Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)
-
Re: Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)
To chyba nie dopytałeś w szczegółach. Po odebraniu lokali Atal traci większość i zawiązuje się wspólnota. Deweloper udziela zgód tylko na etapie budowy. To prosty mechanizm działający wszędzie. Czyli później musisz spełnić powyższe + uzyskać zgodę wspólnoty. Nie zgodzi się sąsiad na twoja klimę i nic nie poradzisz, o ile nie dogadasz się z większością, a z tym bywa różnie.
kunegunda szybka pisze:To chyba nie dopytałeś w szczegółach. Po odebraniu lokali Atal traci większość i zawiązuje się wspólnota. Deweloper udziela zgód tylko na etapie budowy. To prosty mechanizm działający wszędzie. Nie zgodzi się sąsiad na twoja klimę i nic nie poradzisz, o ile nie dogadasz się z większością, a z tym bywa różnie.
Obawiam się że na obecnym etapie budowy Atal w budynku 5.3 już nie instaluje klimatyzacji, przynajmniej ja tak zrozumiałem z maili które wymieniałem. Wiem że są duże problemy z instalacja na elewacji ale jeszcze nie słyszałem żeby wspólnota się nie zgodziła na wnękę balkonową. Szczególnie że przypadku dużych wspólnot (powyżej 7 lokali) glos jednego sąsiada nie ma znaczenia. Decyzje podejmuje zarząd
serg_pol pisze:kunegunda szybka pisze:To chyba nie dopytałeś w szczegółach. Po odebraniu lokali Atal traci większość i zawiązuje się wspólnota. Deweloper udziela zgód tylko na etapie budowy. To prosty mechanizm działający wszędzie. Nie zgodzi się sąsiad na twoja klimę i nic nie poradzisz, o ile nie dogadasz się z większością, a z tym bywa różnie.
Obawiam się że na obecnym etapie budowy Atal w budynku 5.3 już nie instaluje klimatyzacji, przynajmniej ja tak zrozumiałem z maili które wymieniałem. Wiem że są duże problemy z instalacja na elewacji ale jeszcze nie słyszałem żeby wspólnota się nie zgodziła na wnękę balkonową. Szczególnie że przypadku dużych wspólnot (powyżej 7 lokali) glos jednego sąsiada nie ma znaczenia. Decyzje podejmuje zarząd
Mam u siebie sytuacje z montowanie klim i na elewacji nie ma szans nic powiesić. Ktoś powiesił i się stawiał, to ściągał w podskokach, jak założyli mu sprawę. Ale co ciekawe, stające klimy też są blokowane przez większość mieszkańców, bo rzekomo szpecą budynek i hałasują. Prawdziwym zaś powodem, jak zawsze jest sąsiedzka zawiść, bo ludzie nie wyobrażają sobie, jak inni mogą zażywać przyjemnego chłodku, a my tu spoceni przy otwartych oknach i jeszcze do tego coś nam buczy

Ostatnio zmieniony 24 sty 2021, 20:11 przez Adam01, łącznie zmieniany 1 raz.
serg_pol pisze:kunegunda szybka pisze:To chyba nie dopytałeś w szczegółach. Po odebraniu lokali Atal traci większość i zawiązuje się wspólnota. Deweloper udziela zgód tylko na etapie budowy. To prosty mechanizm działający wszędzie. Nie zgodzi się sąsiad na twoja klimę i nic nie poradzisz, o ile nie dogadasz się z większością, a z tym bywa różnie.
Nieprawda - montaż klimatyzacji zgodnie z orzecznictwem sądowym przekracza zakres zwykłego zarządu co oznacza, że każdorazowy przypadek montażu klimatyzacji po ustanowieniu Wspólnoty wymaga podjęcia uchwały Wspólnoty co wynaga z kolei min 50,01 proc. udziałów współwłaścicieli na TAK.
W praktyce trudne do uzyskania, zwłaszcza w większych budynkach.
Mar G pisze:serg_pol pisze:kunegunda szybka pisze:To chyba nie dopytałeś w szczegółach. Po odebraniu lokali Atal traci większość i zawiązuje się wspólnota. Deweloper udziela zgód tylko na etapie budowy. To prosty mechanizm działający wszędzie. Nie zgodzi się sąsiad na twoja klimę i nic nie poradzisz, o ile nie dogadasz się z większością, a z tym bywa różnie.
Nieprawda - montaż klimatyzacji zgodnie z orzecznictwem sądowym przekracza zakres zwykłego zarządu co oznacza, że każdorazowy przypadek montażu klimatyzacji po ustanowieniu Wspólnoty wymaga podjęcia uchwały Wspólnoty co wynaga z kolei min 50,01 proc. udziałów współwłaścicieli na TAK.
W praktyce trudne do uzyskania, zwłaszcza w większych budynkach.
U nas jedną z pierwszych uchwał wspólnoty była tzw. Uchwała Krajobrazowa - jakie kinkiety i markizy zewnętrzne możemy instalować, jakie kolory do przysłaniania balkonów (balkony szklane, mogą być przysłonięte tylko mleczną okleiną), itp. Mamy bodaj zapis, że wszystkie elementy zewnętrzne typu tarasy, skrzynki ogrodowe, płotki etc powinny być utrzymane w kolorystyce nawiązujacej do kolorystyki osiedla. Polecam, rozwiązuje wiele problemów

In a manica the reaper comes around.
W etapie 2 zrobili większe i znacznie lepsze 3 pokojowe, w dodatku z osobnym wc. Co ciekawe ktoś ma maskownice od klimy prowadzoną po elewacji, wiec widać w e1 jeszcze było można.
Rak pisze:krakow.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie-w-bloku-mieszkalnym,wysoki-standard/22408182.html - można zobaczyć jak wyglafaja od środka 3 pokojowe.
Te z segmentu najtańszych na osiedlu - ekspozycja północno- wschodnia na niskim piętrze od strony AK. W 2 etapie po 8 tys + były.
Mar G pisze:stara sprawa. wszystko napisane :
Jeszcze sprawa nie załatwiona do końca, czekają na końcowe rozstrzygnięcie, ale dział prawny atala jest na tyle pewny swego w odróżnieniu od Zabłocia, że podpisują umowy deweloperskie i budują blok, stąd harmonogram na etap III jest 20/80% bo bank nie da kredytu w obecnej chwili.
fakir151 pisze:Mar G pisze:stara sprawa. wszystko napisane :
Jeszcze sprawa nie załatwiona do końca, czekają na końcowe rozstrzygnięcie, ale dział prawny atala jest na tyle pewny swego w odróżnieniu od Zabłocia, że podpisują umowy deweloperskie i budują blok, stąd harmonogram na etap III jest 20/80% bo bank nie da kredytu w obecnej chwili.
na Zabłociu też budują, a w zasadzie (nomen omen) zbudowali :]
w IV etapie pierwsza rezerwacja z puli po ... 13 T/m2.
jak będzie Umowa na ten pułap cen to się sam uszczypnę
jak będzie Umowa na ten pułap cen to się sam uszczypnę
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”