Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: anubis » 25 lut 2021, 15:54

Normalnie jakbym czytał samego siebie. Miłej lektury:

mycompanypolska.pl/artykul/ceny-mieszkan-co-tak-naprawde-dzieje-sie-na-rynku-mieszkaniowym/6212
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Giovanna

Postautor: Giovanna » 25 lut 2021, 16:10

Chyba zartujesz. Przeciez wg wszystkich twoich wykresow ceny jedynie spadaja, nigdy nie rosna... :lol:
Po drugie mialo juz byc teraz wg Ciebie conajmniej -30%...to ja sie pytam co sie tu zgadza...?
A tak wogole to doczytales do konca..? :mrgreen: :mrgreen:
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 25 lut 2021, 17:56

Nadal wierzę w większą głupią teorię.
Ponieważ nadal widzę wszystkie oferty nie sprzedające się przez 1 rok.
A jednak nie obniżają cen.
To jest szalone.
Wciąż mogę czekać.
Mogę zmienić czynsz, wyjechać do większego, lepszego i tańszego lokalu, bo czynsz jest teraz dużo tańszy. A jednak uważają, że wartość mieszkania powinna pozostać taka sama?

Ale. Z tą trzecią falą COVID-19 tutaj, kto jeszcze może czekać tak długo bez ich prowizji?

mariar

Postautor: mariar » 25 lut 2021, 20:02

Oleg_ pisze:Nadal wierzę w większą głupią teorię.
To jest szalone.
Wciąż mogę czekać.
Mogę zmienić czynsz, wyjechać do większego, lepszego i tańszego lokalu, bo czynsz jest teraz dużo tańszy. A jednak uważają, że wartość mieszkania powinna pozostać taka sama?

Ale. Z tą trzecią falą COVID-19 tutaj, kto jeszcze może czekać tak długo bez ich prowizji?

No szalone, ktoś nie chce sprzedać mieszkania bo mu niezależy. Po co ma schodzić z ceny jak nie ma parcia? Wrzuci tą kasę na lokatę 0,1%? Szaleństwo normalnie :D

Giovanna pisze:Chyba zartujesz. Przeciez wg wszystkich twoich wykresow ceny jedynie spadaja, nigdy nie rosna...
Po drugie mialo juz byc teraz wg Ciebie conajmniej -30%...to ja sie pytam co sie tu zgadza...?
A tak wogole to doczytales do konca..?

Dla mnie oficjalnym oznakiem spadku cen będzie chwila jak anubis przestanie spamić :D To bedzie znak że w końcu coś kupił z mityczną przeceną.

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 25 lut 2021, 21:08

mariar pisze:
To jest szalone.
Wciąż mogę czekać.

No szalone, ktoś nie chce sprzedać mieszkania bo mu niezależy. Po co ma schodzić z ceny jak nie ma parcia? Wrzuci tą kasę na lokatę 0,1%? Szaleństwo normalnie :D

Giovanna pisze:Chyba zartujesz. Przeciez wg wszystkich twoich wykresow ceny jedynie spadaja, nigdy nie rosna...

Dla mnie oficjalnym oznakiem spadku cen będzie chwila jak anubis przestanie spamić :D To bedzie znak że w końcu coś kupił z mityczną przeceną.

nikt niczego nie sprzedaje i nie myśli:
Ok, mogę poczekać 3 lata na sprzedaż po cenie, którą chcę.
aby ktoś zdecydował się sprzedać swój DOM, planuje kupić coś większego lub mniejszego i myśli:
Umieszczę ogłoszenie.
kilka następnych tygodni będzie gościć w moim mieszkaniu.
za miesiąc mogą pójść do banku i go kupić.
Sprzedany. może 1-2 miesiące, szczyty 4 miesięcy.

Nikt nie myśli, że będą czekać 1 rok. Wszyscy mają PLANY.

Szalony / szalony prople, o którym wspomniałem, to ci, którzy nie zdają sobie sprawy, że ich cena była niewłaściwa (zawyżona znacznie powyżej normy). A ponieważ są uparci, odmawiają obniżenia ceny.

A pośrednicy w obrocie nieruchomościami pomagają w tej sytuacji, mówiąc właścicielom: Nie martw się, ceny wzrosną.

W międzyczasie można zobaczyć reklamy z rynku pierwotnego i wtórnego, które mają prawie rok. a niektórzy już są.

Nie zapominaj, że sprzedawcy też mają plany.
My (kupujący) mamy teraz wiele opcji, już wysłałem oferty zwykle o 10-15% mniej i nikt nie sprzedaje.
Mogę poczekać. ponieważ różnica 10-15% to 3+ lata czynszu.
Zwłaszcza jeśli w tym roku zmienię na większe tańsze mieszkanie z niższym czynszem.

Szczerze mówiąc nie znalazłem DOSKONAŁEGO, ale jest kilka fajnych ofert z odpowiednim rabatem, bez problemu mogłem go kupić i przekształcić w idealną. tymczasem czekam, nie ma problemu. Może przyjdzie idealny lub ktoś poprosi o uczciwą cenę.

mariar

Postautor: mariar » 25 lut 2021, 23:37

Oleg_ pisze:
mariar pisze:
To jest szalone.
Wciąż mogę czekać.

nikt niczego nie sprzedaje i nie myśli:
Ok, mogę poczekać 3 lata na sprzedaż po cenie, którą chcę.
aby ktoś zdecydował się sprzedać swój DOM, planuje kupić coś większego lub mniejszego i myśli:
Umieszczę ogłoszenie.
kilka następnych tygodni będzie gościć w moim mieszkaniu.
za miesiąc mogą pójść do banku i go kupić.
Sprzedany. może 1-2 miesiące, szczyty 4 miesięcy.

Nikt nie myśli, że będą czekać 1 rok. Wszyscy mają PLANY.

Szalony / szalony prople, o którym wspomniałem, to ci, którzy nie zdają sobie sprawy, że ich cena była niewłaściwa (zawyżona znacznie powyżej normy). A ponieważ są uparci, odmawiają obniżenia ceny.

A pośrednicy w obrocie nieruchomościami pomagają w tej sytuacji, mówiąc właścicielom: Nie martw się, ceny wzrosną.

W międzyczasie można zobaczyć reklamy z rynku pierwotnego i wtórnego, które mają prawie rok. a niektórzy już są.

Nie zapominaj, że sprzedawcy też mają plany.
My (kupujący) mamy teraz wiele opcji, już wysłałem oferty zwykle o 10-15% mniej i nikt nie sprzedaje.
Mogę poczekać. ponieważ różnica 10-15% to 3+ lata czynszu.
Zwłaszcza jeśli w tym roku zmienię na większe tańsze mieszkanie z niższym czynszem.

Szczerze mówiąc nie znalazłem DOSKONAŁEGO, ale jest kilka fajnych ofert z odpowiednim rabatem, bez problemu mogłem go kupić i przekształcić w idealną. tymczasem czekam, nie ma problemu. Może przyjdzie idealny lub ktoś poprosi o uczciwą cenę.

Wiem, że czekasz - piszesz o tym w co 2 poście od pół roku. No to super, czekaj i ciesz się życiem

NeVeS

Postautor: NeVeS » 26 lut 2021, 7:37

Swoją drogą na rynkach robi się niespokojnie, możliwe że kryzys który udało się uniknąć w 2020 przez pompowanie pieniędzy odbije się czkawką w 2021. Zwiększa się prawdopodobieństwo sporych zmian cen na rynku mieszkaniowym. Tyle że nie wiadomo w którym kierunku pójdą, +10% jest tak samo prawdopodobne jak -10%. Także zmieniam moją ostatnią prognozę, że stabilizacja cen w 2021 jest najbardziej prawdopodobna, na: będzie bujało, tylko nikt nie wie w którą stronę :roll: .

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 26 lut 2021, 12:25

NeVeS pisze:Swoją drogą na rynkach robi się niespokojnie, możliwe że kryzys który udało się uniknąć w 2020 przez pompowanie pieniędzy odbije się czkawką w 2021. Zwiększa się prawdopodobieństwo sporych zmian cen na rynku mieszkaniowym. Tyle że nie wiadomo w którym kierunku pójdą, +10% jest tak samo prawdopodobne jak -10%. Także zmieniam moją ostatnią prognozę, że stabilizacja cen w 2021 jest najbardziej prawdopodobna, na: będzie bujało, tylko nikt nie wie w którą stronę :roll: .

Moim zdaniem się uśredni z tendencją w dół. Ziemia i domki pod miastem pójdą w górę, mieszkania "inwestycyjne" w dół. Tak na logikę to kto o zdrowych zmysłach będzie teraz kupował jako inwestycję mikroapartamenty po 13k z metra - przecież i tak to będzie stało puste, już lepiej kupić ziemię.

Taką tendencję trochę już widać, np. interbud sprzedał na Klinach inwestycję z ogródkami, garażami itd. po 10k mając jednocześnie problem ze znalezieniem chętnych na kolejny etap WT 2.0.

Parę dni temu krakowska Wyborcza zorganizowała "debatę" z 4 deweloperami (swoją drogą, zajebiście kuriozalne są takie debaty, gdzie są sami deweloperzy i mówią, że ceny pozostaną stabilne) i tam jeden z panów deweloperów walnął tezą, że "oni mają klientów którzy kupują, aby trzymać niewykończony lokal i pusty". No więc myślę, że takich transakcji będzie duuużo mniej.

Potrwają jakiś czas takie zawirowania, a potem wszystko poleci, z różną dynamiką. W centrum najmocniej, pod miastem najspokojniej.

Hotelarze mocno lobbują, aby im pomóc i nadchodzące regulacje najmu na doby też zrobią swoje.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

ITGeek

Postautor: ITGeek » 26 lut 2021, 17:37

Na ta chwile na uczelniach nauczenie zdalne do wrzesnia 2021, stawki najmu raczej nadal w dol.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2021, 21:31 przez ITGeek, łącznie zmieniany 1 raz.

NeVeS

Postautor: NeVeS » 26 lut 2021, 21:27

Swoją drogą trwają pracę nad wprowadzeniem REITów na polski rynek nieruchomości. Zamiast kupować fizyczne mieszkanie, będzie można inwestować w wynajem nieruchomości za pomocą funduszy otwartych. Do tej pory było to możliwe jedynie za pomocą funduszy zamkniętych, które nie cieszą się taką samą popularnością jak otwarte. Gdyby oferowały sensowną stopę zwrotu mogłyby przyciągnąć olbrzymi kapitał z zagranicy...

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”