Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 09 lis 2020, 21:21

Bettyw1 pisze:Póki co jestem dużo bardziej skłonna uwierzyć w 5-10% spadek cen za te pół roku niż w taki sam lub większy ich wzrost (wciąż mówię o takich "normalnych" lokalizacjach i raczej standardowych mieszkaniach).

Masa ludzi myśli podobnie i do tego nie trzeba żadnych wykresów, tabelek czy analiz tylko wystarczy dłużej poobserwować oferty deweloperów. Jak ktoś ma cenę w okolicach 8k i mniej to sprzedaje. Jak życzy sobie tyle co Proins to mu sprzedaż leży.

Moment też jest taki, że jak ktoś ma stabilny najem lub własne mieszkanie to racjonalnie jest się wstrzymać z zakupami do przyszłej jesieni. Do tego czasu wielu deweloperów powinno się już wykrwawić. 3 miesiące można było lecieć na słabej sprzedaży. 1,5 roku - szczerze wątpię. Nie jest tu potrzebne aby wszyscy obniżyli ceny, wystarczy kilku większych i reszta nie bardzo będzie miała wyboru.

W Internecie też jest masa sfrustrowanych właścicieli, pośredników, fliperów, osób które kupiły tuż przed pandemią itd. To taki v-shaped club, który głosi, że bezpośrednio po podaniu narodowi szczepionki ludzie pobiegną z torbami pieniędzy do deweloperów i wykupią co się da jakby żadnego kryzysu nie było. Tak się oczywiście nie stanie, gospodarka będzie się podnosiła spory kawałek czasu, być może wiele lat.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Pepeg

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Pepeg » 09 lis 2020, 21:34

ITGeek pisze:

Brawo, dzieci i wnuki będą z Ciebie dumne, po tym co po sobie zostawisz. Zamiast kilku nieruchomości i majątku dostaną w spadku album z zdjęciami dziadka z Dolomit. Duma będzie ich rozpierała. Jednak nie każdy myśli tylko o czubku własnego nosa i chce zostawić po sobie coś sensownego mającego wartość.

Ja ze swoich rodziców jestem bardzo dumny, chociaż zostawili po sobie tylko 45 m2 na troje. Za to przez całe życie byli dla nas wielkim wsparciem i poświęcili dla nas cały swój czas. Moje dzieci juz studiują, będą mieć dobre zawody i 10 razy lepszy start w życiu odemnie. Same sobie zarobią na swoje życie przy wsparciu rodzicow. A ja zamierzam dalej korzystać życia coby potem nie żałować.

pozdro

Postautor: pozdro » 09 lis 2020, 21:40

W Rzeszowie mieszkania po 5000zl, wiec wszystko co powyzej to spekulacja. Jak płacimy 7000-8000zl/m2 to i tak przepłacamy spora marzą za prestiz Krakowa turystycznego miasta na peryferiach Europy. Frankfurt czy Amsterdam to nie jest. Berlin i Paryz tez nie.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 09 lis 2020, 21:40

Pepeg pisze:
ITGeek pisze:

Brawo, dzieci i wnuki będą z Ciebie dumne, po tym co po sobie zostawisz. Zamiast kilku nieruchomości i majątku dostaną w spadku album z zdjęciami dziadka z Dolomit. Duma będzie ich rozpierała. Jednak nie każdy myśli tylko o czubku własnego nosa i chce zostawić po sobie coś sensownego mającego wartość.

Ja ze swoich rodziców jestem bardzo dumny, chociaż zostawili po sobie tylko 45 m2 na troje. Za to przez całe życie byli dla nas wielkim wsparciem i poświęcili dla nas cały swój czas. Moje dzieci juz studiują, będą mieć dobre zawody i 10 razy lepszy start w życiu odemnie. Same sobie zarobią na swoje życie przy wsparciu rodzicow. A ja zamierzam dalej korzystać życia coby potem nie żałować.

Nie dzieciom tylko wnukom, może nawet prawnukom. Życzę wszystkim zdrowia :D więc załóżmy, że ze światem pożegnamy się koło 90 lat, "dzieci" będą wtedy miały po 60, wnuki po 30. Być może prawnuki się ucieszą, coś im skapnie jak podzieli się "góra". :D

W dzieci trzeba inwestować na bieżąco, tak aby w dorosłe życie mogły wejść samodzielnie. A nie gromadzić im mikrokawalerki na Prokocimiu.

pozdro pisze:W Rzeszowie mieszkania po 5000zl, wiec wszystko co powyzej to spekulacja. Jak płacimy 7000-8000zl/m2 to i tak przepłacamy spora marzą za prestiz Krakowa turystycznego miasta na peryferiach Europy. Frankfurt czy Amsterdam to nie jest. Berlin i Paryz tez nie.

Oczywiście, że nie, ale jak ktoś tu mieszka 30 lat to mu się wydaje, że Kraków to takie Centrum Sterowania Wszechświatem a już na pewno Europą Środkowo-Wschodnią i zasadne są tu ceny 15k za metr. Miasto fajne, ale to nie jest ani Praga, ani Berlin, ani Paryż czy Londyn. Z punktu widzenia rynku globalnego, a nawet europejskiego - taka średniej wielkości wieś.

BTW, wiecie, że na zachodzie ludzie na informację, że jest tutaj np. Uniwersytet Jagielloński są pozytywnie zaskoczeni i reagują czymś w stylu "o, to fajnie, że macie tam szkołę wyższą"? :D Oczywiście nie akademicy, tylko tacy normalni obywatele. Jeśli już to z tego regionu kojarzą Uniwersytet Karola w Pradze. Testowałem ten temat wiele razy i za każdym razem mnie to bawi.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mar G

Postautor: Mar G » 09 lis 2020, 22:07

pozdro pisze:W Rzeszowie mieszkania po 5000zl, wiec wszystko co powyzej to spekulacja. Jak płacimy 7000-8000zl/m2 to i tak przepłacamy spora marzą za prestiz Krakowa turystycznego miasta na peryferiach Europy. Frankfurt czy Amsterdam to nie jest. Berlin i Paryz tez nie.

kiedy to w Rzeszowie mieszkania były po 5 k .... lata temu

olszynkipark.pl/showcases

WiktorR

Postautor: WiktorR » 09 lis 2020, 22:58

Pepeg pisze:
ITGeek pisze:

Nie ma już czegoś takiego jak „dobre zawody” to jest myślenie z zeszłej epoki, teraz wygrywają Ci, którzy potrafią się szybko dostosowywać do zmieniających się warunków ;)

ITGeek

Postautor: ITGeek » 09 lis 2020, 23:11

WiktorR pisze:
Pepeg pisze:
ITGeek pisze:Brawo, dzieci i wnuki będą z Ciebie dumne, po tym co po sobie zostawisz. Zamiast kilku nieruchomości i majątku dostaną w spadku album z zdjęciami dziadka z Dolomit. Duma będzie ich rozpierała. Jednak nie każdy myśli tylko o czubku własnego nosa i chce zostawić po sobie coś sensownego mającego wartość.

Nie ma już czegoś takiego jak „dobre zawody” to jest myślenie z zeszłej epoki, teraz wygrywają Ci, którzy potrafią się szybko dostosowywać do zmieniających się warunków ;)

Widzę, że Brian Tracy jest czytany. Klasa!

WiktorR

Postautor: WiktorR » 10 lis 2020, 0:29

Pyskaty pisze:
WiktorR pisze:
Pepeg pisze:Ja ze swoich rodziców jestem bardzo dumny, chociaż zostawili po sobie tylko 45 m2 na troje. Za to przez całe życie byli dla nas wielkim wsparciem i poświęcili dla nas cały swój czas. Moje dzieci juz studiują, będą mieć dobre zawody i 10 razy lepszy start w życiu odemnie. Same sobie zarobią na swoje życie przy wsparciu rodzicow. A ja zamierzam dalej korzystać życia coby potem nie żałować.

Jak to nie? Lekarz, adwokat, bankster.

Akurat 2 z tych 3 znam od podszewki. Może tak było 20 lat temu :lol:

platinium

Postautor: platinium » 10 lis 2020, 9:25

Oczywiście, że nie, ale jak ktoś tu mieszka 30 lat to mu się wydaje, że Kraków to takie Centrum Sterowania Wszechświatem a już na pewno Europą Środkowo-Wschodnią i zasadne są tu ceny 15k za metr. Miasto fajne, ale to nie jest ani Praga, ani Berlin, ani Paryż czy Londyn. Z punktu widzenia rynku globalnego, a nawet europejskiego - taka średniej wielkości wieś.

Oczywiście, że nie jest to ani Praga, ani Berlin, ani Paryż czy Londyn. Ktoś tu porównuje Krk do Londynu? Nie ta liga, no ale ceny nieruchomości są proporcjonalnie niższe w KRk. W Pradze średnia cena mieszkań +50% w stusunku do Krakowa. O Londynie to już nie mówie. Dziwi mnie fakt, że tam mieszkałeś i nie wziąłeś tego pod uwagę porównując.

BTW, wiecie, że na zachodzie ludzie na informację, że jest tutaj np. Uniwersytet Jagielloński są pozytywnie zaskoczeni i reagują czymś w stylu "o, to fajnie, że macie tam szkołę wyższą"? :D Oczywiście nie akademicy, tylko tacy normalni obywatele.

Bo UJ jest na średnim poziomie? W PL jest popularny, bo najstarszy.. największy.. bo fajny kampus. Ale poziomowo jest średnio - jeśli brać pod uwagę rankingi. Jeśli ktoś tak ci odpowiedział to masz na prawdę prostackich znajomych :) Nigdy się nie spotkałem z takim twierdzeniem, a codziennie rozmawiam z nowymi ludźmi z różnych części świata. Baa.. nawet jak jechałem 2 lata temu z PL flagą z Delhi -> Kashmir -> w Himalaje, to w wioskach dzieci krzyczały: "Lewandowski!" :D

Może naucz się rozmawiać z ludźmi, wylecz kompleksy "gorszego sortu" i ciesz się życiem :)

mac_kow

Postautor: mac_kow » 10 lis 2020, 10:06

anubis pisze:BTW, wiecie, że na zachodzie ludzie na informację, że jest tutaj np. Uniwersytet Jagielloński są pozytywnie zaskoczeni i reagują czymś w stylu "o, to fajnie, że macie tam szkołę wyższą"? :D Oczywiście nie akademicy, tylko tacy normalni obywatele. Jeśli już to z tego regionu kojarzą Uniwersytet Karola w Pradze. Testowałem ten temat wiele razy i za każdym razem mnie to bawi.

Kretyńskiego dennego trollingu ciąg dalszy.

No cóż- cytując klasyków- zależy "co to za ludzie". Może w Twoim kręgu towarzyskim ci "normalni obywatele" nie są specjalnie zainteresowani Polską. Ale- znów cytując klasyków- "kto ma wiedzieć ten wie". Z całym szacunkiem dla Twoich ignoranckich znajomych, oczywiście.

Poważni ludzie z pieniędzmi wiedzą. Nie bez przyczyny Kraków od dawna znajduje się w światowej czołówce sektora usług. Ze względu na zaplecze akademickie właśnie.

O tym już nie pamiętamy?
krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,24430003,outsourcing-krakow-awansowal-na-6-miejsce-na-swiecie-w-2020.html

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”