Zmiany lokatorskie / przeróbki aranżacji w budowanym mieszkaniu a MdM - Piasta Park
Re: Zmiany lokatorskie / przeróbki aranżacji w budowanym mieszkaniu a MdM - Piasta Park
My również zmienialiśmy układ w mieszkaniu, przesuneliśmy ścianę i podzieliliśmy salon z kuchnią na salon z kuchnią plus mały pokoik dodatkowo dodaliśmy grzejnik nie mieliśmy problemów u dewelopera w zwiazku ze zmianami jeżeli coś było nie tak to kazali poprawić na zmianę możliwą do realizacji, dostaliśmy dość sprawnie wycenę i opinie o możliwości wprowadzenia zmian, mam nadzieje że wszystko poszło im sprawnie bo 3 piętro już gotowe pod tym względem ponoć. Pozdrawiam 

Re: Zmiany lokatorskie / przeróbki aranżacji w budowanym mieszkaniu a MdM - Piasta Park
Hmm... To ja juz nie wiem w takim razie, dlaczego z naszym jest taki problem. Zaczynam podejrzewac wine nieogarnietego posrednika jednak. Do kogo wysylaliscie zmiany?
Przyznam, że my również planowaliśmy zlecić do wyburzenia ściankę dzielącą kuchnie z salonem, ale uznaliśmy że mamy jeszcze masę czasu na to ...
choć jak tak was czytam to może okazać się, że wcale nie tak wiele
choć jak tak was czytam to może okazać się, że wcale nie tak wiele

Jeśli chodzi o mieszkania w środkowej kondygnacji. To właśnie ta ściana oddzielajaca kuchnie od pokoju jest idealna.
Hej, nie chciałem zakładać nowego tematu, więc podepnę się tutaj:
Będzie to moje pierwsze 'nowe' mieszkanie w stanie deweloperskim (wcześniej tylko wynajmowałem), stąd moje pytanie o instalację elektryczną:
Orientuje się ktoś, jak wygląda sprawa z wyjściami na SAT/Internet? Na schemacie nie mam zaznaczonych wyjść na te gniazdka (na kabel koncentryczny np. do modemu UPC) i zastanawiam się jak z prowadzeniem kabli - czy one już są w ścianach i przy danym wyjściu (gniazdku) samemu wybieram jaki rodzaj gniazdka chcę zamontować (taki na 230V czy na wyjścia SAT/Internet)?
Ciężko znaleźć informacje w internecie, ale jeśli ktoś miał już doświadczenia w tym zakresie, to chętnie się dowiem.
Pozdrawiam,
Grzegorz.
Będzie to moje pierwsze 'nowe' mieszkanie w stanie deweloperskim (wcześniej tylko wynajmowałem), stąd moje pytanie o instalację elektryczną:
Orientuje się ktoś, jak wygląda sprawa z wyjściami na SAT/Internet? Na schemacie nie mam zaznaczonych wyjść na te gniazdka (na kabel koncentryczny np. do modemu UPC) i zastanawiam się jak z prowadzeniem kabli - czy one już są w ścianach i przy danym wyjściu (gniazdku) samemu wybieram jaki rodzaj gniazdka chcę zamontować (taki na 230V czy na wyjścia SAT/Internet)?
Ciężko znaleźć informacje w internecie, ale jeśli ktoś miał już doświadczenia w tym zakresie, to chętnie się dowiem.

Pozdrawiam,
Grzegorz.
Hej Alicja,
Dzięki za informacje - też o tym czytałem i wiem, że teletechnika będzie doprowadzona do puszki (TSM), ale nie wiem jak z typowo wyjściami w pokojach (gniazdka do którego wpinamy dekoder/TV/modem). Jak już pisałem, na schemacie nie ma po tym śladu, tylko same gniazda 230V - stąd moje pytanie jak to zwykle deweloperzy rozwiązują w swoich inwestycjach.
Jeżeli ktoś ma jeszcze wiedzę na ten temat, to proszę o podzielenie się.
Pozdrawiam,
Grzegorz.
Dzięki za informacje - też o tym czytałem i wiem, że teletechnika będzie doprowadzona do puszki (TSM), ale nie wiem jak z typowo wyjściami w pokojach (gniazdka do którego wpinamy dekoder/TV/modem). Jak już pisałem, na schemacie nie ma po tym śladu, tylko same gniazda 230V - stąd moje pytanie jak to zwykle deweloperzy rozwiązują w swoich inwestycjach.
Jeżeli ktoś ma jeszcze wiedzę na ten temat, to proszę o podzielenie się.

Pozdrawiam,
Grzegorz.
Powinieneś mieć osobny schemat z instalacją niskoprądową. U nas jest tam zaznaczone gdzie jest wyjście całej teletechniki (salon). Dodatkowo zrobiliśmy sobie w zmianach wyprowadzenie UTP do pokoju
Poproś developera o plan "KRAPIAAPT_PW_TT_rzut_8-E2.2-05.pdf" tam jest wszystko rozrysowane .
Witam,
Mam pytanie, czy jak już odbiorę mieszkanie i będę chciał podstawić sobie jakaś dodatkową ścianę lub nawet wydzielić pokój w dużym salonie. To czy mogę taka zmianę zrobić samodzielnie ? Czy powinienem to gdzieś zgłaszać ?
Mam pytanie, czy jak już odbiorę mieszkanie i będę chciał podstawić sobie jakaś dodatkową ścianę lub nawet wydzielić pokój w dużym salonie. To czy mogę taka zmianę zrobić samodzielnie ? Czy powinienem to gdzieś zgłaszać ?
-
alldaro pisze:Witam,
Możesz burzyć i stawiać ścianki działowe jak Ci się podoba. Bez pytania. Inną sprawą jest, że przebudowy często wiążą się ze zmianami instalacji (zarówno elektrycznej, jak również hydraulicznej). W tym przyapadku deweloper głosi, że "nie wolno Panu ingerować w instalacje, ponieważ straci Pan gwarancję na ten jej odcinek". Tak usłszałem przy zakupie. Osobiście zaryzykuję i poprzerabiam wszystko tak, jak mi pasuje.
Wróć do „Piasta Park Kraków od Wawel Service - forum mieszkańców osiedla”