Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
kronos

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: kronos » 03 sty 2021, 20:40

Wątek ten czytam z rok, nie udzielałem się wcześniej.

Obecnie sam szukam mieszkania dla rodziny min. 70m2/najlepiej 4 pokoje/taras/ogródek w apartamentowcu i takich mieszkan jest jak na lekarstwo. Interesuje mnie Stare Dębniki/Wola, ewentualnie domek bliźniak gdzieś dalej.

Co zauważyłem po przegladadniu ofert jak i również rozmowach ze sprzedającymi.
Rzadko bo rzadko trafia się okazja (znika po dniu/dwóch)
Drogie mieszkanja powyżej 800k wisza od roku, właściciele nie chcą wiele opuszczać, takie mieszkania nie schodzą.
Więksi deweloperzy poki co 2-3% idzie urwać
Domy powyżej 1mln idzie zbic o 100k
Kolo 10% idzie urwać jak kupuje się od małego inwestora (bliźniaki/szeregówki) rozmawia się bezpośrednio z nim. Ale tu wiadomo jest ryzyko.

Czy ceny będą rosnąć, poki co raczej nie. Ludzie czekają na spadki/okazję. Jeżeli ktoś chce naprawdę sprzedać a nie ma mieszkania z dobrym rozkładem/tarasem w dobrym miejscu to musi opuścić cenę. Teraz kupuje się dla siebie, jak ktoś musi, male inwestycyjne klitki nie schodzą juz w pierwszej kolejności.

Jeżeli miałbym wróżyć to najbardziej prawdopodobne wydają się spadki w tym roku do 5%. Jak ktos bedzie miał szczęście to i może kupić 15% poniżej ofertowej ceny. Czas pokaże.

mariar

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: mariar » 03 sty 2021, 21:34

kronos pisze:Wątek ten czytam z rok, nie udzielałem się wcześniej.

Obecnie sam szukam mieszkania dla rodziny min. 70m2/najlepiej 4 pokoje/taras/ogródek w apartamentowcu i takich mieszkan jest jak na lekarstwo. Interesuje mnie Stare Dębniki/Wola, ewentualnie domek bliźniak gdzieś dalej.

Co zauważyłem po przegladadniu ofert jak i również rozmowach ze sprzedającymi.
Rzadko bo rzadko trafia się okazja (znika po dniu/dwóch)
Drogie mieszkanja powyżej 800k wisza od roku, właściciele nie chcą wiele opuszczać, takie mieszkania nie schodzą.
Więksi deweloperzy poki co 2-3% idzie urwać
Domy powyżej 1mln idzie zbic o 100k
Kolo 10% idzie urwać jak kupuje się od małego inwestora (bliźniaki/szeregówki) rozmawia się bezpośrednio z nim. Ale tu wiadomo jest ryzyko.

Czy ceny będą rosnąć, poki co raczej nie. Ludzie czekają na spadki/okazję. Jeżeli ktoś chce naprawdę sprzedać a nie ma mieszkania z dobrym rozkładem/tarasem w dobrym miejscu to musi opuścić cenę. Teraz kupuje się dla siebie, jak ktoś musi, male inwestycyjne klitki nie schodzą juz w pierwszej kolejności.

Jeżeli miałbym wróżyć to najbardziej prawdopodobne wydają się spadki w tym roku do 5%. Jak ktos bedzie miał szczęście to i może kupić 15% poniżej ofertowej ceny. Czas pokaże.

Mam podobne odczucia szukając mieszkań. 3 perełki przez pół roku, zeszly po chwili. W jednej licytacja zainteresowanych w górę.
Co do deweloperów, nie wiem z którymi negocjowałeś, ale w moim przypadku to było max 2% na mieszkaniu 73m2. Większość w ogóle nie chcą się niegocjować, albo dają jakieś śmieszna vouchery na płytki 15% taniej. W dombudzie wynegocjowałem 0,5%. Nie wygląda to kolorowo, albo jestem debilem negocjacyjnym

Witt

Postautor: Witt » 03 sty 2021, 21:35

iti pisze:
cruxeither pisze:Trochę mi się nudziło więc przygotowałem poniższą tabelkę odnośnie podaży mieszkań w Krakowie

Proste zestawienie, a dużo pokazuje, że o ile sprzedaż raczej stoi lub sprawa, a produkcja idzie dalej całkiem nieźle. Nie trzeba być specjalista od ekonomii, żeby przewidzieć co się dzieje, jeżeli podaż jest wysoka, a popyt spada.
Witt pisze:Popyt tez rosnie bo ludzie rosna , rodza im sie dzieci i musza gdzies mieszkac.

Pytanie czy ci ludzie nie celują w mieszkania o większych metrażach, niekoniecznie w kawalerki pod wynajem, na które popyt chyba wyraźnie spadł ostatnio.

Przeciez wielokrotnie wlasnie o tym tu pisalem. Co z tego, ze klitki dla "inwestorow" potanieja jesli wlasnie przecietny klient czy podobno wiekszosc szukajacych tutaj na forum chca kupic dla siebie. Atrakcyjne mieszkania nie potanieja bo jest ich niewiele i jesli deweloperzy rzeczywiscie beda musieli obnizyc cene za te klitki, to zapewne paradoksalnie "normalne" mieszkania dla pary czy malej rodziny (2+baby) moga nawet podrozec zeby deweloperzy odbili sobie straty.

platinium

Postautor: platinium » 03 sty 2021, 21:43

ITGeek pisze:
platinium pisze:
anubis pisze:1. BIK podaje, że sprzedaż kredytów mieszkaniowych w ciągu poprzednich 9 miesięcy, uwzględniając nawet dobry III kwartał, spadła o trochę ponad 11%. Czyli mamy r/r 11% mniej zakupów w grupie konsumpcyjnej pomimo trzykrotnego obniżenia stóp procentowych z 1,5% do 0,1%. Dalej stóp procentowych nie ma już z czego obniżać, bo nawet jeżeli obniżymy stopy do 0,0% to już to jest zmiana raczej symboliczna.

2. W I i II kwartale z lokat wyparowało 76 mld zł. Te pieniądze już zostały wydane. Nie ma na kontach "drugich 76 mld". Grupa inwestycyjna raczej też już zakupiła - w sensie kto chciał zainwestować, ten już to zrobił.

3. Liczba niesprzedanych, gotowych mieszkań na rynku pierwotnym rośnie. W końcu 2019 roku było to mniej niż 1% oferty. Teraz jest to już ponad 10%. W 2021/2022 ma być oddana rekordowa ilość mieszkań od lat 70' (Gierka).

Jeżeli potraktujemy dane czysto ekonomicznie to nie ma warunków do wzrostów cen. Podaż będzie rosnąć (i rośnie cały czas, zarówno na pierwotnym jak i wtórnym), popyt cały czas spada.

A jeżeli ktoś nie wierzy w przełożenie danych makro na rynek lokalny... to polecam obserwowanie rynku lokalnego. To bardzo proste. Robimy sobie listę inwestycji, które nas interesują i patrzymy jak idzie sprzedaż. Wybieramy sobie kryteria na OLX-ie i notujemy ile ciekawych ofert się pojawia oraz ile one czekają na nabywcę. Jeśli chodzi o to, co mnie interesuje to ja tu nie widzę ożywienia. Fakt, że w wakacje przez moment mieliśmy lekkie ożywienie, ale to się bardzo szybko skończyło.

Obecnie nie ma żadnych przeszkód fizycznych, aby kupić mieszkanie. Kto chce kupić ten ma otwarte biuro, notariusza i może sobie pooglądać. To nie jest ten sam lockdown co w II kwartale, dlatego nie wierzę, że zniesienie restrykcji cokolwiek zmieni.

Za to jest dużo lepszy wybór niż w takiej końcówce 2019 roku. Pojawia się dużo fajnych ofert w szczególności na rynku wtórnym. Ludzie są bardziej skłonni do negocjacji. Nie trzeba się decydować w tydzień. To już bardzo dużo, przynajmniej jak dla mnie.

Pisze ten który przez kilka miesięcy się śmiał z pozytywnych raportów za 1 pólrocze - tłumacząc wszystkim że pierwszy kwartał był prooo, a w drugim to już ceny lecoo i te raporty to naganianie XD.
Najnowsze dane BIK z 17.12.2020: media.bik.pl/informacje-prasowe/620401/newsletter-kredytowy-bik-najnowsze-dane-o-sprzedazy-kredytow-w-polsce-2020-12-16
Wzrost odnotowały kredyty mieszkaniowe, których udzielono o (+7,2%) więcej niż rok temu w listopadzie, więcej było też kredytów ratalnych o (+4,6%). W ujęciu wartościowym banki i SKOK-i przyznały o (-41,5%) mniej limitów kartowych niż przed rokiem. Spadła także wartość udzielonych w listopadzie 2020 r. kredytów gotówkowych o (-28,4%). Dodatnia dynamika dotyczy kredytów mieszkaniowych – wzrost o (+15,4%) oraz kredytów ratalnych o (+5,0%).

Natomiast biorąc pod uwagę ostatnie 9 miesięcy (czyli II kwartał z praktycznie zerowym dostępem do kredytów, III kwartał gdzie polityka kredytowa była powoli odmrażana i IV kwartał z drugą falą) to dość oczywiste że dane będą słabsze ze względu na II kwartał. Natomiast patrząc na III i IV widać duże odbicie.
Podsumowując, obiektywnie można porównać zachowanie r/r, albo chociaż drugie półrocze vs drugie półrocze żeby widzieć jakieś tendencje.
Porównywanie II i III kwartału 20 do 19 nie ma większego sensu, to oczywiste że w 20 była wtedy kaszana na rynku.

Platinium, dobrze, ze jestes i ze chce Ci sie merytorycznie odpowiadac na analizy i dane przedstawione przez Anubisa. Dzieki! Mozna sporo wiedzy i wnioskow wyciagnac. Rowniez dzieki!

Anubisa tez podziwiam, ze z uporem maniaka, nieprzejety porazkami i obelgami od innych uzytkownikow, caly czas wrzuca nowe analizy. Wytrwalosc godna podziwu.

Moze jakas debata? Abubis vs Platinium jak Mentzen vs Midel :D

haha, dzięki :D Ja to bym się chętnie przeszedł z wami na piwko - tylko patrząc na emocje niektórych to bałbym się o własne zęby :D
Ale w sumie spoko by było poznać społeczność, na innych forach (szczególnie związanych z IT) znam ludzi osobiście i wymieniamy się różnymi ciekawostkami face2face :D

Konkretnie wg. biuletynu to dla Krakowa wygląda jak w załączniku.

Dzięki za wrzucenie całości i linku. Jedyne co tu można porównać to I-IX 19 do I-IX 20.
Wychodzi na to, że w tym roku (w porównaniu do analogicznego okresu `19) oddano do uzytkownia 22% więcej mieszkań, rozpoczęto 9% mniej inwestycji i wydano 18% mniej pozwoleń na budowę.

zyneon

Postautor: zyneon » 04 sty 2021, 0:33

pozdro pisze:Centralna - Develia? Przecież to już kilka lat temu rozpoczęli, kolejne etapy budują i nic więcej dokładania mieszkań w miarę popytu
Przy Mogilskiej - etap II - dawno temu rozpoczęte o tej inwestycji to ja od 2015 słyszałem od Developera, że już zaczynają, mieszkania już w 2019 można było chyba rezerwować
ul. Paszkowskiego/Pękowicka - tego nie znam może coś nowego, ale to jakieś małe i wiejskie jak większość w Zielonkach segmento-mieszkan
Bagry - ul. Lipska/Siemienowicza - to jest nowe faktycznie
Kościuszki 22 - to segment premium, tak po kilka kamienic na rok budują
Krowodrza Park - to w 2019 zaczęli przecież
Centralna Park - to stare
Willa Sołtysowska - to może nowe, niewielka kameralna kilka mieszkań na krzyż
SASKA BLU etap II - to nie wiem czy w tym roku czy jeszcze w ubiegłym kolejny etam znanej inwestycji
Słoneczna Macedonia - to może nowe, ale też raczej kameralne i niewielkie
Świtezianki - to coś nowszego takie pod inwestorów
Vitkowicka Residence - tego to osiedlem nie można nazwać Majchrowski i Filipiak mają większe domy jednorodzinne
Green Park Villa etap II - to już od lat budują kolejne etapy pseudo segmentów, mieszkań w większych domkach
Jerozolimska - Cordia to już w 2019 zaczęła bo to widziałem wizki i stronę, teraz pewnie łopatę wbili
Imperial Citi Yes - stare jak świat
Slow City - to nowe

Z nowych to są
Slow City
Świtezianki
Bagry - ul. Lipska/Siemienowicz
Do tego co ja kojarzę to:
City Vibe
Viva Piast

Więcej to nie znam, w niektórych nowe etapy w końcu zaczęli co już było wiadome od dawna i ludzie czekali w kolejce.
Natomiast tak pyzatym to jest posucha w inwestycjach deweloperskich zwłaszcza w Krakowie.
Zresztą liczba ofert na rynekpierwotny systematycznie spada

Weź pod uwagę, że tam pisze 6500 mieszkań w Krakowie, tylko większość to są stare oferty gdzie deweloperom się nie chce usuwać mieszkań więc realnie jak jest połowa z tego dostępna to wszystko

Saska Blu 2 - wrzesień (?) 2020
Przy Mogilskiej - listopad (?) 2020
Krowodrza Park - maj 2020

Dorzucę jeszcze:

Jasna Czyżyny
Kuklińskiego7
Śliczna 36 i 6
Koszykarska 23a
Słoneczne Miasteczko kolejny etap
Aleja Pokoju etap IIIb
Telimeny 2
Nowa Siewna
Sołtysowska 23
Przewóz 18
Piasta Park IV
Banacha II
Bonarka
Przybywszewskiego 64
Nowa Lipska
Piasta Towers 6
Projekt Ruczaj
Duo Residence
Park Leśny Bronowice 2
Pasteura 3
Chmielna
Myśliwska Solar Garden
Meiera 16E
Bal Bud Woźniców
Wodna 34

pozdro

Postautor: pozdro » 04 sty 2021, 8:14

Wiekszosc to kontynuacje zaplanowanych inwestycji. Podawanie Przybyszewskiego 64 to juz przesada, buduja to od lat przeciez. Nowa Siewna to samo. Bonarka Living jest faktycznie nowe.

Tak z ciekawości Wodna 34 to jest cos nowego czy poprostu Active nie zbudował wcześniejszej Wodnej ktora chyba mieli do 2023 budowac?

Pepeg

Postautor: Pepeg » 04 sty 2021, 10:35

Witt pisze:Popyt tez rosnie bo ludzie rosna , rodza im sie dzieci i musza gdzies mieszkac

Nie wiem czy zauważyłeś ale ludzie tez umierają, ten rok był rekordowy jesli chodzi o zgony.

tomm

Postautor: tomm » 04 sty 2021, 10:37

co z tego ze buduja od lat, wazne ze trafilo do sprzedazy/oferty w tym roku

w ostatnich dniach grudnia okolo 196 mieszkan i domow (pewnie te ktore mialy byc ukonczone w IV kwartale) zmienilo status na rynkekpierwotny.pl na "gotowe", aktualnie gotowe mieszkania to 13,3% rynku
Ostatnio zmieniony 04 sty 2021, 10:45 przez tomm, łącznie zmieniany 1 raz.

_dwd_

Postautor: _dwd_ » 04 sty 2021, 10:55

Już drugi członek RPP (pierwszym był Glapiński) zaczyna mówić o możliwych obniżkach stóp procentowych: bankier.pl/wiadomosc/Lon-Rynek-powinien-sie-mentalnie-przygotowac-na-oslabianie-zlotego-przez-NBP-8030755.html

tomm

Postautor: tomm » 04 sty 2021, 12:05

_dwd_ pisze:Już drugi członek RPP (pierwszym był Glapiński) zaczyna mówić o możliwych obniżkach stóp procentowych: bankier.pl/wiadomosc/Lon-Rynek-powinien-sie-mentalnie-przygotowac-na-oslabianie-zlotego-przez-NBP-8030755.html

Lon zawsze mowi o obnizkach, juz nie maja co obnizac z poziomu 0,1 a jesli nawet chca dac 0 to znaczy ze szybkiego odbicia gospodarki nie przewiduja
Ostatnio zmieniony 04 sty 2021, 12:12 przez tomm, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”