Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 19 lis 2020, 13:02

dzejkopf pisze:zysk netto dewelopera i ceny mieszkań nie mają aż tak dużo wspólnego jak myślisz. Ceny mogą iść w dół a zysk w górę, lub odwrotnie - można dawać wyższe ceny a mimo to trącić. Ceny zależą od popytu/podaży, a wynik finansowy od ilości sprzedanych mieszkań i kosztów budowy więc łączenie tego bezpośrednio jest głupotą ;)

Dokładnie tak. Zresztą nie polecam się sugerować giełdą poza może kursem WIGNRCHOM dla zapoznania się z generalnym trendem. Każda spółka będzie robiła wszystko żeby pokazać na papierze jak najlepszy wynik. Mieliśmy już np. podawanie rezerwacji jako sprzedaży w komunikatach. Albo akcje w przenoszeniu własności pod koniec kwartału, aby pokazać, że deweloperowi wystrzeliły zyski - podczas gdy to kolejny manewr księgowy, pieniądze z rachunku powierniczego zostają przelane na rachunek operacyjny.

W spółkach giełdowych są jeszcze akcjonariusze i rady nadzorcze. Ich nie interesuje cena mieszkań tylko bilans zysków i strat spółki. Jak deweloper hamuje ze sprzedażą to są naciski aby sprzedawał taniej, ale więcej. Zarządy spółek giełdowych dostały od akcjonariatów swoistą taryfę ulgową na drugi kwartał, ale brak sprzedaży nie może trwać wiecznie, bo zanurkowanie kursu giełdowego oznacza dziesiątki milionów strat właścicieli akcji. Jestem przekonany, że obecny lockdown to dla akcjonariatu już trochę za dużo, a trzeci wiosenny na horyzoncie może totalnie przemodelować branżę i polityki cenowe.

Dużych udziałowców, czy radę nadzorczą nie interesuje generalnie czy Lokum sprzedaje w Krakowie mieszkanie po 499 tys. czy 419 tys. Oni pracują na skumulowanych komórkach w excelu dla wszystkich inwestycji w danym regionie. Na koniec okresu rozliczeniowego ma być tak aby zysk na akcję był jak największy. Jeżeli np. Atal ma bank ziemi wystarczający na inwestycje przez kolejne iks lat to akcjonariat będzie naciskał aby z tego banku ziemi korzystać, a ceny ustawiać tak żeby mieszkania sprzedawały się i był wypracowywany zysk. Cena za metr ma odpowiadać popytowi i tyle.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Grejfrut

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Grejfrut » 19 lis 2020, 16:55

Kocham to forum. Budowlanka organizowana przez Państwo, bo taniej :lol: Ten rząd nawet szpitali nie potrafi przyszykować na pandemię, a ma mieszkania robić? :lol: Co za absurd. Takie systemy już kiedyś istniały, nie sprawdziły się.

Lubię argument ludzi o uczciwych cenach z 2017 roku. Dam sobie rękę uciąć, że w 2017 roku ci sami ludzie marudzili, że 2/3 lata wcześniej (14/15) mieszkania były o 30-35% tańsze i czas wrócić do uczciwych cen z 2014 roku :lol: A tu cyk, mieszkania zamiast wracać do uczciwych cen, to podskoczyły o 25% i teraz uczciwe są te z 2017 :lol: A zapewne w 2024 będą wspominać rok 2020 i uczciwe ceny jakie wtedy były :lol:

Jest takie powiedzenie - psy szczekają, karawana jedzie dalej. Idealnie odpowiada ono osobom, które wiecznie czekają. Pierwsze mieszkanie kupiłem za 5k/m2 w 2014 roku. Nie robiłem tysiąca obliczeń, po prostu nie chciałem płacić już za najem. Akurat mi się poszczęściło, bo czas pokazał, że to był dołek, ale dzisiaj kupiłbym dokładnie tak samo, bez wachania. Nikt z nas nie zna przyszłości, a naprawdę nie czułbym się źle, jakby mieszkania spadły nagle po zakupie o 500 zł/m2. Trudno, takie życie - nie kupiłem do szybkiej odsprzedaży, ale dla siebie, na lata. Drugą nieruchomość nabyłem też dla siebie, ale już za 6750 zł/m2 - ale też mi mówili, że drogo, że to nie czas itd. :lol: Aktualnie ceny lokalizacji pierwszej nieruchomości to dziś 10k/m2, a drugiej na tym samym poziomie. A jakby spadło? Trudno. W życiu, jak się kupuje dla siebie liczą się jeszcze takie rzeczy jak komfort, oszczędność na najmie i poczucie bezpieczeństwa. Płacić i tak trzeba, a chorobliwe sprawdzanie cen naprawdę nie ma sensu. Lepiej zająć się rozwojem zawodowym, aby jak najszybciej spłacić kredyt ;) Tego Wam życzę.

platinium

Postautor: platinium » 19 lis 2020, 17:02

Kocham to forum. Budowlanka organizowana przez Państwo, bo taniej :lol: Ten rząd nawet szpitali nie potrafi przyszykować na pandemię, a ma mieszkania robić? :lol: Co za absurd. Takie systemy już kiedyś istniały, nie sprawdziły się.

haha :D Dokładnie, ja już przestałem toczyć dyskusję - chyba że widzę jakieś ostre manipulacje.
Budowlanka rządowa XDDDDD Rząd budujące najlepszej jakości mieszkania bez prowizji (przecież prezes państwowej spółki z kuzynami nie może zarabiać), bez żadnych wałków.. za kasę z katastry :lol:
A pod blokami ładujące się Tesle taaanim jak barszcz prądem :)

Bo zysk brutto na poziomie 25% to zdzierstwo i rząd POWINIEN SIĘ TYM ZAJĄĆ :D
Dziecinada jakich mało, szkoda czasu na komentowanie tego g***. Poziom przebił dno.. i leci dalej w dół - w kierunku wykopu :D

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 19 lis 2020, 17:12

Jak ktoś nie ma pojęcia o prowadzeniu biznesu i kosztach, to właśnie tak się wypowiada. Albo zazdrości, bo prezes jeździ nowym Mercem, ale jak widać sobie zasłużył. Nikt nie widzi często długiej drogi, która była usłana pracowaniem 24h/doba, ogromną odpowiedzialnością i wieloma porażkami. Najlepiej pracować 6h/dzień + praca zdalna i rządowe budownictwo i ogromny socjal i będzie luz :lol: Jeszcze proponuję wypłatę program rządowy - utrzymanie mieszkania im. Jana Pawła II. Świat idealny :lol: Tutaj cała masa ludzi urwała się z choinki, ale oni sami prowadzą sobie dyskusje. Reszta ma już swoje mieszkania i się po prostu cieszy. Psy szczekają, karawana jedzie dalej - tak dla przypomnienia.

Rak

Postautor: Rak » 19 lis 2020, 17:16

Czy można tak customizować stronkę pod viewforum.php?f=5, aby nie wyświetlała wybranego wątku ?

Grejfrut pisze:Reszta ma już swoje mieszkania i się po prostu cieszy.

Akurat raczej "lepiej" mieć powiedzmy 20 lat niż dwa razy więcej i te mieszkania.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2020, 17:24 przez Rak, łącznie zmieniany 1 raz.

platinium

Postautor: platinium » 19 lis 2020, 17:20

Jak ktoś nie ma pojęcia o prowadzeniu biznesu i kosztach, to właśnie tak się wypowiada. Albo zazdrości, bo prezes jeździ nowym Mercem

Dokładnie, a jeśli ma pojęcie o prowadzeniu działalności to sobie tego merola bierze u brokera w leasing za 30% mniej niż w salonie, po w latach wynosi z dg i po jakimś czasie sprzedaje, kupując nowego. Wszystko jest proste jak budowa cepa i wystarczy księgowy i doradca podatkowy, ale lepiej się wyżywać na forach i uważac że rząd powinien się zajać zarabiającymi przedsiębiorcami XD

kozel

Postautor: kozel » 19 lis 2020, 18:07

platinium pisze:
Jak ktoś nie ma pojęcia o prowadzeniu biznesu i kosztach, to właśnie tak się wypowiada. Albo zazdrości, bo prezes jeździ nowym Mercem

Dokładnie, a jeśli ma pojęcie o prowadzeniu działalności to sobie tego merola bierze u brokera w leasing za 30% mniej niż w salonie, po w latach wynosi z dg i po jakimś czasie sprzedaje, kupując nowego. Wszystko jest proste jak budowa cepa i wystarczy księgowy i doradca podatkowy, ale lepiej się wyżywać na forach i uważac że rząd powinien się zajać zarabiającymi przedsiębiorcami XD

Ośmieszasz temat, i ZBYWASZ temat bo podskurnie sie boisz, że mogłoby sie udać ... że ten mechanizami mógłby działać ! za PO też nic sie nie dało... , podaj jakiś merytoryczny kontrargument ... a nie, bo nie... jak dziecko, zero argumentów z twojej strony....

Nie przypominam sobie, abym sforumłował, argument, za tym, aby uwalać dewoloperów lub nie pozwolić im zarabiać .
Dewoloper niech nadal zarabia. CHodzi o to wzrosłaby podaż i dewoloperek musiałby, zejśc z marży, albo poszukać swojej niszy na rynku i wierzę, że by ja znalazł.
Temat dotyczył, tego, iż spółki celowo budujące mieszkania, budowały by za pieniadzę inwestorów (mechnizm coś jak obgligacje), bez zysków. Spółki celowe działałby jak 90% dewoloprów, płace i wyngarodzenia, były oby operate o średnie płace dajmny, tak jak u dewoleprów giełdowych, wydajnosć prawonika też musiałby być podobna, strutura i zarządanie procesami podobne. Pieniądze, na wypałty, z sprzedanych mieszakań. Brak zysków sprzedawać po kosztach rzeczywistych (w tym pensje parcowników).
To nie ś..ierdzące GÓRNICTWO ze związkowacami - tylko spółka celowa non profit.
Byle tylko trzymać dobry nadzór na TWOREM tych społek i DA SIĘ,

Państwo raczej miałby tu rolę - jako, zabepiecznie tych spółek.
W czym wiec problem. a +500, jest 41 mld rocznie, na budownctwo 0 złotych.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 lis 2020, 18:16

Grejfrut pisze:Pierwsze mieszkanie kupiłem za 5k/m2 w 2014 roku. Nie robiłem tysiąca obliczeń, po prostu nie chciałem płacić już za najem. Akurat mi się poszczęściło, bo czas pokazał, że to był dołek, ale dzisiaj kupiłbym dokładnie tak samo, bez wachania. Nikt z nas nie zna przyszłości, a naprawdę nie czułbym się źle, jakby mieszkania spadły nagle po zakupie o 500 zł/m2. Trudno, takie życie - nie kupiłem do szybkiej odsprzedaży, ale dla siebie, na lata. Drugą nieruchomość nabyłem też dla siebie, ale już za 6750 zł/m2 - ale też mi mówili, że drogo, że to nie czas itd. :lol: Aktualnie ceny lokalizacji pierwszej nieruchomości to dziś 10k/m2, a drugiej na tym samym poziomie. A jakby spadło? Trudno.

Osobiście to rozumiem, bo sam miałem takie podejście pod koniec zeszłego roku i miałem zamiar kupić. Zbieg zdarzeń sprawił, że decyzja się jednak odroczyła, a okoliczność w międzyczasie zupełnie się zmieniły. Obecna sytuacja jest zupełnie inna niż rok 2014, 2017 czy nawet 2007. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest teraz najem, który jest coraz tańszy i obserwowanie sytuacji. Nic nie wskazuje na to, aby w najbliższym czasie miał nastąpić cud gospodarczy, w mieszkaniówce scenariusze możliwe są od źle do bardzo źle. Naprawdę niewiele teraz się ryzykuje czekając. To nie jest rok 2015. A ile wydasz przez te kilkanaście miesięcy na najem? To przecież i tak ułamek wartości mieszkania, ceny spadną chociażby kilka procent to wszystko się zwraca z nawiązką. Już nawet nie wspominam o zakupie mieszkania, które nawet jeszcze nie zostało wybudowane.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2020, 18:23 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

kozel

Postautor: kozel » 19 lis 2020, 18:21

Jak co to mam dwa mieszkania, myślę o trzecim ...
W innych krajach sie DAŁO u NAS sie NIE DA ... dopowiedzciei sobie sami, lobby dewlop-bank ...?

kozel

Postautor: kozel » 19 lis 2020, 18:24

Każda górka ma kres, teraz jesteśmy na przełamaniu trednu, IV kwartał pokaże tą rzekomą moc rynku dewoloperskiego .. :D

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”