Poziom twardości wody w Krakowie / Mistrzejowicach - Piasta Towers
Re: Poziom twardości wody w Krakowie / Mistrzejowicach - Piasta Towers
Ja po każdym prysznicu ściągam wodę z kabiny po dłuższym czasie jak nie ściągałem nie mogłem doczyścić z osadu do tego zatyka się deszczownica. Eh uciążliwa sprawa z tą wodą będę się dowiadywał czy możliwe jest założenie jakiegoś filtra czy coś
Wspólnota 84C i 84D zamontowała zmiękczacze do wody w budynkach, dzięki czemu twardość wody spadła z 18 stopni w skali niemieckiej do 4. Była to inicjatywa zarządu właścicielskiego, który został tam utworzony po odwołaniu Inter-Budu. Szkoda, że deweloper nie pomyślał o podniesieniu w ten sposób standardu budynków i nie zamontował takich urządzeń na etapie budowy. Obecnie staje się to standardem.
wjesiek pisze:Wspólnota 84C i 84D zamontowała zmiękczacze do wody w budynkach, dzięki czemu twardość wody spadła z 18 stopni w skali niemieckiej do 4. Była to inicjatywa zarządu właścicielskiego
Podzielisz się informacją o tym, ile kosztowała wspólnotę taka inwestycja i jakie są koszty utrzymania takiej instalacji?
No i czy jest faktycznie odczuwalna różnica w jakości wody i w czym ona się przejawia przede wszystkim?
Mateo7 pisze:Ja po każdym prysznicu ściągam wodę z kabiny po dłuższym czasie jak nie ściągałem nie mogłem doczyścić z osadu do tego zatyka się deszczownica. Eh uciążliwa sprawa z tą wodą będę się dowiadywał czy możliwe jest założenie jakiegoś filtra czy coś
Na Krowodrzy jest 15 i problemy podobne. Fachowcy w sklepie łazienkowym uczulali , że w przypadku deszczownic po tamtej stronie Wisły warto na sam koniec prysznica puścić na sekundę chłodną wodę - kamień zostaje przy zaleganiu ciepłej wody w rurkach.
Po wschodniej stronie miasta twardość jest 6-8 i problem nie występuje.
A kabinę raz w tygodniu spray na kamień i schodzi bez problemu po spłukaniu chłodną wodą. po miesiącu/dwóch faktycznie może być kłopot. ściąganie po każdej kąpieli to mało komfortowe.
Nowy pisze:Podzielisz się informacją o tym, ile kosztowała wspólnotę taka inwestycja i jakie są koszty utrzymania takiej instalacji?
Koszt to około 45 tys. zł brutto na budynek. Koszty utrzymania to głównie sypanie tabletek z solą. Oprócz tego przeglądy serwisowe i wymiana wkładów w filtrach, ale to nie są duże kwoty.
Nowy pisze:No i czy jest faktycznie odczuwalna różnica w jakości wody i w czym ona się przejawia przede wszystkim?
Oczywiście, że różnica jest. Kamień już nie osadza się na bateriach w łazience, zwłaszcza ciemnych. To samo z czajnikiem, już nie mówiąc o pieniądzach zaoszczędzonych na filtru do dzbanka. Na skórze po kąpieli też widać różnicę, mniej używa się kosmetyków nawilżających, a sprzątanie łazienki i kuchni to teraz przyjemność. Oszczędność na detergentach. Do tego dłuższa eksploatacja sprzętów agd, pralki, zmywarki, ekspresu do kawy.
wjesiek pisze:Oczywiście, że różnica jest. Kamień już nie osadza się na bateriach w łazience, zwłaszcza ciemnych. To samo z czajnikiem, już nie mówiąc o pieniądzach zaoszczędzonych na filtru do dzbanka. Na skórze po kąpieli też widać różnicę, mniej używa się kosmetyków nawilżających, a sprzątanie łazienki i kuchni to teraz przyjemność. Oszczędność na detergentach. Do tego dłuższa eksploatacja sprzętów agd, pralki, zmywarki, ekspresu do kawy.
Z perspektywy czasu nadal jest ok., koszty rozsądne a zmiana nadal przynosi pozytywne efekty? Zastanawiam się czy nie zacząć też namawiać do takiej inwestycji mojej wspólnoty mieszkaniowej.
Inter-Bud również zaczął proponować swoim wspólnotom montaż takich uzdatniaczy.
A nie wiecie może, czy jest możliwość montażu takiego uzdatniacza wody dla swojego mieszkania na przykład gdzieś za licznikiem przy przyłączu wody do lokalu? Orientował się ktoś czy takie rozwiązania są dostępne i ile to kosztuje jeśli tak?
Nie słyszałem o takim rozwiązaniu, jedynie o montażu uzdatniacza w kuchni. Plusem uzdatniania wody dla całego bloku jest to, że woda jest bez kamienia także w spłuczce w toalecie czy pod prysznicem. Raczej nie jest możliwy montaż czegoś takiego w mieszkaniu, bo musiałbyś poświęcić na to jedno pomieszczenie, a do tego jeszcze przerobić całą instalację wodną i sztucznie wytworzyć odpowiednie ciśnienie wody po uzdatnianiu. Tym wszystkim zajmują się zestawy hydroforowe w pomieszczeniach gospodarczych, generując przy tym niebotyczny hałas.
ister pisze:A nie wiecie może, czy jest możliwość montażu takiego uzdatniacza wody dla swojego mieszkania na przykład gdzieś za licznikiem przy przyłączu wody do lokalu? Orientował się ktoś czy takie rozwiązania są dostępne i ile to kosztuje jeśli tak?
Raczej nie bardzo. Nie udało mi się uzyskać zgody na jakąkolwiek ingerencję w instalacje poza mieszkaniem (przynajmniej przez okres gwarancji

Wróć do „Piasta Towers (Inter-Bud) w Krakowie - forum mieszkańców osiedla”