakty i wtedy już można byłoby mnie w miarę łatwo zidentyfikować, a wolałbym jednak pozostać anonimowy ;) Napiszę tylko, że jeden wniosek kredytowy na relatywnie atrakcyjnych warunkach już mi przepadł, bynajmniej nie z mojej winy. Jeśli ktoś chce więcej informacji, możemy porozmawiać na priv.

theluuuk pisze:4. Obecnie w specyfikacji standardu wykończenia jest podana wentylacja grawitacyjna. Ciekaw jestem czy można zmienić plany projektowe i dogadać się z developerem żeby dom został przygotowany pod rekuperację.

Myślę, że będzie to możliwe i również mam taki plan. Najlepiej to jednak zrobić na etapie budowy, bo potem ekipa, która będzie wykonywała montaż (niezależnie czy to ta "polecana" przez Dewelopera, czy inna) może zaśpiewać sobie solidną stawkę. Ja osobiście zamierzam poprosić o wycenę kilka firm i wybrać tą w miarę rozsądną. Gdzieś czytałem, że ceny podawane przez Dewelopera, są nieco wyższe niż rynkowe. Ale to tylko opinia z internetu, którą będę w stanie zweryfikować ewentualnie rzeczywiście na etapie wyboru "podwykonawcy".

K&K

Re: Domy i bliźniaki Zielona Rząska koło Krakowa - KR Grupa Deweloperska - opinie na forum

Postautor: K&K » 20 paź 2020, 9:21

theluuuk pisze:Na załączonym poniżej rysunku wariant 2 to ten północny i nie powinno być faktycznie problemu, bo jest w miarę daleko od inwestycji, ale przy wariancie 1, który "teoretycznie" też jest jeszcze brany pod uwagę to będzie masakra według mnie.

Faktycznie w przypadku tego drugiego wariantu może nie być ciekawie, aczkolwiek też spróbowałem trochę nanieść to na mapę i w załączeniu to co mi wyszło. Może samoloty nie będą centralnie nad osiedlem, ale gdzieś między jednostką a osiedlem, lub nad jednostką. Trochę marne to pocieszenie, ale tak jak piszę - ja akurat jestem przyzwyczajony. Poza tym Lotnisko optuje raczej za tym drugim wariantem, więc należy mieć nadzieję, że właśnie tamten drugi wybiorą, aczkolwiek tutaj wchodzi w grę oddziaływanie na środowisko itp. więc ciężko przewidzieć co mądre głowy "wyanalizujo"...
Załączniki
LotniskoBa.jpg
LotniskoBa.jpg (139.53 KiB) Przejrzano 5688 razy

Truskawa

Postautor: Truskawa » 20 paź 2020, 12:49

K&K pisze:
Truskawa pisze:Podejrzewam ze my z tych samych okolic/osiedla jesteśmy :) Każde z nas do innych wniosków doszło. Oby się dobrze mieszkało, my zdecydowaliśmy się budować kawałek dalej

Różne ludzie różne potrzeby ;) A z ciekawości zapytam, bo też braliśmy pod uwagę działkę - gdzie kupiliście, jaka wielkość i cena jeśli to oczywiście nie tajemnica?

Kupiliśmy duża działkę w Burowie pow 20ar tuż obok Balic za 143zl/m2

gregorio

Postautor: gregorio » 20 paź 2020, 20:38

K&K pisze:
theluuuk pisze:3. Jeżeli faktycznie jest już światłowód z Orange to super wiadomość. K&K, a co tak Ty z tą wiarygodnością dewelopera, co oni Ci zrobili? :P

No właśnie pytanie brzmi czego NIE zrobili ;) A tak na serio, to wolałbym póki co nie robić im "czarnego PRu" bo nie wiem kto czyta to forum, itp. a też nie chcę sobie jakoś zaszkodzić, aczkolwiek cierpliwość mi się powoli kończy. Musiałbym opisać konkretne daty i fakty i wtedy już można byłoby mnie w miarę łatwo zidentyfikować, a wolałbym jednak pozostać anonimowy ;) Napiszę tylko, że jeden wniosek kredytowy na relatywnie atrakcyjnych warunkach już mi przepadł, bynajmniej nie z mojej winy. Jeśli ktoś chce więcej informacji, możemy porozmawiać na priv.

theluuuk pisze:4. Obecnie w specyfikacji standardu wykończenia jest podana wentylacja grawitacyjna. Ciekaw jestem czy można zmienić plany projektowe i dogadać się z developerem żeby dom został przygotowany pod rekuperację.

Myślę, że będzie to możliwe i również mam taki plan. Najlepiej to jednak zrobić na etapie budowy, bo potem ekipa, która będzie wykonywała montaż (niezależnie czy to ta "polecana" przez Dewelopera, czy inna) może zaśpiewać sobie solidną stawkę. Ja osobiście zamierzam poprosić o wycenę kilka firm i wybrać tą w miarę rozsądną. Gdzieś czytałem, że ceny podawane przez Dewelopera, są nieco wyższe niż rynkowe. Ale to tylko opinia z internetu, którą będę w stanie zweryfikować ewentualnie rzeczywiście na etapie wyboru "podwykonawcy".

Widze, ze jestesmy na podobnym etapie jesli chodzi rzaske. Jak sie z Toba skontaktować?

K&K

Postautor: K&K » 20 paź 2020, 21:49

gregorio pisze:
Widze, ze jestesmy na podobnym etapie jesli chodzi rzaske. Jak sie z Toba skontaktować?

Możemy pogadać tutaj - wyślij wiadomość na prv.

ABP

Postautor: ABP » 23 paź 2020, 14:45

Czy ktokolwiek z Państwa "poszedł juz do przodu"?
Ja nadal czekam na odpowiedź jakąkolwiek, faktycznie ciężko się bardzo dogadać.
Interesuje mnie też poniekąd rekuperacja, czy wiecie co deweloper mógłby / powinien zrobić, aby umożliwić nam potem łatwiejsze założenie systemu rekuperacji? (czarna magia dla mnie)

gregorio

Postautor: gregorio » 23 paź 2020, 16:28

ABP pisze:Czy ktokolwiek z Państwa "poszedł juz do przodu"?
Interesuje mnie też poniekąd rekuperacja, czy wiecie co deweloper mógłby / powinien zrobić, aby umożliwić nam potem łatwiejsze założenie systemu rekuperacji? (czarna magia dla mnie)

Caly czas czekam. Do dzisiaj byl kolejny termin umowy rezerwacyjnej. Bede musial tam zadzwonic bo to juz jest kpina.

Co do rekuperacji to ja planuje zakładać wlasna ekipa jak juz bedzie stan surowy zamknięty. Tak samo rolety podtynkowe i pewnie alarm.

Mysle, ze gdyby wiecej właścicieli sie dogadało to uda sie znalezc firme na lepszych warunkach.

K&K

Postautor: K&K » 23 paź 2020, 16:30

ABP pisze:Czy ktokolwiek z Państwa "poszedł juz do przodu"?

Myślę, że nie ma co się oglądać na Dewelopera, a jak już znajdziesz ekipę do rekuperacji to po prostu zapytać ich co potrzebują. Jednocześnie jak już zostaniesz szczęśliwcem - sygnatariuszem umowy - to po prostu poinformujesz Dew ze będziesz chciał rekuperacje i żeby mieli to na uwadze przy instalacjach i jak przyjdzie czas na jej montaż w toku budowy to żeby dali Ci znać bo chcesz wejść ze swoją ekipa.

PS. Ani widu ani słychu. Zero kontaktu.

ABP

Postautor: ABP » 25 paź 2020, 17:54

A czy ktoś wie jak to będzie w przyszłości jeśli chodzi o tereny wspólne, drogi pomiędzy domami, bramę itd - czy osiedle będzie musiało zawiązać wspolnotę w takim razie, zatrudnić zarządcę, aby ogarnąć to wszystko?
Wiem też nie będzie na osiedlu zamontowanego oświetlenia, zastanawiam się czy przydomowe prywatne lampki dadzą tam radę? Inwestycja jest daleko od innych źródeł światła, dlatego się zastanawiam czy tam nie będzie super ciemno wieczorami (a teraz to już od 17..) Nie wiem jak to wygląda na takich osiedlach, bo całe życie jednak mieszkam 'w mieście' z miejskimi lampami doprowadzonymi do budynków mieszkalnych.

I co mnie jeszcze zastanawia - śmieci. Przy domach są tam chyba w planie takie mini wiaty śmietnikowe dla każdego, nie wiem czy w planie jest tam podział i miejsce na segregację (wystarczająco miejsca na to aby zmieścić kubły na segregację? Te pojemniki na wizualizacjach wydają się malutkie, ale może to tylko wrażenie?).
I czy to oznacza, jesli kazdy mieszkaniec podpisuje sam sobie umowę z MPO, że MPO te kilka razy w tygodniu będzie otwierało sobie (czekało aż ktoś im otworzy? ) bramę do osiedla i jeździło pomiędzy domami?

gregorio

Postautor: gregorio » 25 paź 2020, 17:59

ABP pisze:A czy ktoś wie jak to będzie w przyszłości jeśli chodzi o tereny wspólne, drogi pomiędzy domami, bramę itd - czy osiedle będzie musiało zawiązać wspolnotę w takim razie, zatrudnić zarządcę, aby ogarnąć to wszystko?
Wiem też nie będzie na osiedlu zamontowanego oświetlenia, zastanawiam się czy przydomowe prywatne lampki dadzą tam radę? Inwestycja jest daleko od innych źródeł światła, dlatego się zastanawiam czy tam nie będzie super ciemno wieczorami (a teraz to już od 17..) Nie wiem jak to wygląda na takich osiedlach, bo całe życie jednak mieszkam 'w mieście' z miejskimi lampami doprowadzonymi do budynków mieszkalnych.

Tak, trzeba bedzie zawiązać wspólnotę. Obsługa bramy, sprzątanie, odśnieżanie etc.

Co do oświetlenia to dość slabo, ze deweloper oszczędza. Super ciemno nie bedzie. Pewnie kazdy bedzie mial czujki, wiec idac ulica po kolei domy beda sie zaświecały.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”