Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Grejfrut

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Grejfrut » 10 gru 2020, 10:34

Oprocentowanie stałe to od 0,5% do 1% więcej. Zależy od Banku w jakim się bierze. Ja akurat biorę teraz hipotekę na dom i nie chciałem stałego oprocentowania. Zresztą ryzyko jest przy jednym i drugim - ogólnie życie to ryzyko 8-) Nie ma układu idealnego, zawsze jest ryzyko. Moim zdaniem stopy nie wzrosną drastycznie, bo to zabiłoby aktualnie gospodarkę. Jasne, przewiduję wzrosty - ale przekalkulowałem, że bez problemu stać mnie na marża + 10% WIBOR3M, zatem wolę podjąć ryzyko i mieć teraz 200 złotych w kieszeni miesięcznie. Czy zyskam czy stracę to się dowiemy za 5 lat. Tutaj żaden ekspert, ani moje przeczucia nie mają znaczenia. Rynek to rynek i nikt nie wie co się stanie. Oczywiście jakbym mało zarabiał, chciał własne M, ale policzyłbym, że marża + 2% WIBOR3M mnie zabije, to bym jednak wolał bezpieczne 5 lat. Każdy kalkuluje do swojej sytuacji.

Ja tutaj powtarzam to od początku mojej obecności. Za bardzo ufacie swoim przeczuciom i opini ekspertów. Wszyscy opieramy się tylko na spekulacji i własnym przeczuciu. Czy to amatorzy, czy tzw. profesjonaliści. Nikt z nas realnie nie wie co się wydarzy. Moim zdaniem po prostu, niezależnie czy bierzecie M dla siebie, czy pod najem, trzeba uczciwie przeliczyć ile zarabiam, ile mam odłożone na poduszce i czy mnie na to stać. Jak stać, tego chcę to brać i się nie zastanawiać. Szkoda życia na myślenie, że za 3 lata oszczędzę 50k, bo te 50k wydam w najem w tym czasie, albo i więcej. Lepiej się zająć relaksem na swoim, bo życie szybko minie, szkoda się głowić nad pierdołami.

Denzel

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Denzel » 10 gru 2020, 10:48

Pełna zgoda ze stwierdzeniem,ze żaden z nas nie wie w którą stronę to wszystko podąży.Na rynku ścierają sie potęzne,przeciwstawne siły i ich wypadkowa wskaże w którą stronę pójdzie rynek.Jednego jestem jednak pewien.Stopy proc NBP pozostaną na niezmienionym poziomie do 2022.I choćbysmy mieli mieć 5 proc inflacji w połowie 2020 albo 6 proc na początku 2021(a tyle bedzie-efekt bazy względem niskiej inflacji na początku 2020) TO RPP NIE ZROBI NIC zasłaniając sie stwierdzeniem ze dba o stabilność cen w srednim okresie oraz ze wzrost cen wynika z przyczyn na które nie można oddziaływac instrumentami polityki pieniężnej.

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 10 gru 2020, 11:21

Jasne, każdy ma swoje założenia, ja także. Należy je jednak brać na dystans. Moim zdaniem nie przebiją 2% w przeciągu najbliższych 5 lat, może 10. Jednak decyzję o tym jaki kredyt biorę podejmuję w oparciu o:

- Zarobki
- Stabilność zarobków
- Wysokość poduszki finansowej po zakupie i wykończeniu nowego M
- Analizie WIBOR3M do % jakiego maksymalnie spłacam kredyt na spokojnie

Wtedy wybieram, czy wolę mieć taniej teraz, czy stabilnie przez 5 lat. Przede wszystkim zakup dla siebie, jak i kredyt powinno się właśnie brać przez takie pryzmaty. Inne rzeczy są bez znaczenia. Grunt to dobrać taki kredyt, na który nas stać. Mi wyliczyli zdolność kredytową 2 mln złotych, ale nigdy bym nie wziął nawet połowy tej kwoty, bowiem wykraczałoby to poza mój komfort psychiczny, który aktualnie oscyluje w granicach około 3000,00 zł, a przy 2000,00 zł jest jakby kredytu nie było. Dlatego każdy sam musi swoją sytuację analizować. Jak człowiek patrzy trzeźwo, zrobi ocenę to nawet jak przyjdą wysokie stopy, to będzie ok.

tomm

Postautor: tomm » 10 gru 2020, 11:35

JAK TO? TO GDZIE TA KATASTRA? Tyle stron o katastrze, miała juuuż wchodzić. Jak pytałem o jakiś projekt to wszyscy przekonywali mnie że to już lada moment i że jestem naiwny zadając takie pytania :>

Cos sie jednak dzieje w tym kierunku, zlikwidowali uzytkowanie wieczystie i biora sie za spoldzielcze prawo: mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/prawo/5140823,Prawa-wlasnosci-do-lokali-w-spoldzielniach-mieszkaniowych.html

zyneon

Postautor: zyneon » 10 gru 2020, 12:28

platinium pisze:
Wczoraj mignęła mi gdzieś informacja,ze rzad pracuje nad programem wsparcia dla nabywających pierwsze mieszkanie poprzez DOPŁATE DO WKŁADU WŁASNEGO.

Co nie zmienia faktu, że projekt o jakim piszesz (znając ***** ***) będzie pewnie maksymalnie populistyczny i albo będzie to śmieszna pomoc w stylu ostatniego projektu (można bylo w najlepszym wyjściu tysiaka odliczyć z podatku)

Pani Anna Kornecka z ministerstwa mówi o dofinansowaniu do zakupu. Pan Przemysław Dziąg z Polskiego Związku Firm Deweloperskich oraz Jarosław Jędrzyński z RynekPierwotny.pl chcą by to było minimum 10%.

prawo.pl/biznes/rzadowe-doplaty-do-zakupu-mieszkania-nowy-pomysl-ministerstwa,505058.html

platinium pisze: - albo będzie dla najbiedniejszych :D

oraz dla pracowników IT, którzy nie są w stanie odłożyć pieniędzy na wkład własny ;) Dla nich, jak uważa Pan Jarosław Jędrzyński, 20% wkładu na mieszkanie 50m jest kwotą nieosiągalną.

"- Niestety, barierą nie do przejścia jest dla setek tysięcy „bezdomnych” Polaków wkład własny takiego kredytu, który w obecnych czasach nie schodzi poniżej 20 proc. wartości lokum. Tym samym idzie o kwoty nieosiągalne nawet dla osób zarabiających sporo lepiej od średniej – dodaje ekspert. Przykładowo, dwupokojowe mieszkanie w Warszawie o pow. 50 m.kw. kosztuje ok. 450 tys. zł. Młode osoby muszą mieć więc odłożone 90 tys. zł, aby bank przyznał im kredyt. – Jestem programistką, a mąż choć skończył ekonomię, został analitykiem IT. Od dwóch lat zarabiamy netto więcej niż średnia krajowa, ale by odłożyć na wkład własny na dwupokojowe mieszkanie, musielibyśmy pracować jeszcze trzy lata. Bardziej opłaca nam się wyjechać za granicę – mówi trzydziestoletnia Anna"

tomm

Postautor: tomm » 10 gru 2020, 12:35

w tej sytuacji nalezy wstrzymac sie z zakupami do czasu az beda rozdawac doplaty :lol:

mariar

Postautor: mariar » 10 gru 2020, 12:39

w tej sytuacji nalezy wstrzymac sie z zakupami do czasu az beda rozdawac doplaty :lol:

Jak kupujesz na pierwotnym na 1-2 lata do przodu to w sumie nie ma znaczenia. I tak fakturę dostaniesz za 1-2 lata

Denzel

Postautor: Denzel » 10 gru 2020, 12:40

Lobby deweloperskie jest niesamowiete.Znaleźli dojscie nawet do tak sekciarskiego i hermetycznego srodowiska jak PIS.Chylę czoła(to nie jest kpina-umieją dbac o swe interesy).Wzrost cen mieszkan w nastepstwie wejscia w zycie takiego programu jest pewny.

platinium

Postautor: platinium » 10 gru 2020, 12:47

Lobby deweloperskie jest niesamowiete.Znaleźli dojscie nawet do tak sekciarskiego i hermetycznego srodowiska jak PIS.Chylę czoła(to nie jest kpina-umieją dbac o swe interesy).Wzrost cen mieszkan w nastepstwie wejscia w zycie takiego programu jest pewny.

Panowie, ostudźcie emocje. Poczekajmy na gotowy projekt, poczekajmy na obrady, głosowanie. Poczekajmy na dokładne warunki.
2 miesiące temu się wszyscy podniecali na forum podatkiem od deszczu, który w końcu został olany. Kilka lat temu państwo miało wybudować 200tys mieszkań, do których mieliśmy dojeżdżać polskimi samochodami elektrycznymi :)

Nikles

Postautor: Nikles » 10 gru 2020, 13:13

zyneon pisze:"Jestem programistką, a mąż choć skończył ekonomię, został analitykiem IT. Od dwóch lat zarabiamy netto więcej niż średnia krajowa, ale by odłożyć na wkład własny na dwupokojowe mieszkanie, musielibyśmy pracować jeszcze trzy lata. Bardziej opłaca nam się wyjechać za granicę – mówi trzydziestoletnia Anna"

To zależy gdzie ona pójdzie, jak do Ukrainy to może uda jej się szybko kupić mieszkanie. A jak do Niemiec z cenami 3x od polskich, to już nie koniecznie... :D

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”