Lokum Salsa Kraków (ul. Klimeckiego) / deweloper Lokum - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Bartab

Re: Lokum Salsa Kraków (ul. Klimeckiego) / deweloper Lokum - opinie i forum

Postautor: Bartab » 09 mar 2021, 15:13

Rak pisze:
Moim zdaniem lokalizacja jest rewelacyjna. Prawie centrum, doskonale skomunikowane, blisko nad Wisłę, na Kazimierz, dzięki centralnemu położeniu mniej więcej taki sam dojazd w każdą część miasta. Dodatkowo jak skończą Ocean Office Park a bezpośrednia okolica będzie się rozwijać zgodnie z założeniami nowego MPZP to dookoła będzie też bardzo ładnie. Na ten moment ceny są minimum 1000-2000 zł niższe za metr niż we wszystkich okolicznych inwestycjach.

Do których okolicznych porównujemy ?

Lofthaus Zabłocie, Casa Feliz, Greendustry (tutaj jest odlot cenowy 13000-20000zł), Concept House II, Atal - to jest wszystko na Zabłociu. Ja bym tez porównywał do Wiślanych Tarasów i Grzegórzeckiej 77 gdzie ceny są dużo wyższe, rzędu 12000-15000 zł a de facto to jest półtora kilometra odległości.

Rak

Postautor: Rak » 09 mar 2021, 15:36

Na pewno pracujecie w Lokum :D tylko się ukrywaliście. Jeżeli nie od ulicy to faktycznie warto tam sprawdzić czy są sensowne w tej cenie, jak wcześniej patrzyłem to widziałem balkony nie od tej strony co trzeba i tony korytarzu.

timmons

Postautor: timmons » 09 mar 2021, 16:07

Rak pisze:Na pewno pracujecie w Lokum :D tylko się ukrywaliście. Jeżeli nie od ulicy to faktycznie warto tam sprawdzić czy są sensowne w tej cenie, jak wcześniej patrzyłem to widziałem balkony nie od tej strony co trzeba i tony korytarzu.

ja nie. ale od dwóch lat szukamy domu w przedziale 1 miliona. nie udało mi się znaleźć niczego w przystępnej cenie, co nie rozpadałoby się ani nie znajdowało się w strasznej lokalizacji.

jak powiedziałem, bonarka była numerem jeden, dopóki lokum nie obniżyło cen.

Rak

Postautor: Rak » 09 mar 2021, 16:17

timmons pisze:
Rak pisze:Na pewno pracujecie w Lokum :D tylko się ukrywaliście. Jeżeli nie od ulicy to faktycznie warto tam sprawdzić czy są sensowne w tej cenie, jak wcześniej patrzyłem to widziałem balkony nie od tej strony co trzeba i tony korytarzu.

ja nie. ale od dwóch lat szukamy domu w przedziale 1 miliona. nie udało mi się znaleźć niczego w przystępnej cenie, co nie rozpadałoby się ani nie znajdowało się w strasznej lokalizacji.

jak powiedziałem, bonarka była numerem jeden, dopóki lokum nie obniżyło cen.

no ja też szukam podobnie jakoś i wymiękam i tutaj wylewam swoje frustracje. Te ichniejsze 100 metrówki mają salon nie od tej strony co trzeba, ale przecież Ty mówisz o innej już wcześniej wspominanym metrażu :) i wiesz co masz rację jak się trochę przymknie oko na wręcz nadmiarowy metraż a później zatem czynsz, który wszystkich wystraszył, to przecież jest super okienko w kuchni i salon..i tylko pytanie na co jest "widok z salonu" i na którą stronę świata bo coś dziwnie odwrócona ta połnoc jest na rzucie w ogłoszeniu. Jeśli ok to faktycznie brać.. aż mi żal że jakoś wolę krowodrzę :/ niepotrzebnie. Wręcz tanie! tylko pytanie o te strony do podjęcia ostatecznej decyzji sobie na pewno musisz zadać. Na Grzegórzeckiej były po 13 teraz z widokiem na wewnętrzny plac w zasadzie jedynie.. czy to aby nie od ulicy z korkami.

btw. Zdaje się, że te "promocyjne" w lokum siesta 90 metrówki ze słusznym układem lecz widokiem na ścianę budynku już poszły.

Bartab

Postautor: Bartab » 09 mar 2021, 16:54

Rak pisze:
timmons pisze:

no ja też szukam podobnie jakoś i wymiękam i tutaj wylewam swoje frustracje. Te ichniejsze 100 metrówki mają salon nie od tej strony co trzeba, ale przecież Ty mówisz o innej już wcześniej wspominanym metrażu :) i wiesz co masz rację jak się trochę przymknie oko na wręcz nadmiarowy metraż a później zatem czynsz, który wszystkich wystraszył, to przecież jest super okienko w kuchni i salon..i tylko pytanie na co jest "widok z salonu" i na którą stronę świata bo coś dziwnie odwrócona ta połnoc jest na rzucie w ogłoszeniu. Jeśli ok to faktycznie brać.. aż mi żal że jakoś wolę krowodrzę :/ niepotrzebnie. Wręcz tanie! tylko pytanie o te strony do podjęcia ostatecznej decyzji sobie na pewno musisz zadać. Na Grzegórzeckiej były po 13 teraz z widokiem na wewnętrzny plac w zasadzie jedynie.. czy to aby nie od ulicy z korkami.

btw. Zdaje się, że te "promocyjne" w lokum siesta 90 metrówki ze słusznym układem lecz widokiem na ścianę budynku już poszły.

W Salsie wszystkie większe mieszkania (powyżej 60 m2) mają dwustronną ekspozycję - na wewnętrzny dziedziniec i na zewnątrz.

Ja szukałem mieszkania na Zabłociu bo uważam że to fajna dzielnica i Salsa po prostu wychodzi najkorzystniej pod względem stosunku lokalizacja/cena/termin oddania.

Casa Feliz i Lofthaus Zabłocie to lokalizacyjnie żadna różnica (100 metrów w linii prostej), a jest drożej i nie ma tam jeszcze nawet dziury w ziemi. Greendustry by było fajne ale ceny są tam całkiem z kosmosu. Concept House II - drogo, duży hałas od Herlinga-Grudzińskiego i Mostu Kotlarskiego, a ulica Ślusarska tak wąska że będzie można zaglądać w garnki sąsiadom. Atal Residence Zabłocie - to mi się podobało i jak na lokalizację ceny w miarę sensowne choć i tak drożej niż Salsa, ale tutaj jest jakaś dziwna sytuacja, zaskarżone pozwolenie na budowę, wstrzymane od miesięcy podpisywanie umów, konflikt z mieszkańcami Garden Residence którzy grożą że zamkną ul. Przemysłową, a do tego fatalny kontakt i podejście biura sprzedaży do klienta. Więc ja dziękuję.

Salsa nie jest idealna, na minus prawdopodobnie brak miejsc parkingowych dla gości (choć nie wiem czy gdzie indziej będzie lepiej), mogłoby to też być z 500 metrów bliżej "centrum" Zabłocia, ale jak mam dopłacać 1000-2000 zł za metr w innej inwestycji to ja już wolę mieć te 500 metrów dalej :)

timmons

Postautor: timmons » 10 mar 2021, 11:01

Jedna rzecz, którą zauważyłem, wewnętrzne ściany każdej jednostki są wykonane z płyty gipsowo-kartonowej, a nie z cegły + tynku.

Nie jestem pewien, czy w płycie gipsowo-kartonowej jest szczelina powietrzna lub izolacja.

Bartab

Postautor: Bartab » 10 mar 2021, 11:41

timmons pisze:Jedna rzecz, którą zauważyłem, wewnętrzne ściany każdej jednostki są wykonane z płyty gipsowo-kartonowej, a nie z cegły + tynku.

Nie jestem pewien, czy w płycie gipsowo-kartonowej jest szczelina powietrzna lub izolacja.

To nie jest płyta kartonowo-gipsowa tylko bloczki multigips. W wielu inwestycjach wykonuje się z tego ścianki działowe. Nie wymagają tynkowania i spełniają wszelkie normy budowlane dla ścianek działowych. Czy ceramika jest lepsza, nie wiem. Natomiast co do izolacji termicznej i akustycznej to jestem dobrej myśli - ściany są znacznie grubsze niż na wielu innych inwestycjach gdzie np jest żelbet 18 cm. Tutaj jest żelbet 25 cm + ocieplenie 17 cm a ściany międzymieszkaniowe silikat 24 cm lub podwójne ściany z silikatu 2x18 cm.

iti

Postautor: iti » 10 mar 2021, 11:57

Bartab pisze:
timmons pisze:Jedna rzecz, którą zauważyłem, wewnętrzne ściany każdej jednostki są wykonane z płyty gipsowo-kartonowej, a nie z cegły + tynku.

To nie jest płyta kartonowo-gipsowa tylko bloczki multigips. W wielu inwestycjach wykonuje się z tego ścianki działowe. Nie wymagają tynkowania i spełniają wszelkie normy budowlane dla ścianek działowych. Czy ceramika jest lepsza, nie wiem. Natomiast co do izolacji termicznej i akustycznej to jestem dobrej myśli - ściany są znacznie grubsze niż na wielu innych inwestycjach gdzie np jest żelbet 18 cm. Tutaj jest żelbet 25 cm + ocieplenie 17 cm a ściany międzymieszkaniowe silikat 24 cm lub podwójne ściany z silikatu 2x18 cm.

A jeżeli chodzi o ściany działowe w technologii multigips, to jest w porządku, można na tym powiesić półki, nawet dosyć ciężkie i nie powinno być problemu. Jakiej grubości bloczki multigips deweloper Lokum stosuje w tych mieszkaniach? Bo chyba jest tu kilka różnych wariantów. I faktycznie dobrze zrobiona taka ściana, jest idealnie gładka, można sobie spokojnie odpuścić kładzenie gładzi na nich.

Bartab

Postautor: Bartab » 10 mar 2021, 12:45

iti pisze:
Bartab pisze:

A jeżeli chodzi o ściany działowe w technologii multigips, to jest w porządku, można na tym powiesić półki, nawet dosyć ciężkie i nie powinno być problemu. Jakiej grubości bloczki multigips deweloper Lokum stosuje w tych mieszkaniach? Bo chyba jest tu kilka różnych wariantów. I faktycznie dobrze zrobiona taka ściana, jest idealnie gładka, można sobie spokojnie odpuścić kładzenie gładzi na nich.

Zazwyczaj stosuje się 8 lub 10 cm, tutaj jest 8, w łazienkach ., ale cóż, przynajmniej pomieszczenia są dzięki temu trochę większe :D Fajne jest to że Lokum w przeciwieństwie do większości deweloperów nie każe płacić za metraż pod ściankami działowymi.

timmons

Postautor: timmons » 10 mar 2021, 12:59

Jaka jest różnica między „American Drywall” a „Multigips”?

W Ameryce ściany między CONDO UNITS byłyby wykonane z płyt: drywall + air gap + drywall

Możesz uderzyć w sąsiednią jednostkę.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”