Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
alight

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: alight » 13 sty 2021, 14:53

platinium pisze:
alight pisze:
pozdro pisze:Mozecie pisac bzdury, ale przy takim rynku pracy jak teraz gdzie sa wzrosty liczby ofert pracy na niespotykana skale, wzrosty wynagrodzen o kilkadziesiat procent. Ogolnie caly rynek pracy kwitnie czy to backendu czy frontend czy python czy .net czy Java. Akcje rosna, bitcoin rosnie, euro rosnie. Jest powszechny optymizm co do przyszlosci. Nie ma uzasadnienia jakakolwiek obnizka cen, bajki o jakims kryzysie gospodarczym. Bezrobocie jest zerowe u mnie w firmie od lipca szukaja pracownika i jeszcze nie znaleźli.
Kilku odeszło do konkurencji. Ludzie musza cos z kasa robic. To poprawiaja swoje warunki mieszkaniowe. Tym bardziej ze potrzebne jest dodatkowe pomieszczenie na home office. Wiecej czasu w domu spędzają wiec i wlasny pokoj z siłowni by sie przydał. Wiekszy taras. Konczy sie popyt na 2 pokojowe 40-50m2 znaczyła sie popyt na powyzej 100m2 mieszkania po 600 tys zl.

Jakoś nie zauważyłem, żeby moje zarobki poszły w tak krótkim okresie o kilkadziesiąt procent(analityk biznesowy). Można się przyczepić, że to kiepsko skoro branża it, no ale według ciebie tylko it ma prawo kupić mieszkanie, kij z innymi ludzmi, bo nie wmowisz mi, że wszyscy inni mają gdzie mieszkać, a nie każdy zarabia kilkanaście tysięcy, nawet nie kilka dobrych tysiecy.
Widocznie dla ciebie istnieje tylko branza it, gdzie każdy jest "milionerem", a nasz kraj to kraina mlekiem i miodem płynąca.

Zmień pracę :) Jako analityk na b2b wyciągniesz w Krk spokojnie 15-20k na rękę. U mnie wzrost przychodu jest na poziomie 30% rocznie od 4 lat pod rząd. Do zrobienia jak się zna rynek.

Nie zależy mi tylko na pieniądzach, ale też na innych warunkach. W skrócie stała praca zdalna, nie muszę się kompletnie przejmować pracą po godzinach, elastyczne godziny i kilka innych udogodnień. Nie to było celem mojej wypowiedzi, a odniesienie sie do ww. wypowiedzi na temat kilkudziesięciu procentowych wzrostów wynagrodzenia. W Krakowie nie mieszkają tylko ludzie z branży it.

ITGeek

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: ITGeek » 13 sty 2021, 15:10

Stopy procentowe bez zmian.

platinium

Postautor: platinium » 13 sty 2021, 15:12

alight pisze:
platinium pisze:
alight pisze:Jakoś nie zauważyłem, żeby moje zarobki poszły w tak krótkim okresie o kilkadziesiąt procent(analityk biznesowy). Można się przyczepić, że to kiepsko skoro branża it, no ale według ciebie tylko it ma prawo kupić mieszkanie, kij z innymi ludzmi, bo nie wmowisz mi, że wszyscy inni mają gdzie mieszkać, a nie każdy zarabia kilkanaście tysięcy, nawet nie kilka dobrych tysiecy.
Widocznie dla ciebie istnieje tylko branza it, gdzie każdy jest "milionerem", a nasz kraj to kraina mlekiem i miodem płynąca.

Zmień pracę :) Jako analityk na b2b wyciągniesz w Krk spokojnie 15-20k na rękę. U mnie wzrost przychodu jest na poziomie 30% rocznie od 4 lat pod rząd. Do zrobienia jak się zna rynek.

Nie zależy mi tylko na pieniądzach, ale też na innych warunkach. W skrócie stała praca zdalna, nie muszę się kompletnie przejmować pracą po godzinach, elastyczne godziny i kilka innych udogodnień. Nie to było celem mojej wypowiedzi, a odniesienie sie do ww. wypowiedzi na temat kilkudziesięciu procentowych wzrostów wynagrodzenia. W Krakowie nie mieszkają tylko ludzie z branży it.

Luz, tak tylko napisałem. Wiadomo, każdy ma inne priorytety.

Zmieniając temat, głupki z allegro nie przeczytały chyba tego wątku bo właśnie dokonali największej transakcji na poznańskim rynku najmu - przenosząc się w przyszłym kwartale do nowego, większego biura (projektinwestor.pl/aktualnosc/poznan-allegro-wchodzi-do-biurowca-nowy-rynek) :D

kra-kus

Postautor: kra-kus » 13 sty 2021, 19:46

Odnosnie liczby mieszkancow w KRK - te statystyki sa przeciez calkiem niepoprawne. Nie udalo mi sie co prawda znalezc zadnych lepszych, ale to tylko swiadczy o patologii naszego panstwa, ktore nie potrafi zebrac podstawowych danych i liczy tylko osoby zameldowane.
Pracuje w duzej firmie, mam zespol i dostep do informacji teleadresowych moich pracowników. 90% z nich ma adres zamieszkania poza Krakowem, mimo, ze mniej wiecej 30-40% z nich ma juz wlasne mieszkania w Krakowie. Po prostu nie chcialo im sie przemeldowywac. Znam cala mase ludzi spoza Krakowa, mieszkajacych w Krakowie po studiach, bez meldunku.
I tak sie dzieje z wiekszoscia studentów:
- kilkanascie (dwadziescia kilka?) tysiecy nowych studentów co roku w KRK (ciezko powiedziec ile, bo nie wiemy jaki % studentow jest naplywowy, a jaki z KRK, ale obstawialbym ze jakies 80-90% jest naplywowych)
- przewazajaca wiekszosc po studiach chce zostac w KRK i zostaje, bo jest dla nich praca
- podzielmy /2 (bo tworza sie pary) i mamy ilosc nowych mieszkan, ktora jest potrzebna
- ilosc studentow maleje, ale nieznacznie - uczelnie zrobia wszystko, zeby sie utrzymac, wiec beda obnizac kryteria, zeby tylko zapelnic roczniki
Wiec Krakow, jako miasto akademickie bedzie sie rozwijal jeszcze dlugo. Straca np takie Kielce, bo skoro mozna sie bedzie dostac na studia w KRK to lepiej przyjechac tu niz studiowac tam.

platinium

Postautor: platinium » 13 sty 2021, 19:50

kra-kus pisze:Odnosnie liczby mieszkancow w KRK - te statystyki sa przeciez calkiem niepoprawne. Nie udalo mi sie co prawda znalezc zadnych lepszych, ale to tylko swiadczy o patologii naszego panstwa, ktore nie potrafi zebrac podstawowych danych i liczy tylko osoby zameldowane.
Pracuje w duzej firmie, mam zespol i dostep do informacji teleadresowych moich pracowników. 90% z nich ma adres zamieszkania poza Krakowem, mimo, ze mniej wiecej 30-40% z nich ma juz wlasne mieszkania w Krakowie. Po prostu nie chcialo im sie przemeldowywac. Znam cala mase ludzi spoza Krakowa, mieszkajacych w Krakowie po studiach, bez meldunku.
I tak sie dzieje z wiekszoscia studentów:
- kilkanascie (dwadziescia kilka?) tysiecy nowych studentów co roku w KRK (ciezko powiedziec ile, bo nie wiemy jaki % studentow jest naplywowy, a jaki z KRK, ale obstawialbym ze jakies 80-90% jest naplywowych)
- przewazajaca wiekszosc po studiach chce zostac w KRK i zostaje, bo jest dla nich praca
- podzielmy /2 (bo tworza sie pary) i mamy ilosc nowych mieszkan, ktora jest potrzebna
- ilosc studentow maleje, ale nieznacznie - uczelnie zrobia wszystko, zeby sie utrzymac, wiec beda obnizac kryteria, zeby tylko zapelnic roczniki
Wiec Krakow, jako miasto akademickie bedzie sie rozwijal jeszcze dlugo. Straca np takie Kielce, bo skoro mozna sie bedzie dostac na studia w KRK to lepiej przyjechac tu niz studiowac tam.

Nom, tak jest. Sam jestem zameldowany w innym województwie, nawet podatków w Krk nie płacę. Ale chyba większość miast ma takie upośledzone statystyki na podstawie meldunków, nie tylko Kraków

pozdro

Postautor: pozdro » 13 sty 2021, 20:26

Ni tak jest tylko tego chyba nie ma az tak duzo lacznie 100k studentow daje 20k rocznie, daje 10k par rocznie daje +10 tys mieszkan tyle ze z 5-10 tys moze sie rocznie wyprowadzać tez do Niepolomic , Zabierzowa, Zielonek, Myslenic i Wieliczki.

pozdro

Postautor: pozdro » 13 sty 2021, 20:31

Wszyscy chca mieszkac w Krakowie, Wroclawiu lub Gdańsku. Ale nie kazdego stac. Tylko jak bedzie mial do wyboru mieszkanie po 6.5 tys w Krakowie i po 6 tys w Rzeszowie to wybierze Krakow. Dlatego mieszkania w Krakowie sa po 8.5 tys bo w Katowicach i Rzeszowie sa po 6.5 tys. A ponizej 6 tys juz sie praktycznie nie oplaca mieszkan budowac w Polsce.

miastonoca

Postautor: miastonoca » 13 sty 2021, 23:55

Prawda jest taka ze jak juz pekla granica psychologiczna 10tys za mkw to ceny poszybowaly w kosmos i wiekszosc ludzi niestac na normalne mieszkanie do tego zauwazcie ze ludzie kupuja "WSZYSTKO". Mieszkania w piwnicy czy, widokiem na blok sasiada 10 metrow dalej. Ciekawy jestem czy jak stopy procentowe podskocza a podskocza bo sa najnizsze w historii to czy bedzie kolejny raz placze ze "banksterzy" oszukali :shock:
Nie mam statystyka, ale mysle ze ktos sie moze wypowiedziec czy mieszkania sa najdrozsze od wielu lat w stosunku do zarobkow

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 14 sty 2021, 0:13

miastonoca pisze:Prawda jest taka ze jak juz pekla granica psychologiczna 10tys za mkw to ceny poszybowaly w kosmos i wiekszosc ludzi niestac na normalne mieszkanie do tego zauwazcie ze ludzie kupuja "WSZYSTKO". Mieszkania w piwnicy czy, widokiem na blok sasiada 10 metrow dalej. Ciekawy jestem czy jak stopy procentowe podskocza a podskocza bo sa najnizsze w historii to czy bedzie kolejny raz placze ze "banksterzy" oszukali :shock:
Nie mam statystyka, ale mysle ze ktos sie moze wypowiedziec czy mieszkania sa najdrozsze od wielu lat w stosunku do zarobkow

Mysle, ze nie trzeba statystyka...Warto przypomniec , ze rozmawiamy o Krakowie, miejscu rozpoznawalnym w calej Europie, wbrew trollerskim komentarzom na tym forum...a mowie to z perspektywy emigranta od 20 lat.
Moje zarobki w 2000 roku: 600 zl netto miesiecznie, cena za m2 w Krakowie, wtedy srednio 4000 zl/m2.
Dzisiaj 6000 zl/mies. Cena srednia za mieszkanie to 9000/m2.
Drogo? Hmmm, wg idiotow w tym watku podobno mieszkanie w grodzie Kraka kupuja tylko pracownicy IT zarabijacy miesiecznie 15000 zl netto.
W miejscu gdzie zyje poza Polska (w EU) mieszkania kosztuja srednio 20000 zl /m2 w miejscowosci 120tys mieszkancow...
Chyba nie wymaga komentarzy...Wg mojej opinii trole czekajacy na masywne promocje pozostana w wynajmowanym...
W 2018 pisalem ...wrocmy do tematu za 2 lata....teraz ponawiam ,,,,wrocmy do tematu za 2 lata...
Tyle, ze tamtejsze trolle zmienily konta...i nadal bzdurza. Ich prawo...w wynajmowanym...
Jedynie krakus1891 zyje konsekwentnie w wyimaginowanym swiecie kolorowych wykresow, ktore nie maja nic wspolnego z dzisiejsza rzeczywistoscia... Rozumiem. Mechanizm samoobronny. Kazdy ma do tego prawo...Full respect. Tyle ze prognozy chybione ksiazkowo....
Ostatnio zmieniony 14 sty 2021, 0:20 przez Krakus44, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 14 sty 2021, 0:20

miastonoca pisze:Prawda jest taka ze jak juz pekla granica psychologiczna 10tys za mkw to ceny poszybowaly w kosmos i wiekszosc ludzi niestac na normalne mieszkanie do tego zauwazcie ze ludzie kupuja "WSZYSTKO". Mieszkania w piwnicy czy, widokiem na blok sasiada 10 metrow dalej. Ciekawy jestem czy jak stopy procentowe podskocza a podskocza bo sa najnizsze w historii to czy bedzie kolejny raz placze ze "banksterzy" oszukali :shock:

Dostępność cenowa mieszkań była w II kwartale 2020 roku najgorsza od 8 lat.

Krakowiacy, którzy zarabiają średnią pensję, muszą zarabiać na mieszkanie podobnie jak mieszkaniec Barcelony, który pobiera hiszpańskie średnie wynagrodzenie. Wrocław wypada znacznie lepiej, na poziomie innych stolic regionu – Rygi, Tallinna, ale także znacznie bogatszego Berlina. Najlepiej jest w trzech wybranych miastach, które w swoich krajach są drugim (Marsylia), trzecim (Malmö) i czwartym (Sewilla) największym miastem. Według danych zebranych przez portal Statista, w Sewilli nie tylko trzeba krócej odkładać na mieszkanie, ale jest ono też zwyczajnie tańsze nominalnie. W Marsylii – niewiele droższe niż w Warszawie.

oko.press/108-srednich-pensji-za-niewielki-wlasny-kat-kupno-mieszkania-najtrudniejsze-od-8-lat
Załączniki
pensje a mieszkania.jpg
pensje a mieszkania.jpg (62.96 KiB) Przejrzano 4161 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”