Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Mar G

Re: Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Postautor: Mar G » 30 lis 2020, 19:08

wydaje mi się, że Kolega nie dopytał do końca. za mniejszą powierzchnię mniej zapłaci najpewniej.

natomiast kwestia czy za większą dopłaci. ja wynegocjowałem , że nie (do 2%) - ale podobno 90% lokali jest ciut mniejsza, więc nie sądzę że tu developer jakieś ryzyko podjął...

pozdro

Postautor: pozdro » 30 lis 2020, 19:14

To jest klauzula abuzywna trzeba iść z tymi oszustami do sądu, pozew zbiorowy niech płacą bo to już chyba kolejny deweloper który stosuje nieuczciwe praktyki.

piotrekdom

Postautor: piotrekdom » 30 lis 2020, 19:34

To samo było na Wrocławskiej - znane osiedle koło torów. Tam deweloper każdy sprzedany pełny metr obcinał o 20 cm i nikomu nic nie oddawał!!!

Ibum1

Postautor: Ibum1 » 01 gru 2020, 8:53

Mar G pisze:
fakir151 pisze:Do ludzi którzy kupili mieszkanie: jaka odchyłka w powierzchni mieszkania procentowo jest akceptowalna bez rozliczenia na plus lub minus? Trochę to dziwne bo mi powiedziano ze do 2%.

Ja mam wynegocjowany taki zapis :
w przypadku zmiany powierzchni o mniej niż 2% cena określona w Umowie zostanie odpowiednio zmniejszona. W przypadku zmiany powierzchni o więcej niż 2% będzie przysługiwać prawo odstąpienia od Umowy lub rozliczenie.

Uwaga mała - zapisy negocjowałem indywidualnie w 1.tygodniu sprzedaży (2 lata temu). Inna zupełnie sprawa niż teraz, gdy osiedle praktycznie na etapie wyprzedania rozsądnych lokali.

Mam dokladnie taki sam zapis z sierpnia tego roku (podpisanie umowy deweloperskiej)

Mar G

Postautor: Mar G » 01 gru 2020, 10:40

Ibum1 pisze:
Mar G pisze:
fakir151 pisze:Do ludzi którzy kupili mieszkanie: jaka odchyłka w powierzchni mieszkania procentowo jest akceptowalna bez rozliczenia na plus lub minus? Trochę to dziwne bo mi powiedziano ze do 2%.

Ja mam wynegocjowany taki zapis :
w przypadku zmiany powierzchni o mniej niż 2% cena określona w Umowie zostanie odpowiednio zmniejszona. W przypadku zmiany powierzchni o więcej niż 2% będzie przysługiwać prawo odstąpienia od Umowy lub rozliczenie.

Uwaga mała - zapisy negocjowałem indywidualnie w 1.tygodniu sprzedaży (2 lata temu). Inna zupełnie sprawa niż teraz, gdy osiedle praktycznie na etapie wyprzedania rozsądnych lokali.

Mam dokladnie taki sam zapis z sierpnia tego roku (podpisanie umowy deweloperskiej)

Tak , sądzę że Kolega nie zrozumiał sensu zapisu. nie widzę co można by tu do sądu oddawać. raczej jest to przyjazny zapis.

fakir151

Postautor: fakir151 » 01 gru 2020, 13:52

Chyba Pani z którą rozmawiałam nie do końca znała umowę, w umowie faktycznie jest tak jak piszecie czyli wszystko w porządku:

Kod: Zaznacz cały

"Strony zastrzegają umowne prawo odstąpienia przez Nabywcę od niniejszej umowy w
terminie 14 (czternastu) dni od dnia otrzymania zawiadomienia o zmianie powierzchni
użytkowej Lokalu w stosunku do powierzchni projektowanej, wskazanej w niniejszej
umowie w przypadku gdy powierzchnia użytkowa Lokalu po jego wybudowaniu i obmiarze dokonanym zgodnie z niniejszym paragrafem, ulegnie zwiększeniu lub zmniejszeniu w stosunku do powierzchni projektowanej wskazanej w niniejszej umowie
o więcej niż 2%.
... gdy powierzchnia użytkowa Lokalu po jego wybudowaniu i obmiarze
ulegnie zwiększeniu lub zmniejszeniu w stosunku do powierzchni projektowanej
wskazanej w niniejszej umowie o nie więcej niż 2%:
- będzie zobowiązany do uregulowania różnicy w cenie wynikającej z faktu, że
rzeczywista powierzchnia użytkowa przedmiotów umowy jest większa od powierzchni
projektowanej, w terminie 14 dni od otrzymania zawiadomienia, o którym mowa
powyżej,
- w przypadku gdy rzeczywista powierzchnia użytkowa Lokalu będzie mniejsza od
powierzchni projektowanej cena określona w § 3 ust. 1 niniejszej umowy zostanie
zmniejszona z uwzględnieniem cen za 1 m2 powierzchni określonych w § 3 ust. 2
niniejszej umowy.

pozdro

Postautor: pozdro » 02 gru 2020, 20:02

To jak jest tak jak piszecie ze +/- 2% to dostosowanie ceny a więcej niż 2% to można odstąpić od umowy to znaczy ze jest ok. Choć wyżej ktoś zupełnie co innego pisał.

Mar G

Postautor: Mar G » 02 gru 2020, 21:44

pozdro pisze:To jak jest tak jak piszecie ze +/- 2% to dostosowanie ceny a więcej niż 2% to można odstąpić od umowy to znaczy ze jest ok. Choć wyżej ktoś zupełnie co innego pisał.

Tak pisaliśmy od początku - i jest OK.

Mar G

Postautor: Mar G » 22 gru 2020, 11:37

wygląda, że Pan Jacek na koniec kadencji chce to jednak otworzyć .

krakow.pl/aktualnosci/245430,29,komunikat,konkurs_na_krakowskie_centrum_muzyki_rozstrzygniety.html?_ga=2.66936750.1878853540.1607273496-731200653.1590837165

Mają wenę słowną :

„Zaprojektowana bryła, w zaproponowanej technologii prefabrykatu z białego betonu, śnieżnobiałym portykiem ze świecącym wnętrzem zamykająca perspektywę Błoń, z jej otwarciem przeszklonymi przestrzeniami komunikacyjnymi na istniejący kontekst przestrzenny daje pewność uzyskania donośnego obiektu o jednocześnie klasycznej artykulacji i bardzo nowocześnie rozumianym, minimalistycznie powściągliwym języku form. Uzyskany efekt przestrzenny daje dużą pewność przełożenia na społeczne oddziaływanie obiektu.”

gazetakrakowska.pl/krakow-rozstrzygnieto-konkurs-na-projekt-centrum-muzyki-w-cichym-kaciku-zobacz-jak-ma-wygladac-nowy-obiekt-wizualizacje/ar/c1-15358299

Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 gru 2020, 19:50 przez Mar G, łącznie zmieniany 1 raz.

Mar G

Postautor: Mar G » 22 gru 2020, 12:28

Buszka

bip.krakow.pl/zalacznikKarta/13317

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”