Saska Blu Kraków - Bryksy / opinie o inwestycji na forum (Podgórze)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
door3

Re: Saska Blu Kraków - Bryksy / opinie o inwestycji na forum (Podgórze)

Postautor: door3 » 07 kwie 2021, 15:09

Grejfrut pisze:Zależy w jakich kręgach się obracasz. U mnie ja, jak i moi znajomi - wszyscy rekordowe zarobki w 2020 roku mieliśmy. Kwestia z kim się zadajesz. Jasne, na pewno sporo osób cierpi przez pandemię, jednak jak widać nie wszyscy. 2021 też na razie zapowiada się na grubo :)

Popieram post! :D

mac_kow

Postautor: mac_kow » 07 kwie 2021, 15:41

JanuszBiznesu pisze:Pytanie kto za dużo zarabia. Bo ja z tego co widzę to społeczeństwo coraz bardziej zubożeje.

Np. ja. +20% od początku 2020, a na tym nie koniec. Moja firma zwiększyła zatrudnienie w Krakowie, zrobiła 2 podwyżki w ciągu roku i to dość konkretne.

Tak jak mówiłem- ci, których STAĆ na mieszkania [pardon: na najtańsze w historii kredyty...] zarabiają więcej niż wcześniej. Ceny mieszkań, o lekka ironio, udowadniają to nie-wprost, bo gdyby tak nie było, to by spadały.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 07 kwie 2021, 18:56

Grejfrut pisze:Zależy w jakich kręgach się obracasz. U mnie ja, jak i moi znajomi - wszyscy rekordowe zarobki w 2020 roku mieliśmy. Kwestia z kim się zadajesz. Jasne, na pewno sporo osób cierpi przez pandemię, jednak jak widać nie wszyscy. 2021 też na razie zapowiada się na grubo :)

Spokojnie, krypto je.nie juz niedługo :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 07 kwie 2021, 19:28

Grejfrut pisze:Mieszkania faktycznie nie są tanie, ale taki lament jest zabawny. Wyliczanie ile powinno kosztować mieszkanie na podstawie kosztów działki i budowy :lol: Takich ludzi powinno się odsyłać do szkoły ekonomicznej, na uzupełnienie wiedzy. Potem powinno się dostawać prawo wyborcze. Niestety, ale koszt firmy, to nie tylko budowa, firma ma także koszty stałe, płaci podatki itd. To dużo bardziej złożony proces. Nie twierdzę, że jest tanio, nie jest. Chociaż tanio czy drogo to pojęcie względne, zależy od zarobków. Jak widać mieszkania są w takich cenach, sprzedają się, czyli są warte swojej ceny. Nie każdy musi mieszkać w fajnej lokalizacji. Można kupić za około 6k na Klinach czy Złocieniu. Też da się mieszkać, jest dalej, to fakt - ale jak nie potrzebujesz centrum to dasz radę.

Nie zgodzę się. To jest dobre podejście. "Realna" wartość nieruchomości to jest właśnie koszt działki i koszt odtworzeniowy. To daje dobry obraz do jakich poziomów, przynajmniej teoretycznie, można schodzić, aby deweloper dalej miał zysk. Lokum startowało z 15k a teraz ludzie na forum pisali, że kupili za 9200 z metra plus promocje na garażu i komórce. Proins startowało na Centralnej z chyba 13k, potem obniżyli do 10k i... dalej nic nie sprzedali.

Właściwa cena to jest taka, którą zaakceptują kupujący, a tu jest zwyczajnie za drogo.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 07 kwie 2021, 19:35

Oczywista sprawa, ale do głów młodych, żądnych z korpo, zazwyczaj na B2B nie przemówisz, ich stać więc cena dobra, dlatego liczę, że każdy kto mówi ze to są dobre ceny kupuje 2 lub 3 takie promocyjne perełki, zwłaszcza że kredyty takie tanie i przecież na pewno nie pójdą w górę w najbliższym czasie :D
W najgorszym wypadku na pewno ktoś wynajmie :)

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 07 kwie 2021, 22:03

Możesz się Anubis nie zgadzać, ale ekonomii to nie interesuje. Takie są fakty. Firma deweloperska to coś więcej, niż zakup, sprzedaż i koniec działalności. Tak to może obliczać człowiek, który sam nigdy niczego nie prowadził ;)

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 07 kwie 2021, 22:06

Grejfrut pisze:Możesz się Anubis nie zgadzać, ale ekonomii to nie interesuje. Takie są fakty. Firma deweloperska to coś więcej, niż zakup, sprzedaż i koniec działalności. Tak to może obliczać człowiek, który sam nigdy niczego nie prowadził ;)

Więc jak wytłumaczysz inwestycje na obrzeżach za 6k, skoro cena działki to nie jedyna różnica?
Kosmici to wybudowali z polimeru cebuli a sprzedają to na giełdzie z przyczepki? :D

Bettyw1

Postautor: Bettyw1 » 07 kwie 2021, 22:09

anubis pisze:
Nie zgodzę się. To jest dobre podejście. "Realna" wartość nieruchomości to jest właśnie koszt działki i koszt odtworzeniowy. To daje dobry obraz do jakich poziomów, przynajmniej teoretycznie, można schodzić, aby deweloper dalej miał zysk. Lokum startowało z 15k a teraz ludzie na forum pisali, że kupili za 9200 z metra plus promocje na garażu i komórce. Proins startowało na Centralnej z chyba 13k, potem obniżyli do 10k i... dalej nic nie sprzedali.

Właściwa cena to jest taka, którą zaakceptują kupujący, a tu jest zwyczajnie za drogo.

Proins na Centralnej nigdy nie kosztował 13k, zaczynali od 11k, zeszli trochę (do średnio 10,5k). Faktem jest, że sprzedaz nadal stoi :)

Nowy

Postautor: Nowy » 07 kwie 2021, 22:55

Przecież nie o tym jest ten wątek!

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 08 kwie 2021, 0:14

Nowy pisze:Przecież nie o tym jest ten wątek!

Niezupełnie się mogę zgodzić, bo dyskusja dotyczy tego czy Bryksy właściwie wyceniło inwestycję.

Swoją drogą, moim zdaniem to jeden z tych deweloperów, który właśnie przecenia projekty. Jak widziałem poprzednie to sobie myślałem, że ktoś właśnie został "ubrany w Bryksy". Cena do lokalizacji i standardu zazwyczaj ma się tu nijak, ale to oczywiście moja subiektywna opinia.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”