Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
tomm

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: tomm » 22 maja 2021, 23:59

dolek 7k ofert byl jak biura nie wznawialy ogloszen zeby nie placic bo byl lockdown i tak

Adam01

Postautor: Adam01 » 23 maja 2021, 12:03

Myśle, że najbardziej uczciwe w tych czasach byłoby ustalenie ceny minimalnej na poziomie 15k / m2 i wtedy nikt nie miałby pretensji.
No może prawie nikt, bo zawsze znajdą się jacyś odklejeni od rzeczywistości, co chcą kupić po 5k albo drobni ciułacze pokroju Raka o mentalności chłopka ze wsi, co chcą nachapać się za pół darmo kolejnych mieszkań, a później dopiero niech drożeje. No masakra :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 23 maja 2021, 13:00

tomm pisze:dolek 7k ofert byl jak biura nie wznawialy ogloszen zeby nie placic bo byl lockdown i tak

Ciekawe gdzie będzie górka. W tym tempie to dojedziemy zaraz do momentu, że w Krakowie, który liczy 800k mieszkańców na samym otodom będzie 20k ofert sprzedaży.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Rak

Postautor: Rak » 23 maja 2021, 13:06

Adam01 pisze:Myśle, że najbardziej uczciwe w tych czasach byłoby ustalenie ceny minimalnej na poziomie 15k / m2 i wtedy nikt nie miałby pretensji.
No może prawie nikt, bo zawsze znajdą się jacyś odklejeni od rzeczywistości, co chcą kupić po 5k albo drobni ciułacze pokroju Raka o mentalności chłopka ze wsi, co chcą nachapać się za pół darmo kolejnych mieszkań, a później dopiero niech drożeje. No masakra :lol:

Hej Adam01,

Ja nie chcę drożejących mieszkań, nigdy w niczym mi nie pomogą ani moim dzieciom ani nikomu. Chciałbym aby były po prostu dostępne :-) Dla mnie poziom cen 8 do 15 dla centrum i małych mieszkań przy obecnych płacach byłby ok, niestety idzie to w górę.

Być może dopisałeś mi coś, co sam masz zatem w głowie bo ja ta nigdy nie napisałem ani nie myślałem. Drożejące mieszkania nie są w moim interesie.

Natomiast jeżeli ktoś teraz bardzo się cieszy z drożejących to zwyczajnie już najwyraźniej nie zamierza lub nie stać o na kupowanie mieszkania bo już np. nie ma dochodów lub mu się nie chce z powodu wieku i to zakładam tyczy się Ciebie.

Adam01

Postautor: Adam01 » 23 maja 2021, 13:25

Rak pisze:
Adam01 pisze:Myśle, że najbardziej uczciwe w tych czasach byłoby ustalenie ceny minimalnej na poziomie 15k / m2 i wtedy nikt nie miałby pretensji.

Hej Adam01,

Ja nie chcę drożejących mieszkań, nigdy w niczym mi nie pomogą ani moim dzieciom ani nikomu. Chciałbym aby były po prostu dostępne :-) Dla mnie poziom cen 8 do 15 dla centrum i małych mieszkań przy obecnych płacach byłby ok, niestety idzie to w górę.

Być może dopisałeś mi coś, co sam masz zatem w głowie bo ja ta nigdy nie napisałem ani nie myślałem. Drożejące mieszkania nie są w moim interesie.

Natomiast jeżeli ktoś teraz bardzo się cieszy z drożejących to zwyczajnie już najwyraźniej nie zamierza lub nie stać o na kupowanie mieszkania bo już np. nie ma dochodów lub mu się nie chce z powodu wieku i to zakładam tyczy się Ciebie.

Ale po co ci tyle mieszkań człowieku?? Daj szansę kupić innym!!
Sam swoimi nieprzemyślanymi zakupami napędziłeś podaż i popyt, a teraz masz pretensje do innych :idea:

Rak

Postautor: Rak » 23 maja 2021, 13:43

Adam01 pisze:
Rak pisze:

Hej Adam01,

Ale po co ci tyle mieszkań człowieku?? Daj szansę kupić innym!!
Sam swoimi nieprzemyślanymi zakupami napędziłeś podaż i popyt, a teraz masz pretensje do innych :idea:

Hej Adam01,
Nie mam do Ciebie żadnej pretensji, jedynie widzę, że nie jesteś na kupnie mieszkania a cieszysz się z teraz naprawdę dużego wzrostu cen w każdym poście określasz mianem "mentalności chłopka ze wsi" osoby, które chcą wzrostów już po tym jak już kupiły mieszkania..proponuję zastanów się, czy nie mówisz przypadkiem o sobie przypisując swoje cechy innym :-) taka projekcja mogła Ci się przydarzyć. Każdemu się przydarza zatem luzik :-)

Adam01

Postautor: Adam01 » 23 maja 2021, 13:53

Wyższe ceny to wyższe podatki, typu PCC i inne, a miasto musi się za coś rozwijać :!:
Chcecie mieszkać jak cesarz w naszym Krakowie, to musicie zabulić wpisowe :idea:

KarolGowin

Postautor: KarolGowin » 23 maja 2021, 21:21

fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/mieszkania-na-sprzedaz-w-polsce-ceny-nieruchomosci-coraz-wyzsze,1061620.html

Znowu w głównym wydaniu faktów info z rynku mieszkań :)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 23 maja 2021, 21:58

Nic nowego.

Ale dobrze, że to teraz temat polityczny i TVN tak po nich ciśnie. Im mocniejszy pocisk, tym szybciej poznamy limity za metr i sposób ich obliczania. No i im bardziej się nakręci w ludziach strach, tym spadki będą szybsze.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 23 maja 2021, 22:38

alicjalicja pisze:Akurat brak działek pod zabudowę to fakt powszechnie znany. Mój mąż pracuje w magistracie, wiec ma rozeznanie. Deficyt w działkach przekłada się bezpośrednio na ceny, które bedą rosły.

Niestety, ale nie mogę potwierdzić i śmiem twierdzić, że może ta informacja wprowadzać w błąd. Pracuję osobiście w magistradzie (co prawda w środowiskowym) i nowych, w tym przekształcanych działek jest na ten moment pozytywnie procedowanych kilkanaście (kwestia wydania decyzji przez wydział gospodarki planowania strategicznego, kilka w centrum), a kilkadziesiąt kolejnych (co prawda większość małych 25-50 ar) oczekuje na rozpatrzenie.

Jeśli chodzi o ceny, góra wie jaka jest sytuacja, wg danych ratusza w Krakowie ceny w ostatnim czasie wzrosły nie współmiernie do innych miast wojewódzkich, a ostanie tygodnie kontynuują istotny spadek sprzedaży przy jednoczesnym minimalnym spadku cen. Czy to oznacza nachodzące istotne spadki, nie ma pewności, pojawiają się różne opinie u źródeł, ale byle jakie oferty zwyczajnie nie sprzedają się od drugiej połowy marca. Druga połowa roku, końcówka lipca/sierpień pokaże najprawdopodobniej istotny trend spadkowy.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”