Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: anubis » 25 kwie 2021, 0:44

ziomek_szuka pisze:PREZES ZARZĄDU: MICHAŁ SAPOTA wcześniej zasiadał w zarządzie jednej z największej firmy deweloperskiej Murapol,
linkedin.com/in/michalsapota/?originalSubdomain=pl

Michał miał na początku pandemii przypływy szczerości. Polecam wywiad z kwietnia:

youtube.com/watch?v=tiz2lJpDP64
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 25 kwie 2021, 0:55

"Jeżeli banki w istotny sposób zaostrzą przyznawanie kredytów na mieszkania, no to, to uderzy poprostu w cały sektor iiii i może go położyć"

Wszędzie w mediach wałkuje się jak to Polacy kupują/kupowali masowo mieszkania za gotówkę z wycofanych lokat, więc w czym problem ?
Najpewniej jakiś procent ludzi kupował/kupuje te domy średnio za 1mln zł za gotówkę, ale chyba nie powiecie mi że jest to większość ludzi/kapitału.
To nie jest tak, że deweloperzy są źli, budują i sprzedają bo taka ich branża, ale jest możliwe, że nakłaniają ludzi do inwestycji z dźwignią (na kredyt hipoteczny) w branże której podstawy są mniej pewne niż wszyscy myślą w średnim terminie.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 25 kwie 2021, 1:04

ziomek_szuka pisze:Wszędzie w mediach wałkuje się jak to Polacy kupują/kupowali masowo mieszkania za gotówkę z wycofanych lokat, więc w czym problem?

To jest efekt niskich stóp procentowych, którego Michał w kwietniu 2020 jeszcze nie wyłapał. Problem jest taki, że tych pieniędzy z lokat nie ma nieskończonej ilości i raczej co miało już odpłynąć to odpłynęło. To już blisko rok, od kiedy mamy stopy na poziomie 0,1 pp.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 25 kwie 2021, 1:46

Mnie ten argument o stopach też nie przekonuje, z prostego względu jak ktoś miał na lokatach prawie zero a teraz ma jeszcze bliżej zera naprawdę liczył na zysk na lokatach ?
Przecież stopy procentowe przed Covidem nie były o wiele większe, nikt normalnie myślący nie zakłada lokaty żeby zarobić 2%. Mając 1 000 000 zł prawdziwych (nie kredytu hipotecznego) PLN w gotówce na poprzednich warunkach zamrażam to i po roku dostaje 20k przed podatkiem, a teraz widząc że to słaby deal wchodze w nieruchomość widząc, że najem jest coraz mniej opłacalny bo wszyscy to robią ?

robcio

Postautor: robcio » 25 kwie 2021, 9:49

Myśle, że cześć osób kupuje teraz bo zbierało na tych lokatach (czasami latami) właśnie na mieszkania. W sytuacji gdy lokaty są właściwie nieoprocentowane, inflacja nominalna ma się ni jak do realnego wzrostu cen - mieszkania z miesiąca na miesiąc drożeją (to fakt, sami tu piszemy w różnych wątkach). I nie ma to nic wspólnego z inwestowaniem w wynajem.

Ważny dla części ludzi z pewnością aspekt to również względna prostota „inwestycji w nieruchomości” wyciągam lokatę, wybieram mieszkanie kupuje i mam, ceny wzrosną jeszcze bardzie to może sprzedam i coś zarobię, ceny nie wzrosną to chociaż mam gdzie mieszkać, a w sumie na to zbierałem.

Nie każdy jest w stanie uciec z lokat w szeroki rynek kapitałowy i zainwestować w inny sposób bo żeby zrobić to świadomie wymaga to więcej wiedzy niż zakup nieruchomości.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 25 kwie 2021, 11:52

robcio pisze:Myśle, że cześć osób kupuje teraz bo zbierało na tych lokatach (czasami latami) właśnie na mieszkania. W sytuacji gdy lokaty są właściwie nieoprocentowane, inflacja nominalna ma się ni jak do realnego wzrostu cen - mieszkania z miesiąca na miesiąc drożeją (to fakt, sami tu piszemy w różnych wątkach). I nie ma to nic wspólnego z inwestowaniem w wynajem.

Ważny dla części ludzi z pewnością aspekt to również względna prostota „inwestycji w nieruchomości” wyciągam lokatę, wybieram mieszkanie kupuje i mam, ceny wzrosną jeszcze bardzie to może sprzedam i coś zarobię, ceny nie wzrosną to chociaż mam gdzie mieszkać, a w sumie na to zbierałem.

Nie każdy jest w stanie uciec z lokat w szeroki rynek kapitałowy i zainwestować w inny sposób bo żeby zrobić to świadomie wymaga to więcej wiedzy niż zakup nieruchomości.

Aha.
Czyli mieli na tym koncie pewnie gdzieś te pół miliona złotych ale kupią dopiero właśnie teraz, jak spadły stopy procentowe a mieszkania poszły do góry?
I robią to dlatego, że się opłaca (bo lokaty słabe), jak rozumiem z tego samego powodu te same osoby do tej pory mieszkały na wynajmowanym. Bo teraz to jak mówisz "chociaż mają gdzie mieszkać", noo aaaale jak ceny wzrosną to najwyżej sprzedadzą... :roll:
A świstak siedzi i zawija...
Jeśli chodzi o inwestowanie w akcje tzw. spółki wartościowe, to wcale nie jest to trudniejsze. Poprostu kupujesz akcje np. Microsoft w podobny sposób jakbyś kupował coś na licytacji alledrogo.pl ;)

Bartab

Postautor: Bartab » 25 kwie 2021, 12:00

Mateuszkrk93 pisze:
robcio pisze:Myśle, że cześć osób kupuje teraz bo zbierało na tych lokatach (czasami latami) właśnie na mieszkania. W sytuacji gdy lokaty są właściwie nieoprocentowane, inflacja nominalna ma się ni jak do realnego wzrostu cen - mieszkania z miesiąca na miesiąc drożeją (to fakt, sami tu piszemy w różnych wątkach). I nie ma to nic wspólnego z inwestowaniem w wynajem.

Aha.
Czyli mieli na tym koncie pewnie gdzieś te pół miliona złotych ale kupią dopiero właśnie teraz, jak spadły stopy procentowe a mieszkania poszły do góry?
I robią to dlatego, że się opłaca (bo lokaty słabe), jak rozumiem z tego samego powodu te same osoby do tej pory mieszkały na wynajmowanym. Bo teraz to jak mówisz "chociaż mają gdzie mieszkać", noo aaaale jak ceny wzrosną to najwyżej sprzedadzą... :roll:
A świstak siedzi i zawija...
Jeśli chodzi o inwestowanie w akcje tzw. spółki wartościowe, to wcale nie jest to trudniejsze. Poprostu kupujesz akcje np. Microsoft w podobny sposób jakbyś kupował coś na licytacji alledrogo.pl ;)

Nie, mieszkały w swoich pierwszych mieszkaniach i zbierały na większe/lepsze ale nie miały ciśnienia na kupno bo miały gdzie mieszkać, a obecna sytuacja sprawiła że się zdecydowały.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 25 kwie 2021, 12:06

Obecna sytuacja, w sensie, że mieszkania podrożały (ceny ofertowe) ?
A na co zbierali tę kasę "oficjalnie" skoro teraz kupili a wcześniej nie?
Innyni słowy skąd mają tyle kasy ze teraz mogą kupić a wcześniej nie?
Powiększali swoje wieloset tysięczne oszczędności w tempie szybszym niż ostatnie kilkunastoprocentowe / kilkudziesięcioprocentowe wzrosty cen?

Dajcie spokój z tymi bajkami, przecież nawet ktoś pisał, że rekordowa ilość zapytań kredytowych była w marcu.

robcio

Postautor: robcio » 25 kwie 2021, 12:36

Mateuszkrk93 pisze:Dajcie spokój z tymi bajkami, przecież nawet ktoś pisał, że rekordowa ilość zapytań kredytowych była w marcu.

Wobec takiego podejścia dalsza dyskusja jest zbyteczna bo nie konweniuje mnie ten poziom, gdzie wszyscy inni uczestnicy dyskusji mający zdanie lub podejście do tematu odrębne od Twojego nie mają racji bo Ty tak powiedziałeś. To zreszta nie pierwszy wątek w którym gdy ktoś myśli, robi albo ma zdanie wbrew Twojemu tokowi rozumowania i wbrew Twojej opinii jest baranem - bo Ty tak orzekłeś.

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 25 kwie 2021, 12:41

Robcio nie fochuj się, od tego jest forum, żeby dyskutować i wymieniać się poglądami :)

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”