Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
budfen

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: budfen » 17 lis 2020, 20:59

wnp.pl/budownictwo/koronawirus-mocno-uderzyl-w-wyniki-grupy-develia,431973.html
Pandemia koronawirusa silnie odcisnęła się na wynikach deweloperskiej grupy Develia. Zysk netto grupy za pierwsze trzy kwartały 2020 wyniósł 23 mln zł, gdy w tym samym okresie roku 2019 było to 158,5 mln zł.

Chyba ten deweloper buduje Słoneczne Miasteczko na Złocieniu? Więc może jednak sprzedaż w tamtym obszarze nie idzie tak dobrze...?

Bettyw1

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Bettyw1 » 17 lis 2020, 21:59

NeVeS pisze:Pojawił się pierwszy raport kwartalny spółki notowanej na giełdzie, Develia.
Przychody jak i zyski za pierwsze 9 miesięcy, spadły o ponad połowę rok do roku, ale i tak są na plusie ponad 23mln i raczej cały rok też zakończą nad kreską. Kluczowy będzie pierwszy kwartał 2021, jak wtedy devloperzy znajdą się pod kreską, to w drugim kwartale mogą zacząć zapadać jakieś decyzje odnośnie obniżki cen.

Myślę, że już raporty za ostatni kwartał 2020 coś powiedzą. Wydaje się dość prawdopodobne, że będą słabe (szczególnie r/r), a jesli do tego pierwszy kwartał 2021 będzie podobny (lub gorszy, co też wydaje się logiczne), to zauważalnych obniżek spodziewałabym się w trzecim kwartale 2021. Ale póki co to tylko gdybanie i pobożne życzenia ;)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 17 lis 2020, 22:03

Witt pisze:Apropo obniżek cen mieszkań w Krakowie...

biznes.wprost.pl/gospodarka/10389499/nowe-mieszkania-drozeja-mimo-pandemii-paradoksalna-sytuacja.html

Odpowiedź jest w samym artykule. W III kwartale banki zwiększyły wymagania co do wkładu własnego, z rynku odpadła spora część najmniej zamożnych uczestników. W wakacje realizowano więc zamierzenia przedcovidowe tych bogatszych. Średnia lekko wzrosła, a dodatkowo nieznacznie, bo co w tym artykule się pomija to III do II kwartału wzrósł ok. 2-3%.

Za to wolumen spadł r/r bardzo dynamicznie, co widać m.in. po cytowanym wyżej artykule z kłopotami Develii (co z tego, że sprzedają 3 mieszkania po 14k za metr, jak nie sprzedali 3000 po 10k, bo nie ma na nie chętnych). Widać to też najprostszą, możliwą dla konsumenta metodą: wystarczy rozejrzeć się dookoła siebie na wypatrzonych inwestycjach i policzyć ile nowych mieszkań sprzedał od marca nasz deweloper.

Bettyw1 pisze:
NeVeS pisze:Pojawił się pierwszy raport kwartalny spółki notowanej na giełdzie, Develia.
Przychody jak i zyski za pierwsze 9 miesięcy, spadły o ponad połowę rok do roku, ale i tak są na plusie ponad 23mln i raczej cały rok też zakończą nad kreską. Kluczowy będzie pierwszy kwartał 2021, jak wtedy devloperzy znajdą się pod kreską, to w drugim kwartale mogą zacząć zapadać jakieś decyzje odnośnie obniżki cen.

Myślę, że już raporty za ostatni kwartał 2020 coś powiedzą. Wydaje się dość prawdopodobne, że będą słabe (szczególnie r/r), a jesli do tego pierwszy kwartał 2021 będzie podobny (lub gorszy, co też wydaje się logiczne), to zauważalnych obniżek spodziewałabym się w trzecim kwartale 2021. Ale póki co to tylko gdybanie i pobożne życzenia ;)

Rynek kiepsko wycenia sytuację Develii. Wystarczy spojrzeć na jej kurs akcji. Zresztą cały WIG-NRCHOM nie wygląda najlepiej - jak w marcu stracił około 1/4 tak dalej wisi w tych okolicach. Inwestorzy, przynajmniej ci z giełdy, nie oceniają najlepiej perspektyw na rynku nieruchomości.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

platinium

Postautor: platinium » 17 lis 2020, 22:26

Mój dobry znajomy pośrednik, jako że nie ma co jeść - zmienił profesję i został wróżbitą. Przed chwilą stworzył dla mnie widok tego forum za 6 lat. Trzymajcie:
Obrazek

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 17 lis 2020, 22:59

platinium pisze:Mój dobry znajomy pośrednik, jako że nie ma co jeść - zmienił profesję

Może ten sam, do którego dzwoniłem ok. 2 tygodnie temu, tj. Pan K. ze znanego biura w okolicach Kazimierza? Bo mi powiedział, że nic dla mnie nie ma i nie zajmuje się już pośrednictwem w obrocie nieruchomościami. :D
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Trabb

Postautor: Trabb » 17 lis 2020, 23:09

platinium pisze:Mój dobry znajomy pośrednik, jako że nie ma co jeść - zmienił profesję i został wróżbitą. Przed chwilą stworzył dla mnie widok tego forum za 6 lat. Trzymajcie:
Obrazek

A to śmieszne nawet. Masz plusa :lol:

Witt

Postautor: Witt » 17 lis 2020, 23:24

Trabb pisze:
platinium pisze:Mój dobry znajomy pośrednik, jako że nie ma co jeść - zmienił profesję i został wróżbitą. Przed chwilą stworzył dla mnie widok tego forum za 6 lat. Trzymajcie:
Obrazek

A to śmieszne nawet. Masz plusa :lol:

Przeciez wystarczy przeczytac prognozy trolli w maju i skonfronowac to z "przyszloscia" (czyli dniem dzisiejszym)... :D
Juz to wystarczy zeby sie posmiac...

Indyk

Postautor: Indyk » 18 lis 2020, 7:08

Rozczulająca jest ta nagonka na Anubisa :lol:

Może jakiś komentarz odnośnie wyników finansowych develii? Najlepiej taki w którym użyty jest termin wolumen.

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 18 lis 2020, 7:51

Czytam to forum i się dobrze bawię :D Z własnych wypowiedzi już się wycofałem, bo rynsztokowy poziom zaczął już nie tyle co ryć po dnie, ale znacząco je pogłębiać :D Sami znawcy, a merytoryczne wypowiedzi giną w gąszczy głupoty. Prawda jest taka, że to wszystko to spekulacje i nikt z nich, ani z nas nie wie co wydarzy się na rynku. Nie mamy prawa tego wiedzieć, bo sytuacja jest bardzo dynamiczna. Na pewno jest ciekawa, bowiem:

- Widać zatrzymanie sprzedaży mieszkań pod inwestycje. Dostępność jest ogromna, czego wcześniej nie było
- Ruch na zakupy dla siebie dalej ma się dobrze, ciężko upolować coś fajnego dla rodziny
- Dostępność kredytów nie spadła (dalej są także Banki akceptujące 10% wkładu)
- Reszta ludzi czeka, deweloperzy też czekają - wszyscy czekają, bo nikt nic nie wie. Nikt też nie chce popełnić błędu - ani konsument, ani deweloper. Szkoda, że nie czytają tego forum, byłoby im łatwiej podjąć decyzję :lol:

platinium

Postautor: platinium » 18 lis 2020, 8:54

Rozczulająca jest ta nagonka na Anubisa :lol:

Spookojnie, to tylko niewinny żarcik. Anubis to człowiek z dystansem. Poza tym życzę mu żeby mu Tetnowski zjechał ile się tylko da!

Czytam to forum i się dobrze bawię :D Z własnych wypowiedzi już się wycofałem, bo rynsztokowy poziom zaczął już nie tyle co ryć po dnie, ale znacząco je pogłębiać :D Sami znawcy, a merytoryczne wypowiedzi giną w gąszczy głupoty. Prawda jest taka, że to wszystko to spekulacje i nikt z nich, ani z nas nie wie co wydarzy się na rynku.

Oczywiście, pisałem o tym tutaj już kilkakrotnie. Czas pokaże kto na tym wygra.A może nikt nie wygra.. a może wszyscy wygrają. Zobaczymy :) Dlatego właśnie nie ma sensu się emocjonować tak przy katastrze czy jakimkolwiek innym argumentem, który w rzeczywistości nie istnieje. Może się pojawic, ale nie musi. Może się pojawić za 5 lat.. może za rok.. a może nigdy. Projektu nie ma. Nikt też nie wie kiedy wrócą wszyscy studenci czy ile firm przeniesie się na wfh - no i ile z nich pracowników wyjedzie mieszkać w domkach w gorach. Wszystko zobaczymy za > rok. Wtedy będzie można wrócić do dyskusji.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”