Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 07 lis 2020, 13:50

Pepeg pisze:
anubis pisze:, jakąś częścią kasy na rachunku powierniczym

Pod warunkiem że rachunek był rachunkiem zamkniętym, ale tego teraz prawie nikt nie oferuje, deweloper może wyczyścić rachunek powierniczy otwarty do zera.

Pod warunkiem, że zrealizuje wszystkie etapy. Z rachunku otwartego wypłacana jest kasa w zależności od etapu budowy i czuwa nad tym bank. W praktyce jak budowa stanie w połowie to masz połowę kasy w postaci niedokończonego budynku, połowę na rachunku powierniczym.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Kefo

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Kefo » 07 lis 2020, 14:25

Cześć,

Jestem z tych co poszukuje mieszkania dla siebie. Obserwując co się dzieje się na rynku najmu to nieciekawie bardzo. Awaryjnie musiałem wynająć jedno mieszkanie w nowym bloku na Pawia na kilka dni (airbnb). W dniu wejścia, mieszkanie nie było odświeżane od dobrych kilku tygodni, w pralce były skisłe ciuchy, ktoś ukradł telewizor, lampa była zerwana i na to wszystko firma zarządzająca była zaskoczona. Na szybko znalazłem inne mieszkanie w okolicach Blich (blisko hali targowej). Właściciel miał wszystkie wolne mieszkania i pozwolił mi wybrać sobie mieszkanie. Tutaj pandemia zrobiła olbrzymie spustoszenie. W dobie widma kolejnego lockdownu w Europie to nie wróżę im sukcesu. Czytałem gdzieś wywiad z właścicielem Budimexu, sam stwierdził, że ponad 70% rozpoczętych budowy mieszkań były już z myślą pod wynajem inwestycyjny.

Teraz, co do obrazu po pandemii to sporą część polskiego PKB tworzą małe firmy. Te firmy żyją przeważnie od przelewu do przelewu. Także, domino bankructw dopiero zaczyna się. Przed nami skokowy wzrost bezrobocia. Wysoka inflacja? Pewnie jak wejdziemy w nową hossę to tak, ale póki co przed nami deflacja. Czego oznaką jest? niskie PKB lub na minusie oraz niższa aktywność gospodarcza. Aby zwiększyć inflację potrzeba dwóch czynników: dodruk kasy (mamy), cyrkulacja pieniądza w gospodarce (nie mamy). Czasy są niespokojne, ludzie pierw spłacają długi, przeglądają swoje portfele i wstrzymują się z bezmyślnych zakupów.

Pozdrawiam,

pozdro

Postautor: pozdro » 07 lis 2020, 14:40

Bez przesady nie kazdy zajmuje sie spelulacja na rynku nieruchomosci czy prowadzic restauracje lub jakies wycieczki. Wiekszosc ludzi ciagle pracuje i wiele branz na sie bardzo dobrze. Wrecz lepiej niz przed kryzysem. U nas w firmie szerokie liczby kase bo na wzrosty 1000% odkad sie ludzie na online przerzucili z reala. Koronawirus sie do Kwietnia skonczy samoistnie bo wiekszosc sie zarazi. Nadmiar gotowke trzeba gdzies ulokowac, a jak ceny mieszkan spadna to nawet lepiej. Nie normalnym sa ceny na poziomie 13tys zl/m2 jak obecnie w Krakowie. 7-8tys zl jest ok cena.

piotrekdom

Postautor: piotrekdom » 07 lis 2020, 15:00

Wiadomo, że na nieruchomości to najpewniejszy interes. Mało kto na nich stracił, a jeszcze mniej straci w przyszłości. Utyskują tylko leniwe Janusze, których nie stać nawet na jedno mieszkanie. A jak kogoś nie stać, to znaczy, że na nie nie zasługuje.

Pepeg

Postautor: Pepeg » 07 lis 2020, 15:39

piotrekdom pisze:Wiadomo, że na nieruchomości to najpewniejszy interes. Mało kto na nich stracił, a jeszcze mniej straci w przyszłości. Utyskują tylko leniwe Janusze, których nie stać nawet na jedno mieszkanie. A jak kogoś nie stać, to znaczy, że na nie nie zasługuje.
Dokładnie, kto nie kupi nic w tym roku, ten przegrał życie, kupować, kupować, kupować, będzie tylko drożej. :lol:

Rak

Postautor: Rak » 07 lis 2020, 15:50

A jak kogoś nie stać, to znaczy, że na nie nie zasługuje.

Cudowne.

Czyli jeżeli np. jak w 3cim etapie osiedla chciałem kupić większe ale ceny zwariowały od czasów II etapu gdy kupiłem mniejsze za jeszcze względnie rozsądne kwoty (nie mowiąc już o pierwszym), to wtedy 'zasługiwałem' a teraz 'nie zasługuję'.

To może na tej samej zasadzie finansowej należy ustalić kto zasługuje na szczepionkę :P

Pepeg

Postautor: Pepeg » 07 lis 2020, 16:08

Rak pisze:
To może na tej samej zasadzie finansowej należy ustalić kto zasługuje na szczepionkę :P
Szczepionka nie będzie potrzebna bo w marcu wirus sam wygaśnie, kupować teraz bo od kwietnia mieszkania w Krk od 14999,- :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 07 lis 2020, 16:29

Kefo pisze:Czytałem gdzieś wywiad z właścicielem Budimexu, sam stwierdził, że ponad 70% rozpoczętych budowy mieszkań były już z myślą pod wynajem inwestycyjny.

Dlatego grupa Budimex chciała w wakacje sprzedać Budimex Nieruchomości, spółkę odpowiedzialną za mieszkaniówkę. Było to oczywiście pod hasłem podwojenia potencjału i wspaniałych perspektyw, no ale wiadomo, że jak chce się pozbyć części udziałów to nie będą mówić wszech i wobec że w świetle kryzysu mieszkaniówka stała się mniej perspektywiczna.

Ciekawe jak się będą zachowywały kursy dużych spółek giełdowych, szczególnie tych, które przed pandemią bardzo dużo zainwestowały, jak np. Develia czy Lokum. Jak WIG Nieruchomości zjedzie poniżej dołka z 3 kwietnia to będzie naprawdę ciekawie.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

pozdro

Postautor: pozdro » 07 lis 2020, 17:04

W Kwietniu powinien wygasnąć, bo do tego czasu zarazi się te 60% społeczeństwa

Mnie bardziej martwi jak ja mam Teslę w bloku ładować bez PV ?
youtube.com/watch?v=Rik1sKp-Ykg

Pepeg

Postautor: Pepeg » 07 lis 2020, 17:06

pozdro pisze:W Kwietniu powinien wygasnąć, bo do tego czasu zarazi się te 60% społeczeństwa

Mnie bardziej martwi jak ja mam Teslę w bloku ładować bez PV ?
youtube.com/watch?v=Rik1sKp-Ykg

Przecież miałeś w domy za miastem inwestować???

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”