Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
tomm

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: tomm » 02 gru 2020, 0:03

pozdro pisze:To na osiedlu jest jak na każdym osiedlu, ale wychodzisz 100m i jest Ronod Grzegórzeckie w okolicy nie ma nic ciekawego. mieszkasz np na Salwatorze masz blisko do lasu wolskiego, blisko na błonia, blisko nad wisłę. Pełno miejsc do rekreacji.

Za prestiżową to można uznać tą inwestycje
rynekpierwotny.pl/oferty/jadwigi-11/jadwigi-11-krakow-zwierzyniec-12514

troche tak, ale ostaniej powodzi to tam szambo zdaje sie wylalo, co do WT to nawet w dziedzincu slychac jak tramwaj jedzie przez most ;p wiem wiem nic mi sie nie podoba ;)

rydler32

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: rydler32 » 02 gru 2020, 0:14

anubis pisze:Wt 2.0 to absurd. Byłem, widziałem. Jak się dowiedziałem ile tam śpiewają, czy to inter-bud czy na wtórny to mi autentycznie ręce opadły. Latałoby po 8k to dalej bym się zastanawiał. W okolicach nic, widok żaden. Niedaleko jest Wisła, ale w sumie co z tego? Obok na Kazimierzu w tych cenach, a nawet taniej, kupisz lokal, który rzeczywiście będzie prestiżowy, w okolicy bez porównania. Dla mnie to taki symbol przegrzania rynku, hype bez pokrycia.

możesz podać przykłady tych prestiżowych lokali na Kazimierzu ?

WiktorR

Postautor: WiktorR » 02 gru 2020, 1:55

rydler32 pisze:
anubis pisze:Wt 2.0 to absurd. Byłem, widziałem. Jak się dowiedziałem ile tam śpiewają, czy to inter-bud czy na wtórny to mi autentycznie ręce opadły. Latałoby po 8k to dalej bym się zastanawiał. W okolicach nic, widok żaden. Niedaleko jest Wisła, ale w sumie co z tego? Obok na Kazimierzu w tych cenach, a nawet taniej, kupisz lokal, który rzeczywiście będzie prestiżowy, w okolicy bez porównania. Dla mnie to taki symbol przegrzania rynku, hype bez pokrycia.

możesz podać przykłady tych prestiżowych lokali na Kazimierzu ?

Jest jeden z widokiem na cmentarz :lol:

pozdro

Postautor: pozdro » 02 gru 2020, 7:50

Ludzie uciekaja z mist biora kredyty na domki jednorodzinne na wsiach. Jest boom na kredyty hipoteczne, kolejne mieszkania na wynajem zaleją rynek.
money.pl/pieniadze/kredyty-hipoteczne-padl-rekord-sprzedazy-6581816105925600a.html

pozdro

Postautor: pozdro » 02 gru 2020, 7:54

Przeciez nie chodzi o odleglosc nad wisle, przy czym tam wisla jest slaba bo pod mostem kotlarskim same spaliny az gardło boli jak sie przechodzi i oczy pieką. Ale daleko do jakichs terenow rekreacyjnych typu Gorka Pychowicka, typu sciezka rowerowa do Tynca, typu Blonia, typu Dolina Rudawy, typu Las wolski, typu Sikornik, typu kopiec, typu kamieniołom Liban/obóz plaszow. To juz lepsze mieszkania przy parku lotnikow kolo M1

Rak

Postautor: Rak » 02 gru 2020, 9:03

Tak te są lepsze pod wieloma względami.

Nie są jednak pomiędzy r głównym, Kazimierzem a Zablociem i przy Bulwarach.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 02 gru 2020, 12:24

Inaczej patrzy się na WT 2.0 myśląc "kupię dla siebie i będę tu mieszkał", a inaczej "w sumie ktoś tu może najmować i mieszkać". Jak przychodzisz na tą inwestycję i myślisz o sobie to nachodzą Cię dokładnie takie refleksje jak @pozdro plus wiele innych. Przynajmniej sam doszedłem do wniosku, że być może, gdyby to stało 6-8k to bym rozważał, bo zawsze można sprzedać. Ale jak słyszysz cenę 13k za metr i więcej to serio na śmiech bierze.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 02 gru 2020, 12:58

Panowie, dla Was nie ma dobrego mieszkania w Krakowie :lol: Za topowe lokalizacje to możecie dać 6-8k/m2, ale to 6 czy 8? Bo między 8 a 6, to jest 25% różnicy, a to są te wyczekiwane spadki. Za te 6k z metra to ciężko coś kupić na Klinach, bo za tyle chodzą tam tylko duże metraże, a Wy marzycie o WT czy innych topkach :lol: Śmiech na sali. W tym tempie, zanim coś kupicie, to przegapicie spadki (o ile będą), a potem urośnie kolejna bańka i na Klinach będzie 10k/m2, a w centrum 17k/m2 i będziecie mówić jakie to w 2020 były uczciwe ceny :lol: Szczerze to Was uwielbiam. Jasne, każdy robi co chce, ale Wasze marzenia są wręcz dziecinne, albo nie. Dzieci nie są tak naiwne, przepraszam wszystkie dzieci. Nie chcę wiedzieć co w gospodarce musiałoby się dziać, aby deweloperzy sprzedawali na stracie topowe lokalizacje, czy tam nawet na 0, ale na 0, to jest na stracie, bo poniżej kosztów budowy + bieżącego funkcjonowania. Chyba wtedy wszyscy byśmy leżeli pod jednym mostem, więc nawet 6k z metra za WT byłoby za drogo 8-)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 02 gru 2020, 13:04

A ile stało WT 2.0 czy cośtam trzy lata temu? Ceny to w znacznej części psychologia, a podejście ludzi przecież się teraz zmieniło. Wg. piewców wzrostów ceny nieruchomości są jak strzałka czasu - mogą iść tylko w jedną stronę.

W 2021 zostanie oddana rekordowa ilość nieruchomości. Oferta będzie dalej rosnąć. Naganiacze twierdzą coś w stylu, że jak tylko skończy się covid to ludzie rzucą się do zakupów i wykupią wszystko co do ostatniej mikrokawalerki na Klinach. A ja już widzę, jadąc do pracy, coraz więcej pustych inwestycji, w których nie są prowadzone nawet prace wykończeniowe. Wiszą tylko banery z telefonem do biura sprzedaży.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mar G

Postautor: Mar G » 02 gru 2020, 13:53

Jednak dopięli umowy. A mogli odstąpić z kilkoma % kary umownej. Ale oni się nie znają na biznesie nieruchomościowym pewnie ...

bankier.pl/wiadomosc/Echo-Investment-kupilo-trzy-centra-handlowe-od-Tesco-za-41-63-mln-euro-8012901.html

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”