Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 23 lis 2020, 12:52

A tobie się wydaje, że firmy, które mają teraz mniej zleceń to mają gotówkę na 1,5 roku działalności? Prowadziłeś Ty kiedyś jakiś większy biznes?

Ja prowadzę teoretycznie mały (JDG), ale z dużym przychodem i mogę pochwalić nasz wspaniały rząd bo dostałem w tym roku 10k za nic :)
Dewowie też raczej nie narzekają. Poniżej główna spółka Atala która przytuliła w zeszłym miesiącu 16mln z BG.
Obrazek

Sprawdziłem swojego dewelopera i spółka na każdą inwestycję dostała hajsy za darmo XD jeszcze obniżka stóp procentowych. Myślę że już sprzedają merce i uciekają na zmywak na Ukrainę :P

platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 23 lis 2020, 13:06

Miałem Cię jednak za odrobinę mądrzejszego.

Dlaczego tak straciłem w Twoich oczach? Jesteś z tych którzy uważają ze branie kasy kiedy rząd Ci ją daje za darmo jest złe?

platinium

Postautor: platinium » 23 lis 2020, 13:44

16 mln gwarancji BGK dla Atalu będącej zabezpieczeniem kredytu to nie jest darmowy hajs na mercedesy zarządu.

Jasne, to była ironia. Jeśli ktoś zrozumiał moją wypowiedź że to hajsy na przejedzenie - to przepraszam.
Anyway, patrząc na to że ich sprzedaż w tym roku była na znośnych poziomach: wnp.pl/budownictwo/atal-z-duzym-wzrostem-przychodow-i-przekazanych-mieszkan,432607.html , to nie widzę wielkiego pola do super promocji.

A co do Twojej branży to dziwi mnie fakt, że ceny większości materiałów ciągle rosną - od początku 2020.
Obrazek
źródło: grupapsb.com.pl/centrum-prasowe/trendy-cenowe/trend/zmiany-cen-materialow-dla-budownictwa-oraz-domu-i-ogrodu-w-pazdzierniku-2020-r.html

Pytanie jak się zachowa Twoja firma.. mam nadzieję że sobie poradzą i nie będzie cięć etatów :(

tomm

Postautor: tomm » 23 lis 2020, 14:48

anubis pisze:
tomm pisze:z drugiej strony moze spadac liczba inwestycji ale mam nadzieje ze to tylko biurowce i hotele sa wstrzymywane ;)

Też miałem taką obawę, tj. że deweloperzy zachowają się racjonalnie i zaczną ograniczać budowy jak się odgrażali w kwietniu, ale na szczęście chciwość zwyciężyła, w wakacje deweloperzy dołączyli się do utrzymujących, że wirusa już nie ma i odpalili rekordową ilość inwestycji. W ten sposób wysoka podaż została utrzymana, a kupujących coraz mniej. A więc wszystko idzie w dobrym kierunku. :D

"Mniejsze parcie na nowe inwestycje było widać szczególnie wśród deweloperów, którzy w październiku 2020 r. rozpoczęli budowę 11 510 mieszkań (-32,3 proc. m/m i -24,1 proc. r/r). Inwestorzy indywidualni ruszyli w tym czasie z 8902 budowami (-11,6 proc. m/m i -5,1 proc. r/r).
...
Jak wynika z szacunków Głównego Urzędu Statystycznego, pod koniec października 2020 r. w budowie pozostawało 836,1 tys. mieszkań – o ok. 300 mniej niż pod koniec września 2020 r. i jednocześnie ok 2,5 tys. więcej niż pod koniec października 2019 r."

bankier.pl/wiadomosc/GUS-deweloperzy-wstrzymuja-nowe-inwestycje-8006731.html

Mniej budow oznacza mniejsze PKB i wyzsze bezrobocie, wydaje mi sie ze nie sa w stanie tak zdlawic nowych inwestycji aby zbalansowac duzo mniejszy popyt. Szczegolnie ze jak teraz maja cos budowac to tylko magazyny i mieszkania (biurowce galerie i hotele nie specjalnie)

kronos

Postautor: kronos » 23 lis 2020, 17:04

Black Friday w InterBud.

Obrazek

Pepeg

Postautor: Pepeg » 23 lis 2020, 18:35

kronos pisze:Black Friday w InterBud.

Cuda ludzie cuda, już od kilku dostałem oferty Black Week. Ciekawe czy oni zdają sobie sprawę że już będzie musiał zostać Black Year? :D

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 23 lis 2020, 20:01

"Promocje na Black Friday" :D

Nawet jak obniżają ceny to nie chcą się do tego przyznać. Pamiętajcie, to żadne przeceny, sprzedaż idzie wspaniale. Po prostu "black friday", taka okresowa, polska promocja kiedy deweloperzy wietrzą magazyny. Mają gest.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Rak

Postautor: Rak » 23 lis 2020, 20:35

(psst Będę kupował tylko 1 na tydzień, aby nie podwyższyć zanadto cen, mam nadzieję, że to ok..)

Ten cud czyli 1k-2k w dół przez dwa lata na prawie wszystkim to by nikomu nie zaszkodził, mogę się i do bożka egipskiego pomodlić o to, ale czy to pomoże.

platinium

Postautor: platinium » 23 lis 2020, 21:48

Działamy dla tych podsegmentów budownictwa niemieszkaniowego, które najbardziej dostały po tyłku. Niestety, zgodnie ze słowami ministra "Harrego Potera" Patkowskiego spora część z nas będzie się musiała przebranżowić.

Ehh, szkoda. Oby nie było tak źle :( Powodzenia.

Po prostu "black friday", taka okresowa, polska promocja kiedy deweloperzy wietrzą magazyny. Mają gest.

Po prostu chcą ściągnąć klientów? Marketing? Chyba nie szukałeś mieszkania w zeszłym roku.. odgrzebałem ze spamu deweloperów w mailu pierwszą lepszą promocję z zeszłego roku: nieruchomosci.interia.pl/newsy/murowana-obnizka-cen-w-grupie-murapol-w-black-week-deweloper-sprzedaje-wybrane-mieszkania-taniej-srednio-o-27-tys-zl.html . O ile dobrze pamiętam na Pachońskiego można było kupić taniej w krk.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 23 lis 2020, 23:01

platinium pisze:Po prostu chcą ściągnąć klientów?

Pracuję w branży, gdzie, powiedzmy, sam muszę ściągać klientów i pracować z ludźmi. Idzie mi to dobrze, lepiej niż innym i co jakiś czas ktoś pyta mnie w czym sekret. Odpowiedź jest bardzo prosta - traktuję ludzi serio. Poważni ludzie, tacy z poważną kasą, do której doszli sami z reguły mają łeb na karku i mniej lub bardziej intuicyjnie przejrzą Cię na wylot jak będziesz leciał z nimi w ch... Nie ważne jak wyglądają, jakie sprawiają początkowo wrażenie, czy jakie mają wykształcenie zasada jest prosta - chcesz wspólnej pracy przy dużych pieniądzach z poważnymi ludźmi to nie traktuj ich z góry, bo zamiast wystrychnąć ich na dudka zostaniesz wydudkany na strychu.

A jak traktują ludzi deweloperzy, jak ot ten z reklamy? "Black friday", kup pan mieszkanie za 3 mln zł, dostaniesz rabat, bo hehe czarny piątek - 3%. Nikt poważny, przy takim przekazie nie rzuci się do zakupów, a połowie na wstępie zapali się czerwona lampka, że właśnie nie jest traktowany serio.

Tak więc nie wiem co oni kombinują, ciężko żeby ktoś w Krakowie kto się tym minimalnie interesuje nie znał tych inwestycji. Szukają chyba pijanego szejka, który przyleciał na weekend do Krakowa z Dubaju, a że wszystko pozamykane to sobie przegląda oferty deweloperów.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”