Saska Blu Kraków - Bryksy / opinie o inwestycji na forum (Podgórze)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
hannah

Re: Saska Blu Kraków - Bryksy / opinie o inwestycji na forum (Podgórze)

Postautor: hannah » 04 gru 2020, 11:44

neo pisze:
hannah pisze:Czy etap I inwestycji - budynek A ma opóźnienie?

Zajrzyj np. do harmonogramu płatności, jeżeli tam funkcjonuje rachunek powierniczy otwarty, to pewnie będzie i informacja o tym, co powinno być zrobione na I etapie inwestycji Saska Blue i do kiedy.

ja tam mieszkania nie kupiłam :) pytam z ciekawości jak ten deweloper z opóźnieniami stoi :)

budfen

Postautor: budfen » 27 gru 2020, 20:16

czy wiecie może czy to osiedle - Etap II szczególnie - będzie ogrodzone?
Jeśli nie to będzie się dało np przejść na skróty od Saskiej na Żołnierską i w kierunku Bagrów.

tomcyja

Postautor: tomcyja » 31 gru 2020, 10:40

hannah pisze:
neo pisze:
hannah pisze:Czy etap I inwestycji - budynek A ma opóźnienie?

pytam z ciekawości jak ten deweloper z opóźnieniami stoi :)

Z informacji które ostatnio otrzymałem nie ma opóźnień w budowie.

budfen pisze:czy wiecie może czy to osiedle - Etap II szczególnie - będzie ogrodzone?
Jeśli nie to będzie się dało np przejść na skróty od Saskiej na Żołnierską i w kierunku Bagrów.

I etap nie będzie ogrodzony, wydaje mi się, że kolejne etapy również.

Zenek

Postautor: Zenek » 06 sty 2021, 18:19

Cześć, mam pytanie odnośnie etapu II tej inwestycji. Z tego co się dowiedziałem u dewelopera, mieszkania obarczone są opłatą przekształceniową z prawa użytkowania wieczystego na prawo własności. Czy ktoś już może dowiadywał się w Wydziale Skarbu Miasta ile konkretnie taka opłata wynosi dla jakiegoś przykładowego mieszkania? Wiem tyle, że taką opłatę można opłacić jednorazowo (ze zniżką), lub płacić przez 20 lat w rozliczeniu rocznym. Jednak nie byłem w stanie dowiedzieć się jaka konretnie to będzie kwota od metra kwadratowego. Prosze o pomoc, jeśli ktoś posiada taką informację.

Zenek

Postautor: Zenek » 07 sty 2021, 10:21

Zenek pisze:Cześć, mam pytanie odnośnie etapu II tej inwestycji. Z tego co się dowiedziałem u dewelopera, mieszkania obarczone są opłatą przekształceniową z prawa użytkowania wieczystego na prawo własności. Czy ktoś już może dowiadywał się w Wydziale Skarbu Miasta ile konkretnie taka opłata wynosi dla jakiegoś przykładowego mieszkania? Wiem tyle, że taką opłatę można opłacić jednorazowo (ze zniżką), lub płacić przez 20 lat w rozliczeniu rocznym. Jednak nie byłem w stanie dowiedzieć się jaka konretnie to będzie kwota od metra kwadratowego. Prosze o pomoc, jeśli ktoś posiada taką informację.

Z dzisiejszej rozmowy z Panią z Wydziału Skarbu Miasta Krakowa, dowiedziałem się jedynie, że ta opłata będzie zależeć od wyceny gruntu, która będzie znana dopiero po oddaniu budynku do użytkowania oraz od udziału w gruncie nabywcy. A koszt może wachać się od kilku dziesięciu do kilkuset złotych rocznie...

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 07 sty 2021, 10:35

Jak to Wam pomoże, to znajomy płacił za wykup (opłata jednorazowa z rabatem maksymalnym) około 300 zł w tym rejonie. W lini to ta sama wysokość, tylko na ulicy Przewóz. Więc wartość gruntów podobna. Jasne, to było w pierwszym, możliwym roku, zatem pewno 2017 czy 2018, nie pamiętam już. Grunty na pewno zdrożały, pytanie ile teraz można uzyskać rabatu? Bo już chyba nie 90%? Nie wiem, zapytajcie w urzędzie, ale tak pi razy oko to bym się spodziewał, że raczej 1000 zł nie przekroczy.

A co do samej inwestycji, to okolica jest fantastyczna. Polecam. Same mieszkania dość drogie, chociaż ta okolica teraz tyle kosztuje. Jednak mieszkanie 105m2 za 1mln mnie zaskoczyło :shock: Mimo wszystko polecam. Spacerem na dzikie Bagry kilka minut, nieco więcej na tę nową, wyremontowaną część, ale ja wolę dzikie. Tramwaj pod oknem, niby duża ulica, ale jak się kupi dobre mieszkanie, to nie będzie przeszkadzało. Tereny zielone pod blokiem, wyjazd na A4 bajka, dojazd do centrum w 15 minut. Czego chcieć więcej? Super dla rodziny, jak i pod wynajem. Dużo lepsze niż Lokum Salsa, a różnica to dwa przystanki tramwaju, czyli jakieś 3 minuty. Ceny fajnych mieszkań niższe o 30/40% niż Salsa, no i dużoooo zieleni, dzięki czemu spacery z wózkiem będą radością, a nie udręką, dodatkowo dużo ścieżek rowerowych itd. Tylko mają drogo, no ale co zrobisz, szczególnie mieszkania dla rodzin - na Myśliwskiej są po 1-1,5k/m2 taniej. Jednak Myśliwskiej nie polecam. Już dzisiaj to ulica patologiczna, z jednej strony zamknięta dla ruchu poza kilkoma blokami, więc wyjazd z niej jest tylko przez Przewóz. Już teraz graniczy on z cudem, a ma dojść 1k mieszkań od City Vibe + kilkaset od Budimexu i jeszcze mniejszych deweloperów. Będzie naprawdę grubo :lol: 3h na wyjazd z rana :lol:

Co do Saskiej Blue, to koniecznie miejsce postojowe!!! Tam nie ma gdzie parkować. Nie wiem jak sprzedają, czy miejsce must have, czy nie. Ale bez miejsca nie kupujcie, poważnie. Parking tam to dramat, poza osiedlem nie zaparkujecie nigdzie, chyba że na Łanowej pomiędzy Biedronką, a Lidlem, ale to też nie będzie takie oczywiste, no i do domku z 15 minut spacerem codziennie... dramat.

Mar G

Postautor: Mar G » 07 sty 2021, 21:14

Grejfrut pisze:Jak to Wam pomoże, to znajomy płacił za wykup (opłata jednorazowa z rabatem maksymalnym) około 300 zł w tym rejonie. W lini to ta sama wysokość, tylko na ulicy Przewóz. Więc wartość gruntów podobna. Jasne, to było w pierwszym, możliwym roku, zatem pewno 2017 czy 2018, nie pamiętam już. Grunty na pewno zdrożały, pytanie ile teraz można uzyskać rabatu? Bo już chyba nie 90%? Nie wiem, zapytajcie w urzędzie, ale tak pi razy oko to bym się spodziewał, że raczej 1000 zł nie przekroczy.

Przerabiałem ten temat z 2 mieszkaniami starszymi , czeka mnie na koniec Przybysz jeszcze - podobny schemat jak Saska widzę.

np. Za stare mieszkanie - z lat 80 - na Bieżanowie opłata jednorazowa wyniosła ok. 50 pln - ale dlatego, że mam rabat 99% - jako nieliczny stosunkowo.
Opłata z rabatem podstawowym byłaby ca 2000 wyliczyli mi.
Rabat zwykły w Krakowie max to nie 90 % jak w innych miastach tylko 60%. więc te 300 pln Kolegi to raczej nie na bazie zwykłego, chyba że jakaś śmiesznie niska wycena była lub na malutkiej działce jest wieżowiec wielki.

Na Przybysz developer nie określił mi tego kosztu - wspomnieli tylko , że 1 etap miał wycenę ok. 20 pln/m2 mieszkania rocznie. co daje duże koszty przy przekształceniu z rabatem 60% większego metrażu (płacisz 20lat). na forum P64 nikt nam nie odpisał ile płacili z tego co pamiętam.
na zakup zdecydowałem się bez wnikania w dalsze detale, bo mam rabat 99% więc to nie ma znaczenia.
ale dla innych osób przy metrażach 70-90 m2 to może być zaskoczenie. zwłaszcza w etapie IV - który ma tylko 4 piętra wobec naszego z 7-9 p.

kunegunda szybka

Postautor: kunegunda szybka » 07 sty 2021, 21:28

Mar G pisze:
Grejfrut pisze:Jak to Wam pomoże, to znajomy płacił za wykup (opłata jednorazowa z rabatem maksymalnym) około 300 zł w tym rejonie. W lini to ta sama wysokość, tylko na ulicy Przewóz. Więc wartość gruntów podobna. Jasne, to było w pierwszym, możliwym roku, zatem pewno 2017 czy 2018, nie pamiętam już. Grunty na pewno zdrożały, pytanie ile teraz można uzyskać rabatu? Bo już chyba nie 90%? Nie wiem, zapytajcie w urzędzie, ale tak pi razy oko to bym się spodziewał, że raczej 1000 zł nie przekroczy.

Przerabiałem ten temat z 2 mieszkaniami starszymi , czeka mnie na koniec Przybysz jeszcze - podobny schemat jak Saska widzę.

np. Za stare mieszkanie - z lat 80 - na Bieżanowie opłata jednorazowa wyniosła ok. 50 pln - ale dlatego, że mam rabat 99% - jako nieliczny stosunkowo.
Rabat zwykły w Krakowie max to nie 90 % jak w innych miastach tylko 60%. więc te 300 pln Kolegi to raczej nie na bazie zwykłego, chyba że jakaś śmiesznie niska wycena była lub na malutkiej działce jest wieżowiec wielki.

Na Przybysz developer nie określił mi tego kosztu - wspomnieli tylko , że 1 etap miał wycenę ok. 20 pln/m2 mieszkania rocznie. co daje duże koszty przy przekształceniu z rabatem 60% większego metrażu (płacisz 20lat). na forum P64 nikt nam nie odpisał ile płacili z tego co pamiętam.
na zakup zdecydowałem się bez wnikania w dalsze detale, bo mam rabat 99% więc to nie ma znaczenia.
ale dla innych osób przy metrażach 70-90 m2 to może być zaskoczenie. zwłaszcza w etapie IV - który ma tylko 4 piętra wobec naszego z 7-9 p.

To na P64 przekształcenie wychodzi 200k? Oszalałeś?

Mar G

Postautor: Mar G » 07 sty 2021, 21:31

kunegunda szybka pisze:
Mar G pisze:

To na P64 przekształcenie wychodzi 200k? Oszalałeś?

jak to policzyłaś ... liczydłem ?

mieszk 50m2 wg stawki 20 pln x 50 = 1000 x 20 lat = 20 000 x rabat 60% = 8 000

matematyka nie jest tak trudna, choć wiem że Koledze A. z innego tematu sprawia problemy

55piotras

Postautor: 55piotras » 07 sty 2021, 23:34

Grejfrut pisze:A co do samej inwestycji, to okolica jest fantastyczna. Polecam. Same mieszkania dość drogie, chociaż ta okolica teraz tyle kosztuje. Jednak mieszkanie 105m2 za 1mln mnie zaskoczyło :shock: Mimo wszystko polecam. Spacerem na dzikie Bagry kilka minut, nieco więcej na tę nową, wyremontowaną część, ale ja wolę dzikie. Tramwaj pod oknem, niby duża ulica, ale jak się kupi dobre mieszkanie, to nie będzie przeszkadzało. Tereny zielone pod blokiem, wyjazd na A4 bajka, dojazd do centrum w 15 minut. Czego chcieć więcej? Super dla rodziny, jak i pod wynajem. Dużo lepsze niż Lokum Salsa, a różnica to dwa przystanki tramwaju, czyli jakieś 3 minuty. Ceny fajnych mieszkań niższe o 30/40% niż Salsa, no i dużoooo zieleni, dzięki czemu spacery z wózkiem będą radością, a nie udręką, dodatkowo dużo ścieżek rowerowych itd. Tylko mają drogo, no ale co zrobisz, szczególnie mieszkania dla rodzin - na Myśliwskiej są po 1-1,5k/m2 taniej. Jednak Myśliwskiej nie polecam. Już dzisiaj to ulica patologiczna, z jednej strony zamknięta dla ruchu poza kilkoma blokami, więc wyjazd z niej jest tylko przez Przewóz. Już teraz graniczy on z cudem, a ma dojść 1k mieszkań od City Vibe + kilkaset od Budimexu i jeszcze mniejszych deweloperów. Będzie naprawdę grubo :lol: 3h na wyjazd z rana :lol:

Z myśliwskiej masz wyjazd do Saskiej, Szczecińską oraz skrótem przy PGD który będzie poprawiony jak skończą budować osiedle. Trzy opcje (czwarta „nielegalna” przy Orliku). Jak Vibe się wybuduje to poprowadzi drogę przy wale do Lasowki i Nowohuckiej. Sam będziesz tedy jeździł do M1 :D

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”