Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
JanuszBiznesu

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: JanuszBiznesu » 22 kwie 2021, 23:31

Krakus44 pisze:Dyskusja nie ma tu raczej sensu.
Kolego trollu, w kilku nowo-zaologowanych kontach i nagle tak aktywnych rownoczesnie... :lol: ....
Ceny rosna ..takie sa fakty. Ci co wynajmuja traca...i nie chodzi tu o zakup 50 dkg ziemniakow do obiadu, tylko zakup nieruchomosci na 3-4 dekady albo i 10 dekad, jesli myslimy o potomnych. Ja np odziedziczylem po babci mieszkanie w kamienicy, a sam dorobilem sie 3 mieszkan i co miesiac czerpie z tego korzysci. Za 30 lat beda czerpaly moje dzieci, a potem ich wnuki...itd. Tak buduje sie stabilne i bogate spoleczenstwo. Jedni pracuja 8-12 h dziennie i zarabiaja na to , a inni marnuja czas z nudow na wypisywanie bzdur, byle usprawiedliwic swoje nieudacznictwo...A Wasze dzieci i wnuki beda sie zastawialy dlaczego ich ojcowie i dziadkowie nic po sobie nie pozostawili. Ale to juz zupelnie inna dyskusja.
Poki co jest tu grono tych co mieszkaja na swoim i czerpia zyski z wynajmu..i Ci co mieszkaja w wynajmowanym, a cena za m2 im ucieka nieublaganie. Takie zycie Kolego... Mozesz tu do znudzenia powtarzac, ze czarne jest biale...no ale nie jest. Jesli jest ...to podaj mi przyklad mieszkania w pierwotnym, chocby w Krowodrzy, albo na Grzegorzkach za 8-9k/m2. Czekam z niecierpliwowcia. Dla mnie to i tak byloby drogo. ale jak to mowia "ogon zostanie odciety"...Niefajnie byc w ogonie...

Najlepiej wszystkie merytoryczne argumenty nazywać trollowaniem. Ceny żywności też rosną a przeciętna rodzina wydaje na nie więcej niż na wynajmowanie mieszkania. Może więc warto samemu je produkować niż spłacać kredyty januszowi które Ci je sprzedaje po zawyżonych cenach.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 22 kwie 2021, 23:35

JanuszBiznesu pisze:
Kolego trollu, w kilku nowo-zaologowanych kontach i nagle tak aktywnych rownoczesnie... :lol: ....
Ceny rosna ..takie sa fakty. Ci co wynajmuja traca...i nie chodzi tu o zakup 50 dkg ziemniakow do obiadu, tylko zakup nieruchomosci na 3-4 dekady albo i 10 dekad, jesli myslimy o potomnych. Ja np odziedziczylem po babci mieszkanie w kamienicy, a sam dorobilem sie 3 mieszkan i co miesiac czerpie z tego korzysci. Za 30 lat beda czerpaly moje dzieci, a potem ich wnuki...itd. Tak buduje sie stabilne i bogate spoleczenstwo. Jedni pracuja 8-12 h dziennie i zarabiaja na to , a inni marnuja czas z nudow na wypisywanie bzdur, byle usprawiedliwic swoje nieudacznictwo...A Wasze dzieci i wnuki beda sie zastawialy dlaczego ich ojcowie i dziadkowie nic po sobie nie pozostawili. Ale to juz zupelnie inna dyskusja.
Poki co jest tu grono tych co mieszkaja na swoim i czerpia zyski z wynajmu..i Ci co mieszkaja w wynajmowanym, a cena za m2 im ucieka nieublaganie. Takie zycie Kolego... Mozesz tu do znudzenia powtarzac, ze czarne jest biale...no ale nie jest. Jesli jest ...to podaj mi przyklad mieszkania w pierwotnym, chocby w Krowodrzy, albo na Grzegorzkach za 8-9k/m2. Czekam z niecierpliwowcia. Dla mnie to i tak byloby drogo. ale jak to mowia "ogon zostanie odciety"...Niefajnie byc w ogonie...

Najlepiej wszystkie merytoryczne argumenty nazywać trollowaniem. Ceny żywności też rosną a przeciętna rodzina wydaje na nie więcej niż na wynajmowanie mieszkania. Może więc warto samemu je produkować niż spłacać kredyty januszowi które Ci je sprzedaje po zawyżonych cenach.

Merytoryczne? Mowisz o aktualnych cenach za m2 w Krakowie :lol:
No jasne...kup sobie zatem bale i zbuduj sam chate...Na Krowodrzy albo Grzegorzkach.....jesli znajdziesz dzialke za grosze...merytoryczną..Wyjdzie Ci pewnie po 3k/m2....
Do tego parę kur, kozę, świnię i krowę i nawet Biedronki nie będziesz musiał sponsorować.. :mrgreen:

PS Poki co splacasz pewnie kredyt " Januszowi" co Ci to mieszkanie wynajmuje..idealna taktyka..!!! Kury hodujesz na podworku na grzadce z ziemiakami czy masz to wszystko w przed pokoju ? Grunt to nie przeplacic i byc niezaleznym...
Mnie pasuje...ale kto na tym dobrze wychodzi to jest pytanie.... :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 23 kwie 2021, 0:20

@Krakus44, wyraźnie nie rozumiesz się z towarzystwem, bo kupiłeś inwestycyjnie i dobrze wiesz, że po tych cenach co są na otodom nie sprzedasz. Obecnie najem zajebiście się opłaca. Możesz wynająć dwupokojowe mieszkanie na Kazimierzu, z umową na rok, za psi pieniądz. W dzielnicach poza centrum jak się pogimnastykujesz to znajdziesz ludzi, którzy oddadzą Ci mieszkanie za niewiele więcej niż czynsz dla wspólnoty.

Jednocześnie nic nie wskazuje na to, że kryzys za nami. Skończą się lockdowny i zobaczymy, chociaż to spora naiwność uważać, że lecenie prawie dwa lata na dotacjach i pożyczkach nie odbije się na gospodarce, zakładając, że po wakacjach to się rzeczywiście w ogóle skończy. Tu nie trzeba żadnej ekonomicznej analizy.

Sugerujesz, że ludzie mają nie korzystać z prawdopodobnie historycznej okazji aby sobie ponajmować za niemalże bezcen mieszkania w lokalizacjach, które normalnie byłyby okupowane przez turystów i byłyby poza ich zasięgiem finansowym. Pomyśl trochę. Wynajem na rok dwupokojowego mieszkania w bardzo przyzwoitym standardzie możesz mieć teraz za mniej niż 15k + opłaty. Opłaty, czy masz własne czy wynajmowane, ponosisz tak czy siak. I sugerujesz że ludzie niby mają się nie wiadomo jak nagrzewać i kupować to samo za 600k.

Ceny mogą albo dalej rosnąć albo po prostu w końcu spaść. Nie wiem jak szalonym trzeba być aby uważać, że Krowodrza będzie w najbliższym czasie zmierzać do 15k. Rozejrzyj się po tej dzielnicy. Połowa to kamienice do generalnego remontu, druga połowa to wielka płyta. Jednocześnie pojedź sobie kawałek za Krowodrzę i kupisz na luzie pierwotny za 6k z metra, który remontu nie wymaga i gdzie masz ogródek, przestrzeń i spokój.

Obecnie jak kupować to moim zdaniem tylko w jednym przypadku - mieszkanie, które absolutnie mi pasuje, na które mam gotówkę lub bardzo niewielki kredyt. Albo jeżeli serio potrzebuję, bo urodziło mi się drugie dziecko i nie ma siły. W innym przypadku zakupy teraz są bardzo ryzykowne, że wstrzelasz się w historyczną górkę. To nie są lata 2015-2020. To jest okres po największym kryzysie polityczno-gospodarczym jaki ten kraj miał od lat 90'.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

AdamKownacik

Postautor: AdamKownacik » 23 kwie 2021, 9:28

Krakus44 pisze:
JanuszBiznesu pisze:

Merytoryczne? Mowisz o aktualnych cenach za m2 w Krakowie :lol:
No jasne...kup sobie zatem bale i zbuduj sam chate...Na Krowodrzy albo Grzegorzkach.....jesli znajdziesz dzialke za grosze...merytoryczną..Wyjdzie Ci pewnie po 3k/m2....
Do tego parę kur, kozę, świnię i krowę i nawet Biedronki nie będziesz musiał sponsorować.. :mrgreen:

PS Poki co splacasz pewnie kredyt " Januszowi" co Ci to mieszkanie wynajmuje..idealna taktyka..!!! Kury hodujesz na podworku na grzadce z ziemiakami czy masz to wszystko w przed pokoju ? Grunt to nie przeplacic i byc niezaleznym...
Mnie pasuje...ale kto na tym dobrze wychodzi to jest pytanie.... :lol:

Ale nikomu nie przeszkadza że spłaca januszowi kredyt. Przy obecnych stawkach to co najwyżej spłacam mu remont i meble które się zużywają + odsetki od kredytu bo na kapitał napewno nie wystarcza :)

Mar G

Postautor: Mar G » 23 kwie 2021, 10:32

tymczasem coraz taniej

biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/2-mln-zl-za-100-metrowe-mieszkanie-nowa-inwestycja-przy-ul-kosciuszki-zdjecia_40816.html

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 23 kwie 2021, 11:15

Mar G pisze:tymczasem coraz taniej

biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/2-mln-zl-za-100-metrowe-mieszkanie-nowa-inwestycja-przy-ul-kosciuszki-zdjecia_40816.html

biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/0-5-mln-zl-za-50-metrowe-mieszkanie-w-krakowie-to-norma_39980.html
i milion sponsorowanych artykułów z lovekrakow.
Najpopularniejsze inwestycje w Krk:
1. Osiedle Przy Mogilskiej
2. Murapol Parki Krakowa
3. Banacha II od dewelopera Activ Investment

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 23 kwie 2021, 12:14

No i właśnie - nowy blok, o pięknej, zaprojektowanej ze smakiem bryle, parking podziemny dwupoziomowy, ulica Kościuszki, w zasadzie rzut beretem na Wawel, Królewski Trakt, Błonia jak też autostrada rowerową (tę ścieżkę do Tyńca tak nazywam osobiście, lubię ja zresztą) i spoko połączenie z autostradą samochodowe, a kiedyś również z nowym fragmentem wewnętrznej obwodnicy - wszystko pod nosem. Do tego sauna, basen, i recepcja. Tramwaj, ależ tak, również pod nosem. Okolica w której nie ma wiele mieszkań - brak wielkich blokowisk. Spacer nad Wisłą czy wycieczka parostatkiem, a kiedyś może nawet prawdziwy często kursujący tramwaj wodny zaraz za rogiem.
To jest warte kilkanaście tysięcy, ba! może i nawet ponad 15 za metr.
Ale nadal, życzę wszystkim którzy kupują w niewiele niższej cenie swoje 1-2 pokojowe, 30-40 metrowe mieszkanka w marnej bryle, z marnych materiałów, w przeciętnych lokalizacjach gdzie upycha się coraz więcej bloków w gruncie rzeczy za nie wiele niższa cenę przy tym metrażu.
Buon appetito Signori!

Dopeloper

Postautor: Dopeloper » 23 kwie 2021, 18:31

Krakus44 pisze:Ja np odziedziczylem po babci mieszkanie w kamienicy, a sam dorobilem sie 3 mieszkan i co miesiac czerpie z tego korzysci. Za 30 lat beda czerpaly moje dzieci, a potem ich wnuki...itd. Tak buduje sie stabilne i bogate spoleczenstwo. Jedni pracuja 8-12 h dziennie i zarabiaja na to , a inni marnuja czas z nudow na wypisywanie bzdur, byle usprawiedliwic swoje nieudacznictwo...

Na prawdę myślisz, że stabilne i bogate społeczeństwo buduje się poprzez budowanie rodzinnych majątków? Nie ma za bardzo znaczenia co będziesz w życiu robił, ważne, żebyś miał bogatych rodziców :lol: Ale tak, przecież Ty i Twoja rodzina będziecie w tej lepszej grupie - ważne żeby inni mieli gorzej co nie? ;)
Coś takiego długoterminowo bez jakiejkolwiek kontroli ze strony państwa powoduje jedynie pogłębianie dysproporcji społecznych. Poczytaj sobie o ludziach którzy mają coś w głowie i dorobili się o wiele więcej niż Ty. Chociażby Zuckerberg czy Gates otwarcie deklarują, że swoim dzieciom zostawią marginalny ułamek ze swojej fortuny, uważając, że dzieci powinny same budować swój majątek a nie żyć sobie z efektów czyjejś pracy, bo prowadzi to do całkowitego rozwarstwienia społeczeństwa.

Krakus44 pisze:Ok, to moze po prostu zapiszcie sie/stworzcie forum ..., bo tutaj niczego nie wnosicie.

Dobrze, że Ty nadrabiasz za resztę dużo wnosząc w temacie " Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac" pisząc ciągle o tym, że ceny powinny i będą rosnąć. Załóż sobie nowy temat " Krakow potrzebuje drogich mieszkan by sie rozwijac" - tam będziesz mógł pisać swoje teorie i nie będziesz dostawał żadnych merytorycznych odpowiedzi na które w żaden sposób nie jesteś w stanie odpowiadać poza dziecinnymi próbami wychwalania siebie i krytykowania innych.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 23 kwie 2021, 19:41

Dopeloper pisze:
Krakus44 pisze:Ja np odziedziczylem po babci mieszkanie w kamienicy, a sam dorobilem sie 3 mieszkan i co miesiac czerpie z tego korzysci. Za 30 lat beda czerpaly moje dzieci, a potem ich wnuki...itd. Tak buduje sie stabilne i bogate spoleczenstwo. Jedni pracuja 8-12 h dziennie i zarabiaja na to , a inni marnuja czas z nudow na wypisywanie bzdur, byle usprawiedliwic swoje nieudacznictwo...

Na prawdę myślisz, że stabilne i bogate społeczeństwo buduje się poprzez budowanie rodzinnych majątków? Nie ma za bardzo znaczenia co będziesz w życiu robił, ważne, żebyś miał bogatych rodziców :lol: Ale tak, przecież Ty i Twoja rodzina będziecie w tej lepszej grupie - ważne żeby inni mieli gorzej co nie? ;)
Coś takiego długoterminowo bez jakiejkolwiek kontroli ze strony państwa powoduje jedynie pogłębianie dysproporcji społecznych. Poczytaj sobie o ludziach którzy mają coś w głowie i dorobili się o wiele więcej niż Ty. Chociażby Zuckerberg czy Gates otwarcie deklarują, że swoim dzieciom zostawią marginalny ułamek ze swojej fortuny, uważając, że dzieci powinny same budować swój majątek a nie żyć sobie z efektów czyjejś pracy, bo prowadzi to do całkowitego rozwarstwienia społeczeństwa.

Krakus44 pisze:Ok, to moze po prostu zapiszcie sie/stworzcie forum ..., bo tutaj niczego nie wnosicie.

Dobrze, że Ty nadrabiasz za resztę dużo wnosząc w temacie " Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac" pisząc ciągle o tym, że ceny powinny i będą rosnąć. Załóż sobie nowy temat " Krakow potrzebuje drogich mieszkan by sie rozwijac" - tam będziesz mógł pisać swoje teorie i nie będziesz dostawał żadnych merytorycznych odpowiedzi na które w żaden sposób nie jesteś w stanie odpowiadać poza dziecinnymi próbami wychwalania siebie i krytykowania innych.

Napięcie rośnie ..co? Nie dziwie się. Dopiero 4 posty a juz taka frustracja? :D Reszty nie skomentuje, bo ewidentnie nie masz pojęcia o czym piszesz.

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 23 kwie 2021, 22:21

Chociażby Zuckerberg czy Gates otwarcie deklarują, że swoim dzieciom zostawią marginalny ułamek ze swojej fortuny, uważając, że dzieci powinny same budować swój majątek a nie żyć sobie z efektów czyjejś pracy, bo prowadzi to do całkowitego rozwarstwienia społeczeństwa.

W ich przypadku marginalny ułamek typu $ 2 mld, też mógłby być niezłym startem :P
Ceny ofertowe morizon
morizon.pl/ceny/krakow
lekkie przesilenie, ciekawe co pokaże nowy raport NBP na transakcyjnych.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”