Technologia budowy bloków na os. Piasta Towers Kraków od Inter-Bud
Technologia budowy bloków na os. Piasta Towers Kraków od Inter-Bud
Proszę mi powiedzieć, czym różni się obecne budownictwo od wielkiej płyty? Całkiem niedawno - kilka lat temu, nowe budynki powstawały z cegły, teraz z gotowych betonowych elementów. Czy to będzie trwałe, a co najważniejsze - ciepłe?
Re: Technologia budowy bloków na os. Piasta Towers Kraków od Inter-Bud
Ciepłe, ciepłe. Moje mieszkanko jest też tak wykonane i jestem bardzo zadowolony.
Jeśli chodzi o to, co jest lepsze, czy wielka płyta, czy współczesne budownictwo mieszkaniowe, to jednak obstawiam, że to drugie
Wielka płyta polegała na łączeniu za pomocą specjalnych wiązań elementów wyprodukowanych gdzie indziej i łączonych dopiero na miejscu, łączonych lepiej, lub gorzej. Na pewno takie bloki były obliczone na krótszy czas użytkowania, niż te, które stawia się obecnie. Technologia monolityczna ma jednak swoje zalety.
Natomiast faktycznie, lepiej jeśli technologia monolityczna jest uzupełniona o pustak ceramiczny lub silikaty, moim zdaniem najlepiej, jeśli szkielet jest z żelbetu, a ściany zewnętrzne i wewnętrzne (przynajmniej te oddzielające od siebie mieszkania) z pustaków ceramicznych lub silikatowych. Co ciekawe, z tego, co wie, to taka technologia stawiania ścian jest tańsza, niż odlewanie ich z betonu, więc nie wiem dlaczego nie stosuje się jej dzisiaj powszechnie, choć jednak często.
Trochę szkoda, że Piasta Towers jest tak lany z betonu, pewnie mieść ściany z pustaków ceramicznych albo silikatowych byłoby mieć lepiej, ale co poradzić. Mam nadzieję, że w mieszkaniach będzie zasięg telefonów komórkowych (druty w ścianach często zbierają fale elektromagnetyczne). Poza tym wspomniane wcześniej materiały, chyba lepiej radzą sobie np. z wilgocią (pochłaniają i oddają kiedy trzeba), niż beton. Nie mówiąc o tym, że np. na silikatach nie chce się robić grzyb, bo maja taki odczyn PH. Ale po szczegóły odsyłam do fachowej literatury
Generalnie, to warto pamiętać jednak o tym, że trochę się w budownictwie pozmieniało od czasu, kiedy budowano wielką płytę, zmieniły się normy, materiały, technologie i trendy w architekturze. Choć mieszkania w wielkiej płycie mają niewątpliwie swoje zalety (lokalizacja, rozkłady, mało mieszkań na piętrach itp.), to jednak nowe także ma swoje niewątpliwe plusy
Choć oczywiście można się ze mną nie zgadzać.

Natomiast faktycznie, lepiej jeśli technologia monolityczna jest uzupełniona o pustak ceramiczny lub silikaty, moim zdaniem najlepiej, jeśli szkielet jest z żelbetu, a ściany zewnętrzne i wewnętrzne (przynajmniej te oddzielające od siebie mieszkania) z pustaków ceramicznych lub silikatowych. Co ciekawe, z tego, co wie, to taka technologia stawiania ścian jest tańsza, niż odlewanie ich z betonu, więc nie wiem dlaczego nie stosuje się jej dzisiaj powszechnie, choć jednak często.
Trochę szkoda, że Piasta Towers jest tak lany z betonu, pewnie mieść ściany z pustaków ceramicznych albo silikatowych byłoby mieć lepiej, ale co poradzić. Mam nadzieję, że w mieszkaniach będzie zasięg telefonów komórkowych (druty w ścianach często zbierają fale elektromagnetyczne). Poza tym wspomniane wcześniej materiały, chyba lepiej radzą sobie np. z wilgocią (pochłaniają i oddają kiedy trzeba), niż beton. Nie mówiąc o tym, że np. na silikatach nie chce się robić grzyb, bo maja taki odczyn PH. Ale po szczegóły odsyłam do fachowej literatury

Generalnie, to warto pamiętać jednak o tym, że trochę się w budownictwie pozmieniało od czasu, kiedy budowano wielką płytę, zmieniły się normy, materiały, technologie i trendy w architekturze. Choć mieszkania w wielkiej płycie mają niewątpliwie swoje zalety (lokalizacja, rozkłady, mało mieszkań na piętrach itp.), to jednak nowe także ma swoje niewątpliwe plusy

Tu chyba jakąś ciekawą technologię zastosowano, jeśli chodzi o klejenie płytek na ścianach w częściach wspólnych. Dobrze kojarzę, że zastosowano tam na tyle innowacyjną technologię kładzenia płytek na mniejszej ilości kleju, że odpadają? 
Ciekawe gdzie jeszcze stosowali takie nowoczesne technologie oszczędności materiałów...

Ciekawe gdzie jeszcze stosowali takie nowoczesne technologie oszczędności materiałów...
Cytując odpowiedź dewelopera:
"Usterki dotyczące okładziny ścian z płytek ceramicznych zostaną zweryfikowane. Okładziny zostały wykonane w technologii firmy Murexin. Według instrukcji technicznej producenta, zalecane pokrycie spodu płytki klejem (wypełnienie przestrzeni podpłytkowej) wewnątrz budynku powinno wynosić nie mniej niż 65%. Okładziny spełniające powyższe zalecenia instrukcji technicznej, nie będą traktowane jako usterki".

"Usterki dotyczące okładziny ścian z płytek ceramicznych zostaną zweryfikowane. Okładziny zostały wykonane w technologii firmy Murexin. Według instrukcji technicznej producenta, zalecane pokrycie spodu płytki klejem (wypełnienie przestrzeni podpłytkowej) wewnątrz budynku powinno wynosić nie mniej niż 65%. Okładziny spełniające powyższe zalecenia instrukcji technicznej, nie będą traktowane jako usterki".

Ale oni tak na poważnie napisali, to prawdziwe pismo od nich? Chcą przez to powiedzieć, że zrobili, jak w instrukcji, a nie działa, więc teraz to problem mieszkańców / klientów, którzy na wybór technologii żadnego wpływu nie mieli? Dobrzy są, trzeba przyznać. Mam nadzieję, że wszystkie te płytki będą wreszcie kleić jeszcze raz porządnie na swój koszt, w myśl zasady, że chytry dwa razy traci.
Tak, to prawdziwa odpowiedź Inter-Budu na zgłoszone usterki w ramach rękojmi. Na Piasta Towers, tak samo jak Panorama Kliny, deweloper musiał poprawiać płytki, które zaczęły się odklejać na korytarzach. W obydwu tych lokalizacjach właściciele mieszkań zmienili zarząd wspólnoty na sprawowany przez właścicieli, zamiast przez Inter-Bud Developer.
A jak się sprawa odpadających płytek na klatkach schodowych potoczyła dalej? Deweloper to naprawił czy dalej trwają przepychanki, czy i jak to ma być zrobione?
-
megi pisze:A jak się sprawa odpadających płytek na klatkach schodowych potoczyła dalej? Deweloper to naprawił czy dalej trwają przepychanki, czy i jak to ma być zrobione?
Według recenzji Google pod "INTER-BUD Developer Sp. z o.o. Sp. k.", tak to wygląda:
- Załączniki
-
- 2024-06-08 (1).jpg (5.57 KiB) Przejrzano 1474 razy
-
- 2024-06-08.jpg (7.26 KiB) Przejrzano 1474 razy
Wróć do „Piasta Towers (Inter-Bud) w Krakowie - forum mieszkańców osiedla”