Fabryczna City Kraków (mieszkania) - Inter-Bud Developer / opinie i informacje na forum
Re: Fabryczna City Kraków (mieszkania) - Inter-Bud Developer / opinie i informacje na forum
+1 dla biurowca, dla mnie biurowiec obok to duża doza pewności co do długotrwałego bezproblemowego sąsiedztwa.
Re: Fabryczna City Kraków (mieszkania) - Inter-Bud Developer / opinie i informacje na forum
Za to moja firma nie zrezygnowała z ani metra wynajmowanej przestrzeni, po prostu zwiększyła zatrudnienie w Krakowie bo okazuje się, że jest jeszcze taniej. Wiec nie jest to takie łatwe do ocenienia czy biurowce bedą puste czy nie.
O, zniknęło chyba koło 20 mieszkań na Fabrycznej. Macie jakieś pomysły co się wydarzyło? Nie aktualizowali na bieżąco strony/ ktoś wykupił pod wynajem/ lokal biurowy? Wygląda na to, że większość z pierwszego piętra.
Tomt pisze:O, zniknęło chyba koło 20 mieszkań na Fabrycznej. Macie jakieś pomysły co się wydarzyło? Nie aktualizowali na bieżąco strony/ ktoś wykupił pod wynajem/ lokal biurowy? Wygląda na to, że większość z pierwszego piętra.
Wydaje mi się, że 15 kwietnia był ostatnim dniem do którego osoby, które zrobiły rezerwacje musiały sfinalizować transakcję.
Aktualny wynik 65/207 to jest to co im się udało sprzedać do dnia gdy mieli zakończyć sprzedaż czyli zamiast wyniku na poziomie 80% sprzedali tylko 31%. Pewnie na dniach będą musieli spłacić kredyt na inwestycję i będą musieli to pokryć albo następnym kredytem, albo kapitałem zakładowym.
Ciekawsze jest natomiast to jak się ta ich sprzedaż ułożyła.
Z 142 mieszkań które im zostały wygląda to tak:
1 pokojowe: 47 mieszkań,
2 pokojowe: 5 mieszkań,
3 pokojowe: 64 mieszkania,
4 pokojowe: 26 mieszkań.
Czyli - powtarzając sytuację z Wiślanych: w obliczu pandemii i dojścia do ściany jeśli chodzi o cennik schodzą tylko i wyłącznie mieszkania dwupokojowe, dają namiastkę życia i da się dostać kredyt. Mieszkania 1 pokojowe przestały być chodliwe, bo nie ma zbytu na wynajem, a mieszkania 3/4 pokojowe są poza zasięgiem finansowym przeciętnego Kowalskiego. Również poza zasięgiem logiki, jeśli spojrzy się na cenę i na to co się w zamian otrzymuje.
Naprawdę nie widzę powodu, aby sprzedali wszystkie mieszkania w takiej cenie. Bez upustów to kilka lat będą to sprzedawać.
-
Peace pisze:Tomt pisze:O, zniknęło chyba koło 20 mieszkań na Fabrycznej. Macie jakieś pomysły co się wydarzyło? Nie aktualizowali na bieżąco strony/ ktoś wykupił pod wynajem/ lokal biurowy? Wygląda na to, że większość z pierwszego piętra.
Wydaje mi się, że 15 kwietnia był ostatnim dniem do którego osoby, które zrobiły rezerwacje musiały sfinalizować transakcję.
Aktualny wynik 65/207 to jest to co im się udało sprzedać do dnia gdy mieli zakończyć sprzedaż czyli zamiast wyniku na poziomie 80% sprzedali tylko 31%. Pewnie na dniach będą musieli spłacić kredyt na inwestycję i będą musieli to pokryć albo następnym kredytem, albo kapitałem zakładowym.
Ciekawsze jest natomiast to jak się ta ich sprzedaż ułożyła.
Z 142 mieszkań które im zostały wygląda to tak:
1 pokojowe: 47 mieszkań,
2 pokojowe: 5 mieszkań,
3 pokojowe: 64 mieszkania,
4 pokojowe: 26 mieszkań.
Czyli - powtarzając sytuację z Wiślanych: w obliczu pandemii i dojścia do ściany jeśli chodzi o cennik schodzą tylko i wyłącznie mieszkania dwupokojowe, dają namiastkę życia i da się dostać kredyt. Mieszkania 1 pokojowe przestały być chodliwe, bo nie ma zbytu na wynajem, a mieszkania 3/4 pokojowe są poza zasięgiem finansowym przeciętnego Kowalskiego. Również poza zasięgiem logiki, jeśli spojrzy się na cenę i na to co się w zamian otrzymuje.
Naprawdę nie widzę powodu, aby sprzedali wszystkie mieszkania w takiej cenie. Bez upustów to kilka lat będą to sprzedawać.
Problem tych mieszkań 3 pokojowych (i 3 pokojowych z jeszcze 1 pokojem nazwany gabinetem) jest to że mają tylko 1 ścianę zewnętrzną a wiadomo każdy pokój mieć dostęp do tej ściany.
Cena jest jaka jest. Napewno jest bardziej rynkowa niż 11k na płaszowie.
Zaraz okaże się, że połowa z tych sprzedanych lata już po rynku wtórnym, podobnie jak lata gro mieszkań z Wiślanych Tarasów.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
-
Peace pisze:Ktokolwiek pisze:Peace pisze:Naprawdę nie widzę powodu, aby sprzedali wszystkie mieszkania w takiej cenie. Bez upustów to kilka lat będą to sprzedawać.
Wiadomo. Mieszkania na grzegórzkach tanieją od lat. Poczekamy rok, dwa a interbud zacznie dopłacać do mieszkań
A coś bardziej merytorycznego potrafisz napisać czy skończy się jak poniżej?Peace pisze:A czy sprzedaż na poziomie 20% na 3 miesiące przed oddaniem kluczy już się im zdarzała? Pytam, bo nie wiem.Ktokolwiek pisze:Od lat widać że InterBud woli poczekać na klienta niż obniżać drastycznie ceny.
------JanuszBiznesu pisze:Cena jest jaka jest. Napewno jest bardziej rynkowa niż 11k na płaszowie.
Mówimy o inwestycji Nowa Lipska od ekoparku? Bo ciężko mi się odnieść.
Fakt 1)Niezmiennie, od lat ceny nieruchomości rosną. Nawet jeśli pojawiają się wachnięcia to są one tymczasowe.
Fakt 2) Inwestycja w nieruchomość jest dzis uważana za najlepszą lokatę kapitału ( inflacja 3,6% + zerowe lokaty )
Opinia 1) Inter Bud jest czołowym deweloperem w Krk. Wiec zakładam że też ma inne możliwości finansowe. Co za tym idzie i o czym już pisałem stać ich na dłuższą perspektywę sprzedaży. - patrz fakty powyżej.
Opinia 2) w mojej ocenie to jest na prawdę spoko inwestycja zarówno pod kątem lokalizacji, rozkładów i samej estetyki. A w "centrum" ( wiem, wiem centrum jest tylko 50m od sukiennic) miejsca na nowe inwestycje coraz mniej.
Oczywiście nie wykluczone że pojawia się jakieś promocje - szczególnie na słabsze mieszkania. Ale przecież już dziś można rozmawiać z każdym deweloperem o cenie. Nie liczył bym jednak na spektakularne spadki cen, ale co ja tam wiem

Ktokolwiek pisze:Fakt 1)Niezmiennie, od lat ceny nieruchomości rosną. Nawet jeśli pojawiają się wachnięcia to są one tymczasowe.
Fakt 2) Inwestycja w nieruchomość jest dzis uważana za najlepszą lokatę kapitału ( inflacja 3,6% + zerowe lokaty )
Opinia 1) Inter Bud jest czołowym deweloperem w Krk. Wiec zakładam że też ma inne możliwości finansowe. Co za tym idzie i o czym już pisałem stać ich na dłuższą perspektywę sprzedaży. - patrz fakty powyżej.
Opinia 2) w mojej ocenie to jest na prawdę spoko inwestycja zarówno pod kątem lokalizacji, rozkładów i samej estetyki. A w "centrum" ( wiem, wiem centrum jest tylko 50m od sukiennic) miejsca na nowe inwestycje coraz mniej.
Oczywiście nie wykluczone że pojawia się jakieś promocje - szczególnie na słabsze mieszkania. Ale przecież już dziś można rozmawiać z każdym deweloperem o cenie. Nie liczył bym jednak na spektakularne spadki cen, ale co ja tam wiem
Bez urazy, ale czuje się abym czytał pracownika Interbudu niż zwykłego interluktora. Pomijanie fatalnej sprzedaży, czy zdania typu "inwestycja w nieruchomość jest dziś uważana za najlepszą lokatę kapitału" gdzie właśnie kawalerki przestały się sprzedawać. Nie mam więcej pytań

A ma ktoś może jakieś aktualne zdjęcia inwestycji Fabryczna City, skończyli już z zewnątrz? Ciekawi mnie, jakie będzie tam zagospodarowanie terenu. Na pewno to jeden z większych budynków stawianych ostatnio w relatywnie niewielkie odległości od centrum. Jednym się podoba, innym nie, normalna sprawa.
Jeśli chodzi o mieszkania, to np. te ponad 96 metrów kwadratowych, 4-pokojowe... Widziałem jakiś czas temu na takim metrażu bardzo ustawne 4 sypialnie i spory salon z aneksem (możliwym do wydzielenia w jasną kuchnię), a do tego ponad 2x większy balkon i do tego w znacznie niższej cenie, dużo poniżej miliona, i nie był to Złocień.. Moim zdaniem tu jest dosyć drogo. Aczkolwiek jeżeli komuś zależy na tej lokalizacji, to pewnie trudno w tej okolicy o niższe ceny.
Jeśli chodzi o mieszkania, to np. te ponad 96 metrów kwadratowych, 4-pokojowe... Widziałem jakiś czas temu na takim metrażu bardzo ustawne 4 sypialnie i spory salon z aneksem (możliwym do wydzielenia w jasną kuchnię), a do tego ponad 2x większy balkon i do tego w znacznie niższej cenie, dużo poniżej miliona, i nie był to Złocień.. Moim zdaniem tu jest dosyć drogo. Aczkolwiek jeżeli komuś zależy na tej lokalizacji, to pewnie trudno w tej okolicy o niższe ceny.
-
terens pisze:A ma ktoś może jakieś aktualne zdjęcia inwestycji Fabryczna City, skończyli już z zewnątrz? Ciekawi mnie, jakie będzie tam zagospodarowanie terenu. Na pewno to jeden z większych budynków stawianych ostatnio w relatywnie niewielkie odległości od centrum. Jednym się podoba, innym nie, normalna sprawa.
Ja mam świeże foty ale strach wrzucić bo się zaraz okaże że to znów ze względu prowizję

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”