wagabunda pisze:anubis pisze:Na luzie znajdziesz w Krk nawet na otodom mieszkanie w max kilkuletnim budynku, do odświeżenia za 11k - z widokiem na park. W dodatku to nie wiem jak tu będzie słychać Tauron Arenę, ale każdy kto na niej chociaż raz był wie, że jest bardzo głośna.
W arenie jest głośno, ale w otoczeniu słychać niewiele. To jest jednak kryta hala, a sama płyta nie jest bezpośrednio za pierwszą ścianą budynku. Obiekt jest spory, w miarę nowoczesny i dobrze wytłumiony, więc to nie jest jak mieszkanie przy stadionie.
Pytałem mieszkańców osiedli w sąsiedztwie areny i nikt nie narzekał na hałas. Za to prawie wszyscy zwracają uwagę na oświetlenie - jeśli masz za oknem arenę, to w mieszkaniu jest poświata jak w klubie nocnym;)
Podobno najbardziej uciążliwie są migające banery (z reguły wyświetlane w czasie eventów) - wtedy w mieszkaniu masz efekty jak przy pokazie sztucznych ogni. Teraz pozostaje ratowanie się roletami. W każdym razie wypada mieć tę świadomość przy zakupie mieszkania w okolicy, bo arena już tam kilka lat stoi.
O miganiu tymi światłami to pisała parę razy prasa lokalna, że kto ma z okna widok na Tauron Arenę, ten ma pod wieczór w pokoju dyskotekę.
dziennikpolski24.pl/oslepiajacy-roz-areny-nie-pozwala-spac-mieszkancom/ar/3760905
Za to co do hałasu to nie wiem. Z moich wizyt pamiętam, że słychać Tauron Arenę dosyć wyraźnie z daleka, generalnie wszystko jest odsunięte poza tą inwestycją. Początkowo Arena miała być w otulinie parku właśnie, ale przez pewne błędy urzędników w przeszłości Semaco dostało pozwolenie na tą inwestycję.
Inna sprawa to czy małe metraże nie posłużą za hotel dla gości wydarzeń na Arenie. Tu się aż prosi o airbnb, bo to byłby najbliższy "hotel" w okolicy. Większość metraży tutaj to małe metraże.