Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Krakus44

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Krakus44 » 31 maja 2021, 13:04

Kolejny dowod na to jaka nam media robia wode z mozgu bo nie czytaja naszych forumowych "ekspertow".
Sprzedzaz lezy i kwiczy... :D

biznes.wprost.pl/finanse-i-inwestycje/10451066/kredyty-hipoteczne-banki-udzielily-ich-wiecej-niz-w-2020-roku.html

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 31 maja 2021, 13:12

Nie wiem już czy trolujesz Krakus czy naprawdę nie czytasz ze zrozumieniem.
Artykuł jasno mówi o pierwszym kwartale, czyli tak naprawdę transakcjach z rezerwacjami z Listopada, Grudnia gdzie były małe promocje.
Poza tym rok do roku wiadomo, że są wzrosty sprzedaży bo w tamtym roku ludzie się wycofali.
Nikt nie powiedział, że banka już pękła, ale jest szczyt.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 31 maja 2021, 13:32

Ogólnie jest drożej ...czyli jest taniej.... :lol:
Jest coraz więcej kredytów hipotecznych czyli coraz mniejsze zainteresowanie zakupem.
No powiadam Wam... :D Kabarecik leci tu dalej...
Wywód o baloniku...,merytoryczny i wieloczynnikowy. Genialne! :lol:

asander

Postautor: asander » 31 maja 2021, 13:39

Krakus44 pisze:Kolejny dowod na to jaka nam media robia wode z mozgu bo nie czytaja naszych forumowych "ekspertow".
Sprzedzaz lezy i kwiczy... :D

biznes.wprost.pl/finanse-i-inwestycje/10451066/kredyty-hipoteczne-banki-udzielily-ich-wiecej-niz-w-2020-roku.html

Nie przypomina Ci to sytuacji, która miała miejsce ponad dekadę temu ok. 2007/8? Wtedy również ludzie brali na potęgę kredyty frankowe i kupowali, wiem, bo sam brałem, byłem ofiarą ówczesnego FOMO, młody, niedoświadczony, ślepo słuchałem Open Fajansów czy Ekspanderów, czyste emocje. I nie rozumiałem tylko dlaczego dostałem kredyt tylko z jednego banku? :?: "Doradcy" i ich manipulacje. I tak, mnie również zaskoczył frank po 3.4, jak mogli mnie tak oszukać? Dlaczego moja rata tak bardzo wzrosła?

Dziś widzę pewne podobieństwo, dziś również naganiają ludzi na zakupy, dekadę temu było tuż przed górką, a dziś? Czy historia się powtórzy? To pewne. Pytanie tylko kiedy dokładnie to nastąpi. Jutro co poniektórych "inwestorów" nie zaskoczy Nowy Ład, a Nowe Stopy. KNF ostrzega, rząd odrobił lekcję, pytanie czy ktoś słucha..

Także kupujcie kupujcie, taniej już nie będzie. Kto nie kupi przegra życie :lol:

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 31 maja 2021, 15:00

youtube.com/watch?v=jExpLHlzZEU

polecam fachową analizę Pana Bartosza :)

takanator

Postautor: takanator » 31 maja 2021, 15:36

anubis pisze:Jak masz zaskarżoną decyzję to z pewnością nikt się nie zadłuża. Bank nie da na taką inwestycję kredytu - wszystkie zakupy, o ile są, są gotówkowe.

Zastanawiam się teraz czy wszystkie rzeczy które tutaj piszesz, to niesprawdzone informacje, a piszesz je niemalże z pewnością?

Nie wiem o której dokładnie zaskarżonej inwestycji atalu mówisz, ale o tej na Zabłociu, to w każdym z tych zdań napisałeś nieprawdę.

Ponieważ wiem że, jest sporo zakupów kredytowanych, nie wiem ile, aż tak się tym nie interesowałem. Wiem że z 6 topowych banków, tylko Pekao S.A początkowo odmawiał, teraz po analizie coś się zmieniło i wszystkie banki przyznają kredyt.

Jeżeli każdy post na tym wątku, są to takie bzdury wyssane z palca, każdy pisze głupoty i uważa je za fakty objawione, to jaki jest sens tego wątku?

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 31 maja 2021, 15:41

JanuszBiznesu pisze:https://www.youtube.com/watch?v=jExpLHlzZEU

polecam fachową analizę Pana Bartosza :)

04:50 chyba coś poszło nie zgodnie ze skryptem :D

08:00-09:30 niezle się uśmiałem

19:00 (końcowe błogosławieństwo) niezły naganiacz xD a redaktor kiwnął głową, robota zrobiona, więcej pytań w skrypcie nie było, dziękuję dobranoc :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zestawiając to z rzeczowymi analizami wielokrotnie tutaj linkowanymi utwierdzam się w przekonaniu, że warto czekać bo jak redaktor powiedział rynek rozgrzany do czerwoności, ciekaw dlaczego.

Zwłaszcza, ze powiedział, że zmiana wiboru o 3-4 procent byłaby istotna, ale w najbliższych 3-4 kwartałach nam nie grozi (ciężko się nie zgodzić jeśli chodzi o tak krótki horyzont czasowy) ;)

Teraz czekam na dużo komentarzy, aby mój zniknął jak najszybciej z góry, co by za wiele osób go nie przeczytało ;)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 31 maja 2021, 16:48

takanator pisze:
anubis pisze:Jak masz zaskarżoną decyzję to z pewnością nikt się nie zadłuża. Bank nie da na taką inwestycję kredytu - wszystkie zakupy, o ile są, są gotówkowe.

Zastanawiam się teraz czy wszystkie rzeczy które tutaj piszesz, to niesprawdzone informacje, a piszesz je niemalże z pewnością?

Nie wiem o której dokładnie zaskarżonej inwestycji atalu mówisz, ale o tej na Zabłociu, to w każdym z tych zdań napisałeś nieprawdę.

Ponieważ wiem że, jest sporo zakupów kredytowanych, nie wiem ile, aż tak się tym nie interesowałem. Wiem że z 6 topowych banków, tylko Pekao S.A początkowo odmawiał, teraz po analizie coś się zmieniło i wszystkie banki przyznają kredyt.

Jeżeli każdy post na tym wątku, są to takie bzdury wyssane z palca, każdy pisze głupoty i uważa je za fakty objawione, to jaki jest sens tego wątku?

Napisałem jaka jest zasadna. Przyznam, że nie wiem jak jest na tej konkretnej inwestycji. Jak masz zaskarżoną decyzję to jest kłopot z kredytem. Zresztą sam to napisałeś, że banki "początkowo odmawiały". Być może teraz decyzja jest już po jakieś instancji odwoławczej / analizie / uzupełnieniu dokumentów i sytuacja się zmieniła.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 31 maja 2021, 19:47

Kupować kawalerki kupować, jutro będzie mniej w ofercie niż dzisiaj a więcej niż za 2 dni, więc ruszać na zakupy.

bankier.pl/wiadomosc/Ceny-ofertowe-wynajmu-mieszkan-maj-2021-Raport-Bankier-pl-8122436.html

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 31 maja 2021, 21:42

Cóż wszyscy mam wrażenie że podchodzą do nieruchomości jak do bitcoina , Elon Musk napisze tweeta że mieszkał w fajnym apartamencie w Krakowie i ceny mamy po 20k/m2 , a potem że w nocy było głośno to spadną do 3k/m2 ... .
Mieszkania mają znacznie mniejszą płynność , przez co zapewne nie będziemy nawet wiedzieć że mamy krach ... i dowiemy się o tym tak pół roku później ...
Rynek jest cykliczny , a cykle wyglądają dość podobnie. Końcówka wygląda tak że dochodzi do spadku sprzedaży przy rosnących ciągle cenach , następnie mamy stabilizacje cen i dalszy spadek sprzedaży , potem mamy spadek cen i załamanie sprzedaży. Znacznie łatwiej krach zobaczyć po liczbie zawieranych transakcji , niż po cenach ... . Niestety jedyne w miarę wiarygodne dane to te od deweloperów giełdowych , tylko że tu też musimy mieć kilka kwartałów , bo nigdy nie wiadomo czy spadek sprzedaży nie wynika np z tego że danej chwili nie były oddawane jakieś większe inwestycje .
GUS podaje bardzo dokładne dane dla całego rynku ale ma prawie 1,5 roku opóźnienia.
Jeśli chodzi o deweloperów giełdowych to mamy spadek sprzedaży o prawie 6 % , zaś GUS podał że oddano 7 % więcej mieszkań w stosunku do 2019 r.
Owszem q1 2021 był doskonały pod względem liczby kredytów i sprzedaży , ale zobaczymy co będzie w kolejnych kwartałach.
Mamy wzmożoną akcje marketingową , temat nieruchomości w prasie jest "grzany" , oferta na rynekpierowtny.pl w listopadzie wynosiła 67 tys mieszkań , obecnie spadła poniżej 53 tys mieszkań ... , wydaje mi się że to znowu manipulowanie ofertą, sztuczne grzanie i pompowanie rynku ... bo na otodom i olx rekordowe ilości ogłoszeń na rynku wtórnym ... .
W każdym razie pojawiają się kolejne sygnały iż wchodzimy w kolejny cykl, i trzeba być na prawdę mocno naiwnym aby wierzyć że obecny cykl będzie trwał w nieskończoność ... . Nikt nie wie ile będzie trwała ta "końcówka" cyklu ... może rok , może pół roku , tylko że to nie ma najmniejszego znaczenia ... . Moim zdaniem dużo ważniejsze jest to jak będzie wyglądał kolejny cykl ... , bo w nim pierwszy raz od 20 lat nie będziemy mieli niedoborów mieszkań , a wręcz w dużych miastach ich nadmiar , rynek potrzeb zdominuje niż , zaś zacznie się tsunami demograficzne związane z wymieraniem wyżu powojennego, a na to wszystko jeszcze wejdzie spłacanie długów covidowych , co na 100 % spowoduje podwyżki podatków co skutecznie będzie hamowało wzrost pkb i wynagrodzeń ...

A dla tych co liczą na popandemiczny boom turystyczno studencki money.pl/gospodarka/zakopane-czeka-na-turystow-ci-sie-nie-spiesza-rezerwacji-duzo-mniej-niz-przed-pandemia-6644802206059072a.html .
A tak wyglądają wydatki konsumenckie w Izraelu .. Obrazek .
Tak w UK ...
Obrazek
Szału ni ma ...

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”