Południe Krakowa - Lokum Vista vs Fredry 6 - na którym osiedlu mieszkanie wybrać
Południe Krakowa - Lokum Vista vs Fredry 6 - na którym osiedlu mieszkanie wybrać
mieszkanie w centralnej lub południowej części Krakowa z dobrą komunikacją, z wielu opcji najbardziej rozsądne wydaje się być lokum vista od lokum developer lub Fredry 6 od budimexu. Obydwa w podobnych cenach, 550k (ok 60m) wraz z garażami w podobnej lokalizacji. Vista ma chyba lepszy rozkład pomieszczeń. Zarówno w jednym jak i w drugim przypadku stoją już wcześniejsze etapy osiedla. Ze względu na jakość wykonania, kontakt z biurem po odbiorze itp. to która inwestycja wydaje się lepsza?
Re: Południe Krakowa - Lokum Vista vs Fredry 6 - na którym osiedlu mieszkanie wybrać
erazel pisze:mieszkanie w centralnej lub południowej części Krakowa z dobrą komunikacją, z wielu opcji najbardziej rozsądne wydaje się być lokum vista od lokum developer lub Fredry 6 od budimexu.
Jeśli chodzi o układ mieszkań, to musiałbyś pokazać, jakie mieszkania Cię interesują. A patrząc na te inwestycje, to osiedle Lokum Vista nieźle wygląda, tylko jest jednak kawałek dalej od centrum niż osiedle Fredry 6. Tyle, że w sąsiedztwie Fredy jest ogromna estakada z ul. Turowicza, kolejne etapy będą się znajdowały bliżej od niej. Zwróć uwagę na wystawę okien, bo słabo byłoby mieć widok na nią. Jak z hałasem nie wiem, na Fredry nie słychać, ale dalej może być głośniej. Przejdź się w okolice tych bloków, które stoją nad tym osiedlem. Nie wiem czy dla mieszkania w okolicy ma jakieś znaczenie to, że budowany jest w niej blok komunalny, zakładam, że nie, ale warto to wiedzieć. Generalnie Fredy też jest całkiem ładnym osiedlem. ale jeżeli nie zależy Ci na możliwości dojścia pieszo do centrum i wista ma lepszy układ mieszkania, to... sam sobie musisz odpowiedzieć

Re: Południe Krakowa - Lokum Vista vs Fredry 6 - na którym osiedlu mieszkanie wybrać
Mam już wybrane mieszkania w obydwu inwestycjach. Jestem świadomy tego, że Fredry leży niedaleko turowicza, mieszkanie w lokum vista też będzie od strony ulicy Walerego sławka, więc hałas a raczej szum samochodów porównywalny. Do tego cena niemal identyczna. Na plus Visty oddanie w przyszłym roku, bo Fredry dopiero połowa 2022. Jedynie co chciałem osiągnąć zakładając ten temat to dowiedzieć się o ewentualnych różnicach w jakości obydwu inwestycji. Jak developerzy traktują ewentualne zgłoszenia poprawek i i jak funkcjonują zakończone już osiedla.
Sam halas to pol biedy to tylko nadciśnienie powoduje. Wez pod uwage ze tam potezne emisje tlenków azotu sa w okolicy i startej gumy z opon i klocków hamulcowych unoszące sie w powietrzu. To jest szkodliwe dla zdrowia. Jak najdalej od głównych ulic to podstawa.
pozdro pisze:Sam halas to pol biedy to tylko nadciśnienie powoduje. Wez pod uwage ze tam potezne emisje tlenków azotu sa w okolicy i startej gumy z opon i klocków hamulcowych unoszące sie w powietrzu. To jest szkodliwe dla zdrowia. Jak najdalej od głównych ulic to podstawa.
Pytanie, jak daleko od drogi jest zasięg tego typu szkodliwych zanieczyszczeń? A może cały Kraków w tym i tak tonie i właściwie nie ma znaczenia, w którym miejscu miasta się mieszka i jak daleko od ruchliwej drogi? Wiecie może jak to wygląda?
Ma znaczenie, jest taka mapka na breezometer i tam można zobaczyć. Są osiedla w oddali od głównych areterii komunikacyjnych tak 1km w każda stronę i tam jest zielono.
breezometer.com/air-quality-map/air-quality?lat=50.064650&lon=19.944980

breezometer.com/air-quality-map/air-quality?lat=50.064650&lon=19.944980
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”