Rak pisze:Jak kupisz jedno czy więcej?
Jedno, trochę z bólem serca.
Kiedyś miałem koncepcję, że będę całe życie najmował, bo kapitał rośnie mi dużo szybciej niż ceny nieruchomości. No ale mimo wszystko chciałbym mieć jakiś wpis w polskich KW na siebie. Cały czas się waham, bo wiem, że jak już wydam te pieniądze, a to niemało, to one przestaną pracować.
Kupowanie "pod inwestycję" to dla mnie trochę strata pieniędzy. A jak jeszcze pomyślę, że miałbym się użerać z jakimiś najemcami to mnie od tego tematu kompletnie odrzuca. Po cenach z 2015 jasne, czemu by nie, ale po obecnych, gdzie realny zwrot to 2-3% uważam to za zwyczajną stratę pieniędzy. To jest zabawa dla ludzi, którzy nie mają pojęcia o innych metodach lokowania pieniędzy, siedzą sobie na emeryturze i ich czas na naprawianie lokatorom piecyków przepływowych nic nie kosztuje.
ziomek_szuka pisze:Moje uczucie rozmawiając z pośrednikami również jest podobne, ich zachowanie i sposób wypowiedzi dodatkowo sugeruje, że sami są nie wierzą w to co się dzieje, być może ich zachowanie wynika również z pewnego sumienia, że czują jak dużego potencjalnego zonka mają aktualnie w ofercie. Co innego deweloperzy tam w rozmowach jest raczej spokój, ich ani nie ciśnie ani nie boli na to co się dzieje, będzie drożej lepiej będzie taniej, też mają bufor.
Największy chyba deweloper w Polsce, Dom Development, raportuje już 32% marży. Strach pomyśleć ile mają mniejsi, którzy nie mają kosztów korporacyjnych, pewnie ponad 50%. Im powiewa czy będą zmuszeni opuścić ceny, nawet 1/3. Za to pośrednicy sprawiają wrażenie, że intuicyjnie czują, że coś wisi w powietrzu i ta atmosfera robi się trochę somnambuliczna. Faktem jest, że praktycznie wszyscy analitycy już widzą to nienaturalne przestrzelenie cen i spierają się tylko o termin w którym to się rypnie. Jeśli chodzi o analityków z USA to optymiści dają tu rynkowi nawet 2 lata, a pesymiści kwartał. Co będzie dalej to zobaczymy.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022