Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 26 gru 2020, 22:21

Na rynku najmu (ceny ofertowe) trend jest już widoczny. Spadek odnotowano we wszystkich największych miastach. Kraków na czele spadkowego peletonu - u nas zanurkowało najmocniej.

Obrazek
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Krakus44

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Krakus44 » 26 gru 2020, 22:31

anubis pisze:Na rynku najmu (ceny ofertowe) trend jest już widoczny. Spadek odnotowano we wszystkich największych miastach. Kraków na czele spadkowego peletonu - u nas zanurkowało najmocniej.

Kolega jak zwykle nie ogarnia tego co sam zamieszcza.
Proszę przyjrzeć się dokładniej tym wykresom i wyciągnąć odpowiednie wnioski.
Taak...4% spadek w Krakowie... to już tragedia. Przed nami kataklizm i 30% obniżki pewnikiem na wiosnę... :D

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 26 gru 2020, 22:50

Tak myślałem, że w ciągu 15 minut pojawią się alergiczne komentarze od "branży". Niestety, obecny krach na rynku najmu to fakt. Myślę, że co najmniej do przyszłej jesieni będzie pogłębiający się trend spadkowy. I to w scenariuszu optymistycznym, że pandemię będziemy mieli już za sobą. Wtedy być może, na poturbowanym prawie już dwuletnią pandemią rynku najmu, zaczną powoli stabilizować się ceny. Być może, bo mi osobiście wydaje się, że te wszystkie fundusze europejskie to będzie kropla w morzu potrzeb i zostaną źle wydane, a kraj wkroczy w kilkuletnią, umiarkowaną recesję.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 26 gru 2020, 22:58

anubis pisze:Tak myślałem, że w ciągu 15 minut pojawią się alergiczne komentarze od "branży". Niestety, obecny krach na rynku najmu to fakt. Myślę, że co najmniej do przyszłej jesieni będzie pogłębiający się trend spadkowy. I to w scenariuszu optymistycznym, że pandemię będziemy mieli już za sobą. Wtedy być może, na poturbowanym prawie już dwuletnią pandemią rynku najmu, zaczną powoli stabilizować się ceny.

Nie wiem doprawdy o jakiej "branży" wspominasz, ale to pewnie grzybki w uszkach wigilijnych...
Prosiłem Cię o (przynajmniej) przemyślenie tego co tutaj wysyłasz nie po to żebyśmy to zrozumieli ale po to żebys sam to zrozumiał.
Any comments?
Nie śpiesz się proszę. Lepiej pisać mniej, a do rzeczy.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 26 gru 2020, 23:00

Krakus44 pisze:Prosiłem Cię o (przynajmniej) przemyślenie tego co tutaj wysyłasz nie po to żebyśmy to zrozumieli ale po to żebys sam to zrozumiał.
Any comments?

Myślę, że wszystkim byłoby dużo prościej gdybyś na początku zrozumiał różnicę pomiędzy średnią ceną ofertową (czego dotyczył wykres) i średnią ceną transakcyjną (jak upust czynszu w praktyce można teraz negocjować). Fajnie byłoby gdybyś to również potrafił powiązać z rosnącą i rekordową ilością ofert. A jakby wszystko udało Ci się jakoś spiąć i wyciągnąć wnioski to myślę, że sam byłbyś zaskoczony.

Tymczasem wracam do oglądania seriali, więc ewidentnie nie musisz się spieszyć.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2020, 23:03 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 26 gru 2020, 23:03

anubis pisze:
Krakus44 pisze:Prosiłem Cię o (przynajmniej) przemyślenie tego co tutaj wysyłasz nie po to żebyśmy to zrozumieli ale po to żebys sam to zrozumiał.
Any comments?

Myślę, że wszystkim byłoby dużo prościej gdybyś na początku zrozumiał różnicę pomiędzy średnią ceną ofertową (czego dotyczył wykres) i średnią ceną transakcyjną (jak upust czynszu w praktyce można teraz negocjować). Fajnie byłoby gdybyś to również potrafił powiązać z rosnącą i rekordową ilością ofert. A jakby wszystko udało Ci się jakoś spiąć i wyciągnąć wnioski to myślę, że sam byłbyś zaskoczony.

A jaki wykres zamieściłeś kolego.? ..Cen ofertowych czy transakcyjnych? Poza tym jak już ktoś wspomniał o źródła prosimy...

łuuki

Postautor: łuuki » 26 gru 2020, 23:35

anubis pisze:Na rynku najmu (ceny ofertowe) trend jest już widoczny. Spadek odnotowano we wszystkich największych miastach. Kraków na czele spadkowego peletonu - u nas zanurkowało najmocniej.

Referencja do źródła jest i owszem. Artykulik napisany przez p.Darię Rek, która w owym wiekopomnym dziele nie podaje (przynajmniej się nie dopatrzyłem) źródeł na których opiera tą prognozę. Poza tym wygląda to na jej autorską prognozę. Czytając to dzieło ubawiłem się jak nigdy.
Naprawdę w to wierzysz czy tylko trollujesz ?

pozdro

Postautor: pozdro » 27 gru 2020, 9:50

To co mnie przeraża to, ze mamy najtańsze mieszkania w EU!
W. Krakowie idzie kupić po 6500zl/m2, w Katowicach po 5500zl/m2, Wrocław 6000zl/m2.
W takiej Bratysławie, Budapeszcie, Pradze, Bukareszcie, Cluj Napoca, Timisoara, Wiedeń, Ljublanie, Salzburg, Graz nie mówiąc od EU zachodnimi jest dużo drożej. Wiec nawet nie ma gdzie uciekać żeby było taniej, i miasto chociaż te 400 tys mieszkańców, a nie jakaś wioska.
W sumie nawet Zakopane po 10 tys zł wydaje się mega konkurencyjne cenowo. :D

Najem w Krakowie był zawsze tani, najtańszy w Polsce 30-35zl/m2

pozdro

Postautor: pozdro » 27 gru 2020, 9:56

Mar G pisze:
pozdro pisze:Co do podatku od utraconej retencji to tu sa szczegóły (to tak naprawde oplata, a nie podatek). Gibala tax to bujda, on to rozne rzeczy sobie wymysla. Natomist ten podatek jest realny i funkcjonuje i bedzie zaostrzony. Tu sa szczegóły, akurat wiekszosc domkow sie nie załapie chyba, ze jakies pałacyki.

podatki.biz/artykuly/nowy-podatek-od-deszczu-kiedy-kto-ile-i-jak-obnizyc_64_45978.htm

cały czas tkwisz w niewiedzy obawiam się.
piszesz o podatku CENTRALNYM - który nie obejmie większości z nas i jest niski faktycznie. ale ma się on nijak do pomysłu Gibały.

Gibała postuluje podatek LOKALNY - dodatkowy - niezależny - na sam Kraków - dla każdego. przeczytaj projekt na rade miasta.
a że nie wejdzie w życie - trzeba wierzyć Majchrowskiemu - choć każdy grosz by ucieszył władze miasta w kryzysie.

Czy nazwiemy go podatkiem, opłatą, daniną czy haraczem tak samo wpłynie na portfel .

Podatek centralny obejmie większość bloków, nie obejmie tylko domków jednorodzinnych.
Podatek centralny to realny projekt, podatek Gibaly to twoje i krknews fantasmagorie. Bo Gibala ani nie rządzi, anie nie ma poparcia dla tego podatku, PiS ma swój lepszy centralny podatek, Majchrowski i Przyjazny Krakow nie są zainteresowani podatkiem gibaly. Wiec tutaj nie ma o czym gadać, a z wyliczeń wynikało ze nawet jakby byl to będzie niewielki. Rzędu 1000 zł na rok od bloku / 200 mieszkań to maks.

pozdro

Postautor: pozdro » 27 gru 2020, 9:56

Mar G pisze:
pozdro pisze:Co do podatku od utraconej retencji to tu sa szczegóły (to tak naprawde oplata, a nie podatek). Gibala tax to bujda, on to rozne rzeczy sobie wymysla. Natomist ten podatek jest realny i funkcjonuje i bedzie zaostrzony. Tu sa szczegóły, akurat wiekszosc domkow sie nie załapie chyba, ze jakies pałacyki.

podatki.biz/artykuly/nowy-podatek-od-deszczu-kiedy-kto-ile-i-jak-obnizyc_64_45978.htm

cały czas tkwisz w niewiedzy obawiam się.
piszesz o podatku CENTRALNYM - który nie obejmie większości z nas i jest niski faktycznie. ale ma się on nijak do pomysłu Gibały.

Gibała postuluje podatek LOKALNY - dodatkowy - niezależny - na sam Kraków - dla każdego. przeczytaj projekt na rade miasta.
a że nie wejdzie w życie - trzeba wierzyć Majchrowskiemu - choć każdy grosz by ucieszył władze miasta w kryzysie.

Czy nazwiemy go podatkiem, opłatą, daniną czy haraczem tak samo wpłynie na portfel .

Podatek centralny obejmie większość bloków, nie obejmie tylko domków jednorodzinnych.
Podatek centralny to realny projekt, podatek Gibaly to twoje i krknews fantasmagorie. Bo Gibala ani nie rządzi, anie nie ma poparcia dla tego podatku, PiS ma swój lepszy centralny podatek, Majchrowski i Przyjazny Krakow nie są zainteresowani podatkiem gibaly. Wiec tutaj nie ma o czym gadać, a z wyliczeń wynikało ze nawet jakby byl to będzie niewielki. Rzędu 1000 zł na rok od bloku / 200 mieszkań to maks.

Rządowy napewno będzie wprowadzony, przy czym Janie jest zły bo to typowy podatek od betonozy. No i on już funkcjonuje od 2 lat, jedynie co to zostanie rozszerzony na każda wspólnotę i blok wielorodzinny.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”