Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
NeVeS

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: NeVeS » 30 lis 2020, 8:57

I są wyniki Lokum, przychody i zyski netto spadły o połowę rok do roku, ale ciągle są na plusie 20mln w tym roku. Czyli sytuacja podobna do Develi.

Wyglada na to że szczepionka nie tylko będzie warunkowo dopuszczona w USA, ale również w UK już w grudniu. I pewnie w całej Europie będzie podobnie. A to oznacza że nie tylko w USA, jak prognozowałem, następnej jesieni życie może powrócić do normalnosci ale także w Europie. Na giełdach inwestorzy zaczęli już skupować akcje pod koniec epidemii, a to oznacza że też mogą wrócić na rynek nieruchomości.

Takze zaczyna się wyścig, co będzie pierwsze, developerom zacznie brakować pieniędzy i będą zmuszeni do obniżek, czy powróci popyt. I o ile Atal ma wystaczającą poduszkę by przetrwać bez obniżek, Develia i Lokum już niekonicznie.

Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 30 lis 2020, 12:09

NeVeS pisze:I są wyniki Lokum, przychody i zyski netto spadły o połowę rok do roku, ale ciągle są na plusie 20mln w tym roku. Czyli sytuacja podobna do Develi.

W tym chyba 35 mln z obligacji serii G. No ciekawe czy się wywrócą, ale raczej nie, bo przecież mają potężny bank ziemi - w razie dużych problemów mogą się z tego finansować. Inna sprawa, że jeżeli nie chcą się dalej pogrążać to muszą coś zrobić, aby zacząć sprzedawać.

Z niegiełdowych to myślę, że jeszcze Inter-bud może mieć kłopoty. Mają dużo etapów w trakcie po bajońskich stawkach i sprzedaż też im leży. Upadłość dewelopera odpowiedzialnego za WT 2.0 byłaby piękną kropką na i, jeśli chodzi o dywagacje o kondycję rynku i ocenę końcówki 2019 roku.

Obserwuję inwestycje Atala mimo że totalnie nie jestem zainteresowany ich lokalizacjami, bo myślę, że oni opuszczą jako jedni z pierwszych. Tzn. jak im sprzedaż stanie, ale na razie to Atalowi idzie akurat całkiem nieźle. Ściągnęli też już ofertę tej porażki p/t Bagry Park - ciekawe czy to pójdzie hurtem z grupy kapitałowej czy może będą to przerabiać na większe metraże.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

sky83

Postautor: sky83 » 30 lis 2020, 15:46

O co chodzi z tą porażką Bagry PArk?

Rak

Postautor: Rak » 30 lis 2020, 16:05

no jedyny "atal", który się totalnie nie sprzedał. rozjazd lokalizacji i targetu czy też ceny na maksa.

forfiterex

Postautor: forfiterex » 30 lis 2020, 17:50

platinium pisze:
Witam po przerwie. Straszna tutaj cisza. Anubis kupiłeś może jakieś mieszkanie na Black Week? Á propos, pytanie do handlowców, zostało jeszcze coś z tych wyprzedaży? Czy zeszło wszystko na pniu?

Raczej nie, wczoraj toczył dyskusję z świeżo założonym kontem o negocjacjach mailowych i chęci zejścia z ceną z 8,5k do 7k na metrze :D Moderator pewnie usunął posty z powodu multikont

Brzmisz jak troll. Temat został przeniesiony (słusznie) do osobnego wątku, żeby tam dyskutować o negocjacjach: viewtopic.php?p=54218#p54218. Poza tym, nigdzie nie napisałem, że na pewno zgodzą się na 7k za m2, tylko, że inne inwestycje w tej lokalizacji rok wcześniej chodziły za 7k. Jesteś kolejnym z tych, którzy nie widzą nic dziwnego w > 10% wzroście cen nieruchomości rok do roku, ale podobny spadek jest już nierealny? Ludźmi łatwo manipulować, ale szanujmy się.

platinium

Postautor: platinium » 30 lis 2020, 19:02

Brzmisz jak troll. Temat został przeniesiony (słusznie) do osobnego wątku, żeby tam dyskutować o negocjacjach: viewtopic.php?p=54218#p54218. Poza tym, nigdzie nie napisałem, że na pewno zgodzą się na 7k za m2

Oddychaj, gdzie ja napisałem "na pewno"? Napisałem o chęci.

Jesteś kolejnym z tych, którzy nie widzą nic dziwnego w > 10% wzroście cen nieruchomości rok do roku, ale podobny spadek jest już nierealny?

Napisałeś że czytasz to forum od dłuższego czasu, więc po co to pytanie? Kilkadziesiąt razy pisałem że nie uważam żeby spadek o 10% był nierealny, tak samo jak spadek o 1%, tak samo jak ucieczka ludzi z miasta czy wieczny koniec ukraińców w PL. Powinieneś zauważyc że nie bawię się w wróżbitę :)

piotrekdom

Postautor: piotrekdom » 30 lis 2020, 19:36

Od kiedy obniżki :?: :?:

mariar

Postautor: mariar » 30 lis 2020, 19:44

Od kiedy obniżki :?: :?:

Trzeba poczekać (od miesiąca do maksymalnie 75 lat, w końcu na pewno będą :D)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 30 lis 2020, 20:05

platinium pisze: Kilkadziesiąt razy pisałem że nie uważam żeby spadek o 10% był nierealny, tak samo jak spadek o 1%, tak samo jak ucieczka ludzi z miasta czy wieczny koniec ukraińców w PL. Powinieneś zauważyc że nie bawię się w wróżbitę :)

Ah ta relatywizacja. To jakby stać na środku Sahary i mówić, że deszcz jest równie prawdopodobny co dalsza susza. 10% w dołku to będzie na luzie. 1% jest totalnie nieprawdopodobne. Tak jak napisał kolega wcześniej, zupełnie nie dziwi tu nikogo 10% wzrostów rok w rok przez kolejne 3 lata, a w obliczu nadchodzącego, gospodarczego armagedonu podobna korekta jest podnoszona jako niedopuszczalna. :D

Jak ktoś pyta kiedy spadki "bo on nie widzi" to znaczy, że totalnie nie rozumie co się dzieje na rynku i faktycznie lepiej powinien kupić. Taka osoba, nawet jak nadejdzie dołek, to i tak go przegapi.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

platinium

Postautor: platinium » 30 lis 2020, 20:18

Ah ta relatywizacja. To jakby stać na środku Sahary i mówić, że deszcz jest równie prawdopodobny co dalsza susza.

Dobrze że są specjaliści pokroju anubisa którzy znają datę z dokładną godziną dołku. W dodatku są tak dobrzy że dzielą się takimi informacjami co kilka godzin na forum.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”