Dla rozluźnienia atmosfery:
youtube.com/watch?v=lb0g_ryRkx8
Smacznej kawusi!
Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac
Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac
Kefo pisze:Dla rozluźnienia atmosfery:
youtube.com/watch?v=lb0g_ryRkx8
Smacznej kawusi!
Przypominam że wg najnowszych badań najzdrowsza to ta jednak filtrowana :/

-
Mówmy o liczbach.
Wg tego wykresu od dzisiaj do momentu szczytowego liczba mieszkańców wzrośnie z 775 na 780tys.
czyli o 5tys
Tymczasem rocznie oddawane jest 20tys mieszkań, z czego już teraz dużo stoi pustych i nikt tego nie wynajmuje
Wg tego wykresu od dzisiaj do momentu szczytowego liczba mieszkańców wzrośnie z 775 na 780tys.
czyli o 5tys
Tymczasem rocznie oddawane jest 20tys mieszkań, z czego już teraz dużo stoi pustych i nikt tego nie wynajmuje

Mateuszkrk93 pisze:Mówmy o liczbach.
czyli o 5tys
Tak pelna zgoda, liczba mieszkańców wzrośnie.
Przyczyn spadków owszem należy się doszukiwać gdzie indziej.
-
Rak pisze:Mateuszkrk93 pisze:Mówmy o liczbach.
czyli o 5tys
No niestety, ale w tym marnym przyrośnie liczby mieszkańców również doszukuje się spadków.
Te 5tys ma się nijak do liczby oddawanych mieszkań. Gdyby mieszkań też miało dość 5tys, wtedy moglibyśmy mówić, ze nie ma to znaczenia.
Smacznej kawusi.
Mateuszkrk93 pisze:Rak pisze:Mateuszkrk93 pisze:Mówmy o liczbach.
czyli o 5tys
No niestety, ale w tym marnym przyrośnie liczby mieszkańców również doszukuje się spadków.
Te 5tys ma się nijak do liczby oddawanych mieszkań. Gdyby mieszkań też miało dość 5tys, wtedy moglibyśmy mówić, ze nie ma to znaczenia.
Smacznej kawusi.
Tak trzeba przeanalizować ile mieszkań potrzebuje obecna populacja.
Przy kredycie na 20 lat od teraz moje mieszkanie wyląduje na rynku którego spadek demograficzny zacznie się przyjmujemy za 10 lat później, będzie jeszcze czas sprzedać;). I pytanie ile wtedy będzie podobnych i ile ludzie potrzebują dla siebie.
Dziękuję
EDIT - ps - taka luźna myśl - jeżeli ktoś statystyki zapotrzebowania ma dobrze opracowane to są to fundusze najmujące mieszkania, które kupują tearz w Wawie, Trójmieście, Krakowie.
Tak ja też chcę dostępnych relatywnie nie strasznie drogich mieszkań dla każdego i spadki by mnie ucieszyły ale jest ten sekret, że ceny chyba o tym nie wiedzą

W kwestii demografii to może przynajmniej nowe, dopiero rodzące się roczniki będą miały łatwiej dzięki temu spadkowi demograficznemu o mieszkanie

-
Zgadzam się.
Na pewno będą potrzebowali z czasem większych, nie mówię nawet o dzieciach ale ogólnie.
Nie da sie na 30 metrach mieszkać samemu czy z partnerem/partenerka mieszkać całe życie.
Więc może będzie powstawało więcej średnich /dużych mieszkań. Zwłaszcza jak cena za metr spadnie.
Pytanie co z tymi wszystkimi kawalerkami.
Na pewno będą potrzebowali z czasem większych, nie mówię nawet o dzieciach ale ogólnie.
Nie da sie na 30 metrach mieszkać samemu czy z partnerem/partenerka mieszkać całe życie.
Więc może będzie powstawało więcej średnich /dużych mieszkań. Zwłaszcza jak cena za metr spadnie.
Mateuszkrk93 pisze:Zgadzam się.
Tak.
Idealnie gdyby stało się to problemem funduszy ze Szwecji.
prognozy dla populacji krakowa z 2015 roku mysle ze aktualne juz nie sa, mysle ze praca zdalna w wymiarze wymuszonym przez andemie nie byla brana pod uwage w tych prognozach, no i 780tys mieszkancow osiagnelismy nie w 2025 a w 2020.
w maju rozmawialismy z manager jedej z wiekszej restauracji w Krakowie, powiedziala ze wladza zakazala rezerwacji terminow na imprezy we wrzesniu bo bedzie lockdown. Ja wolalbym juz koniec tej szopki bo wcale nie pomogla ona nieruchomosciom. Ceny najmu i tak juz spadaly w 2019 z uwagi na nadpodaz mieszkan krotkoterminowych. A tak tylko ceny ziemi i mieszkan na obrzezach poszybowaly...
w maju rozmawialismy z manager jedej z wiekszej restauracji w Krakowie, powiedziala ze wladza zakazala rezerwacji terminow na imprezy we wrzesniu bo bedzie lockdown. Ja wolalbym juz koniec tej szopki bo wcale nie pomogla ona nieruchomosciom. Ceny najmu i tak juz spadaly w 2019 z uwagi na nadpodaz mieszkan krotkoterminowych. A tak tylko ceny ziemi i mieszkan na obrzezach poszybowaly...
-
tomm pisze:prognozy dla populacji krakowa z 2015 roku mysle ze aktualne juz nie sa, mysle ze praca zdalna w wymiarze wymuszonym przez andemie nie byla brana pod uwage w tych prognozach, no i 780tys mieszkancow osiagnelismy nie w 2025 a w 2020.
A dla mnie lockdown ma same plusy. Studia/Praca zadalna, w mieście mniejsze korki, na termach mniej ludzi (było, niestety teraz więcej) a i mniej emerytów kicha mi za uchem w kościele, a jak już to w maske

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”