Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
kozel

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: kozel » 10 gru 2020, 22:17

budfen pisze:a tymczasem ruszają promocje świąteczne:

mieszkania.inter-bud.pl/promocja-swiateczna
Podczas promocji świąteczno-noworocznej otrzymasz rabat na mieszkanie w wysokości 5% wartości wybranego mieszkania. Jeśli zdecydujesz się dodatkowo na zakup stanowiska i/lub komórki lokatorskiej również otrzymasz 5% rabatu!

Promocją objęte są WSZYSTKIE MIESZKANIA w inwestycji Fabryczna City bud. M1 i Piasta Towers bud. 6.
W zależności od wybranego mieszkania możesz otrzymać:

Oj, inter bud popłyną, z tymi cenami na Fabrycznej... 14 mkw - chore ! z 207 dostępnych sprzedali 50 mieszkań, 150 stoi, chyba dewelop ma dużee.. rezerwy finasowe, żeby trzymać się tak kurczowo tych cen. Czym dłużej trzyma te chore ceny, tym skala obniżki będzie większa ... jak j*bnie to odrazu poleca na mkw 3-4 tyś w dół, dewelopy, jeszcze liczą, że w szale przedświąteczny ostrzygą jakąś, naiwną owieczkę, ja czekam na wyprzedaż poświąteczną :lol: szykuje się ciekawy I kwartał 2021 ...

Grejfrut

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Grejfrut » 10 gru 2020, 22:18

kozel pisze:Ja mam dwa, z tym, że planuje się ew, przenieść do czegoś bardziej konfortowego :lol: a tamto na najem, mi na dyżych zyskach z najmu nie zależy, chytry nie jestem, cenę obniże to najmców zawsze mam haha, chtruski krakowski nie obniżają cen wolą, żeby pusto stało niż wynająć :lol:

Kozel. Dobry chłop z Ciebie. Jak dokładasz do najmu i nie masz kasy, to daj numer konta. Przeleję Ci na słownik, jak i książeczkę o zasadach interpunkcji. Błędy można popełniać, ale Ty to już jesteś przypadkiem beznadziejnym ;) Serio. Albo bliski Ci paczkomat podaj, to zamówię do niego.

kozel

Postautor: kozel » 10 gru 2020, 22:23

Grejfrut pisze:
kozel pisze:Ja mam dwa, z tym, że planuje się ew, przenieść do czegoś bardziej konfortowego :lol: a tamto na najem, mi na dyżych zyskach z najmu nie zależy, chytry nie jestem, cenę obniże to najmców zawsze mam haha, chtruski krakowski nie obniżają cen wolą, żeby pusto stało niż wynająć :lol:

Kozel. Dobry chłop z Ciebie. Jak dokładasz do najmu i nie masz kasy, to daj numer konta. Przeleję Ci na słownik, jak i książeczkę o zasadach interpunkcji. Błędy można popełniać, ale Ty to już jesteś przypadkiem beznadziejnym ;) Serio. Albo bliski Ci paczkomat podaj, to zamówię do niego.

dzięki :lol: pisałem to z zamkniętymi oczami :lol: SOLLENIE OBIECUJĘ, ŻE SIE JUŻ POPRAWIE, troszkę...
Ostatnio zmieniony 10 gru 2020, 22:35 przez kozel, łącznie zmieniany 3 razy.

kozel

Postautor: kozel » 10 gru 2020, 22:33

Lecimy dalej, z Interbudem tym razem Piasta Towers, hoho ... co sprzedaż nie idzie na 112 mieszkań tylko 24 sprzedane wtf ?? rok temu o tej porze, u dewolopów było może dostępne 15% oferty, albo wszystko sprzedane na etapie dziury, teraz piasta towers leci już z drugą kodygnacją, a sprzedane 25% słabo słabo... oj będą spadki..... I kwartał
Ozon to samo, mieszkania gotowe stoją, kolejny etap do oddania I kwartał

kozel

Postautor: kozel » 11 gru 2020, 0:11

Oo, rekrodowa ilość ogłoszeń na Gumtree, początkiem listopada było około 12-13 tyś teraz 17,3 tyś (wzrost oferty o 30% w ciągu miesiąca !!), oj po świętach zaczną sie wyprzedaże haha, mam nadzieję że tylko rzad czegoś nie spieprzy !

Rak

Postautor: Rak » 11 gru 2020, 0:50

No tak, żeby jednak nieco inne lokalizacje niż Piasta czy okolice dawnej fabryki alkoholi "taniały" to bym się ucieszył. A tutaj raczej to zwykle przestrzelenie w stylu Lokum.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 11 gru 2020, 2:01

Rak pisze:No tak, żeby jednak nieco inne lokalizacje niż Piasta czy okolice dawnej fabryki alkoholi "taniały" to bym się ucieszył. A tutaj raczej to zwykle przestrzelenie w stylu Lokum.

Widzę, że powoli wychodzimy z etapu "taniej nie będzie" w "tam akurat i tak było drogo". :D

Może od razu zróbmy listę gdzie było drogo i gdzie przeceny się nie liczą.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

WiktorR

Postautor: WiktorR » 11 gru 2020, 2:34

kozel pisze:
budfen pisze:a tymczasem ruszają promocje świąteczne:

mieszkania.inter-bud.pl/promocja-swiateczna

Podczas promocji świąteczno-noworocznej otrzymasz rabat na mieszkanie w wysokości 5% wartości wybranego mieszkania. Jeśli zdecydujesz się dodatkowo na zakup stanowiska i/lub komórki lokatorskiej również otrzymasz 5% rabatu!

Promocją objęte są WSZYSTKIE MIESZKANIA w inwestycji Fabryczna City bud. M1 i Piasta Towers bud. 6.
W zależności od wybranego mieszkania możesz otrzymać:

Oj, inter bud popłyną, z tymi cenami na Fabrycznej... 14 mkw - chore ! z 207 dostępnych sprzedali 50 mieszkań, 150 stoi, chyba dewelop ma dużee.. rezerwy finasowe, żeby trzymać się tak kurczowo tych cen. Czym dłużej trzyma te chore ceny, tym skala obniżki będzie większa ... jak j*bnie to odrazu poleca na mkw 3-4 tyś w dół, dewelopy, jeszcze liczą, że w szale przedświąteczny ostrzygą jakąś, naiwną owieczkę, ja czekam na wyprzedaż poświąteczną :lol: szykuje się ciekawy I kwartał 2021 ...

Tak jak ceny na WT2. W szczególności te większe mieszkania jeszcze wychodzą znośnie jak na standard i lokalizacje to ceny fabrycznej są chore.

pozdro

Postautor: pozdro » 11 gru 2020, 4:34

Ej nie ogarniam wprowadzono 20%wkladu wlasnego zeby kredytów hipotecznych nie brał byle kto, tylko osoby ktore sa w stanie zaoszczędzić te 100 tys zl. Teraz stwierdzono ze to ogranicza dostępność i wprowadzi sie doplaty 10% z podatkow? Jak dla mnie to totalny nonsens jest.
To nie lepiej wkład wlasny obnizyc na 10%? Choc moim Daniem te 20 % nie bylo zle. Potem skończymy. Ryzykownymi kredytami jak w USA w ostatnim kryzysie bo beda sobie ludzie brac na lewo i prawo. Pewnie tez ustabilizują ceny mieszkan, zeby nie spadly. Zrobia Katowice ze doplata na obecnym poziomie ludzie rusza po kredyty i popyt bedzie. A tak naprawde z punkty widzenia inwestora istotniejsze jest zeby byly tanie mieszkani i niska dostępność kredytów, a co za tym idzie grupa klientow do wynajmu. Wiec ja bym wolal spadek cen mieszkan 30% bo moge taniej kupic, nizsza dostępność znowu powoduje ze ludzie wynajmuja mieszkania jak w Niemczech, a nie zadłużają sie pod kurek nie bedac w stanie nawet 20% odłożyć.
Napewno limit cenowy wprowadza pytanie na jakim poziomie czy średniej czy np 80% średniej. Jak to drugie to jest szansa ze pociągną ceny w dół jednym ruchem. Bo kazdy bedzie sie chcial dostosować zeby miec wiecej klientow.

pozdro

Postautor: pozdro » 11 gru 2020, 4:40

Ja sie dziwie ze ktos na polnocy Krakowa mieszkania wogole kupuje typu Ozon to tak daleko od wszystkiego, tam brak infrastruktury totalnie. Jakos tak brzydko i betonowo zero zieleni. Serio nie ogarniam jak mozna kupic mieszkanie na polnoc od Opolskiej. Ja osobiscie bym teraz kupowal albo jakies czyzyny albo Podgorze juz nawet ten ruczaj lepszy, No albo jak sie ma kase to Krowodrze, Zwierzyniec, Salwator lub Grzegorzki. Ale Ozony? Interbudu? Przeciez to mega daleko, mega slaby dojazd, mega slaba infrastruktura. Juz chyba w Zabierzowie lepiej bo maja las i park.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”