Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
ziomek_szuka

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: ziomek_szuka » 25 kwie 2021, 22:43

Też do końca nie rozumiem takiego hejtu na anubisa. Sam Pan Krakus44 napisał, że "Nikt tu nie oczekuje, nie przewiduje i nie chce gwaltownych wzrostow cen" to zależy czy mowa o kupujących czy sprzedających, aktualnie sprzedający zdecydowanie są w trybie To The Moon and Beyond. To nie jest chyba tak, że na rynku są tylko sprzedający i oni mają zawsze rację cenę ustalają obie strony bez kupujących cena transakcji zdecydowanie wynosiłaby 0PLN.
Nikt też nie jest w stanie przewidzieć jak końcowo zachowa się rynek i dokładnie kiedy co się stanie, ale jakieś wnioski z poprzednich historii na podstawie aktualnych przesłanek można już powoli wyciągać.
Mnie tylko zastanawia dlaczego więszkość ekspertów z artykułów zawęża swoje rozważania i analizy począwszy od roku 2008 ? Większość wykresów cen również przedstawia się właśnie od 2008 roku, to trochę niesprawiedliwe wobec ludzi, którzy przeżyli dramaty kredytowe z ostatniego boomu.
Czy za 5 lat będziemy mieli stronę już nie tylko
frankowicze.net ale również
nisko-stopowicze.net (psst według HRE-Stop Investments wykup tej domeny to dobra inwestycja)
a później wszyscy dokładali się w podatkach do ludzi którzy "nie wiedzieli jakie jest ryzyko" bo wszyscy mówili że będzie tylko drożej.
To jest jakiś tam czarniejszy scenariusz, ale scenariusz ludzi wierzących w to the moon na nieruchomościach zakłada dużą, co raz większą inflacje na następne wiele lat, ten w ujęciu długofalowym jest jeszcze czarniejszy bo dotyka wszystkich na wielu płaszczyznach
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2021, 1:02 przez ziomek_szuka, łącznie zmieniany 1 raz.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 25 kwie 2021, 22:58

ziomek_szuka pisze:Też do końca nie rozumiem takiego hejtu na anubisa. Sam Pan Krakus44 napisał, że "Nikt tu nie oczekuje, nie przewiduje i nie chce gwaltownych wzrostow cen" to zależy czy mowa o kupujących czy sprzedających, aktualnie sprzedający zdecydowanie są w trybie To The Moon and Beyond. To nie jest chyba tak, że na rynku są tylko sprzedający i oni mają zawsze rację cenę ustalają obie strony bez kupujących cena transakcji zdecydowanie wynosiłaby 0PLN.
Nikt też nie jest w stanie przewidzieć jak końcowo zachowa się rynek i dokładnie kiedy co się stanie, ale jakieś wnioski z poprzednich historii na podstawie aktualnych przesłanek można już powoli wyciągać.
Mnie tylko zastanawia dlaczego więszkość ekspertów z artykułów zawęża swoje rozważania i analizy począwszy od roku 2008 ? Większość wykresów cen również przedstawia się właśnie od 2008 roku, to trochę niesprawiedliwe wobec ludzi, którzy przeżyli dramaty kredytowe z ostatniego boomu.

Nie rozumiesz...ale rownoczesnie z calej mojej wypowiedzi wyciagnales tylko 1 zdanie..Przeczytales reszte...? Any comments?

Dopeloper

Postautor: Dopeloper » 25 kwie 2021, 23:00

No tak, oczywiście, anubis to ja i ja to anubis - przecież cecha posiadania własnego zdania i wyciągania własnych wniosków na podstawie rzeczowych informacji jest aktualnie tak rzadka, że nie ma innej opcji niż to żebyśmy byli tą samą osobą :lol:

A z tymi zarobkami w IT to co prawda żyjemy w bardzo komfortowej bańce płacowej w porównaniu z innymi sektorami ale nie przesadzajmy. NoFluffJobs to strona agregująca topowe oferty z branży, która odpowiada za marginalny procent wszystkich ofert więc powoływanie się na nią nie ma za bardzo realnego przełożenia.
Jeśli chodzi o realne kwoty na UoP dla większości programistów to wygląda to mniej więcej tak według mnie (można porównać z raportami płacowymi i chociażby portalem wynagrodzenia.pl):
3k-7k : junior ; 6k-10k : mid ; 9k - 12k : senior
To kwoty netto oczywiście (podawanie brutto nie ma żadnego sensu - różne koszty uzyskania przychodu itp). To ile kto potrzebuje na awans w tej hierarchii to kwestia mocno indywidualna i zależy też od technologii w której się pracuje no ale można przyjąć, że po 6-7 latach każdy kto się do tego nadaje powinien być już seniorem. No i należy wziąć pod uwagę, że 12k netto UoP to będzie jakieś 20k netto B2B. Ogólnie to nie przepadam za podawaniem kwot B2B, bo nie wiadomo czy ktoś doliczył VAT czy nie i ogólnie te kwoty nie za bardzo mają przełożenie na to co komuś zostanie na koncie.
Oczywiście są też osoby zarabiające więcej ale w tym wypadku trzeba być wymiataczem czy też mocno specjalizować w danej technologii (czy to nowej czy to starej) tak żeby było bardzo trudno kogoś zastąpić. Lub też iść w ścieżkę szkoleniową - za jednodniowe takie szkolenie dla grupy potrafią brać po 3K albo i więcej także można sobie policzyć ile to wyjdzie jeśli mają dużo chętnych.
No i żeby nie było piszę tylko o programistach, architekci, devops'i czy ludzie od szeroko pojętego security zarabiają więcej ale to zazwyczaj też ludzie z większym doświadczeniem i jest ich o wiele wiele mniej niż typowych programistów.

platinium pisze:Chłodne dane są takie że jest wysoka inflacja, że są zerowe stopy procentowe, że mieliśmy rok rekordowego dodruku kasy, że jest największa ilość wniosków o kredyty od 10 lat.

Udzielone kredyty hipoteczne rok do roku, źródło media.bik.pl/informacje-prasowe:
I 2020 +24,3%, II 2020 +17,7%, (COVID) III 2020 +4,1%, IV 2020 -23,0%, V 2020 -28,9%, VI 2020 -23,2%, VII 2020 -22,7%, VIII 2020 -21,5%, IX 2020 -5,1%, X 2020 -3,2%, XI 2020 +7,2%, XII 2020 +1,7%, I 2021 -11,0%, II 2021 +0,4%, III 2021 +12,8%
Nawet kolorami oznaczyłem żeby łatwiej było dostrzec ten szalony wzrost liczby kredytów o którym to w każdym artykule sponsorowanym piszą (podając trudniej dostępną i mniej istotną informację o liczbie zapytań, oczywiście w trosce o czytelników żeby nie musieli tego szukać). Sumarycznie po podliczeniu mamy - 138,6% spadków i 68,2% wzrostów (a 26,2% po rozpoczęciu pandemii). Jeśli dla kogoś wygląda to na wzrostowy sygnał dla cen nieruchomości to chyba mieliśmy inna matematykę w szkołach.

Krakus44 pisze:A ze maja 50 lat..? No to chyba wiecej wiedza, niz ten mlokos, ktory dopiero zaczal zarabiac pierwsze pensje i wydaje mu sie, ze wszystkie rozumy pozjadal.

Jakakolwiek korelacja wiedzy z wiekiem może występować jak sobie porównasz dwie osoby z podobnym wyształceniem, pracujące w tej samej branży i przebywające w tym samym środowisku. W przeciwnym wypadku jest to jedynie roszczeniowe myślenie, że "ja jestem starszy więc wiem więcej" - pomiędzy doświadczeniem życiowym a szeroko pojętą wiedzą jest ogromna różnica i w sumie niewiele te dwie rzeczy łączy.

I żeby tu nie było wątpliwości - ja tu wcale nie wieszczę krachu -50% na nieruchomościach w Krakowie, bo to niezwykle mało prawdopodobne. Twierdzę jedynie, że wzrost cen w trakcie pandemii i kryzysu przez nią wywołanego jest abstrakcyjny i niepoparty niczym innym niż wyobraźnią deweloperów. Zdrowy rynek nieruchomości rośnie stabilnie w korzystnych warunkach ale w obliczu kryzysu powinna nastąpić korekta (nie 50% ale 10% już jak najbardziej), której to nie dość że nie było to jeszcze ceny drastycznie wzrosły.

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 25 kwie 2021, 23:13

Panie Krakus44 przeczytałem cały Pana post, ale oprócz zdania do którego się odniosłem był to poprostu negatywny komentarz na temat anubisa, nie napisał Pan jakiś merytorycznych argumentów do których miałbym się odnieść. To że czyjaś (anubisa i innych oraniazcji) prognoza nie sprawdza się 1 do 1 dokładnie w tym dniu czy miesiącu nie czyni fundamentów wnioskowania złymi, gdyby ktokolwiek był w stanie przewidzieć dokładnie ruch rynku choćby o 5 sekund bez problemu stałby się najbogatszym człowiekiem świata.
Nie jestem ufiksowany, to że jestem tu od 2 dni na forum to nie znaczy, że nie interesuje się tematem od dłuższego czasu. Moim zdaniem warto poprostu rozmawiać, irytuje mnie obecny sterowany przekaz medialny to właśnie taki który nachalnie wciska wszystkim jeden konkretny komunikat i gra na emocjach w nie łatwym już i tak dla ludzi okresie, jedyne co mogę zrobić jako uczestnik rynku to wypowiedzieć swoje zdanie i liczyć, że strona kupująca również zacznie krytycznie oceniać swoje postępowania.
Wogóle uważam, że jest to słabe, że właśnie deweloperzy sponsorują te artykuły w czasach gdy wielu ludzi ucierpiało, poźniej ewidentnie szczycąc się wygraną nad tymi ludzmi deklarując rekordowe zyski. W UK podczas 2020 wiele firm w tym ta dla której pracuję oferowało, swoje produkty z zerową marżą lub jeśli były cyfrowe to nawet przez jakiś okres za darmo tak by wesprzeć społeczeństwo.
W Polsce natomiast w czasie ogromnego kryzysu niczym wilki napadające osłabioną ofiarę atakują ją medialnie i wpychają w inwestycje życia na nie pewnym gruncie, dumnie wyjąc do księżyca oznajmiając totalną wygraną nad ofiarą (rekordowe zyski). Ziomek Mickiewicz, przepraszam jak ktoś smiechnął, ale musiałem to zrobić xD

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 25 kwie 2021, 23:33

Panie Ziomku. Jesli zatem i pan nie jest zainteresowany nowymi inwestycjami i zakupem to po co wogole sie tu logowac?
Masz tu jakas wielka swietlana misje do wypelnienia ratujac swiat? Hobistycznie czy mozna na tym zarobic? Tak z ciekawosci pytam, ale retorycznie... :D

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 25 kwie 2021, 23:34

Dopeloper pisze:Udzielone kredyty hipoteczne rok do roku, źródło media.bik.pl/informacje-prasowe:
I 2020 +24,3%, II 2020 +17,7%, (COVID) III 2020 +4,1%, IV 2020 -23,0%, V 2020 -28,9%, VI 2020 -23,2%, VII 2020 -22,7%, VIII 2020 -21,5%, IX 2020 -5,1%, X 2020 -3,2%, XI 2020 +7,2%, XII 2020 +1,7%, I 2021 -11,0%, II 2021 +0,4%, III 2021 +12,8%
Nawet kolorami oznaczyłem żeby łatwiej było dostrzec ten szalony wzrost liczby kredytów o którym to w każdym artykule sponsorowanym piszą (podając trudniej dostępną i mniej istotną informację o liczbie zapytań, oczywiście w trosce o czytelników żeby nie musieli tego szukać). Sumarycznie po podliczeniu mamy - 138,6% spadków i 68,2% wzrostów (a 26,2% po rozpoczęciu pandemii). Jeśli dla kogoś wygląda to na wzrostowy sygnał dla cen nieruchomości to chyba mieliśmy inna matematykę w szkołach.

A tego nie sprawdziłem. Chapeau bas.

Dopeloper pisze:
Krakus44 pisze:A ze maja 50 lat..? No to chyba wiecej wiedza, niz ten mlokos, ktory dopiero zaczal zarabiac pierwsze pensje i wydaje mu sie, ze wszystkie rozumy pozjadal.

Jakakolwiek korelacja wiedzy z wiekiem może występować jak sobie porównasz dwie osoby z podobnym wyształceniem, pracujące w tej samej branży i przebywające w tym samym środowisku. W przeciwnym wypadku jest to jedynie roszczeniowe myślenie, że "ja jestem starszy więc wiem więcej" - pomiędzy doświadczeniem życiowym a szeroko pojętą wiedzą jest ogromna różnica i w sumie niewiele te dwie rzeczy łączy.

Każdy kto miał do czynienia z IT, bankowością, inwestycjami czy analityką wie, że młodsi ludzie są po prostu sprawniejsi umysłowo. Lepiej uczą się nowych rzeczy, szybciej wyciągają wnioski, łatwiej łączą kropki. Oczywiście korpo to organizm i to też nie jest tak, że doświadczenie życiowe tu się nie przydaje, ba, jest bardzo potrzebne, bo młoda krew to gorąca krew i senior nie tylko zagospodaruje takiego gniewnego, ale też np. przekona, że brak marakui w Owocowy Czwartek nie jest powodem do odejścia z firmy. Obecna sytuacja na rynku nieruchomości jest po prostu sytuacją nową i myślę, że ludzie, którzy są przed 50., z jakąkolwiek analizą danych nie mieli nigdy nic wspólnego, pierwszy raz widzą jakiekolwiek wykresy, a cały ich życiowy sukces polega na posiadaniu 3 mieszkań na wynajem, mogą nie być w stanie zrozumieć danych i pojąć co w ogóle kształtuje ceny nieruchomości - stąd reagują na te dane agresją, "anubisami", wyzwiskami itd.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 25 kwie 2021, 23:44

Krakus44 pisze:Panie Ziomku. Jesli zatem i pan nie jest zainteresowany nowymi inwestycjami i zakupem to po co wogole sie tu logowac?
Masz tu jakas wielka swietlana misje do wypelnienia ratujac swiat? Hobistycznie czy mozna na tym zarobic? Tak z ciekawosci pytam, ale retorycznie... :D

Wydaje się, że powód jest dość prozaiczny jako strona kupująca mam prawo kwestionować ceny, gdyby strona kupująca tego w ogóle nie robiła cena dowolnego towaru byłaby nieskończonością czyż nie? Jeśli Pan natomiast jest kupującym to zachowuje się w kontrze do swojego interesu (?), jeśli jest Pan stroną sprzedającą to właśnie w tym wątku staramy się również ustalić aktualną logikę cenową sprzedających.

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 26 kwie 2021, 0:11

BTW to chyba jakiś nowy feature na otodom
otodom.pl/wiadomosci/dane/dane-otodom-aktualne-ceny-ofertowe-mieszkan-i-domow
Chylę czoło programistom. Polecam zakładkę ROI dla Krakowa myśle, że bardziej wizualne przedstawienie sytuacji przez znany portal może łatwiej zaklika kupującym, którzy nie kwestionują aktualnych cen...
"Wyliczenie nie uwzględnia okresu, gdy mieszkanie nie jest wynajęte, kosztów remontów i utrzymania mieszkania oraz podatków."

Rak

Postautor: Rak » 26 kwie 2021, 0:32

Krakus44 pisze:Panie Ziomku. Jesli zatem i pan nie jest zainteresowany nowymi inwestycjami i zakupem to po co wogole sie tu logowac?

Hej Krakus a Ty zamierzasz teraz coś kupować skoro tyle wypisujesz na tym wątku ?

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 26 kwie 2021, 0:40

Kraków Marzec 2021:
Ceny ofertowe 3 najwyższa w kraju 10 332zł
ROI 3 od dołu 4.21% -> again "Wyliczenie nie uwzględnia okresu, gdy mieszkanie nie jest wynajęte, kosztów remontów i utrzymania mieszkania oraz podatków" czy to wogóle zeruje realną stopę procentową w Polsce w tym jakże optymistycznym scenariuszu?
Ta strona pewnie na otodom dłużej niż tydzień nie powisi, wszyscy inwestorzy udają się do Wałbrzycha (najtaniej i największy ROI) xD
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2021, 0:58 przez ziomek_szuka, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”