Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Pepeg

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Pepeg » 27 lis 2020, 14:57

Mar G pisze:Dobrze, rynek się wyczyści z podmiotów Kazik&Mietek Investment lub Zdzicho Corp.
Na Kobierzyńskiej już wiszą bilbordy na płotach niedoszłych inwestycji - " sprzedam z WZTką " - bo brakuje płynności.
Przytuli to poważny inwestor - a ten zadba raczej o ceny.

Alterco to spółka giełdowa a Golub GetHouse to nie jest raczej ogórkowy deweloper.
Po za tym Kazik&Mietek Investment lub Zdzicho Corp. raczej nie emitują obligacji tylko budują z pieniędzy klientów.
Myślę że paradoksalnie mały i elastyczny Kazik z Mietkiem przetrwają, a giganci będą mieli problem.

Bettyw1

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Bettyw1 » 27 lis 2020, 15:26

krakus1891 pisze:No i też zaczynają się bankructwa w branży
forbes.pl/gielda/alterco-zlozylo-wniosek-o-ogloszenie-upadlosci/tw8dbm0

"Głównym powodem podjęcia przez zarząd ww. decyzji są problemy z regulowaniem bieżących zobowiązań, na które miały wpływ m.in. następujące czynniki: załamanie się rynku obrotu nieruchomościami w Polsce skutkujące silną nadpodażą nieruchomości inwestycyjnych, (...) kumulujące się koszty finansowe związane z pozyskanymi nieruchomości, których sprzedaż nie mogła być zrealizowana zgodnie z założonymi harmonogramami i po założonych cenach" - napisano w komunikacie.

Oraz pierwsze problemy z wykupem obligacji

obligacje.pl/pl/a/golub-gethouse-nie-ma-watpliwosci-ze-splaci-przeterminowane-obligacje

Tylko, ze artykul o Alterco w Forbes jest z 2012r. :mrgreen:

jakubiakuellen

Postautor: jakubiakuellen » 27 lis 2020, 16:12

rado pisze:
Ci co kupowali mieszkania z ekspozycją północną umówmy się, nie są fajną inwestycją i z reguły warte mniej do nawet 2k/m2

Z reguły tak, aczkolwiek są w krk inwestycje gdzie od płd masz sąsiedni blok i widok na sąsiada, a od północy wolną przestrzeń - przez co w tych mieszkaniach jest nawet jaśniej niż w tych z płd. A cena niższa. Wszystko zależy od preferencji

Od razu 5 tys za metr taniej mieszkania bo mieszkanie z ekspozycja polnocna... A tymczasem na zabłociu z północna ekspozycja na Wisłe mieszkania po 22k za metr i nadroższe w budynku.

Nie kazdy lubi bardzo naslonecznione mieszkania na południową strone. Dla mnie np. to nie jest optymalna ekspozycja, wolę wschod-zachod lub pld-zachod. Wystarczy mi np jak mieszkanie jest pół dnia w słońcu ale da sie w nim wytrzymać bez klimy.

Atal Zablocie przy tym budynku od Wisly faktycznie północ jest lepsza niż południe z uwagi na lepszy widok. Natomiast to jest wybór miedzy młotem, a kowadłem. Mając wieczną ciemność w m troche słabo to wygląda. 22k/m2? Przeciez tam sprzedawali od 7100zl/m2 xD

Kefo

Postautor: Kefo » 27 lis 2020, 16:16

platinium pisze:
platinium pisze:
A ceny transakcyjne wciąż w tym roku rosły

Ileż można. :D
Co jest nierpawdziwego w tym fakcie? Tak wiem, Twoi znajomi nie mogli sprzedać.

To jak jest podawana informacja.

W jednym miesiącu dostępnych mieszkań z puli (100) sprzedano 100% za 8000zł. Średnia cena transakcyjna 8000zł. W kolejny miesiącu mamy nową pulę też 100 mieszkań. Poszło na sprzedaż 10 mieszkań za 8 500, cena transakcyjna wzrosła o 500zł. Jednak volumen spadł o 90%. Rynek zaczyna tworzyć nadpodaż.

Z poważaniem
Ostatnio zmieniony 27 lis 2020, 16:37 przez Kefo, łącznie zmieniany 1 raz.

tomm

Postautor: tomm » 27 lis 2020, 16:21

nie tylko w centum ceny wzrosly, jak patrzylem transakcyjne pierwotny na ul. Ruczaj 3 lata temu to 5.4k, teraz developerzy maja oferty po 8k+, wiec 50% w 3 lata

platinium

Postautor: platinium » 27 lis 2020, 16:40

To jak jest podawana informacja.

W jednym miesiącu dostępnych mieszkań z puli (100) sprzedano 100% za 8000zł. Średnia cena transakcyjna 8000zł. W kolejny miesiącu mamy nową pulę też 100 mieszkań. Poszło na sprzedaż 10 mieszkań za 8 500, cena transakcyjna wzrosła o 500zł. Jednak volumen spadł o 90%. Rynek zaczyna tworzyć nadpodaż.

Hmm, chyba ktoś omijał wykłady z logiki. Ja podałem informację z raportu NBP podając źródło. Ty piszesz że źle podałem informację dodając jakiś wysr*w z czapy. Za dużo tego forum, spadam na weekend. Pozdro :)

Mar G

Postautor: Mar G » 27 lis 2020, 17:50

Pyskaty pisze:Jacuś jak zwykle dba o mieszkańców:
informacje/onetkrakow/krakow-bloki-na-sciezce-ladowiska-dla-smiglowcow-lpr/3sjeqng,79cfc278

To by znaczyło, że Angel Green straci PnB.
Znów deal Jacka z Angel - jak na cmentarzu Stradom.

pozdro

Postautor: pozdro » 27 lis 2020, 18:02

Angel green niech budują bo spoko osiedle będzie. Lądowisko dla LPR nie jest na dachu? ja myślałem że halikoptery schodzą pionowo w dół?

Mar G

Postautor: Mar G » 27 lis 2020, 18:03

pozdro pisze:Angel green niech budują bo spoko osiedle będzie. Lądowisko dla LPR nie jest na dachu? ja myślałem że halikoptery schodzą pionowo w dół?

odp :
1. nie
2. nie

pozdro

Postautor: pozdro » 27 lis 2020, 18:11

To będą musieli na dachu zbudować. Angel Green to akurato ożywiłby ten Żabiniec bo tam tak slumsowato teraz jest.

Mi się ostatnio idea domku w Krakowie, tak na obrzeżach przy SKM podoba. By jakieś domki zaczęli budować Kraków Mydlniki Wapienniki czy inne. Podłużna Atal miał coś budować? Cena 6000zł/m2 i biorę. :D

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”