krakus1891 pisze:platinium pisze:To już jest gdybanie nie do wyjaśnienia. Jak się zachowają inwestorzy gdy zaczną rosnąć stopy. Pytanie o ile, pytanie jaki będzie wtedy popyt na najem, pytanie kiedy to bedzie (za 2 lata? za 4 lata?). Wróżenie z fusow.
Popyt na najem o ile nie będzie silnego wzrostu gospodarczego a co za tym idzie napływu ludzi do pracy będzie spadał, jako że demografia jest jaka jest to tylko wzrost popytu na najem może nastąpić ze względu na imigracje ekonomiczną.
Drugi czynnik to oczywiście turystyka , tylko znowu ta tez jest silnie powiązana ze wzrostem gospodarczym bo pierwsze na czym sie oszczędza to na wypoczynku , dla tego zawsze na początku każdego kryzysu bankrutują biura turystyczne ... 10 lat temu orbis w 2019 Neckerman.
To nie jest wróżenie z fusów ... , mamy na rynku bańkę , bańki nie przebijają wskaźniki ekonomiczne a psychologiczne .
Dla obecnego zachowania rynku znacznie przydatniejsze są wskaźniki psychologiczne ... , jak np wskaźnik ufności konsumenckiej
stat.gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5516/1/94/1/koniunktura_konsumencka__xii_2020_r.pdf
Wydaje mi się że on całkiem nieźle teraz koreluje z tym co sie działa w ostatnim kwartale
O bankach pisales juz w 2018, jak kupowalem moje trzecie mieszkanie, ktore dzisiaj jest 30% drozsze, i z ktorego mam co miesiac przychod 1500 zl od 2 lat. Moze piszesz o bankach mydlanych...? Twoje teorie podpierane przydlugimi tasiemcowymi wypowiedziami pekaja tu tak szybko jak te banki...mydlane...Wierza juz w to tylko Ci (albo chca wierzyc)...co ciągle w wynajmowanym..