Inwestycja ul. Powstańców / os. Piastów Kraków od Dom-Bud - forum i opinie

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
iti

Re: Inwestycja ul. Powstańców / os. Piastów Kraków od Dom-Bud - forum i opinie

Postautor: iti » 08 gru 2020, 0:11

To chyba ta inwestycja, choć nie wiem czy się różni od poprzedniego osiedla dewelopera Dom-Bud, które stoi całkiem po sąsiedzku.

Obrazek

W każdym razie bloczysko całkiem spore, bo jednak 9 pięter, to nie mało. Ciekawe ile jeszcze takich budynków tam powstanie i jaki będzie widok z najwyższych kondygnacji.

Obrazek

Może osoby, które kupiły nowe mieszkania w tym bloku, podzielą się swoimi opiniami co do tej lokalizacji i tej inwestycji, dlaczego w tym miejscu?

megan

Postautor: megan » 10 gru 2020, 9:16

Ten budynek to kolejny etap tej samej inwestycji.

Mnie skusiła cena oraz pełna infrastruktura, która jest wokół. Do centrum jedzie się kawałek, ale w przyszłości ma być szybki tramwaj i SKA, więc teren powinien być w przyszłości atrakcyjny. Z drugiej strony blisko będzie obwodnica, także idealnie nie jest, ale cena jak na Kraków jest OK no i budynek już stoi, oddanie we wrześniu i nie ma ryzyka, że kupuje się dziurę w ziemi.

Izzie

Postautor: Izzie » 14 mar 2021, 15:24

Megan, na jakie mieszkanie się zecydowałeś? Umowa już podpisana?

Ja próbuję się dogadać z deweloperem żeby dodać do umowy punkt mówiący o tym, że mogę rozwiązać umowę i zwróci mi wkład własny w razie gdybyśmy dostali odmowne decyzje kredytowe od 3 banków i... Dom-Bud nie chce się zgodzić.
Czy komuś z Wam udało się coś takiego dogadać? Pani od sprzedaży mówi, że jeśli tak się stanie to "się dogadamy" tak jakbyśmy mówili o kolorach ścian na klatce schodowej a nie kilkudziesięciu tysiącach złotych.

Bartek93snk

Postautor: Bartek93snk » 15 mar 2021, 22:06

Cześć,

Mam też pytanie z innej beczki - jak zamierzacie wykańczać sufit typu filigran? Inżynier budowy polecił tapetę z włókna szklanego, żeby nie było pęknięć - dla mnie rozwiązanie nie do przyjęcia, ponieważ nie wyobrażam sobie, że będę miał tapetę, jakkolwiek dobrze by ona nie przylegała i nie wyglądała. Miejsca łączenia wypełnia dom-bud, pytanie czy będziecie to wykańczać jeszcze gładzią, a przed tym gruntować?

Izzie pisze:Megan, na jakie mieszkanie się zecydowałeś? Umowa już podpisana?

Ja próbuję się dogadać z deweloperem żeby dodać do umowy punkt mówiący o tym, że mogę rozwiązać umowę i zwróci mi wkład własny w razie gdybyśmy dostali odmowne decyzje kredytowe od 3 banków i... Dom-Bud nie chce się zgodzić.
Czy komuś z Wam udało się coś takiego dogadać? Pani od sprzedaży mówi, że jeśli tak się stanie to "się dogadamy" tak jakbyśmy mówili o kolorach ścian na klatce schodowej a nie kilkudziesięciu tysiącach złotych.

Przepraszam, ale nie rozumiem. Masz umowę rezerwacyjną, w tym czasie (1,5 miesiąca) starasz się o kredyt. Dostaniesz, to podpisujesz umowę deweloperską, nie - no to 5 tys. muszą Ci oddać w ciągu 14 dni od wygaśnięcia umowy lub od momentu rozwiązania umowy za porozumieniem stron. Czy jest inaczej?

kodiaq44

Postautor: kodiaq44 » 16 mar 2021, 11:45

Bartek93snk pisze:
Izzie pisze:Ja próbuję się dogadać z deweloperem żeby dodać do umowy punkt mówiący o tym, że mogę rozwiązać umowę i zwróci mi wkład własny w razie gdybyśmy dostali odmowne decyzje kredytowe od 3 banków i... Dom-Bud nie chce się zgodzić.

Przepraszam, ale nie rozumiem. Masz umowę rezerwacyjną, w tym czasie (1,5 miesiąca) starasz się o kredyt. Dostaniesz, to podpisujesz umowę deweloperską, nie - no to 5 tys. muszą Ci oddać w ciągu 14 dni od wygaśnięcia umowy lub od momentu rozwiązania umowy za porozumieniem stron. Czy jest inaczej?

Dokładnie, jedyne czym można ryzykować to zadatkiem, jeśli zadatek a nie zaliczka byłby pobierany przy umowie rezerwacyjnej. Nie wiem o jakich dziesiątkach tysięcy tu idzie rzecz... Dziwne, jeśliby przewidywaliby zadatek, a jeszcze dziwniejsze gdyby nie dopuszczali jego zwrotu po przedstawieniu 3 decyzji odmownych.

Dociśnij ich, bo coś tu śmierdzi, a z Dom-Budem mam wprawdzie jedynie doświadczenie z kontaktem telefonicznym, ale panie nie wywarły na mnie wrażenia ogarniętych, a na pewno słownych. Koleżanka zajmująca się tą inwestycją jest akurat zajęta, ale oddzwoni. I tak chyba 3 razy. Fakt, że to był rok 2019 i szły wtedy największe gruzy a pośrednicy urządzali sobie licytacje u siebie :) Śmiech.

Magda55

Postautor: Magda55 » 19 mar 2021, 18:18

Cześć

Wiecie jak się Dom-Bud zapatruje na przedłużenie umowy rezerwacyjnej?
Czekam jeszcze na decyzję wstępną od banku, podobno ma być w ciągu kilku dni ale jest ryzyko że do końca umowy rezerwacyjnej jej nie dostanę. Idą na rękę żeby to przedłużyć o 4-7 dni?
Strasznie długo to wszystko trwa, doradca mówi że jest bardzo dużo wniosków i stąd te opóźnienia :?

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 19 mar 2021, 19:05

Magda55 pisze:Cześć

Czekam jeszcze na decyzję wstępną od banku, podobno ma być w ciągu kilku dni ale jest ryzyko że do końca umowy rezerwacyjnej jej nie dostanę. Idą na rękę żeby to przedłużyć o 4-7 dni?
Strasznie długo to wszystko trwa, doradca mówi że jest bardzo dużo wniosków i stąd te opóźnienia :?

A na ile CI ta umowe rezerwacyjną i ile juz to trwa?

Magda55

Postautor: Magda55 » 20 mar 2021, 7:26

JanuszBiznesu pisze:

Co to ma do rzeczy?
Umowa rezerwacyjna była na 6 tygodni, potrzebuję jeszcze około 3-4 dni roboczych (wg tego co mówią w banku).
Pytanie czy wiecie jak Dom-Bud do tego podchodzi bo nie chciałabym rezygnować z tego mieszkania

kodiaq44

Postautor: kodiaq44 » 21 mar 2021, 15:24

Magda55 pisze:
JanuszBiznesu pisze:

Co to ma do rzeczy?
Umowa rezerwacyjna była na 6 tygodni, potrzebuję jeszcze około 3-4 dni roboczych (wg tego co mówią w banku).
Pytanie czy wiecie jak Dom-Bud do tego podchodzi bo nie chciałabym rezygnować z tego mieszkania

Chyba nikt tego, jak do kwestii przedłużenia umowy rezerwacyjnej podchodzi Dom Bud, nie wie lepiej jak sam Dom Bud. Ludzka sprawa - trzeba po prostu pogadać i zrobić aneks. Tobie zależy żeby kupić, a im żeby sprzedać. Nie widzę problemu dla którego ktoś miałby nie chcieć dojść do transakcji.

knaganhbw94

Postautor: knaganhbw94 » 21 mar 2021, 19:03

Witam,
Czy wie ktoś może czy miejsca parkingowe będą płatne? Ewentualnie jakie ceny?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”