Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: anubis » 14 maja 2021, 22:28

Możliwe, że pieniądze z likwidowanych lokat się powoli kończą. Albo inaczej, kto miał kupić ten już raczej kupił. Jeden pośrednik mówił mi, że szczyt mieli tak na przełomie lutego i marca, a potem zaczęło się to wygaszać.

Myślę, że kierunek to zobaczymy za jakieś dwa, trzy miesiące. Kilka razy na pytanie dlaczego właściciel sprzedaje słyszałem odpowiedź, że nie ma komu najmować, a właściciela nie interesuje tysiąc złotych, kiedy wcześniej brał za lokal 4 tysiące.

Wyceny się nieco uspokoiły. Bardzo trudno to zmierzyć, ale ludzie już nie podbijają tak oczekiwań i jest większa presja na sprzedaż, bo covid powoli się kończy, a każdy kto sprzedaje ma jakieś plany co do tej gotówki. Oczywiście dalej jest sporo ofert typu 10k w bloku z wielkiej płyty do generalnego remontu, ale one sobie wiszą raczej dla ozdoby i radośnie podbijają średnią cenę ofertową.

Jeden pośrednik mówił mi, że u deweloperów też można teraz negocjować (to ciekawe, bo myślałem, że raczej nie), ale to bardzo zależy u którego. Ponoć niektórzy idą nawet na 10-15%.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Adam01

Postautor: Adam01 » 14 maja 2021, 23:01

Mieszkania podrożały od początku pandemii o 50%, a ten chce negocjować :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 14 maja 2021, 23:15

Adam01 pisze:Mieszkania podrożały od początku pandemii o 50%, a ten chce negocjować :lol: :lol: :lol:

Tymczasem w prawdziwym świecie, ceny transakcyjne kształują się jak na załączonym obrazku. A z innych danych urban.one wygląda to tak: dla 6 największych miast podrożały... 1% z hakiem. Dla Warszawy spadły 0,5%. W najlepszym przypadku można powiedzieć, że się nie zmieniły.

Obrazek
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

WiktorR

Postautor: WiktorR » 15 maja 2021, 11:29

To co wkład własny do mieszkań za max 7k m2 :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 15 maja 2021, 11:31

anubis pisze:Niekoniecznie gwarancje kredytowe muszą podnieść ceny, to zależy od tego jak będzie skonstruowany ten program. Gdzieś czytałem, że dopłaty do kredytów w ramach Nowego Ładu mają być oparte o limity za metr, podobnie jak MdM. Być może to trochę podniesie ceny w małych miastach, ale w Krakowie raczej je wyhamuje. Avia powstała właśnie w ramach takich limitów MdM i wszyscy dookoła grzecznie opuścili ceny. Albo inaczej: powstanie ten program dopłat i państwo powie, no ok, macie gwarancje wkładu, ale Kraków ma limit 7k. Rozpocznie się narzekanie deweloperów, że mało, że taka sprzedaż jest nieopłacalna itd. itp., ale część zacznie w tym limicie budować - dokładnie tak było przy MdM.

No i tak jak mówiłem, będą limity za metr:
biznes.radiozet.pl/News/Polski-Lad.-Ulga-w-kredycie-za-posiadanie-dzieci-i-budowa-domu-bez-pozwolen

Łącznie z programu „Mieszkanie bez wkładu własnego” będzie mogło skorzystać około 80 tys. rodzin rocznie. Aby zmniejszyć ryzyko wzrostu cen, zostanie wprowadzony poziom ceny maksymalnej za 1 m2 nieruchomości, która będzie kwalifikować się do programu.

A więc być może w miejscach, gdzie buduje się teraz ultra tanio, tj. 30 km za Krakowem, ceny lekko pójdą w górę, bo w wioskach metr może okazać się niedoszacowany. Dla Krakowa limity będą poniżej oczekiwań deweloperów, identycznie jak przy MdM tylko zamiast dopłaty do raty będą gwarancje do wkładu.

Dopeloper

Postautor: Dopeloper » 15 maja 2021, 11:39

Gratuluję wszystkim głosującym na PiS. Rozdawnictwo w tym kraju nigdy się nie skończy. Wzrost inflacji mamy w tym momencie już gwarantowany = wzrost stóp procentowych.
Właściciele mieszkań na wynajem też będą mieli problem, bo młodzi teraz będą woleli kupować swoje jak tylko będą mieli zdolność kredytową skoro i tak nie muszą zbierać na wkład własny. Także jeśli ktoś nie ma mieszkania w centrum pod turystykę albo blisko uczelni pod studentów to ma przewalone.

Rak

Postautor: Rak » 15 maja 2021, 11:44

"- W obszarze polityki prenatalnej, tam gdzie pojawi się drugie i kolejne dzieci, chcemy doprowadzić do tego, aby pojawiła się możliwość umorzenia części kredytu - mówi premier."

idę dzieci robić..

Rak

Postautor: Rak » 15 maja 2021, 11:51

"Teraz kwestia "sprawiedliwego systemu podatkowego". - Taki powoduje, że chce się pracować pracownikom."

Rozumiem - jak mi zabiorą, to będzi mi się bardziej chciało pracować aby starczyło na wyjście z dużymi siatami do lidla.
Bo tak to mi się nie chciało ?

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 15 maja 2021, 12:00

Kolejny program deweloper+ który spowoduje że wszyscy pobiegną po kredyty i cenie wyjebie w kosmos.

platinium

Postautor: platinium » 15 maja 2021, 12:03

Gowin właśnie powiedział że przy bonie mieszkaniowym nie będzie brany pod uwagę żaden wskaźnik (powierzchnia, cena_ - jedyne co będzie brane pod uwagę to ilośc mieszkańców. Anubis, ty to jesteś sasinem nieruchomości normalnie. Czego nie napiszesz to po chwili jest dosłownie odwrotnie

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”