Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 31 gru 2020, 0:09

Anibus serio ludzie nie maja co w tym kraju z kasa robic. Mieszkania wydaja sie oczywista rzeczą, zeby je kupowac. Jeden ze znanych youtuberow buduje nawet osadę :lol:
youtu.be/XvkKQE6IIbs

ITGeek

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: ITGeek » 31 gru 2020, 0:40

Tutaj ciekawy opis w ogłoszeniu.

olx.pl/oferta/mieszkanie-inwestycyjne-3-pak-69-m2-roi-8-CID3-IDHtSPs.html#e40b498d60

"Mieszkanie jest przeznaczone dla inwestora, który chciałby kupić gotowy produkt inwestycyjny, który będzie przez wiele lat dawał pasywny dochód z wynajmu. Mieszkanie jest gotowcem inwestycyjnym - w pełni przygotowane, idealnie przystosowane do wynajmu. Dodatkową korzyścią z zakupu mieszkania w tej lokalizacji jest także wzrost wartości samego aktywa (mieszkania). Za okres ostatnich 3 lat w Krakowie był to wzrost o 35 %. Planowana dynamika wzrostów cen mieszkań w Krakowie w najbliższych latach prognozowana jest w
granicach 8-10 % rocznie."

8-10% ROI rocznie + wzrosty wartości 8-10% jakiś miłosierny Samarytanin to sprzedaje :D

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 31 gru 2020, 5:58

ITGeek pisze:Tutaj ciekawy opis w ogłoszeniu.

olx.pl/oferta/mieszkanie-inwestycyjne-3-pak-69-m2-roi-8-CID3-IDHtSPs.html#e40b498d60

"Mieszkanie jest przeznaczone dla inwestora, który chciałby kupić gotowy produkt inwestycyjny, który będzie przez wiele lat dawał pasywny dochód z wynajmu. Mieszkanie jest gotowcem inwestycyjnym - w pełni przygotowane, idealnie przystosowane do wynajmu. Dodatkową korzyścią z zakupu mieszkania w tej lokalizacji jest także wzrost wartości samego aktywa (mieszkania). Za okres ostatnich 3 lat w Krakowie był to wzrost o 35 %. Planowana dynamika wzrostów cen mieszkań w Krakowie w najbliższych latach prognozowana jest w
granicach 8-10 % rocznie."

8-10% ROI rocznie + wzrosty wartości 8-10% jakiś miłosierny Samarytanin to sprzedaje :D

Tak powiedziałem kilka dni temu, w centrum miasta jest wiele takich ofert.
Próbują sprzedać 3 airbnb, jako jedno mieszkanie 60+.
I wyjaśniają zwrot z inwestycji, ponieważ robili ci przysługę.
normalni ludzie, tacy jak ja, nie kupią tego, ponieważ przekształcenie mieszkania z powrotem w normalne byłoby bardzo drogie.
A każdy inwestor, który go kupi, będzie musiał poczekać co najmniej 6 miesięcy, aby mieć wystarczającą liczbę studentów lub turystów w tych pokojach airbnb.

pozdro

Postautor: pozdro » 31 gru 2020, 7:15

Tak sobie pomyślałem, ze flipper to nie żaden biznesmen, a looser ktory poprostu pracuje na smieciowce i bierze cale ryzyko na siebie. Zamiast sie zatrudnic an umowie o prace u dewelopera i miec prowizje od sprzedazy. To deweloperzy sprzedaja mieszkania takim flipperom czyli agentom nieruchomosci ci na wlasnej działaności sobie zyski zapłacą wezmą ryzyku an siebie czy sie sprzeda czy nie, jak sie sprzeda to dostana prowizje jak nie to zostana z długami. Deweloper jest czysty ma pewny zysk i zero ryzyka. Calkiem spoko koncepcja. Mysle, ze przepisy powinny wymusić na deweloperach zatrudnianie tych flipperow na umowe o prace. ;)

platinium

Postautor: platinium » 31 gru 2020, 9:51

No i na *uj ja kupowałem mieszkanie za gotówę, trzeba było lecieć pod korek, a kasę w krypto :(

businessinsider.com.pl/szok-i-niedowierzanie-prezes-nbp-mowi-o-obnizce-stop-procentowych-w-2021-roku/feqg1lk
Narodowy Bank Polski : "Obecny poziom stóp procentowych jest właściwy i najlepiej odpowiada obecnej sytuacji. Jednak w pierwszym kwartale następnego roku możliwe jest dalsze obniżenie stóp. Prowadzimy w NBP odpowiednie analizy możliwych okoliczności i potencjalnych skutków takiego obniżenia"

Rak

Postautor: Rak » 31 gru 2020, 10:02

Kup kolejne !

platinium

Postautor: platinium » 31 gru 2020, 10:11

Rak pisze:Kup kolejne !

Po co mi?

Jacek123

Postautor: Jacek123 » 31 gru 2020, 10:16

platinium pisze:
Rak pisze:Kup kolejne !

Po co mi?

Bo mieszkania będą tylko drożeć, a kredyt tani jak barszcz.

tomm

Postautor: tomm » 31 gru 2020, 11:46

spokojnie, retoryka i interwencjami pompowali kurs EUR do godz 11 zeby NBP mogl podzielic sie z rzadem wiekszym zyskiem, sprzedalem wiekszosc waluty, teraz bedzie korekta po kilku % wzrostu z ostatniego tygodnia

zobaczcie komentarze: pl.investing.com/currencies/eur-pln-news

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 31 gru 2020, 12:04

Szwecja planuje przejść do kwarantanny.
Wielka Brytania potwierdziła inny wariant wirusa.
Stany Zjednoczone właśnie potwierdziły również wariant wirusa.
Wygląda na to, że rzeczy zamkną się bardziej niż otworzą.
Właśnie zobaczyłem 2 nowe dobre oferty w dobrej cenie, jedną z 8k / m2 z tarasem 40m2. i kolejne 6,6 tys. / m2 w 104m2 w Płaszowie.
Mogę się mylić, ale wierzę, że ceny spadną w I kwartale 2021 r. Może czekali na święta, promocje itp.
Więcej oferty, mniejszy popyt ...

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”