Inwestycja ul. Powstańców / os. Piastów Kraków od Dom-Bud - forum i opinie
Re: Inwestycja ul. Powstańców / os. Piastów Kraków od Dom-Bud - forum i opinie
Avia to tak na serio to chyba jedno z najlepszych osiedli w tym mieście, cena jakość. Ogólnei to jest OSIEDLE! Inne inwestycje to jakiś pojedyczny lub podówjny bloczek upchany z ulicą pod oknem i wjazdem do garażu, z chodnikami zastawionymi autami. Bez niczego. Na Avii jest wszystko to jest takie modelowe osiedle. Żeby mieli gest i sprzedawali tanio to co poradzisz, teraz tam ceny > 10k. Lokalizacja też bardzo dobra bo tak między Nową Hutą a Krakowem blisko Park Lotników, Błonia na lotnisku czyzynski, Będzie Cetrnum Nauki, park przy muzeum lotnictwa, park przy Tysiąclecia, pełno usług i sklepów i wszystko co potrzeba w okolicy. No, ale co poradzisz obecnie już mało kogo stać na takie luksusy jak Avia teraz ludzie się zabijają za mieszkaniami na Piasta czy Górce Narodowej czy Klinach, droga dojazdowa 5km do cywilizacji i zero przestrzeni publicznej, wąskie chodniczki zawalone autami bo nawet strefy płatnego parkowania nie ma
pozdro pisze:Avia to tak na serio to chyba jedno z najlepszych osiedli w tym mieście, cena jakość. Ogólnei to jest OSIEDLE! Inne inwestycje to jakiś pojedyczny lub podówjny bloczek upchany z ulicą pod oknem i wjazdem do garażu, z chodnikami zastawionymi autami. Bez niczego. Na Avii jest wszystko to jest takie modelowe osiedle. Żeby mieli gest i sprzedawali tanio to co poradzisz, teraz tam ceny > 10k. Lokalizacja też bardzo dobra bo tak między Nową Hutą a Krakowem blisko Park Lotników, Błonia na lotnisku czyzynski, Będzie Cetrnum Nauki, park przy muzeum lotnictwa, park przy Tysiąclecia, pełno usług i sklepów i wszystko co potrzeba w okolicy. No, ale co poradzisz obecnie już mało kogo stać na takie luksusy jak Avia teraz ludzie się zabijają za mieszkaniami na Piasta czy Górce Narodowej czy Klinach, droga dojazdowa 5km do cywilizacji i zero przestrzeni publicznej, wąskie chodniczki zawalone autami bo nawet strefy płatnego parkowania nie ma
Pelna zgoda.
Odnosnie pasa, to tam poszedl gruby wal, nie mam pojecia jak to przeszlo, ale mozemy sie domyslac $$$
Mnie martwi, czy obok w ogóle jest jeszcze gdzieś miejsce, by budować?
2/3 pasa jest dość zielono zagospodarowane - może ktoś wskaże inwestycję, gdzie jest jeszcze tak dużo miejsca do spędzania czasu z dziećmi (i bez)? Całość opłacana za pieniądze mieszkańców, a dostępna dla każdego. Na całej długości alejka spacerowa czterometrowa. Czy gdzieś się jeszcze buduje tak szerokie chodniki? Spójrzmy na wschodnią część i nowsze bloki przy Hynka czy D303. Ile tam zrobiono rekreacji? Praktycznie nic, nie licząc placu przy poczcie. Każdy blok inny, a pas jest parkingiem. Ale o tym mało kto mówi. W porównaniu do tego co teraz powstaje nie ma źle, a jeszcze niedawno park otworzyli, więc już w ogóle.

-
Ponawiam pytanko - jak planujecie wykończyć sufit? Czy pomiędzy łączeniami płyt deweloper daje siatkę?
Gruntujecie i potem gładź szpachlowa?
Gruntujecie i potem gładź szpachlowa?
Witam, mam pytanie o umowę deweloperska z Dom bud. Czy ktoś podpisywał taka umowę u notariusza zaproponowanego przez dewelopera i może powiedzieć jakie były koszty? Ja dostałem odpowiedź, że mam przygotować ok 1000 zł, co ma być połową taksy notarialnej. 2000zl wydaje mi się dość drogo.
Z tego co wiem, to nie ma w takich przypadkach jednej ceny, zależy od wielkości / ceny mieszkania, czy jest np. garaż, czy jest kredyt hipoteczny, zdaje się, że takie rzeczy składają się na wysokość taksy notarialnej. Ale jeżeli masz wątpliwości, to zadzwoń do kilku innych kancelarii notarialnych i niech wycenią taką umowę.
Bb_black pisze:Witam, mam pytanie o umowę deweloperska z Dom bud. Czy ktoś podpisywał taka umowę u notariusza zaproponowanego przez dewelopera i może powiedzieć jakie były koszty? Ja dostałem odpowiedź, że mam przygotować ok 1000 zł, co ma być połową taksy notarialnej. 2000zl wydaje mi się dość drogo.
Z tego co się orientuje maksymalne stawki taksy notarialnej zależne są tylko i wyłącznie od kwoty umowy notarialnej i dla mieszkania wartego od 60 tysięcy złotych do 1 miliona złotych wylicza się ją z następującego wzoru:
1010 zł plus 0,4% od nadwyżki ceny powyżej 60 tysięcy złotych. Po dokonaniu obliczeń otrzymujemy kwotę netto maksymalnej taksy notarialnej adekwatnej do ceny mieszkania do której oczywiście trzwba dodać VAT.
Dla przykładowego mieszkania za pół miliona złotych maksymalna taksa po uwzględnieniu podatku VAT wyniesie około 3410 zł. Przy mieszkaniach zwyczajowo taksę płaci się na pół o czym już pisałeś.
To jaką dany notariusz stosuje bonifikatę to kwestia indywidualna i jego uprzejmość, że nie pobierze taksy w pełnym dopuszczalnym wymiarze.
W naszym przypadku ceny mieszkania ok 550tys zapłaciliśmy przy podpisaniu aktu notarialnego:
Akt notarialny 738
Wypis aktu 110,70
Opłata sądowa 75
Wniosek WK 123
Poświadczenie własnoręczności podpisu 12,30
Akt notarialny 12,30
Razem 1071zł
Nie wiem czy to ma znaczenie akt podpisywaliśmyw 2019 ( inna inwestycja Dom Bud)
A i na garaż jest oddzielna umowa cywilno prawna.Nie wlicza sie do tej kwoty
Akt notarialny 738
Wypis aktu 110,70
Opłata sądowa 75
Wniosek WK 123
Poświadczenie własnoręczności podpisu 12,30
Akt notarialny 12,30
Razem 1071zł
Nie wiem czy to ma znaczenie akt podpisywaliśmyw 2019 ( inna inwestycja Dom Bud)
A i na garaż jest oddzielna umowa cywilno prawna.Nie wlicza sie do tej kwoty
Izzie pisze:Megan, na jakie mieszkanie się zecydowałeś? Umowa już podpisana?
Dwupokojowe 34m - pierwsza życiowa inwestycjaA TY?
Ja próbuję się dogadać z deweloperem żeby dodać do umowy punkt mówiący o tym, że mogę rozwiązać umowę i zwróci mi wkład własny w razie gdybyśmy dostali odmowne decyzje kredytowe od 3 banków i... Dom-Bud nie chce się zgodzić.
Czy komuś z Wam udało się coś takiego dogadać? Pani od sprzedaży mówi, że jeśli tak się stanie to "się dogadamy" tak jakbyśmy mówili o kolorach ścian na klatce schodowej a nie kilkudziesięciu tysiącach złotych.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”