Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 17 sty 2021, 21:34

anubis pisze:
platinium pisze:Ale ten raport to średnia dla dużych miast. Nie dla Krakowa. Raporty NBP czy GUS prowadzą dane dla poszczególnych miast.
Biorąc największe miasta to w Wawie ceny na wtórnym spadły w 3 kwartale o 3%, a we Wrocławiu o 2,5%. W Krakowie według wszystkich raportów nt. poszczególnych miast w II/III kwartale ceny transakcyjne rosły. To że średnia dla 6 miast jest taka, nie oznacza że w każdym mieście ceny zachowują się tak samo.

Nawet z raportu Cenatorium wynika, że w III kwartale lekko wzrosły w porównaniu do I kwartału... a z końcem roku znowu zaczęły spadać. W całym okresie pandemii były niższe niż przed nią. Finalnie na listopad były ok. 5% niższe w porównaniu ze szczytem, dane za grudzień dopiero przed nami.

Obserwuję ceny za pośrednictwem tej platformy w mojej okolicy i średnia wychodzi niższa. W Krakowie jest obecnie dokładnie tak jak mówiła p. Anna Karaś w wywiadzie dla Pulsu Biznesu - transakcji jest mniej, sprzedają się głównie tańsze mieszkania, średnia wyraźnie tąpnęła. A jak ktoś nie wierzy, niech sobie kupi licencję za te dwie stówki i poobserwuje lub zamówi szacunki i rzeczoznawcy. Tak naprawdę jakby obserwować tylko centrum to spadki są już ok. 10%, ale pewnie ceny są nieco wyższe na obrzeżach miasta, bo ludzie teraz wolą domy / duże mieszkania z ogródkiem i normalnym garażem (co widać po wynikach sprzedaży Interbudu na Klinach vs. ich inwestycje w centrum, które leżą).

Aa oki, no tak. Aż sobie później sprawdzę panią Annę, bo nazwisko pojawia się tu na każdej stronie. Musi być ogarniaczem skoro wie więcej niż wszystkie tfuu raporty jakiś pseudo instytucji typu npb czy gus.

Jedyne co mi się nie skleja to fakt że wzięto kredyty na rekordową kwotę (są już najnowsze dane), że większosc spółek deweloperskich ma rekordowy przychody, że znajomi kupujący mieszkania na pierwotnym jedyne co dostają to znizkę na parking Ale co ja tam wiem, nie znam pani Anny, a oficjalne dane wiadomo - są wymyślone.
Generalnie to w ogóle nie ma co kupować bo za tydzień wprowadzają katastrę, a Kraków to syf. Pozdro i dobrej nocy :)

ITGeek

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: ITGeek » 17 sty 2021, 21:43

Bettyw1 pisze:
pozdro pisze:Wklejałem ostatnio parę przykładów mieszkań, i ciągle są po około 7000zł/m2
Czyżyny, Górka Narodowa, Kurdwanów, Bieżanów/Prokocim, Nowa Huta, Mistrzejowice. Pełno tego w sumie.
Wiadomo, z reguły nie kawalerki, ale normalne mieszkania 60-80m2

Powiedz mi, gdzie na Czyżynach są mieszkania 60-80m2 za ok. 7000, z wyjątkiem Centralna Park od develii, gdzie termin oddania to 2023r :?:

Takich mieszkan nie ma, to sa bzudry tak jak dzisiejsza srednia w PL 10k netto :)

obcokrajowiec

Postautor: obcokrajowiec » 17 sty 2021, 21:59

mariar pisze:
obcokrajowiec pisze:
mariar pisze:Jesteś niepoważny? Były tu przytaczane wiele razy, są dostępne na oficjalnych i rządowych stronach. Bez przesady :)

to skoro masz te swoje "twarde dane" (nikt ich w sumie niewidzial) to czemu niekupujesz?

Kupuje... przeczytaj moje poprzednie posty :)
Dane, których nikt nie widział? Chyba żartujesz :) Były tu dodawane wielokrotnie po każdej publikacji. Weź sobie otwórz wymienione przeze mnie raporty i sam sprawdź. Nie wiem czego ode mnie oczekujesz

No wlasnie przelecialem przez wszystkie twoje posty (masz ich nieduzo) i niedales zadnego linka do swoich "danych" search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&author_id=11810

Wiec jezeli twoje dane bazuja na wzrostach ceny to rownie dobrze mozesz mi zaraz powiedziec ze bitcoin trzeba kupowac bo cena idzie do gory tez a jak juz kupujesz te mieszkania to dokup wiecej i wgl kup wszystkie bo przecierz cena pojdzie do gory (nieporada investycyjna) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jesli ktos w swoich postach niepodaje zrodel zkad wzial swoja data to jest to opinia wyssana z palca

(Wszelkie dane, materiały, informacje, obliczenia, analizy, artykuły, opracowania w tym post nie mogą być traktowane jako porada inwestycyjna lub wiążąca ocena rynku albo instrumentu inwestycyjnego. jesli chcesz porady inwestycyjnej zkontaktuj sie z doradca inwestycyjnym)

miastonoca

Postautor: miastonoca » 17 sty 2021, 22:09

Zapewne "Bettyw1 cz pozdro" ma na mysli bloki z lat 60tych - 80tych. Ale jesli mowimy o nowszych budynkach to cena zaczyna sie od 8500 w gore za najslabsze, a rozsadne mieszkanie w tych okolicach 9500+...

Pomimo sporow jakie tu widze to moge przyznac jedno wiele mieszkan jest zwyczajnie przewartosciowanych. Wislane Tarasy 15+ czy Zablocie w podobnej cenie z widokiem na blok sasiada przez szerokosc drogi mniejsza niz w centrum miasta...

mariar

Postautor: mariar » 17 sty 2021, 22:38

obcokrajowiec pisze:
mariar pisze:
obcokrajowiec pisze:to skoro masz te swoje "twarde dane" (nikt ich w sumie niewidzial) to czemu niekupujesz?

Kupuje... przeczytaj moje poprzednie posty :)
Dane, których nikt nie widział? Chyba żartujesz :) Były tu dodawane wielokrotnie po każdej publikacji. Weź sobie otwórz wymienione przeze mnie raporty i sam sprawdź. Nie wiem czego ode mnie oczekujesz

No wlasnie przelecialem przez wszystkie twoje posty (masz ich nieduzo) i niedales zadnego linka do swoich "danych" search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&author_id=11810

Wiec jezeli twoje dane bazuja na wzrostach ceny to rownie dobrze mozesz mi zaraz powiedziec ze bitcoin trzeba kupowac bo cena idzie do gory tez a jak juz kupujesz te mieszkania to dokup wiecej i wgl kup wszystkie bo przecierz cena pojdzie do gory (nieporada investycyjna) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jesli ktos w swoich postach niepodaje zrodel zkad wzial swoja data to jest to opinia wyssana z palca

(Wszelkie dane, materiały, informacje, obliczenia, analizy, artykuły, opracowania w tym post nie mogą być traktowane jako porada inwestycyjna lub wiążąca ocena rynku albo instrumentu inwestycyjnego. jesli chcesz porady inwestycyjnej zkontaktuj sie z doradca inwestycyjnym)

Trollujesz mnie? Bo ciężko uwierzyć że piszesz na serio.
Pytasz czemu nie kupuję mieszkania. Odpowiadam: "Kupuje... przeczytaj moje poprzednie posty :)". Odpowiedź dotyczyła tego że kupuje mieszkanie, pisalem o tym z 2tyg temu oraz wcześniej. Rozumiesz już?

Co do danych to sorry, ale jeśli nie potrafisz znaleźć raportu NBP czy BIK-u, to masz problem. Polecam google. Btw, dałem linka, chociażby 14 sty 2021, 8:53 do raportu BIK. Czytać już potrafisz, teraz czas na czytanie ze zrozumieniem.
Aa.. i jeszcze jedno - pisać po polsku.

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 17 sty 2021, 22:52

mariar pisze:
obcokrajowiec pisze:
mariar pisze:Kupuje... przeczytaj moje poprzednie posty :)

Trollujesz mnie? Bo ciężko uwierzyć że piszesz na serio.
Pytasz czemu nie kupuję mieszkania. Odpowiadam: "Kupuje... przeczytaj moje poprzednie posty :)". Odpowiedź dotyczyła tego że kupuje mieszkanie, pisalem o tym z 2tyg temu oraz wcześniej. Rozumiesz już?

Co do danych to sorry, ale jeśli nie potrafisz znaleźć raportu NBP czy BIK-u, to masz problem. Polecam google. Btw, dałem linka, chociażby 14 sty 2021, 8:53 do raportu BIK. Czytać już potrafisz, teraz czas na czytanie ze zrozumieniem.

Tak, panie obcokrajowiec.
Mariar kupiła mieszkanie za 1,5 mln nie wiem, czy zapłaciła z góry 40%, czy 60%.

Ale możesz sprawdzić w jej poście:
viewtopic.php? f = 14 & t = 11696

Dlatego według pana Pozdro musi pracować w IT. bo nikt inny nie może sobie pozwolić na jakąkolwiek nieruchomość tutaj w Krakowie, jeśli nie pracuje dla IT, a większość ludzi w Krakowie pracuje dla IT (również oświadczenie pana Pozdro)

EDIT
Ostatnio zmieniony 17 sty 2021, 23:02 przez Oleg_, łącznie zmieniany 1 raz.

Mar G

Postautor: Mar G » 17 sty 2021, 22:58

takie tam dywagacje

pb.pl/odlozone-oszczednosci-moga-byc-jak-popytowa-bomba-1105783

WiktorR

Postautor: WiktorR » 17 sty 2021, 23:06

anubis pisze:
WiktorR pisze:Anubis tez uważam, że mieszkania spadną przynajmniej wartościach realnych w nominalnych niekoniecznie.
Niestety twój osąd przez to, że sam chcesz kupić mieszkanie nie jest obiektywny.

PS. To jest post z 20.10.2020. Twierdziłeś, że w optymistycznym wariancie szczepionka będzie pod koniec przyszłego roku.
Ja dziś przyjąłem druga ostatnia dawkę tejże szczepionki ;)

Całe szczęście, że nie miałem racji co do szczepionki, bo ileż można trwać w tych lockdownach.

Co do cen to one już spadły. Przecież indeks urban.one wskazuje to wyraźnie. Jak już bardzo nie ufamy Cenatorium to każdy sobie może złożyć wniosek do Rejestru Cen i Wartości Nieruchomości i sam sprawdzić, ale to zasadniczo to samo, bo Centarium bierze dane z baz gminy.

Ofertowe też spadną. Jeżeli będzie tak jak przepowiada p. Anna Karaś z Cenatorium, w sensie, że kończą się pieniądze "inwestycyjne" (te, które wypłynęły z banków w wyniku obniżenia stóp) to zostaną konsumenci. Co z tego, że ktoś nawet będzie chętny na zakupy za 150% względem szacunków rzeczoznawcy jak odbije się od banku i nie dostanie kredytu. Tj. dostanie, ale tylko na rzeczywistą wartość nieruchomości.

Tylko trzeba pamiętać o jednej małej rzeczy, inflacji która po kryzysie będzie ogromna. Ponieważ ilość wykreowanych pieniędzy jest zastraszająca. Obecnie możemy mówić, że się nawet nie zaczęła ponieważ ludzie i instytucje nie wydają pieniędzy zabawa się zacznie jak wszyscy poczują się pewniej.

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 17 sty 2021, 23:14

Mar G pisze:takie tam dywagacje

pb.pl/odlozone-oszczednosci-moga-byc-jak-popytowa-bomba-1105783

ten link jest super optymistyczny.
Po części jest to prawda, ponieważ ludzie nawet nie wyjeżdżali na wakacje ani nie wydawali na produkty z powodu domowego biura.

Większość ludzi wyda większość swoich oszczędności na duże podróże.
Mam nadzieję, że niektórzy wydadzą swoje pieniądze w Polsce, bo to pomoże gospodarce. ale jeśli tego nie zrobią, pomoże to innym krajom.

Wiele osób ma mniej pieniędzy, jeśli pracują we wszystkich sektorach, których to dotyczy, takich jak żywność, podróże, turystyka, moda, uroda, muzyka, taniec, rozrywka itp.

Amyway, to bardzo optymistyczny pogląd i trzeba będzie, aby wszystko wróciło do normy, aby tak się stało, co najmniej latem.
Nie sądzę, żeby to wszystko dotyczyło nieruchomości, ludzie mają więcej oszczędności? tak, ale większość to małe oszczędności z powodu braku wakacji itp.

obcokrajowiec

Postautor: obcokrajowiec » 17 sty 2021, 23:31

mariar pisze:

Potrafie znalezc i znalazlem juz dawno... wiec jak to nazywasz "konkretna data" to mnie teraz rozbawiles/as jak ty na tym bazujesz swoje inwestycje... NBP im powie w lewo ida w lewo .... naucz sie jak central bank dziala i jaka role pelni. Basic economics....

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”