Hałas od ulicy Turowicza i linii kolejowej na os. Bonarka Living - czy będzie uciążliwy / opinie i informacje

Forum dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Bonarka Living, za którą odpowiada deweloper Echo Investment. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii na forum.
ziomek_szuka

Re: Hałas od ulicy Turowicza i linii kolejowej na os. Bonarka Living - czy będzie uciążliwy / opinie i informacje

Postautor: ziomek_szuka » 28 kwie 2021, 23:22

Mar G pisze:
Buba pisze:Jansie za głowę złapałam ją zobaczyłam,że tak bloki budują. Mieszkałam przy dość ruchliwej drodze calemzycie i o ile w dzień za młodu mi nie przeszkadzało, o tyle w nocy motocykle i tiry zapierniczaly jak dzikie. Potem niby przy mniej ruchliwej na 1 piętrze i hałas był nie do wytrzymania, szczególnie gdy jezdnia.byla mokra, koszmar. Teraz mieszkam na uboczu, w mieszkaniu przy otwartych oknach miejski zgiełk znikomy, mam trawnik, krzaczki, jak na wsi i w życiu nie kupiłabym ani nawet nie wynajela mieszkania w tamtej lokalizacji.przy Bonarce. Może staw jest, ale jak ktoś kiedyś był nad jakimś jeziorkiem pod wieczór szczególnie, to wie,że woda bardzo niesie dźwięki i odbija. Tam jest jak na autostradzie, a z planami rozwoju leki to nawet ekrany nie pomogą.gdyby je postawili.

przyznam, że to zdjęcie z GK robi wrażenie

Wygląda na cichą i przyjemną do życia okolicę :D

Karkowi

Re: Hałas od ulicy Turowicza i linii kolejowej na os. Bonarka Living - czy będzie uciążliwy / opinie i informacje

Postautor: Karkowi » 11 cze 2021, 20:56

Nie wiem, jak w innych budynkach, ale w C okna o podwyższonej akustyczności mają być tylko w tej połowie bloku bliżej torów. W pozostałej części zwykłe okna.

yyeeoo

Postautor: yyeeoo » 12 cze 2021, 17:41

I co w przyjemną pogodę wiosną / jesienią / latem - okna nie będziesz otwierał ? :)

Lokalizacja kuriozum i dla desperatów, ale jak ludzie wszystko kupią to co się dziwić że budują bloki z widokiem z okien na Turowicza.

PatrykTrav

Postautor: PatrykTrav » 12 cze 2021, 19:05

Jedyne dobre mieszkania znajdują się tam w budynku D, który ma kształt litery "L", więc część mieszkań jest oknami zwrócona w kierunku stawu. Ale te już są wycenione jak większość mieszkań w podobnej odległości do centrum, a nawet nieco drożej. Mieszkania po "okazyjnych" cenach zazwyczaj wychodzą na wiadukt, tory lub ulicę Puszkarską.

Bartab

Postautor: Bartab » 12 cze 2021, 22:33

Myślę że widok na świecący się w dzień i w nocy wielki neon BONARKA też może być sporą atrakcją :lol:

ania888

Postautor: ania888 » 13 cze 2021, 16:51

Osobiście wolałabym mieć widok na wielki napis Bonarka niz na okna sąsiada :D A tak serio, to najlepiej sie tam przejechac i sprawdzic na wlasnej skorze czy nie bedzie przeszkadzał halas z ulicy, ale o tym bylo juz wspominane wielokrotnie.

Lobos

Postautor: Lobos » 25 cze 2021, 1:31

Hałas od estakady jest duży, ponieważ auta tam przekraczają sporo prędkość. Na szczęście są metody, żeby spowolnić piratów drogowych, i zmusić policję, żeby egzekwowała od kierowców przestrzeganie ograniczeń. :)

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 12 lip 2021, 20:05

To raczej może się nie udać trochę jakby na A4 oczekiwać, że ludzie będą jechać 80km/h

Lobos

Postautor: Lobos » 29 lip 2021, 2:38

ziomek_szuka pisze:To raczej może się nie udać trochę jakby na A4 oczekiwać, że ludzie będą jechać 80km/h

Na autostradzie nie, bo jest ograniczenie 140 km/h ale w centrum miasta się walczy z piratami drogowymi i nadmierną prędkością, a pośrednio z hałasem.

ralf

Postautor: ralf » 29 lip 2021, 10:52

Lobos pisze:w centrum miasta się walczy z piratami drogowymi i nadmierną prędkością, a pośrednio z hałasem.

Nie bądź naiwny, na takich drogach typowa prędkość to raczej 100km/h bo droga prosta i szeroka. I nawet jeżeli policja znajdzie miejsce żeby kogoś złapać to robi to tylko w ciągu dnia. Najgorsze są rajdy wieczorne i nocne szczególnie idiotów na motocyklach z modyfikowanymi tłumikami.

W sprawie drzew chroniących przed hałasem to rozmawiałem z akustykiem z uniwersytetu który stwierdził że tłumienie przez roślinność jest prawie zerowe. Na pewno znajdziecie sobie wyniki badań jak chcecie to potwierdzić, pozostają tylko ekrany i tylko dla pięter kiedy ekran całkowicie zasłania drogę.

Wróć do „Bonarka Living od Echo Investment - forum mieszkańców osiedla”