Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mariar

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: mariar » 23 gru 2020, 17:23

tomm pisze:ciekawe czy to mieszkanie 99k/metr na ruczaju tez wliczyli do sredniej:

otodom.pl/pl/oferta/mieszkanie-krakow-ruczaj-ID49gAo.html#3759cb730d

A ciekawe czy to za 1000zł/m2 wliczyli: otodom.pl/pl/oferta/super-lokalizacja-nuszkiewicza-37m2-z-balkonem-ID49ciz.html#f912a742ff
albo to za 1081zł otodom.pl/pl/oferta/blizniak-w-poziomie-mieszkanie-dwupietrowe-ID485cN.html#f912a742ff
czy to za 1400 otodom.pl/pl/oferta/salwator-ul-kosciuszki-strych-174-m2-ID49gaA.html#f912a742ff

tomm

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: tomm » 23 gru 2020, 19:02

super, czyli biorac 1 moja i 3 twoje oferty srednia za metr w Krakowie to 25tys

mac_kow

Postautor: mac_kow » 23 gru 2020, 20:34

Paleta pisze:
platinium pisze:
Paleta pisze:Wskaż ofertę Atala po 5900pln pls,

Faktem jest 6k, jednak bez przeglądania ofert zakładam że ostały się jedynie ekspozycję Północne. Atalowi w zasadzie wszystko zeszło. Trochę mieszkań z przyzwoita oferta ostało się proins.

Faktem jest 5900, bo ogłaszają oficjalnie promocję. Nie wiem jakie ekspozycje- nikt nie mówił o konkretnych. Widzę fajne, duże mieszkania z ekspozycją na 3 strony, faktycznie, południa nie ma.
Ale blok ma windę, garaże podziemne, okna do podłogi, MPEC, światłowód, zero stopni i progów, wygląda schludnie i kosztuje 5900/m a przed podwyżką, raptem rok temu, 5500/m.

A w korpo doświadczony programista czesze miesięcznie dziesiątki tysięcy złotych brutto. Jakby nieco inaczej, nieco lepiej, niz 20 lat temu.

Inwestycja jest w sprzedaży już dobre 2 lata, był czas na wyhaczenie najlepszej oferty, jeśli ktoś potrzebował. Malkontent zawsze do czegoś się przyczepi, na zasadzie "na swojego szczekasz???"...

Tak sobie myślę na spokojnie, że Kliny wcale takie złe nie są, swoją drogą. Budują tam nowiutką szkołę. Są dokładnie tym, czym 40-50 lat temu był Prokocim, Bieżanów, Mistrzejowice. Okolica się rozwinie na pewno.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 23 gru 2020, 20:37

abc pisze:Na rynku wtornym ceny wzrosly poniewaz kazdy racjonalnie myslacy czlowiek wie, ze ceny beda predzej czy pozniej spadac, przez to sprzedajacy maja jeszcze nadzieje na tzw sprzedaz na gorce, na ostatnia chwile, w rzeczywistosci te oferty wisza i wisiec beda jeszcze dlugo. Panowie naganiacze jak tak naganiace, to robcie to chociaz troche rozsadniej, od takiego Anubisa mozecie sie sporo naczyc, bo moze i go czasem ponosi, ale on nikogo nie atakuje i rzuca Wam konkretnymi danymi, a nie popiera swoich slow stwierdzeniem "bo ja kupilem juz 3 mieszkania w 2012,2014 i 2018" albo bo ja mam 2-3 mieszkania :lol: :lol:

Wg. obserwacji Cenatorium średni czas ekspozycji oferty zanim sprzedający zdecyduje się na korektę wynosi 4-6 miesięcy. Stawiam więc, że w styczniu będziemy mieli znowu doładowanie ofert, a na wiosnę korekty na wtórnym. Grudzień nie sprzyja wystawianiu nowych ofert, przynajmniej na wtórnym. Ludzie przemyślą sobie sprawy przy karpiu, poświętują Sylwestra i w styczniu powinni wdrażać ich plany, tj. czy to mieszkanie po babci trzymać czy może jednak puścić.

Na "średnich ofertowych" będzie to widoczne jak ludzie przestaną wystawiać oferty w tym tempie. Musi się to ustabilizować.

A co do tego, że ludzie z branży na forum trollują i rzucają pustymi hasłami to raczej oczywiste. Jak nie masz argumentów a pod tyłkiem się coraz mocniej grzeje to u słabszych psychicznie osób może to powodować agresję.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Paleta

Postautor: Paleta » 23 gru 2020, 23:09

mac_kow pisze:
Paleta pisze:
platinium pisze:

Faktem jest 5900, bo ogłaszają oficjalnie promocję. Nie wiem jakie ekspozycje- nikt nie mówił o konkretnych. Widzę fajne, duże mieszkania z ekspozycją na 3 strony, faktycznie, południa nie ma.
Ale blok ma windę, garaże podziemne, okna do podłogi, MPEC, światłowód, zero stopni i progów, wygląda schludnie i kosztuje 5900/m a przed podwyżką, raptem rok temu, 5500/m.

A w korpo doświadczony programista czesze miesięcznie dziesiątki tysięcy złotych brutto. Jakby nieco inaczej, nieco lepiej, niz 20 lat temu.

Inwestycja jest w sprzedaży już dobre 2 lata, był czas na wyhaczenie najlepszej oferty, jeśli ktoś potrzebował. Malkontent zawsze do czegoś się przyczepi, na zasadzie "na swojego szczekasz???"...

Tak sobie myślę na spokojnie, że Kliny wcale takie złe nie są, swoją drogą. Budują tam nowiutką szkołę. Są dokładnie tym, czym 40-50 lat temu był Prokocim, Bieżanów, Mistrzejowice. Okolica się rozwinie na pewno.

Tak się składa, że zdecydowałem się na proinsa obok Atala. 6,7k/m2. Trochę dużo, mogłoby być mniej. Najbardziej będzie bolała przecena co niewątpliwie nastąpi za jakiś czas, tj w tej inwestycji. Jasne, mieszkania "gorsze" ale cena może być wiele odbiegająca od mojej. Czas pokaże.

Ze statystyk bo niektorzy lubią je tu przytaczać to powiem, że proinsowi zostało ok 80 mieszkań w ofercie. I tak np w bloku 80 kilka mieszkać pozostało do kupienia 46. Liczba od jakiegoś miesiąca stoi.

Wybór padł na kliny bo bąbelek jak podrosnie będzie samodzielnie zasuwał do budy, osiedle ciasne ale dla oka całkiem będzie znośne. Bieda z zakupami. Raczej autem. Szpital niedaleko ;)

pozdro

Postautor: pozdro » 24 gru 2020, 0:28

Za 6.5k to bez problemu kupi i to w cywilizacji a nie na Klinach. Ja na Podgorzu Duchackim polecam. Wszystko pod nosem i eleganckie osiedla na Bochenka. Nie trzeba w Klinach kupowac w dobrej cenie

Paleta

Postautor: Paleta » 24 gru 2020, 8:16

pozdro pisze:Za 6.5k to bez problemu kupi i to w cywilizacji a nie na Klinach. Ja na Podgorzu Duchackim polecam. Wszystko pod nosem i eleganckie osiedla na Bochenka. Nie trzeba w Klinach kupowac w dobrej cenie

Bochenka od GAMA-M?

tomm

Postautor: tomm » 24 gru 2020, 12:44

ciekawy artykul o "milionie brakujacych mieszkan"
businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/nowych-mieszkan-przybywa-rekordowo-duzo-oto-co-sie-stalo-z-luka-mieszkaniowa/vmdjh1k

i drugi link, wyglada na to ze Ukraincow jest juz duzo wiecej niz przed pandemia:
biznes.pap.pl/pl/news/all/info/3023308,liczba-cudzoziemcow-ubezpieczonych-w-zus-na-koniec-listopada-wyniosla-738-16-tys----zus

pozdro

Postautor: pozdro » 24 gru 2020, 23:06

Hm zastanawiam sie ile trzeba zarabiac, zeby kupic takie rodzinne mieszkanko 120m2, 4 pokoje, taras 50m2. To wychodzi z 2 mln zl. Pasowałoby w 7 lat zarobic bo na emeryturze to mi nie potrzebne moge w kawalerce mieszkac. Myślicie ze to tak przecietny krakowianin z dochodami 25 tys zl na rodzine jest w stanie sobie pozwolić? :mrgreen: musze żonę do roboty zagonić, albo na lepszy model zamienic. :lol:

pozdro

Postautor: pozdro » 24 gru 2020, 23:19

Ogolnie jak sie przegląda oferty Krakowskich deweloperow to nie ma co kupic, takie bida bloki buduja jak akademiki dla studentow. Nawet dobrego tarasu nie zrobia. Nie wiem dla kogo to jest. Ci studenci sie rozmnażają czy cos? Ja slyszalem, ze liczba studnetow spada, wiec po co wiecej mieszkan dla studentow?
A jak czlowiek szuka czegos faktycznie do mieszkania to nie ma nic balkonik 1.5x3m typu zygalnia dla studenta. Slabo wyglada krakowski rynek mieszkaniowy.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”