Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
JanuszBiznesu

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: JanuszBiznesu » 25 maja 2021, 12:50

anubis pisze:A ja dzisiaj musiałem podjechać na południe Krakowa i wracałem koło Bonarka Living.

I mi się zrobiło wesoło, a po chwili kwaśno-smutno.
(...)

Niestety patrząc lokalizacja vs cena z metra :) to jedna z lepszych ofert.
Nawet patrząc na całokształt to wolałbym tutaj dać 8k niż na płaszowie 11k :)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 25 maja 2021, 13:02

JanuszBiznesu pisze:Niestety patrząc lokalizacja vs cena z metra :) to jedna z lepszych ofert.

Szczerze mówiąc to nawet gdyby to była jedyna dostępna oferta w Krakowie to wolałbym gdzieś wynajmować niż tutaj kupić. A nawet jakby tu najmować to za karę. No i nawet gdyby Echo to wyceniało na 4k to bym nie kupił czegoś takiego dla siebie.

Tak w ogóle to bardzo jestem ciekawy co ludzie będą robić z tymi nabranymi 40 metrami w różnych, nie raz bardzo dziwnych lokalizacjach, jak kurz opadnie. Skoro to miało ratować pieniądze przed inflacją to jakaś część musi w końcu pójść na sprzedaż. No chyba, że plan jest taki, aby co drugi mieszkaniec Krakowa został landlordem. W sumie ten plan by mógł wypalić gdyby sobie wynajmowali wzajemnie. :D
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 25 maja 2021, 13:05

anubis pisze:. W sumie ten plan by mógł wypalić gdyby sobie wynajmowali wzajemnie. :D

Dobre :lol:
Dogadać się na odpowiednie stawki i średnie stawki najmu w górę odrazu :D

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 25 maja 2021, 13:37

anubis pisze:
JanuszBiznesu pisze:Niestety patrząc lokalizacja vs cena z metra :) to jedna z lepszych ofert.

Szczerze mówiąc to nawet gdyby to była jedyna dostępna oferta w Krakowie to wolałbym gdzieś wynajmować niż tutaj kupić. A nawet jakby tu najmować to za karę. No i nawet gdyby Echo to wyceniało na 4k to bym nie kupił czegoś takiego dla siebie.

Tak w ogóle to bardzo jestem ciekawy co ludzie będą robić z tymi nabranymi 40 metrami w różnych, nie raz bardzo dziwnych lokalizacjach, jak kurz opadnie. Skoro to miało ratować pieniądze przed inflacją to jakaś część musi w końcu pójść na sprzedaż. No chyba, że plan jest taki, aby co drugi mieszkaniec Krakowa został landlordem. W sumie ten plan by mógł wypalić gdyby sobie wynajmowali wzajemnie. :D

Problem jest taki ,że część ludzi chce kupić mieszkanie tu i teraz z różnych powodów. I niestety musi się obrać w obrębie realiów a nie prognozach.
Podaj mi 3 lepsze inwestycje (stosunek ceny do jakości/lokalizacji) i rozmawiajmy o konkretach.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 25 maja 2021, 14:14

Krakowski GUS. No, ale wiem, "kupujcie teraz na zapas, bo zaraz mieszkania się skończą!!"
Załączniki
gus 2021 kraków.jpg
gus 2021 kraków.jpg (241.73 KiB) Przejrzano 3689 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Kukuciumka

Postautor: Kukuciumka » 25 maja 2021, 14:18

Kokosz pisze:
anubis pisze:A ja dzisiaj musiałem podjechać na południe Krakowa i wracałem koło Bonarka Living.

I mi się zrobiło wesoło, a po chwili kwaśno-smutno.

Wesoło, bo ta inwestycja jest tak koszmarna, że mieszkać tam to można chyba tylko za karę. Czego tam nie ma. Estakada - jest. Hałas - obecny. Tory - są. Wyjazd z osiedla na tyły wejścia go galerii. Po prostu absurd, że wcisnęli tam mieszkania i to było zabawne.

Smutne natomiast to było, bo o ile "inwestorów" ratujących pieniądze przed inflacją mi nie szkoda to zwyczajnych ludzi już tak. Masa osób uwierzy w tą medialną nagonkę, że Kraków to taki polski Hong Kong, zaraz tu będą ceny za 30k i już nikt normalny nie kupi mieszkania. I zadłuża się taki biedny obywatel, na całe życie, aby kupić 40 metrów w Bonarka Somehow Existing.

To, że ten rynek nie pieprznął to jest jakiś cud. Już nawet pośrednicy o tym głośno mówią, ja o tym pisałem i ktoś jeszcze. Ceny ofertowe nie mają żadnych fundamentów, odleciały od:
- najmu
- inflacji
- kosztów budowy
- wycen gruntów
- ...

To jest jedna, wielka spekulacja. I skończy się dokładnie tak jak się kończy każda spekulacja.

Tyle tylko dla Krakowa nadziei, że transkacyjne się w zasadzie nie zmieniły, więc przynajmniej większość ludzi tych ofert nie kupuje.

Dokładnie tak jest. Ostrożnie można przyjąć, że do końca czerwca na poważnie zacznie się ucieczka z tonącego okrętu, a miasto może wyglądać jak po małych zamieszkach. Najrozsądniejsze co można teraz zrobić to sprzedaż nieruchomości, póki ktoś jeszcze zapłaci chociaż połowę ceny.

Ani w czerwcu, ani w grudniu, ani w kolejnym roku. Ludzie kupują jak najęci, deweloperzy mają się lepiej niż wyśmienicie, ale pomarzyć zawsze można :lol:

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 25 maja 2021, 14:34

Żadna nowość, że mają się świetnie.
Każdy wie, że ceny mieszkań rosną niewspółmiernie do kosztów budów a zyski są rekordowe.
To oznacza, że jest z czego spadać, żeby każdy był zadowolony i sprzedawca i kupujący.
O rynku wtórnym nawet nie mówię gdzie za mieszkania kupione 3 lata temu za 5k za metr ludzie oczekują 10k za metr.

Kokosz

Postautor: Kokosz » 25 maja 2021, 14:35

Akurat dzisiaj podzwoniłam sobie dla zgrywy i sytuacja nie wyglada tak różowo jak opisujecie. Na początku deweloperek twardo obstaje że nie ma promocji bo jest masa chętnych, a jak mówię że wrócę do niego za miesiąc bo chcę obdzwonię innych, to nagle magicznie znajduje się 20% obniżki :lol: :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 25 maja 2021, 15:37

Coraz więcej sygnałów do spadków. Ciekawa analiza:
jandziekonski.pl/2021/05/21/ceny-mieszkan-q1-2021-od-nbp-czy-zaczela-sie-korekta

Podobna sekwencja zdarzeń miała miejsce w 2007-2008 roku. Jak ona wyglądała?
1. Spadki rozpoczęły się w wybranych segmentach rynku wtórnego, przede wszystkim w Warszawie,
2. Następnie spadki cen rozłały się na rynek pierwotny w Warszawie, jak też na rynki wtórne w kolejnych miastach,
3. Wreszcie spadki dotknęły w ostatniej kolejności rynek pierwotny w mniejszych miejscowościach.

Gość umie w analitykę, przez 8 lat był członkiem zarządu grupy Mzuri i to widać.

Ale jak ktoś chce "pozytywnych informacji" to polecam lokalne dzienniki, bo deweloperzy pozamawiali nowy pakiet sponsorowanego szajsu. Jest nawet oznaczenie "materiał partnera": biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/zakup-mieszkania-jako-bezpieczna-lokata-kapitalu_41271.html :D

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 25 maja 2021, 16:09

biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/krakow-daje-prace-50-tys-osob-w-branzy-it_41281.html

Lekarzy, elektryków i adwokatów za pewno mniej.
Pytanie kto jeszcze w tym kraju (mówię o dużej skali) zarabia na tyle dobrze, żeby go było stać na 70metrow mieszkanie, za 700tys plus wykończenie, z kredytem liczac wychodzi ponad bańkę przy obecnych rekordowo niskich stopach.

Mieszkań jest obecnie tak dużo, że oferty wiszą już miesiącami, ciekawe jak będzie za rok. Myślę, że część deweloperów wstrzyma się z ofertą.
Potencjalnie będą się zastanawiać czy zacząć sprzedaż już teraz i liczyć że zdążą czy czekać na rozwój wydarzeń i odpowiednio finansować całe przedsięwzięcie.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”