30m2 na osobę w Krakowie

Proszę mnie nie rozśmieszać

Jasne, sporo osób tak żyje, nie mówię że nie - jednak większość żyje w przedziale 13 - 20m2/os. z czego pewno średnia dla 4 osobowej rodziny w bloku to około 15m2/osoba. Sporo mam znajomych z dziećmi w Krakowie, większość dobrze zarabia, ale praktycznie nikt nie ma mieszkania powyżej 70m2. Statystyki zapewne, jak już ktoś wspomniał, zawyżają mieszkania na wynajem, gdzie oficjalnie nie ma nikogo.
Zgadzam się, że ta średnia dla bloków to mało jak na rodzinę, dlatego sam ze swoją się przeprowadzam. Takie absolutne minimum na osobę to około 20m2, przy około 25m2 na osobę robi się już bardzo wygodnie, więcej to już własna zachcianka. Każdy ma inne preferencje. Ja właśnie preferuję około 23/4m2/os., bo dzieci kiedyś wyjadą i nie mam ochoty potem wraz z żoną mieć 75m2 na osobę. Kto to będzie sprzątał, utrzymywał? No właśnie. Wiadomo, że dla niektórych 50m2/os. to mało, ale to są tak subiektywne kwestie, że nie ma sensu o nich dyskutować. Ja jestem zwolennikiem przestrzeni, ale nie przesadzonej, bo biorę pod uwagę jeszcze, że dzieci się wyprowadzą i nie chcę zostać w szybkim czasie z chatą 150-200m2 na dwie osoby, wolę taki domek 85-105m2, gdzie dla 4 osób jest ok, a potem dla 2 to już będzie luksus. Czas szybko leci.
Jednak te średnie są z czapy. Nie mam żadnych oficjalnych danych, wystarczy że przejdę się po znajomych, czy po sąsiadach. Jakoś nie widzę tych prawie 30m2 na osobę

Na pewno nie w rogatkach miasta, poza miastem, gdzie głównie są domy zapewne tak może być. W blokach ogólnie mało jest dużych mieszkać.