Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Trabb

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Trabb » 30 lis 2020, 22:18

anubis pisze:
Trabb pisze:KRK od ECHO

Nie wiem jak na pozostałych wymienionych, ale tą akurat jakiś czas obserwowałem i tak:

6 października 2020:
I etap - 73% sprzedanych
II etap - 52% sprzedanych

30 listopada 2020 (dzisiaj):
I etap: - 71% sprzedanych
II etap: - 46% sprzedanych

Czyli według ich informacji sprzedaż mają... ujemną.

Na www jest też promocja - na każde mieszkanie gwarantowany rabat do 36k. Wcześniej jej nie było.

Jak dla mnie to jedna z wielu inwestycji, gdzie sprzedaż była do marca a potem koniec. No, teraz też się dowiedziałem, że ostatnio odpalili promocje.

Tak czułem, że to Cie wywoła do tablicy :lol: zatem - sprzedaż drugiego etapu ruszyła chyba podczas wakacji, termin oddania jest mocno odległy, budynek ma lekko ponad 200 mieszkań, jesteśmy ponoć w przededniu gospodarczego Armageddonu a blisko połowa mieszkań jest już sprzedana... No faktycznie niech to echo wyprzedaje biznes uprzednio sprzedając Ci mieszkanko z 30% rabatem bo lada dzień nie będzie co zbierać ;)

Zupełnie abstrahując, prywatnie sam nie jestem fanem tej inwestycji i w życiu bym tam mieszkania nie kupił.

Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 30 lis 2020, 22:49

Trabb pisze:No faktycznie niech to echo wyprzedaje biznes uprzednio sprzedając Ci mieszkanko z 30% rabatem bo lada dzień nie będzie co zbierać ;)

Źle na to patrzysz. To nie jest tak, że Echo chce mi sprzedać czy nie chce sprzedać. Deweloper giełdowy to biznes. Złożona struktura, rady nadzorcze, akcjonariusze. Musi wykazywać płynność, sprzedaż, przychody. Faktem jest, że deweloperzy giełdowi otrzymali na czas pandemii swoiste przyzwolenie na niesprzedawanie, bo sytuacja jest wyjątkowa, być może kryzys zaraz się skończy (tak myślano w marcu). Ale im dłużej to trwa i im dłużej sprzedaż stoi tym większa presja aby podjąć kroki, bo inaczej nie będzie na kolejne zrollowanie obligacji, następne inwestycje, a kurs akcji zacznie nurkować na czym akcjonariusze stracą dziesiątki milionów złotych. Jak sprzedaż nie będzie płynna to spadki zwyczajnie muszą nastąpić i korekta będzie do tego poziomu gdzie znajdzie się podaż.

Faktem jest, że ludzie w wakacje (w szczególności w sierpniu) trochę odreagowywali. Mieliśmy nawet marsze antymaseczkowców (dzisiaj po nich ani śladu). Część zrealizowała zamierzenia przedcovidowe, część zwyczajnie uwierzyła, że to koniec jakiegokolwiek kryzysu. II fala uderzyła z podwójną siłą. Dlaczego ludzie teraz nie kupują? Boją się pójść do notariusza? Nie sądzę.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mar G

Postautor: Mar G » 30 lis 2020, 23:00

anubis pisze:
Trabb pisze:KRK od ECHO

Nie wiem jak na pozostałych wymienionych, ale tą akurat jakiś czas obserwowałem i tak:

6 października 2020:
I etap - 73% sprzedanych
II etap - 52% sprzedanych

30 listopada 2020 (dzisiaj):
I etap: - 71% sprzedanych
II etap: - 46% sprzedanych

Czyli według ich informacji sprzedaż mają... ujemną. Screena z października masz na forum w wątku tej inwestycji.

Na www jest też promocja - na każde mieszkanie gwarantowany rabat do 36k. Wcześniej jej nie było.

Jak dla mnie to jedna z wielu inwestycji, gdzie sprzedaż była do marca a potem koniec. No, teraz też się dowiedziałem, że ostatnio odpalili promocje, a więc zaczęli - uwaga - obniżać ceny, bo - druga uwaga - mają dobre serce... nie - bo sprzedaż im leży.

Piszcie chociaż prawdę - każdy kto w miarę się orientuje wie , że to niemożliwe, ale nie wprowadzajcie w błąd tych, którzy są niedoświadczeni.
Naginacie już fakty do swoich teorii...
"Na każde mieszkanie 36 k"...
a naprawdę :

Obrazek

pozdro

Postautor: pozdro » 30 lis 2020, 23:32

Tez bym spał spokojnie co prawda korpoludli wyprowadza sie do home office pod lasem czy w gorach, lub na obrzezach miast. Ale rynek airbnb (tam widze juz nowa świetna opcje najem na miesiace) bedzie sie tylko rozwijał. Bo turystyka bedzie motorem rozwoju. Ludzie chca podróżować, chca mieszkac w roznych miejscach na swiecie, co wiecej niektorzy podróżując wrecz oszczędzają bo maja nizsze koszty zycia w Krajach takich jak Polska. Vlogowanie podrozniczo lifestylowe sie upowszechnia, ludzie chca pomieszkać w innych miejscach. Krakow ze swoim rowerowym walkable śródmieściem jest wrecz idealny dla takich turystow- vlogerow. A za tym ciągną inne osoby ktore chca sobie pomieszkać. Wrecz praca zdalna moze byc sprzyjające. Bo ludzie beda sobie pomieszkiwać po kilka miesiecy w roznych miastach europy. Troche w Krakowie troche w Pradze troche w Dreznie troche w Berlinie troche w Gdańsku. Zycie w jednym miejscu jest nudne. Taki HomeOffice odpali nomadyzm i potężny popyt na fajne mieszkanka do pomieszkania. Airbnb 2.p bedzie mozna 500-1000 euro wziac na miesiac za fajna usługę mieszkania na miesiace. To jest przyszlosc. Czy ceny beda rosły? Watpie bo sa juz drogie ale beda sie wąchać miedzy 8-12 tys zl. Pewnie w perspektywie 2030-35 ostatecznie i 15-20 tys sie stanie normalnością jak w Hiszpanii. Choc czy to bedzie wzrost ceny czy poprostu spadek wartosci pieniądza to mozna polemizować. Bo mieszkani w realacji do zarobkow sa drogie, ale jak zarobki 10-20 tys na miesiac sie upowszechnia w kraju, to nie myślicie sobie ze 20 tys za metr bedzie czyms niezwykłym.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 30 lis 2020, 23:34

@Mar_G po pierwsze sorry, "każdy kto się orientuje wie, że to niemożliwe" - co to za pustosłowie. A ja się orientuję i "wiem, że to możliwe". Po drugie, jak dew wali nagłówkiem "gwarantowany rabat do 36k" to nie szukam już pod spodem drobnego druku, że "gwarantowany", ale "na wybrane mieszkania". Jedno jest sprzeczne z drugim i jak to ma być taki marketing to ja bym to raczej nazwał zwykłą januszerką. "Niektóre zwierzęta są równe, ale inne są równiejsze" - jak Echo idzie w marketingu w podobną retorykę to znaczy, że niepoważnie traktuje klienta.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2020, 23:36 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

piotrekdom

Postautor: piotrekdom » 30 lis 2020, 23:35

Spadków jak nie ma, tak nie będzie. Nie wiem na co czekacie??

Rak

Postautor: Rak » 30 lis 2020, 23:43

Ja czekam na wzrost udziału własnego.

Trabb

Postautor: Trabb » 30 lis 2020, 23:48

anubis pisze:
Trabb pisze:No faktycznie niech to echo wyprzedaje biznes uprzednio sprzedając Ci mieszkanko z 30% rabatem bo lada dzień nie będzie co zbierać ;)

Źle na to patrzysz. To nie jest tak, że Echo chce mi sprzedać czy nie chce sprzedać. Deweloper giełdowy to biznes. Złożona struktura, rady nadzorcze, akcjonariusze. Musi wykazywać płynność, sprzedaż, przychody. Faktem jest, że deweloperzy giełdowi otrzymali na czas pandemii swoiste przyzwolenie na niesprzedawanie, bo sytuacja jest wyjątkowa, być może kryzys zaraz się skończy (tak myślano w marcu). Ale im dłużej to trwa i im dłużej sprzedaż stoi tym większa presja aby podjąć kroki, bo inaczej nie będzie na kolejne zrollowanie obligacji, następne inwestycje, a kurs akcji zacznie nurkować na czym akcjonariusze stracą dziesiątki milionów złotych. Jak sprzedaż nie będzie płynna to spadki zwyczajnie muszą nastąpić i korekta będzie do tego poziomu gdzie znajdzie się podaż.

Faktem jest, że ludzie w wakacje (w szczególności w sierpniu) trochę odreagowywali. Mieliśmy nawet marsze antymaseczkowców (dzisiaj po nich ani śladu). Część zrealizowała zamierzenia przedcovidowe, część zwyczajnie uwierzyła, że to koniec jakiegokolwiek kryzysu. II fala uderzyła z podwójną siłą. Dlaczego ludzie teraz nie kupują? Boją się pójść do notariusza? Nie sądzę.

Drogi Anubisie, jedyną rzeczą którą ja i kilka innych osób próbujemy Ci wyperswadować jest to, że niektórzy deweloperzy nie będą zmuszeni podejmować żadnych radykalnych kroków, bo w przeciwieństwie do tego co wałkujesz od kilkudziesięciu stron tego wątku, sprzedaż im nie "stoi". A "stoi" tym którzy mają ceny oderwane od realiów i najprawdopodobniej spowoduje to ich urzeczywistnienie i jeśli to nadal nie pomoże, można zacząć myśleć o faktycznym kryzysie na rynku. To, że pojedyncze przykłady "promocji" pojawiają się na najsłabiej sprzedające się mieszkania nie jest niczym nowym, a to, że Ty te przykłady nagłaśniasz jako zwiastun wielkich "spadków" u deweloperów jest po prostu słabe... Dodatkowo wmawiasz, że wolumen poleciał na łeb na szyję i sprzedają się jedynie pojedyncze sztuki a również ma to niewiele wspólnego z prawdą.

WiktorR

Postautor: WiktorR » 30 lis 2020, 23:59

To wszytko co piszecie jest tak śmieszne, że aż się płakać chcę :lol:
Jedni piszą, że żadnych spadków nie ma :?: , a inni że będą po 40%.
A prawda jest tak, że ani jedno ani drugie nie jest prawdą.
Kolega Witt chyba niezbyt dobrze śledzi rynek nieruchomości skoro nie widzi, żadnych obniżek w stosunku do cen z początku 2020 na rynku wtórnym można znaleźć mieszkania przecenione o 10-15%. :lol: Prawdą jest, że schodzą na pniu.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 01 gru 2020, 0:03

Trabb pisze:Drogi Anubisie, jedyną rzeczą którą ja i kilka innych osób próbujemy Ci wyperswadować jest to, że niektórzy deweloperzy nie będą zmuszeni podejmować żadnych radykalnych kroków, bo w przeciwieństwie do tego co wałkujesz od kilkudziesięciu stron tego wątku, sprzedaż im nie "stoi". A "stoi" tym którzy mają ceny oderwane od realiów i najprawdopodobniej spowoduje to ich urzeczywistnienie i jeśli to nadal nie pomoże, można zacząć myśleć o faktycznym kryzysie na rynku. To, że pojedyncze przykłady "promocji" pojawiają się na najsłabiej sprzedające się mieszkania nie jest niczym nowym, a to, że Ty te przykłady nagłaśniasz jako zwiastun wielkich "spadków" u deweloperów jest po prostu słabe... Dodatkowo wmawiasz ze wolumen poleciał na łeb na szyję i sprzedają się jedynie pojedyncze sztuki również ma niewiele wspólnego z prawdą.

Nie zgodzę się z Tobą. Zacząłem szukać mieszkania w drugiej połowie 2019. Co się wtedy działo to było szaleństwo. Nie ważne czy coś kosztowało 8k czy 13k - po odpaleniu oferty w dwa tygodnie połowa była sprzedana, a do końca budowy reszta. Szło wszystko, a inwestycje inter-budu są taką wisienką na torcie.

Teraz sytuacja się zmieniła. Na niektórych inwestycjach szybko sprzedają się niektóre mieszkania, tyle. Jeśli już weźmiemy dewelopera, któremu sprzedaż jakoś idzie to zwykle to jest tak, że sprzedaje się (dużo wolniej) gdzieś tak z 1/3 mieszkań, a potem sprzedaż staje. Czasami połowa, czasami nawet całość (Jasna na Czyżynach, gdzie etap startował od 7 z przodu).

Jest za to potężna część oferty, której teraz "nikt nie chce". Sam wymieniłeś część tych inwestycji, ale jest ich znacznie więcej (rynek to nie tylko najwięksi deweloperzy). Do tego dochodzi wciąż rosnący rynek wtórny. Aby to się sprzedało musi być w zakresie odczekiwań popytu, a popyt to chęć zakupu:

1. określonego towaru,
2. w określonej cenie.

Wcześniej, obok popytu konsumenckiego (wg. raportów NBP - 30% transakcji) był rynek inwestycyjno-spekulacyjny (50-70% transakcji), który kupował te mieszkania po chorych cenach typu 13k za metr. Kupował tylko po to, aby potrzymać, być może wynająć i sprzedać z zyskiem. Teraz został w zasadzie tylko popyt konsumencki, który szuka za 8k za metr i mniej, a w segmencie premium - ok. 10k.

No i teraz dochodzimy do clue - rynek to system naczyń połączonych, pierwotny, wtórny, drogie mieszkania i tanie. Jak coś spadnie z 12k do 10k to mieszkania za 10k muszą spaść dalej. I w tym rozumieniu nie ma znaczenia, że niektórym deweloperom, którzy racjonalnie wyceniają mieszkania, sprzedaż idzie - jak młyny zaczną się obracać to żadne stawanie okoniem i udawanie, że nic się nie dzieje, nie pomoże. Spadną ceny we wszystkich segmentach, chociaż pewnie z różną dynamiką. Osobiście myślę, że im większa różnica pomiędzy kosztem odtworzeniowym a ceną ofertową tym większa będzie korekta, bo to ma uzasadnienie w kategoriach ekonomicznych, nie życzeniowych.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”