Jak przeglądać zmiany cen mieszkań? / Śledzenie zmian cen mieszkań - jak?

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
zametr.pl

Re: Jak przeglądać zmiany cen mieszkań? / Śledzenie zmian cen mieszkań - jak?

Postautor: zametr.pl » 08 cze 2021, 11:22

ziomek_szuka pisze:Ooooo witajcie zametry :) Nie wiem jaki macie budzet i możliwości, ale w polsce jest coś czego zdecydowanie brakuje.
Jak obczaicie liderów w UK to tam jest coś takiego:
rightmove.co.uk/house-prices/b23.html?country=england&referrer=landingPage&searchLocation=B23
Można zobaczyć realne ceny za jakie konkretne adresy były sprzedawane, w PL możnaby zrobić jakąś kooperacje z urzędem lub cenatorium i takie coś stworzyć, wtedy byłoby widać dajmy na to jak wygladał adres przed i po (*zdjęcia, wideo), realnie zapłacone ceny itd. Jeśli nasunąłem dobrą ideę mogę podesłać adres BTC :P Ambitnie, ale to byłby knockout konkurencji ;P

Cześć! budżet mamy niewielki, możliwości olbrzymie ;) To co zaproponowałeś, a co jest na rightmove jest tym co chcielibyśmy mieć w naszym serwisie już teraz. Ale zanim tam dojdzeimy musimy jeszcze po drodze zamknąć prostsze tematy w stylu: "to mieszkanie jest tańsze/droższe o X% niż podobne w tej lokalizacji", "inne, podobne mieszkania w okolicy".

Jaki jest Twój feedback odnośnie strony do tej pory?

Tomassen

Postautor: Tomassen » 08 cze 2021, 11:42

Cześć, mój pierwszy post na forum. Chciałbym podziękować przede wszystkim użytkownikowi który podlinkował jako pierwszy cenatorium wraz z ich mapą transakcji. Najlepiej wydana stówa w ostatnim czasie - zorientowałem się wczoraj że w interesującej mnie inwestycji różnica między cenami transakcyjnymi (sprzed 2.5 roku) a ofertowymi z nowego etapu to ponad 40%.

Daje to trochę do myślenia i ostudza zapał do wydania bańki za 4 kąty - szczególnie gdy już się coś ma i chce się tylko zamienić na większe.

Pytanie do bardziej obeznanych - czy ceny podane na Cenatorium zawierają również koszt za miejsca postojowe oraz komórki lokatorskie? Oraz - skąd Cenatorium bierze dane, wiem o kilku transakcjach w mojej okolicy z ostatnich 3 lat które nie są dostępne w ich bazie.

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 08 cze 2021, 12:16

Jeśli miejsce postojowe jest na osobnej księdze to może być pokazane jako osobna transakcja. Jeśli na jednej to cena jaką widzisz jest to cena za mieszkanie + dodatki (miejsca komórki etc).
zorientowałem się wczoraj że w interesującej mnie inwestycji różnica między cenami transakcyjnymi (sprzed 2.5 roku) a ofertowymi z nowego etapu to ponad 40%. -> witamy w świecie prosperity deweloperów i naiwnych kupujących :)
Ceny transakcyjne to są jawne dane, które można manualnie odpytać w urzędzie kartografii czy jak on tam się nazywa. Te ceny to ceny ustalone przy notariuszu. Jest to odpłatne za transakcje, ale w urzędzie choć mają najświeższe dane jest to droga przez mękę zrobiłem to raz i nigdy więcej tego nie zrobie. Cenatorium pewnie hurtowo odpytuje urząd z pewnie jakąś zniżką hurtową i może jakimś API i ich opcja jest o wiele wygodniejsza za 100 te wyszukiwania orientacyjne + 30 precyzyjnych to jest dobry deal jak negocjujesz x% na rynku wtórnym. Jak komusz mówisz, że sąsiad sprzedał taki sam metraż 3 miesiące wcześniej za 15% mniej od razu negocjacja staje się ciekawsza :twisted:

Rak

Postautor: Rak » 09 cze 2021, 21:43

Mnie interesuje jak zmienia się relacja ceny między lokalizacjami/dzielnicami/wybranymi obszarami w czasie, kiedy jedna tanieje czy drożeje względem drugiej oraz które inwestycje na to wpływają.

rydler32

Postautor: rydler32 » 11 cze 2021, 15:51

Rak pisze:Mnie interesuje jak zmienia się relacja ceny między lokalizacjami/dzielnicami/wybranymi obszarami w czasie, kiedy jedna tanieje czy drożeje względem drugiej oraz które inwestycje na to wpływają.

zmienia się tak, że jak powstaje nowa inwestycja (premium) w okolicy, z cenami z "górnej" półki, to po jej oddaniu, w danej okolicy mamy wzrosty cen ;)

Rak

Postautor: Rak » 11 cze 2021, 16:01

rydler32 pisze:
Rak pisze:Mnie interesuje jak zmienia się relacja ceny między lokalizacjami/dzielnicami/wybranymi obszarami w czasie, kiedy jedna tanieje czy drożeje względem drugiej oraz które inwestycje na to wpływają.

zmienia się tak, że jak powstaje nowa inwestycja (premium) w okolicy, z cenami z "górnej" półki, to po jej oddaniu, w danej okolicy mamy wzrosty cen ;)

I potrafisz narysować jak miała się relacja cen mieszkan na Zablociu do cen na Krowodrzy i które mieszkania na to wpływały?

rydler32

Postautor: rydler32 » 11 cze 2021, 16:16

Rak pisze:
rydler32 pisze:

I potrafisz narysować jak miała się relacja cen mieszkan na Zablociu do cen na Krowodrzy i które mieszkania na to wpływały?

jasne, dostarcz mi tylko dane z aktów notarialnych, to narysuję.

Rak

Postautor: Rak » 11 cze 2021, 16:50

rydler32 pisze:
Rak pisze:
rydler32 pisze:zmienia się tak, że jak powstaje nowa inwestycja (premium) w okolicy, z cenami z "górnej" półki, to po jej oddaniu, w danej okolicy mamy wzrosty cen ;)

jasne, dostarcz mi tylko dane z aktów notarialnych, to narysuję.

Nie mam ich niestety

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”