Użytkowanie wieczyste i jego koszty w inwestycji Wielicka Garden Kraków od Atal

Forum dla przyszłych mieszkańców inwestycji osiedla Wielicka Garden w Krakowie, które buduje deweloper Atal. Wybór mieszkania, ceny, opinie, budowa bloku i sprawy mieszkańców - zapraszamy do dyskusji.
Tynka

Re: Użytkowanie wieczyste i jego koszty w inwestycji Wielicka Garden Kraków od Atal

Postautor: Tynka » 13 mar 2017, 16:26

Odnośnie wieczystego użytkowania napisałam do urzędu miasta, w razie pytań kontakt na priv.

Co do kwoty to nie będzie ona tak niska. I jeszcze nie wiadomo jak rozstrzygnie się postępowanie odwoławcze.

Czy ktoś ma może informację na jakiej podstawie mieszkańcy tego bloku przy Wielickiej mogą korzystać z terenu należącego do Wielicka Garden nie ponosząc przy tym kosztów związanych z wieczystą dzierżawą?
Ostatnio zmieniony 13 mar 2017, 19:05 przez Tynka, łącznie zmieniany 1 raz.

Tynka

Re: Użytkowanie wieczyste i jego koszty w inwestycji Wielicka Garden Kraków od Atal

Postautor: Tynka » 13 mar 2017, 19:07

Alicja pisze:bądź tak dobra i usuń numer księgi wieczystej z dokumenty, aby ktoś nie mógł naszych danych (w tym PESEL) powyciągać z KW.

Dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawione.

Eve

Postautor: Eve » 14 mar 2017, 8:27

Tynka pisze:Odnośnie wieczystego użytkowania napisałam do urzędu miasta, w razie pytań kontakt na priv.

Co do kwoty to nie będzie ona tak niska. I jeszcze nie wiadomo jak rozstrzygnie się postępowanie odwoławcze.

Czy ktoś ma może informację na jakiej podstawie mieszkańcy tego bloku przy Wielickiej mogą korzystać z terenu należącego do Wielicka Garden nie ponosząc przy tym kosztów związanych z wieczystą dzierżawą?

Możesz do mnie napisać na priv czego się dowiedziałaś?

Hanna

Postautor: Hanna » 17 mar 2017, 22:54

Eve pisze:
Tynka pisze:Odnośnie wieczystego użytkowania napisałam do urzędu miasta, w razie pytań kontakt na priv.

Możesz do mnie napisać na priv czego się dowiedziałaś?

do mnie tez proszę .
dziekuje
:)

Hidan

Postautor: Hidan » 25 mar 2017, 22:35

Czy mógłbym prosić o kontakt na priv z tymi informacjami. Ja posiadam taką informację od dewelopera ,że cena działki została oszacowana na 32 miliony ,ale moze sie to zmieni.

Michalw

Postautor: Michalw » 28 mar 2017, 19:04

Dzień dobry, dzisiejsza kalkulacja skarbu państwa od której próbuje odwołać się ATAL to co potwierdza sam developer ok 43 mln PLN co stanowi koszt użytkowania wieczystego dla mieszkania ok 50m2 ok 1500PLN rocznie. to jest fakt, jutro jestem umówiony na spotkanie z urzędnikiem skarbu miejscego by znaleźć potwierdzenie. Oczywiście to nie tragedia gdyż tak czy owak inwestycja ma znacznie większy potencjał i dalejto koszty tańsze niż inne inwestycje.

Michalw

Postautor: Michalw » 29 mar 2017, 8:19

Dzień dobry wszystkim,

Wracam ze spotkania w urzędzie miasta gdzie powierzono mi kwotę użytkowania wieczystego na kwote ok. 30mln złotych. Co dla mieszkania 50m2 stanowi kwotę około 1000pln. Polecam skontaktować się z developerem dlaczego informuje o innej kwocie. W razie wątpliwości można potwierdzić ww. Informacje na ul.kasprowicza 29 w pokoju 108 w wydziale skarbu państwa gdzie jest kobieta która zajmuje się tą działką.

Michalw

Postautor: Michalw » 29 mar 2017, 22:31

W dalszym ciągu polecam skontaktować się z działem sprzedaży. Gdyby na ten moment przyjąć wycenę właściciela gruntu użytkowanie wieczyste mieszkania 50m2 to koszt 1500PLN złotych. I jest to kwota za wszystkie 3 fragmenty z planu budowy( Atal nie wydzielił żadnej z działek do wyceny) Ciężko tworzyć projekcje kosztów uwłaszczenia ziemi jak wspominasz gdyż na ten moment ciężko przewidzieć kto mógłby być tym zainteresowany. Jedyną pewną jest cena powyżej.

Michalw

Postautor: Michalw » 29 mar 2017, 23:20

Alicja pisze:
Michalw pisze:Ciężko tworzyć projekcje kosztów uwłaszczenia ziemi jak wspominasz gdyż na ten moment ciężko przewidzieć kto mógłby być tym zainteresowany. Jedyną pewną jest cena powyżej.

Hmm.. rozumiem, że masz w umowie deweloperskiej będą wpisane 3 działki, których koszt będziesz ponosił. Na chwilę obecną nikt nie płaci tej kwoty poza deweloperem więc masz zapewne dużo racji, natomiast wydaje się, że trzeba poczekać aż 1 etap zostanie oddany i sprawdzić wówczas o jakim koszcie mówimy.

Ewentualnie jeśli są tu osoby, które mają również mieszkanie od Atal na innych działkach z użytkowaniem wieczystym (np: gdzieś bliżej centrum) to zachęcam do udzielenia nam wskazówek ;) i ewentualnie podania wyceny tych działek oraz wysokości opłat.

Niestety informacja o przewidywanej opłacie za użytkowanie wieczyste uzyskałem 1. od sprzedawcy Atal 2. z urzędu miasta i wynosi za mieszkanie 50m2 (które nabyłem) ok 1500PLN za rok. Atal odwołuje się od wyceny UM lecz zgodnie z podobnymi casusami sąd orzeka o zniżcze ok 10% więc za poziomie koszt 1350PLN za rok.

Wróć do „Wielicka Garden Kraków od dewelopera Atal - forum mieszkańców osiedla”