Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 07 sty 2021, 23:23

Było kupować Teslę i Apple a nie mieszkania. Jakby nie glapiński który osłabił złotego już w kwietniu bym w NASDAQ wchodził, ale przez PISiorów sobie dałem spokój bo na dzien dobry 25% straty przez sztuczną dewaluację złotego

https://finance.yahoo.com/quote/TSLA/

Mar G

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Mar G » 07 sty 2021, 23:25

wracając do realnego życia trwa wysyp fatalnych wiadomości

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Budime ... 32846.html

Słodkich snów

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 07 sty 2021, 23:34

Mar G pisze:wracając do realnego życia trwa wysyp fatalnych wiadomości

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Budime ... 32846.html

Słodkich snów

Z Twojego linku:"W całym 2020 roku spółka sprzedała 1.672 lokale wobec 1.655 przed rokiem."

ile mieszkań wybudowali?
Ile zbudowali w tym roku?

No nie wiem, ale link z 2 akapitami i kilkoma liczbami nie robi na mnie wrażenia.

_dwd_

Postautor: _dwd_ » 07 sty 2021, 23:37

Oleg_ pisze:No nie wiem, ale link z 2 akapitami i kilkoma liczbami nie robi na mnie wrażenia.

Te liczby mówią, że wolumen sprzedaży nie spadł pomimo pandemii wbrew temu, co niektórzy użytkownicy tego forum twierdzą.

Rak

Postautor: Rak » 07 sty 2021, 23:40

Hej Kokosz masz mi za złe?

Sakowich

Postautor: Sakowich » 07 sty 2021, 23:41

Grejfrut pisze:Jakby to był ideał, to bym kupił. Ale ideały schodzą szybko, nawet po 20k/m2, tak jak na Zabłociu od Atala. Poszło sprawnie, w pandemii. To co wisi nie jest warte zachodu.

Wypowiadałeś się już na temat Lokum, to może teraz zapytam o rzeczonego Atala na Zabłociu. Mam rezerwację w nowym etapie i zastanawiam się, czy kupować, czynie. Czy według Ciebie to mogą być idealne mieszkania? Oczywiście mowa o dużym mieszkaniu dla siebie.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 07 sty 2021, 23:42

_dwd_ pisze:
Oleg_ pisze:No nie wiem, ale link z 2 akapitami i kilkoma liczbami nie robi na mnie wrażenia.

Te liczby mówią, że wolumen sprzedaży nie spadł pomimo pandemii wbrew temu, co niektórzy użytkownicy tego forum twierdzą.

Z komunikatów, które dotychczas sprawdziłem wynika, że sprzedaż poszła w miarę dobrze Atalowi, źle Lokum i Develii. Ale więcej o krakowskim rynku będzie można powiedzieć dopiero z końcem roku obrotowego, bo kondycję spółek niegiełdowych można poznać w zasadzie tylko przez sprawozdania finansowe z EKRS.

To samo dotyczy Budimex Nieruchomości, bo to spółka z o.o. i nie da się zweryfikować na ile pełne są ich komunikaty. Wiadomo, że Grupa Budimex wystawiła na sprzedaż Budimex Nieruchomości. Budimex w ogóle wychodzi z mieszkaniówki:

"Z nami Budimex Nieruchomości tak szybko się nie rozwinie. Dlatego zaczęliśmy się zastanawiać, co w tej sytuacji zrobić. Było kilka możliwości - sprzedaż spółki, sprzedaż części udziałów lub upublicznienie na GPW. Z punktu widzenia maksymalizacji wyceny najprostsza metodą jest sprzedaż całości. Na razie w tym kierunku idziemy. Daliśmy wyłączność do połowy lutego grupie inwestorów, która wspólnie złożyła ofertę. Jeśli się porozumiemy, sprzedamy spółkę w całości. Jeśli nie, będziemy szukali innych opcji, w pierwszej kolejności partnera gotowego kupić część udziałów. W ostateczności rozważymy debiut na giełdzie, choć to dla nas nie jest najlepsze rozwiązanie i pewnie mało prawdopodobne."

biznes.interia.pl/raporty/raport-rozmowy-na-nowy-rok/aktualnosci/news-dariusz-blocher-budimex-szukamy-nowych-wiatrow-patrzymy-na-o,nId,4972508
Ostatnio zmieniony 07 sty 2021, 23:49 przez anubis, łącznie zmieniany 3 razy.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 08 sty 2021, 17:01

Mamy dane Urban One za listopad cen transakcyjnych. Wracamy do trendu spadkowego.

Szybciej niż myślałem, za grudzień pewnie wyjdzie kontynuacja trendu. Powinien ostatecznie wyjść okrągły 5% spadek cen transakcyjnych od początku pandemii na koniec roku.

Szczepionka daje duże nadzieje dla gospodarki na powrót do normalności, jednak patrząc na tempo szczepień, trzeba liczyć się z tym, że minie sporo czasu aż tak się stanie. Na rynku mieszkaniowym najaktywniejsi są obecnie klienci inwestycyjni/gotówkowi, lokujący oszczędności w nieruchomości. Popyt wyraźnie spadł ze strony osób młodych, uzależnionych od sytuacji na rynku pracy oraz dostępności kredytów mieszkaniowych. Jeśli taka sytuacja utrzyma się przez dłuższy czas, czyli popyt będzie utrzymywał się na obniżonym poziomie, będzie rosła presja na obniżkę cen. Już teraz widzimy, że oferta na rynku wtórnym jest trzykrotnie wyższa niż przed pandemią. Deweloperzy, co prawda, obniżyli liczbę rozpoczynanych inwestycji, dostosowując ją do obecnego popytu, jednakże rośnie presja na rynku wtórnym. Mieszkania sprzedają się znacznie wolniej. Ceny ofertowe trzymają się stabilnie, a gdzieniegdzie nawet rosną. Ceny transakcyjne pokazują jednak, że z rynku znikają najtańsze mieszkania, bądź droższe, ale zakupione z rabatem. W dłuższej perspektywie czasu taka sytuacja prowadziłaby do obniżki cen ofertowych.

Swoją drogą, to ciekawy pogląd, że większość kupujących teraz to mimo wszystko inwestorzy. Gdyby tak było to utrwalenie się trendu powinno spowodować odwrót inwestorów i gwałtowniejsze korekty (tj. np. rzędu kilkunastu procent z kwartału na kwartał). Inwestorzy nie kupują przecież, bo muszą, tylko kupują, bo myślą, że ceny co najmniej nie spadną. Zachwianie tym przekonaniem, przy dużym udziale inwestorów, wywołałoby krach. Trochę to tak wygląda, że rynek wisi na włosku.

urban.one/blog/indeks-cen-nieruchomosci-w-listopadzie-2020
Załączniki
indeks-urban.one_duze-miasta_lokale-mieszkalne_listopad.jpg
indeks-urban.one_duze-miasta_lokale-mieszkalne_listopad.jpg (48.67 KiB) Przejrzano 4652 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

erazel

Postautor: erazel » 08 sty 2021, 17:46

anubis pisze:
_dwd_ pisze:

"Z nami Budimex Nieruchomości tak szybko się nie rozwinie. Dlatego zaczęliśmy się zastanawiać, co w tej sytuacji zrobić. Było kilka możliwości - sprzedaż spółki, sprzedaż części udziałów lub upublicznienie na GPW. Z punktu widzenia maksymalizacji wyceny najprostsza metodą jest sprzedaż całości. Na razie w tym kierunku idziemy. Daliśmy wyłączność do połowy lutego grupie inwestorów, która wspólnie złożyła ofertę. Jeśli się porozumiemy, sprzedamy spółkę w całości. Jeśli nie, będziemy szukali innych opcji, w pierwszej kolejności partnera gotowego kupić część udziałów. W ostateczności rozważymy debiut na giełdzie, choć to dla nas nie jest najlepsze rozwiązanie i pewnie mało prawdopodobne."

jakie to może mieć znaczenie dla obecnych już rozpoczętych jak i przyszłych (zapowiedzianych) inwestycji developerskich budimexu? jest się czego obawiać?

pozdro

Postautor: pozdro » 08 sty 2021, 18:47

W sumie Rybitwy, Mały Płaszów, może też Nowohucka - Sołtysowska. Ma szanse być taką nową tanią, nawet nieźle skomunikowaną dzielnicą. Co prawda do tej pory to tam chaos był, ale może pójdą w stronę Jagodna. Tam spokojnie mieszkania po 6500-7000zł/m2 bo tyle tego budują. Cała nowa dzielnica. też koło 5-6km od centrum miasta.
rynekpierwotny.pl/s/nowe-mieszkania-wroclaw-wojszyce

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”